173. BRISTOLT LÁTNI ÉS ITT A NYÁR! | Székely Nagy György

Locsolási tilalom. Itt Angliában. Ahol úgy szól a tökéletes gyep receptje:

-Másnaponként locsolni, hetente nyírni. Úgy 300 éven keresztül.

Ezt tessék komolyan venni. Locsolni én is szoktam az udvari ajtó előtti műgyepet, tény még csak hét éve, így igazán nagy eredményt nem várhatok el. A múlt héten a körbefutó sövényt vágták és a műfűvet is leápolták. Ezen úgy öt éve meglepődtem volna most:

-You are all right? Hogy van?– mosolygott a fűkaszás fickó.

-Fine. And you? Jól. És ön?

-Not to bad. Egész jól– mondta a fickó és vágta a műgyepet.

Ez a szokásos köszönési forma itt Angliában, mindig vissza kell kérdezni, hogy ő hogy van és sosem szabad azt mondani a „Minden rendben?” kérdésre, hogy:

-No, I’ve an awful day. Nem, borzalmas napom van.

Mert az nem lehet. Illetve lehet, de nem beszélünk róla. Angol alapigazság. A fű és sövény nyírás amúgy angolosan kezdődött, becsöngettek pont hozzánk, jöttünk nyírni, beengedne? Persze, mondta Aliz és lenyomta a gombot. Ezt még egyszer elismételték. Harmadszorra végre a fickó hozzátette: Beengedne az autóval együtt? Így megy ez.

Én sosem nyírom a műfűvet és az meg is hálálja ezt. A locsolási tilalom az olyan döbbenetes hatást váltott ki, mintha egy politikus igazat mondana, bár ez utóbbi nem lehetséges, itt Angliában főleg. A locsolási tilalom igen. Tudni kell, hogy Anglia jól áll vizek tekintetében, már eleve egy hatalmas lötyi szélén van. Mivel óceáni éghajlata van, ezért az eső itt természetes dolog az év minden szakában, minden napján, minden órájában. Eddig. Mostanság már kezdik felismerni, hogy valami nincs rendben ezzel. Sem. Az első dolog, ami meglepte őket, sokkal kevesebb esernyő fogyott és nőtt a sörfogyasztás. Ez már gyanús. Az esernyő. Aztán visszaesett az esőkabátok iránti kereslet és nőtt a sörfogyasztás. Ez is meglepő volt. Az esőkabát miatt. Ezért aztán, amikor 84 napig nem esett eső négy évvel ezelőtt, a kormány felkért két egyetemet, köztük a bristoli Bristol University-t, hogy vizsgálják meg mi várható és mit lehet ez ellen tenni? A válasz persze ilyen gyorsan nem születik meg, mert:

-Amíg van kutatás, addig költségtérítés is van!

Ez a lényeg. Ezért aztán Brit tudósok még kutatják, mit is kellene tenni. A gazdák azonban már kapcsolnak és egyre több területen vetnek búzát és kukoricát, amely növények eddig hasmenést kaptak a sok víztől, ám most eljött az ő idejük. A borászatok is készülnek, mert a sok napfény miatt váratlan dologgal találkoztak: bor készítésére alkalmas szőlővel. Nagydolog ez ott, ahol eddig FMS /Fog Mosásra Sem/ típusú italok születtek. Tény, amit én ittam Oxfordi Merlot, ahogy elkészítették, egy mestermunka volt.

-Egy dolog hiányzik ebből a borból. Az igazi szőlő – volt akkor is a véleményem.

Ráadásul 17.99 font volt, úgy 7500 Ft egy üveg. Mikor egy Saint Emilion Grand Cure 10.99 font, úgy 4300 Ft és AZ bor. Nem kicsit.

A kevés eső azért gond, mert az angol vízgyűjtő területek tekintve a sziget véges méreteit, nagyon kicsik. A folyók sem igazi folyók, néha, mint a wales-i Wye folyó egy fél csulával áthidalható, egyszerűbb átvágni rajta, mint hidat építeni. A vízhozamot igazán az eső hozza, mert az van bőven. Illetve volt. Ezért most, eső nélkül kicsit nehéz a helyzet, de nem reménytelen. Amíg Brit tudósok el nem kezdik vizsgálni a dolgot. Ám mivel az időjárás beszédtéma és nem befolyásolási tényező, nincs aggódás.

Tegnap a Bank of England kormányzója bejelentette, az angol gazdaság recesszióban van, a hitelek nőni fognak, az infláció októberre 13% lesz. Ma minden újság címlapján ez volt. Rögtön azután, hogy ma a Crystal Palace – Arsenal meccsel végre elkezdődik a Premiere League, az angol bajnokság. EZ kapott négy oldalt, a Bank of England kormányzója felett. Ez Anglia. A régi.

Itt a nyár, ami nemcsak a naptárból és a hőmérsékletváltozásból derül ki, hanem abból is, hogy kitört az iskolai szünet, július 22-én voltak utoljára a srácok a suliban. Néha komolyan felmerül bennem, miért is, mikor némelyik számolni alig tud, olvasni nem szokott és ugye a „szvázi bicska” származási helye neki Milka tehén a havas hegyek között. A szünet augusztus végéig tart, amikor is augusztus utolsó hétfője Bank Holiday, vagyis fizetett ünnep, hogy a családok még egy utolsó nagy dugóban üléssel eljussanak a tengerpartra, ahol aztán kettő négyzetméteren négyen, egy BBQ partit rendezzenek. A szünet otthoni mércével kevésnek tűnhet, ám itt más a helyzet.

Először is a diákoknak 6 hetente egy vagy két hét szünetük van. Ezt minden szülő tudja, mindenki bekalkulálhatja. Igaz, a mi cégünk mindig meglepődik ezen, hogy mik vannak. Ez szerintem olyan hagyomány.

-Hülye lehetsz megszokásból is.

Ez igaz, csak sokba kerül. Egy keret van megadva, mennyi szünetet kell kiadni egy tanévben és aztán minden suli maga dönti el, hogy az adott időszakban kettő vagy egy hét lesz a szünet. A gyerek felügyelet errefelé is gond, mert KZS bristolszakértő megoldása, hogy:

-Be kell őket zárni és egy hét múlva kiengedni, hátha kevesebben lesznek!

Egyrészt költséges, másrészt nem humánus, bár néha igencsak pártolandó. Egy átlag angol gyerek nevelése úgy zajlik, mint a mostani nemzedék minden tevékenysége: majd valaki megcsinálja. Nos, a gyerekek javarésze így nő fel. Akiket ti filmeken láttok azok a „boldog kevesek”, akik nem állami iskolákban edződnek. Van az a pénz, nem is kicsi. Mivel bármilyen gyermek megőrzés vagy felügyelet nagyon drága, sokszor még az is olcsóbb, hogy az egyik szülő otthon marad a gyerekkel. A szünidők az angol gazdaságnak is jót tesznek, mert ilyenkor mennek a gyerekkel mindenfelé, mozi, játszóház, bármi. Ez pénz. Aztán anyuka megfőz, lehet választani, mi legyen az ebéd, KFC, McDonalds vagy más hasonló.

-Nekem tökéletes feleségem van. Legalább tíz étterem elérhetőségét tudja fejből! Menüvel együtt!

Délután hasonló program, este valami komolyabb kaja. Kebab, pizza, curry, spagbol /bolognai spagetti itteni neve/. Kínai, indiai vagy olasz. És persze chippy. Azaz fish and chips. Ecettel és mashy peas-szel, nyomorított borsóval. Aztán másnap újra. Ez az átlag.

Így már azért érthető, hogy miért olyan rövid a nyári szünet. Persze indokolt esetben a gyerek iskola idő alatt is el mehet nyaralni a szülőkkel. Az indok elvileg bármi lehet. Kivéve, a csak. Azt nem, mert angolok vagyunk.

Itt a nyár és az angolok nyaralnak. Kezdjük azzal, hogy a kapitalizmus őshazájában még mindig nincs olyan, hogy kötelező szabadság, mint otthon. Talán már írtam párszor, itt mindent a szerződésed dönt el, van olyan hely, ahol egyáltalán nincs szabadság. Fizetett. Nagyon sok helyen van 0 órás szerződés, aminek az a lényege, van munkahelyed, de csak azt fizetik, amit ledolgoztál. Nincs fizetett szabadság. Nincs fix munkaidő. Amikor meló van, dolgozhatsz, amikor nincs meló, nézed mikor lesz. Esetleg máshol dolgozol hasonló kiváló szerződéssel és ez lehet akár ugyanaz a cég is. Mert ez Anglia. Mint az köztudott.

A fizetett betegállomány fogalma pontosan annyira ismeretlen, mint a logikus és hatékony kifejezések. Bármennyi időre elmehetsz szabadságra, nem fizetik. Betegségre pénzt akkor kapsz, ha kötöttél külön biztosítást erre az időre. A befizetett járulékban ez nincs benne. Az államtól kapsz heti 80 font /kb. 38000 Ft/ valamit, ami ugye januárban még két havi áramdíj volt, ma már három hétre elég. Így megy ez.

-Az angolok javarésze folyamatos betegállományban lenne, ha azt fizetnék.

KZS bristolszakértő, mint angol állampolgár jól gondolja. A munka az nem angol dolog. A szabadság az igen, ezért is szavazták meg a Brexitet, hogy újra szabadok legyenek. Most azok, ugyanúgy nem dolgoznak és nyaralnak.

Két dolog lehet. Vagy külföldre mennek vagy belföldre. Meglepő, de így van. A külföld az egyszerű dolog. Vagy valamelyik utazási irodával utaznak el egy all inclusive szállodába egy meleg helyre, vagy maguk foglalnak helyet egy ilyen szállodába. Az angoloknak a nyaralás, az tengerpart, sok pia, meleg, sok pia, napsütés, sok pia. Nagyon ritka, hogy olyan céllal menjenek egy országba, hogy ott utazzanak vagy megismerjék. Nincs rá igényük. Nekem több olyan munkatársam van /na jó velem együtt vannak a cégnél/, akik büszkék arra, hogy még soha nem jártak külföldön! Amúgy egy igazi angol a megérkezés után két órával leég, három órával már józanodik. Aztán újra célba veszi a józanodást némi hörpölni való után. Hozzátenném, Britanniában január és március között születik a legtöbb gyerek, a legtöbb Te jóisten ez hogyan történt? vagy még több Az a hülye mit csinált! felkiáltás kiséretében. Az internet tele van mindenféle jópofa dolgokkal, mi nem tetszett az angoloknak:

-A katalógusban nem említették, hogy itt szúnyogok is vannak. Panaszt fogok tenni, megcsípett egy.

A legtöbb problémát a kaja okozza. Az angolok beállnak a saját ételeikre, ahhoz ragaszkodnak, szinte semmi újra nem vevők. Egy paella már túl van mindenen, inkább egy adag chips and fried eggs, vagyis sült krumpli és tükörtojás. Amikor megkérdezel egy angolt mi volt a legrosszabb pl. Görögországban két dolgot fog mondani: A kaja és hogy rengeteg volt a görög.

-Nem lenne szabad engedélyezni a tengerparton a félmeztelen napozást. Nagyon zavaró volt a férjemnek, aki csak pihenni akart.

Tény a brit hölgyek javarésze nem vállal be ilyen mutatványt, mert a mennyiség megvan, a minőség hagy némi kívánni valót. Már ha kilátszik a mennyiség mögül. Ez persze egyetlen egy Barbi által elnevezett „bojlertestű” brit nőt nem hátráltat abban, hogy egy olyan bikiniben terpeszkedjen a homokon, ami a sok mélyedés miatt szinte eltűnik. Főleg a tanga része. A parton közgyűlést tartó brit „bálna csapat”, ahogy egy dán srác írta blogjában a napozó anyukákról, nagyon jól elvan. Időnként kiabálnak valamit a gyerekeknek, nehogy azt higgyék, felügyelet nélkül vannak. Időnként hiába kiabálnak vagy a gyerek nincs ott, vagy az nem az ő gyereke. Így aztán a gyerkőcök vidáman tesznek bármit, baj nem lehet belőle. Mert a többi nyaralónak feltűnik, hogy a kisfiú túl régóta nyomja a kislányt a vízbe, ennyi idő alatt biztosan kiázott, és inkább kiveszik a gyereket. Amúgy, aki látott már egy úgy 120 kiló élőzsírral rendelkező anyukát magából kikelni, rezegtetve mindent, amit lehet és amit nem kellene, sok érdekes kifejezéssel gazdagíthatja angol nyelvtudását, ne hagyja ki!

-A spanyol nyaralásunk alatt mindenki a városban spanyolul beszélt! Senki nem mondta, hogy itt ennyi külföldi lesz!

Az angolok amúgy nem rasszisták, csak a külföldieket nem szeretik. Ragaszkodnak mindenhez, ami angol. Ahol nem kapni pekán diós gyömbéres kekszet, az csak vacak hely lehet. Ahol nincs IPA /Indian Pale Ale/ igazi angol sör, az vacak hely. Ahol nem értik meg azt, hogy spagbol, az főleg egy nulla dolog.

-A kiránduláson mindenféle romokat mutattak. Milyen ország az, ahol a fővárosban, Athénban kétezer év alatt nem tudták rendbe hozni ezeket?

Vannak helyek, ahol már az angolokra építik a turizmust. Ilyen Ibiza, amit sokan már úgy kezelnek, az az angoloknak van. Nem is nagyon megy arra más, mert aki már hallotta az angol ifjúságot nem józanon Oasis slágereket bömbölni, az vagy a fülészetre megy vagy messze-messze egy távoli galaxisba. Vannak persze olyan főleg karibi országok, amelyeket még gyarmatként kezelnek és szívesen felkeresnek. A tengerparti, legtöbbször kerítéssel, őrökkel elzárt területen aztán elvannak két hétig is úgy, hogy mondjuk, az országból semmit sem látnak.

-Kilenc órába telt, mire Londonba értünk Jamaicából. Az amerikaiaknak ez csak három óra. Ezt én igazságtalannak érzem!

Én is, hogy valaki ekkora ésszel eljut Jamaicába.

Belföldi nyaralás. A tengerpart, ami pár óra alatt szinte mindenhonnan elérhető, az alap. A szigetnek is van előnye. Amúgy az egyik újság viccesen feltett egy kérdést, miszerint mi lesz Angliával, ha valaki kihúzza a dugót a sziget közepén. A válaszok javarésze az volt, hogy majd Skócia meg Wales elsüllyed és végre csak Anglia marad. Vagy, vissza kell dugni mielőbb. Mindössze a válaszadók 5 %-a mondta, hogy jó vicc. Ennyit az oktatásról és a nyári szünetről.

Szóval, ha belföld, akkor tengerpart és Cornwall. Az kérem egy szint. Egyrészt nagyon drága. Egy hét Cornwall-ból kijön két hét Korfu. Simán.. Június elején ki lehet tenni a megye határnál, hogy MEGTELT és szeptemberig ott is lehet hagyni. Minden drága, minden nagyon szép és sehol sem szeretik az idegeneket. A legjobb, hogy már egy angol is idegennek számít. Vannak aztán felkapott helyek, mint Brighton, ami London strandja, Eastbourne a fehér sziklákkal, Blackpool a kaszinókkal. Aztán, ami már nem tengerpart, a Lake District, a tóvidék fent a skót határnál. Esetleg a skót felföldön túrázni, bár az már külföldnek számít. Van egy angol sajátosság, mint a lakóautó. Ezzel sokan végig járják a tengerpart egy szakaszát. Aztán a lakókocsi, amit letesznek egy ilyen céllal létrehozott telepen és aztán egy hétig azt csinálják, amit otthon. Néha egy hónapig. A partok mentén mindenhol lehet találkozni mobile home telepekkel. Ezek egyszerű, konténer méretű faházak, ahol minden megvan, ami egy angolnak kell, terasz, tv, villany, hűtőgép, kettle vagyis vízforraló a teához, fürdőszoba és persze wifi. Ilyen helyen heteket tudnak eltölteni. Beballagnak a közeli faluba-városba vagy a partra és a szokásos kávézóban, kajáldában megeszik a szokásos ételt, majd lemennek a partra és ott vannak, mondjuk délután kettő-fél háromig. Akkor vissza már említett kajáldába, egy könnyű ebéd, majd a part és este egy bőséges étkezés ismét az említett helyen. Van olyan, aki már húsz éve nyaral a „házukban” és onnan tudja, hogy péntek van, hogy akkor sea bass, tengeri sügér a vacsora chips-szel, sült krumplival és salátával. Közben a 12-16 fok közötti óceánban még a kezét se tette be. Húsz éve. Mint az köztudott. Viszont: nyaralt!

Nekünk úgy jött ki az idei év, hogy a Könyvhét volt a nyaralásunk. Van ilyen. Majd jövőre…meglátjuk mi lesz. Egyelőre a ledöbbenések időszaka van, a villanyszámla megduplázódása nem kevés nem kommunikálásra alkalmas szót forrasztott a torkunkra. És a tej megint drágább lett 10 pennyvel /kb. 50 ft/. Hm.

A VESZETT ÜGY című megjelenés előtt álló könyvem fele, jelentem, már szerkesztve van. A folytatást ma kaptam meg, mindig dolgozni kell, mindig. Igaz ez tök jó!

A jövő héten olvashattok egy vadonás új BAKKER GYURI novellát A PITLI címmel. Fokföldi Tivadar visszatér, sokak őszinte sajnálatára.

Most olvasásos időszakom van, az Íróakadémia dolgain kívül mást nem nagyon írtam. Kellenek ilyenek is. Aztán új erővel nekieshetek a három és fél készülőben lévő könyv valamelyikének.

Barbi dolgozik, megkérdeztem milyen az új hely:

-Munka – válaszolta – Hely- tette hozzá, hogy megértsem.

Igen. Nos azért a Barbi Bölcsességet elküldte:

-Nem azért nyaralsz, hogy pihenj, hanem hogy elmondhasd nyaraltál.

See you later!