27. BRISTOLT LÁTNI ÉS MÁS EGYÉB DOLGOK | Székely Nagy György

“Ha a dolgaid rosszul mennek apóca és francot sem teszel azért, hogy ez változzon, akkor a hülyeség állandó vendég lesz nálad!” Tom Wolfe idézet. Ifjúkorom nagy élménye volt A kandírozott mandarinzselé színű áramvonal című könyve, ha jól emlékszem négyszer olvastam el egymás után. Az ő aranymondásai közül való ez is. Későbbi kedvencem Az igazak című könyve volt és az abból készült film is a TOP 10-ben van.
Tehát a dolgok itt Bristolban is csak akkor változnak, ha teszel érte valamit. KZS bristolszakértő /ma van a születésnapja, Isten éltesse sokáig stb./ szerint lehet itt is várni, hogy a sült paradicsomos bab pirítóssal a szádba repüljön, de erre kicsi az esély, inkább mozdulj meg és csinálj valamit, például hasznosat. Nos tennivaló van bőven, új lakás, munkahely és még pár dolog.
Van egy dolog, amivel nem szabad foglalkozni, ez a brit gondolkodás mód, mert az európai aggyal felfoghatatlan, talán agy nélkül könnyebb lenne. Erre egy példa a közeli Kings Chase bevásárlóközpont parkolóháza, ahol nem is a parkolóház magassága az érdekes /210 cm/ hanem hogy úgy tudsz kijönni az első szintről, hogy lemész a legalsóra és visszajössz az elsőre. Majd néhány kanyar után ki tudsz menni az útra. Ravasz. Értelme semmi, amolyan igazi brit megoldás.
Másik dolog, hogy tegnap láttam az első fecskét és az első hőlégballont Bishop Suttonben a munkahelyemen. A hőlégballon Bristol egyik nevezetessége, az augusztusi Balloon Fiestára több tízezren jönnek a városba és igazán látványos. Az első fecske meglepő volt, mert rovar, bogár néhány kollégától eltekintve, még nincs, tehát igencsak melós a kaja beszerzés. Ráadásul nappal úgy 10-14 fokig felmegy a hőmérséklet, de este akár 0 fok is lehet. Meglehet ez a fecske valami fűtőszálas brit változat.
Az is egy dolog, hogy mikor elhatároztuk, hogy az egyik szabadnapomon, ami most szombatra esett, elmegyünk kirándulni, vagy kilenc ágra sütött a nap és gyönyörű idő volt. Na de ha mi kirándulni megyünk akkor ez törölve, újratervez és eső szél hideg koktél az orcánkba. Eredetileg Berkeley-be, az itteni, nem a kaliforniaiba, az ottani kastélyba mentünk volna, de kiderült, az csütörtök-péntek-szombat zárva van. Így kerültünk Lacockba. Itt egy nagyon szép apátság van és a falu annyira középkori, hogy a brit kosztümös filmek javarészét itt forgatták. Aliz tett fel képeket, láthatjátok nagyon szép hely.Órákig sétáltunk, pedig hideg volt, de a látnivaló kárpótolt mindenért. Az apátság nagyon rendben volt, látszik, hogy itt, minden, ami érték, arra vigyáznak, ápolják, gondozzák. Mindenhol. Érdekesség volt a házi kassza intézménye. Az eperpalántától, a kacsatojásig mindenfélét árultak és mindenhol csak annyi volt kiírva, hová kell a pénzt bedobni. És mindenki bedobta. Bitang jó dolog. Az út odafelé és vissza felé is jó volt, meglepően széles és jó minőségű. Mert ez ritkaság errefelé. Is.
Nem ritka dolog, hogy itt is volt egy George fogadó, talán nincs is olyan város Angliában, ahol ne lenne valami George-ról elnevezve. Jó pár király volt itt ezen a néven, rólam nem is beszélve. Szent György, mint Anglia védőszentje úgy 3654 szobron szerepel, az apátságban is volt egy, igaz egy pöttöm sárkányt győzött le éppen. Az eredeti sárkányölés elvileg 1260-ban történt, bár több sárkány döntetlenre emlékszik. Amúgy Szent György napján április 24-én lesz idén a londoni maratonfutás és ami még nagyobb esemény Britanniában: a Game of Thrones vagyis a Trónok harca új évadának premierje. A Sky, amelyik itt közvetíti, erre az időszakra meg tudja duplázni előfizetőinek a számát. Na ja. György napon?!
Folyamatos dolog a Brexit, azaz angol kilépés az EU-ból. George Osborne pénzügyminiszter egy 200 oldalas tanulmányban vázolta, mivel járna a kilépés. A lényeg: a brit export 45%-a megy az EU-ba, de az EU importja csak 4% vagyis látni kinek fog ez jobban fájni. Osborne szerint a kilépés árát a fiatalok és a nagycsaládosok fogják leginkább megfizetni, de a számítások szerint 4.300 fontba fog évente kerülni minden családnak. Amúgy 10-12 év múlva stabilizálódna a rendszer a kilépés után. Boris “tökönfejellek” Johnson londoni főpolgármester egyszerűen baromságnak nevezte Osborne szavait a Parlamentben és megint azzal jött, hogy a milliárdok, amit az EU kilépésen spórolnának, mennyit segítenének az NHS-en az itteni SZTK-n. Ami nagy butaság, de ahogy Churchill mondta: A politikában mindig az nyer, aki a legnagyobb ostobaságot tudja elfogadtatni a legtöbb emberrel. James Corbyn a Munkáspárt vezére azt mondta, az NHS most is jobb lenne, ha nem vonnának el tőle 5 milliárd fontot az Osborne terv alapján. Az itteni egészségügyről csak annyit, hogy van egy csodaszerük, mint a Bazi nagy görög lagziban a görög fickónak az ablaktisztító folyadék, ami mindent gyógyít, azt itt úgy hívják Paracetamol. Mindenre ezt adják, a heregyulladástól kezdve, a kisujj elvesztésén keresztül a szülési fájdalomig. Az is helyi sajátosság, hogyha nem indiai vagy pakisztáni vagy kelet-európai orvossal találkozol, akkor rossz helyen jársz. A leggyakoribb orvosi név Britanniában a Khan, ami Pakisztánban egyenlő a Szabóval. Azért különbség az otthoni helyzethez képest, hogy mikor itt CT-t mond egy orvos, akkor nem a Citromos Teára gondol. So it goes! Új vonás a Brexit szócsatában, miszerint a britek most nem szabadok, az EU foglyai és újra szabadnak kell lenniük. Hogy ezt a bődületes ostobaságot megértse valaki, ahhoz tényleg britnek kell lenni, vagy hinni kell a permanens szabadságharcban bárki ellen, amire azért akad példa. Ahogy KZS bristolszakértő mondta, ezek annyira önteltek, hogy képesek kilépni az EU-ból a semmibe aztán meg tüntetni azért, hogy visszakerüljenek. És ezt tessenek komolyan venni.
Furcsa dolog, hogy Lukas Graham 7 years dala óta nincs ütős sláger a brit piacon, hacsak Rihanna és Drake Work,work,work akármilyét nem vesszük annak. A BBC One riportere szerint, ez a duck song, a kvák-kvák-kvák nóta. De már van egy hasonló is, ami még ennél is rosszabb, pedig az nagy dolog. Így aztán Justin Nyálgép Bieber újra nyöszörög az első helyen és Adéle is ott van a 20 között mindkét számával.
Jó dolog, hogy a szálloda lakók nem viszik magukkal az újságokat, így hozzám is eljutnak, kis késéssel. A legújabb darabról írnék, a Daily Telegraph szombati számáról, ami 1,28 kilót nyom, lemértem. Rengeteg melléklete van, üzlet, sport /külön két oldal elemzi a West Indies elleni történelmi krikett vereséget, ami itt nemzeti tragédia/ egy Discover nevű rész, ahol az 50 legjobb városba nem fért be Budapest, de Krakkó az 5. lett. És Bath meg St.Davids is szerepel benne. Sajátos. Figyelemre méltó viszont az a 48 oldalnyi Best of British melléklet, ahol csak brit cégek, brit termékeit mutatják, be, amire büszkék lehetnek. Jellemző a büszkeség a britekre és ez sok téren megmutatkozik például, amint elérhető a brit Whye Valley spárga akkor a perui, mexikói spárgát nem veszik, akár csak a spanyol epret, mert van Cheddarban termelt. De igaz ez az almára, a káposztára minden élelmiszerre. Még akkor is azt veszik ha drágább. Így támogatva a termelőket, akik ez által megélnek, adót fizetnek és nem segélyeket kapnak. Mondhatjuk, megtehetik, mert van pénzük rá. Tény, de ez nem csak pénz kérdése.
A legjobb dolog itt lenni és élvezni, hogy nyugi van, napsütés, 5 fok és még mindig rossz oldalon mennek az autók, de most már én is. Azt mondták, akkor leszek igazán brit vezető, ha gyalogosan is balról kerülöm ki a szembejövőket. Nos most már ez is így van. Bár egy hirdetőtábla útban volt, de sebaj.
See you later!