107. BRISTOLT LÁTNI ÉS EZ MOST A KARÁCSONY | Székely Nagy György

Mindenről a karácsony tehet. Arról is, hogy eredeti kínai műfenyőnk van, amelyik menedékjogot kért KZS bristolszakértő tárolójában. Mikor érte mentünk, akkor Zsuzs Anja Sztahanova /74 napja dolgozik egyfolytában, ennyit megérdemel KZS bristolszakértő!/ fogadott minket. Mivel  véletlenül karácsonyi zene szólt, Alizzal bemutattunk egy igazi tánclépést szegény, fáradt, tisztaságért felelős megbízott asszisztensnek, a Domestos felkent papnőjének.  Az a döbbenet, ami az arcán volt hasonlított arra, mikor Boris Johnsonnak megmutatták mi vár Britanniára EU megegyezés nélkül. Később kiderült, azt hitte, azt akarjuk elmagyarázni, hogy az Alma Roadon azért van lezárás, mert egy markoló szedi fel lépésenként az aszfaltot. A lezárást vajon miből gondolta?

– Gyuri maximum akkor fogsz tudni táncolni, ha megeszel egy balett táncost.

– Kengurut már ettem, még sem tudok ugrálni.

– Esetleg a farkadra támaszkodni?

– Ezt most sértésnek veszem – csaptam a fát a hónom alá és ott hagytam a két nevető hölgyet.

Mert ugye vannak dolgok, amivel nem viccelünk. Főleg ha az enyém. Még akkor sem, ha. Utána főleg. Az én koromban. Mint az a vicc, hogy:

A fiú megkérdezi a bácsit:

– Hová megy a biciklivel Józsi bácsi?

– A temetőbe, fiam.

– És a bicajt ki hozza vissza?

Szóval a karácsony tehet mindenről. Negyedik éve, hogy már novemberben elindul a csomag mizéria. Ez most vírustól független. A szállítók kapacitásai hirtelen elfogynak, sokszor könyörögni kell, hogy beférjünk a banános dobozunkkal valahová. Igyekezni kell, mert bár több magyar, főleg erdélyi magyar, szállító van, az időpont pedig kevés. December 17-18 után már nem indulnak, vagy ha mégis, akkor nem jönnek vissza karácsony előtt. Az pedig baj. Mert akik nem tudnak hazajutni, azoknak az otthoni karácsony, ebben a csomagban érkezik. Sütemény, kolbász, igazi magyar méz és SZALONCUKOR formájában. Itt is lehet szaloncukrot kapni a magyar boltban, az Old Marketen, csak az mégsem ugyanaz. Amikor sikerül helyet kapni, tudod az árat, ami négy év alatt a duplája lett, akkor jön: mikor viszik el? Valahogy az összes, nem csak magyar szállító sajátossága, hogy azt hiszik, néha elvárják, hogy ha már csomagszállítást rendeltél, akkor 0-24 órában legyél otthon és várd őket. Amikor időpontot nézünk, mindig azt számoljuk, hogy mikor van szabadnapunk, mert ahhoz igazodunk a csomagfelvétel miatt. Ilyenkor jön a meglepetés:

– Igen, 15-e van az e-mailben, de az az indulási napunk. 14-én gyűjtjük be a csomagokat.

– Azt írtátok, a csomagokat 15-én gyűjtjük be.

– Igen, de nem Bristolban, útközben.

– De én dolgozom!

– A Te problémád.

Ilyenkor aztán trükközni kell. Kérni, hogy fél 11-ig érjenek már ide. A csomag érkezése szintén ugyanez. Nekem meg kell értenem, hogy ők harminc órája jönnek és szeretnének túlesni az egészen, ezért akkor legyek otthon, mikor ők mondják. Nekik nem kell megérteniük, hogy azért tudom kifizetni a szállítást, mert dolgozom, és ha szabadságot kérek arra a napra /ha adnak karácsony előtt!/ akkor az, nekem annyiba van, mint a TNT csomagszállító 3 napos extra ajánlata. Mindig idegesség, csaták sora, mire megkapjuk a csomagot. Idén az elküldés teljesen okés volt, meg is lepődtem. Aztán a srác mondta, a visszafelé jövő csomagot január 10-én hozza.

– Te öreg, az nem karácsony.

– Nem. Az január. Akkor jövök. Addig család.

Szóval minden a helyére került. Akkor Aliz miután elmormolt néhány baráti kommunikációhoz teljesen nélkülözhető kifejezést és tőmondatot, keresgélni kezdett. Talált egy futárt, aki másnap jött vissza Britanniába és az M1 es egyik leállójában Bicskénél felveszi a csomagot. Dupla ár, de mivel minden ajándék, amit másoknak szánunk és az új könyvem is benne van, elfogadtuk.

– Csütörtök dél körül ott vagyok.

– Oké. Nem lehet, mondjuk szombaton? Akkor itthon vagyunk.

– Akkor már megyek haza. Csütörtök dél körül ott vagyok.

– Értem, de dolgozunk.

– Nem az én dolgom.

Aztán jött a segítség. A tőlünk nem messze lakó Barbi of Google mondta, Ő home office-ban van és át tudja venni a csomagot. A nem messze, amúgy 1 mérföld, 1600 méter ugyanazon az úton, ahol mi lakunk, csak addigra kétszer nevet vált. Szuper! Telefon a futárnak.

– Az nekem nagyon macera, meg messze is van.

– Honnan? 1 mérföld?

– Hát a papíromon más van, meg minden.

– Átküldjük SMS-ben a címet.

– Hát nem tudom! És ha elhagyom a telefonom?

Ekkor én már kijöttem a hálóból, ahol a beszélgetés folyt, mert ennyi hülyeséggel nem tudtam mit kezdeni. Mert ugye Ő egy szolgáltató, akitől megrendelek és kifizetek egy szolgáltatást. És akkor nekem kell kérnem. Mindent!

Aztán az átvétel. Ahogy Barbi of Google mesélte, aki átvette a csomagunkat, Bujtor filmje A hamis a baba című jutott eszembe, mikor Ötvös Csöpi egy teherautó tetején áll és a rossz fiúk meg alulról kiabálják:

-Gyere le!

Mire Ötvös Csöpi:

-Gyere fel!

Nos ez ment úgy öt percen keresztül Barbi és a futár között. Most hagyjuk figyelmen kívül azt a neveltetési hiányosságot, hogy hölgyet nem tegezünk le rögtön az első szóra. A másodikra sem. Mert ugye a gyerekszobában nem a tehén volt a radiátor. Aztán nem ülök a volán mögött, hogy egy hölgy cipelje a 20 kilós cumót. Modern világ. Volt egyszer egy kultúra.

A tény azonban tény, jövőre inkább fizetünk többet, illetve ahogy emelik az árakat a srácok, nem biztos, hogy többet, például a DPD-nek, akik egy adott pontról viszik el a csomagot és oda is hozzák. Ez mondjuk 600 méter tőlünk. Szép dolog a karácsony!

A mostani bejegyzésben nem beszélek a Mrs.Covid féle „A világ az enyém és hülye benne minden döntéshozó!”  szappanoperáról, mert ilyen poénokat, mint amit a Szakértők és Brit Tudósok kitalálnak, én nem tudok még elgondolni se! Sokan mondják, hogy mióta Dominic Raszputyin Cummings távozott a Downing Street 10 ből, Carrie Symonds, Boris Johnson aktuális barátnője vette át a hatalmat. Eszembe jutott  Margaret Thatcher férjének, Dennis-nek a mondása arról ki viseli a nadrágot a családban:

-Én, de én is vasalom!

Ennyit Britannia uráról.

Az új könyvem A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ talán már sokatoknak a birtokában van. Sok helyen még nem kapható, talán jövőre. Mindig örömmel látom, mikor az Erawan kiadó csomagjairól készült képeket teszik fel a boldog tulajdonosok, hogy a legszebb borítójú könyv, A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ ott van. Annak meg főleg örülök, hogy a másik két könyvem is felbukkan. KÖSZÖNÖM!

Az AJÁNDÉK novelláskötet, remélem sokatoknak megvan vagy meglesz. Nemcsak a 75.oldalon található Megyeri Norbi novella miatt, hanem azért, mert képet kaphattok a többi Erawan kiadós íróról. Nem mondom kicsit meglepett, mikor Zsuzsa az Egyes Számú Olvasom mutatta, nem KARÁCSONYI POGÁCSA a címe, hanem SZENTESTE POGÁCSÁVAL. Tudni tudtam, csak nem sejtettem. Illetve most tudni se tudtam. Aztán eszembe jutott A SLAG című könyvem, amiben Fokföldi főhadnagy próbálja elmagyarázni az amerikai neveltetésű Zsombhor hadnagynak, hogy Magyarországon sok minden nem úgy van, ahogy látszik és ezt filmcímekkel próbálja igazolni.

-„Látta A nyolcadik utas a halál című filmet?

-Hű. Nem. Pedig érdekelne.

-Amennyiben politikus lennék, kötnék magával egy tuti fogadást, hogy látta az Alien című filmet. Ám ember vagyok, hát nem teszek ilyet. Látta?

-Persze! Tök jó. Hogy lett ilyen hosszú címe?

-Anyanwu ada. Nigériai film.

-Nem láttam.

-Lement a nap?

-Ó persze! Mikor a Boko Haram gerillákat az apácák irtják Isten nevében! Hű de jó volt. És mi a magyar címe?

-A vasúti átjáróban ragadt férfi találkozása a hajóvontákkal száraz évszak idején.”

Ettől még a novella igaz Norbi novella. Azért ha megjön, elolvasom. Mert az ördög a részletekben van, én meg Bristolban. Mint az köztudott.

Ami fontos, hogy holnap olvashatjátok a honlapomon az ajándék novellámat. Remélem minél többen és minél több embernek adjátok majd tovább, hogy aztán ők is tovább adhassák. Mert az elégedett olvasó a legjobb reklám. Előre is köszönöm Mindenkinek! A véleményeket nagyon várom a honlapomon megadott e-mail címre. Vagy a frászbúkon lévő szerzői oldalra. Jót és rosszat egyaránt. Mindegyik az én írásomról szól. Nem fogom kitörölni, ha rosszat írtok! Csak a MIÉRT az legyen benne! Írjatok esetleg a moly.hu-ra, amit még mindig nem tudok kezelni, viszont a Google már talált pár oldalt, ahol elmagyarázzák a moly.hu használatát, hogyan lehet könyvekről véleményt mondani, meg javasolni vagy csak elolvasni azokat. Már odáig eljutottam, hogy gyenge kísérleteket tettem a leírások alapján. Ahogy Zsombhor hadnagy szokta mondani A SLAG-ban:

-Nem vagyok képben és még a keretig se jutottam el.

Analóg ember vagyok egy digitális világban. Mint az köztudott.

Egy kérés minden otthonihoz. Most egy nagyon különleges időszakot élünk. Sok minden nem úgy jött ki, ahogy szerettük volna. Ezért kérek mindenkit otthon, ne hagyja magukra azokat, akik itthon vannak, mert nem mehettek haza. Kicsit törődjenek velük többet. Pár hívás, e-mail, messenger üzenet, képek és főleg sok-sok szeretet! Az az, ami a legjobban kell! Erről fog az ajándék novellám is szólni.

A csomagszállítókkal való küzdelemben felrémlett Barbie of Google nagy igazsága, amit még korábban mondott:

-Megsértődni mindig könnyebb, mint megoldani egy helyzetet.

És egy karácsonyi bölcsesség:

-A szaloncukor is addig édes, amíg meg nem eszed!

Happy Christmas!