26. BRISTOLT LÁTNI ÉS ITT AZ ÁPRILIS | Székely Nagy György

” A vasárnapban az a rossz, hogy hétfő jön utána. A hétfőben meg az,hogy vasárnap volt előtte”. Komolyan mondom , nem tudom kitől hallottam, de teljes mértékben egyet tudok érteni vele.
Az április itt Bristolban verőfényes szép idővel jött meg és jó pár változással. Bevezették a National Living Wage intézményét a minimálbér helyett, kicsit olyan, mintha a busz helyett motoros tömegközlekedési kötetlen pályás járművet mondanánk. A lényeg az eddig 6,70 font helyett 7,20 font lett a legkisebb órabér, amit majd 2020-ig 9 fontra emelnek. Ez majdnem mindenkinek jó, bár rengeteg cikk volt arról, hogy hány tízezer ember lesz munkanélküli emiatt, de ez eddig nem valósult meg. Az emelt bér több adó a kormánynak, több kiadás a cégeknek. A cégek amúgy is kivárnak és jellemző minden Britanniában jelenlevőre,hogy MINDEN beruházást halasztanak ,attól függően mi lesz június 23-án, maradnak vagy kilépnek az angolok az Unióból. És ez nem tesz jót a brit gazdaságnak, ezt most már a kilépést akarók is látják. A héten már az a szégyen is előfordult, hogy 1,19 euró volt egy font, ami utoljára 2008-ban volt. Így aztán az eddigi 99 pennys benzin ár a Bell Hill Road-on lévő Texaco kútnál két hét alatt 106,9 penny lett ez úgy 30 forintos emelés. Hogy azért ne legyen nagy a vihánc a NLW miatt, április 1-től emelkedett a council tax 3%-al, a receptdíj 2,4%-al, a fogorvosi ellátás 5%-al. Ha ezt mind összeadjuk, akkor az emelés már mínuszba megy át. Szóval itt sem fenékig gravy szósz az élet.
A húsvét itt nagyon érdekes dolog. Főleg mivel a lakosságnak még a 10% a sem katolikus, mégis tartják, sőt 4 naposra bővítik. Kezdődik a Good Friday-el, ami már munkaszüneti nap, aztán a szombat, a húsvét vasárnap és bár olyan, hogy húsvét hétfő nincs, de van helyette Bank Holiday, ami egyenlő a fizetett ünneppel. Minden üzlet, áruház nyitva van, sőt bank holiday akciók tömegét valósítják meg. Nincs locsolás és nincs nagy ajándékozás. Van viszont csoki nyuszi és tojás tonnaszám, báránycomb minden mennyiségben és zabálás rogyásig. A legnézettebb brit látványosság ilyenkor: a pohár feneke. Egy igen kedves új-zélandi fűszerezett báránycomb nálunk kért menedéket, mondván utolsó óráit a mi sütőnkben szeretné melegségben élvezni, természetesen teljesítettük a kérését. Ezt ő igen finom állaggal és íz halmazzal hálálta meg. Kelbimbó volt hozzá, igazi angol húsvéti kaja. Amúgy csokitojást még mindig lehet kapni harmadáron, idén nem volt erős a húsvét, ezt többen mondták. A munkahelyemen viszont alig győztük a megrendelések teljesítését. So it goes.
A jó idő egyébként pont húsvétkor beintett és igen csinos felhőszakadás némi jég és egyebek jöttek, bár szerintem senki sem kérte. A jó idő legnagyobb hátránya, hogy a bojlertestű britek, 13-15 fokos melegben neki vetkőznek. Előkerülnek a toppok a hölgyeknél bármekkorák is, a flip-flop papucsok, rövidnadrágok és társaik, amik amúgy remek fogyókúrára adnak lehetőséget, mert a látványtól sokszor megy el a normál halandó étvágya. Amikor egy hasvillantó /ami inkább egy több órás színes szélesvásznú mozival egyenlő/ topban megjelenik egy anyuka, akit mire végignéz az ember, ha bírja, le kell ülnie, mert elfárad, tolja kis tejeskávé színű gyermekét egy másik meg percekig bujkálhat mögötte, kacéran feljebb rántja rövid nadrágját, hogy rezegjen a pörköltnek való, akkor az ember retinája kiég. Nem minden brit hölgy ilyen, tegnap láttam egy majd 190 centis leányt, akinek olyan vékonyak voltak a lábai, hogy a nadrág egyik szárába belefért volna, nem szorosan. Ami változatlan a smink mennyisége, a sziszegő szappan, más néven dezodor tömeges használata és a körmök szivárvány színekben való pompázása. Jön a tavasz, hiába.
Húsvét utáni héten a legtöbb iskolában szünet volt, de nem mindenhol sőt, vannak olyan sulik, ahol még a jövő héten is szünet van. Ugyanis itt meg van szabva mennyi az össz tanítási idő és szinte csak a nyári és a téli szünet fix, a többit az iskola dönti el. Azért nem probléma, mert a nők javarésze nem, vagy csak casual, party time dolgozik, vagyis rész munkaidőben. Igaz itt ebből meg lehet élni. Más ország.
De van, amiben kicsit Magyarország. Az utak. Most nem keskenységükre gondolok, amivel amikor először találkozik az ember szorulása lesz, hanem a minősége. Itt is foltoznak, este felé bődületes reflektorokkal megjelenik két teherautó úgy 10 ember és hipp-hopp lezárnak egy szakaszt. Kiteszik a közlekedési lámpát és kész. Te meg este úgy 10 óra körül azt veszed észre, hogy állsz a 12%-os lejtőn felfelé és várod, hogy elinduljál egy kamion mögött. Remek érzés. Ők még nem jöttek rá az útjavítás legolcsóbb módjára az ÚTHIBÁK nevű táblára. Ennyi kreativást nem lehet tőlük elvárni. A másik ilyen jópofa dolog a sárga DIVERTED TRAFFIC tábla, ami ugye terelő útvonalat jelent. De, hogy melyik utat meddig és hová, az nincs kint. Pensfordnál, mióta 5 hónapja arra járok, van egy ilyen tábla, egyenesen mutat egy legelő felé, ahol az ott lakó birkanyáj meglepődne, ha egy kamion belátogatna közéjük, bár angol birkákról lévén szó, nem biztos. Aztán van amikor egy út elején kiírják, hogy le van zárva ettől addig. De a helyiség neveket még a térkép sem jelöli, nemhogy a GPS. Mert ha nem vagy helybeli sosem fogod tudni, hogy a Churchill Hill hol van az A368-as úton és főleg, hogy merre. What does it matter?
Ami a héten meglepetés volt, hogy miután már régebben regisztráltattuk magunkat, kaptunk a május 5-i választásra szavazó lapot. Bristoli polgármestert, Kerületi képviselőt és Avon megyei rendőrfőnököt lehet választani. Szavazni reggel 7től este 10 ig lehet a szomszédos St.Michael templomban, mert itt nem az iskolákat és a tanárokat terhelik ezzel. A szavazáshoz a pártok és szervezetek adnak önkénteseket, akiket ŐK FIZETNEK, a város csak egy embert küld körzetenként. Így is lehet. A másik öröm, hogy a háztartásunk Hugóval, a mikróval gyarapodott, ami egy jó kiállású, ezüst színű Russell Hobbs gyártmány és akciósan mutogatta magát, magunkévá is tettük. Így Bogi a VW Passat és Benji az ASUS tablet után jött Hugó a mikró. Nagy szerencse, hogy nem Eufrozina napon vagy Özséb ünnepen érkezett.
Ami hiányzik nekem ,hogy mivel itt minden, majd minden sportadó fizetős, nem igen látok sportot, de olvasni olvasok róla. A most legjobban feszegetett kérdés, azon kívül, hogy a brit krikett csapat a West Indies azaz Nyugat Indiák szigetcsoport csapatával fog kiélezett küzdelmet folytatni, a Premier League jegy árai, amik mindig emelkednek. A Liverpoolnál például öt év alatt 39 fontról 70 fontra, ami úgy egy tank benzin Bogiba 70 liter. Egy bajnoki meccsre. És a többi csapatnál is így van, kivéve az Aston Villat, de mivel ők már szinte kiestek, ez nem csoda. Ettől függetlenül a Liverpool-Tottenham rangadót az Enfield Roadon 47477 fizető néző nézte végig. Ám mindig megjelenik a felirat a jegyek drágaságáról.
Látjátok a briteknek is vannak problémáik, nem csak nekünk. Hogy melyik a nagyobb azt döntsétek el Ti.
See you later!