BAKKER GYURI ÉLETRAJZA

 

Bakker Gyuri, eredeti nevén Von Bäcker György vagy Sütő György, 1968, 78 vagy 88 február 30-án született nem messze Egyházasmordízomadta falutól.

Azt, hogy a nem messze hány kilométert jelent, arra nincs utalás. Mint arra sem, hogy a pontos dátum miért nem ismert. Bakker Gyuri szerint a február 30-a biztos és az, hogy az a keddi nap szerdára esett, pont péntek előtt.

Apja, Sütő Vilmos, született Wilhelm von Bäcker, önként magyarosította a nevét, mert túl sok pofont kapott ahhoz, hogy bármihez is ragaszkodjon. Az apádfalvi téesz gépészeti technikusa volt, majd a rendszertelen váltások miatt egy helyi multinál lett izé. Innen vonult nyugdíjba egy fél órára, majd ment vissza dolgozni, hogy megéljen.

Anyja, Sütőné Tünér Kamilla, született Tündér Ilona. A nevét némi rábeszélésre változtatta meg, mert abban az időben se Tündér se Ilona nem lehetett senki. Sokan segítettek neki, hogy meggyőzzék erről, nem felejti őket soha. A helyi óvodában volt dadus, majd a helyi boltban pénztáros, aztán a helyi temetőben sírgondozó, a helyi önkormányzatnál szociális munkatárs, majd újra sírgondozó. Mikor hol volt több a munka. 40 év munkaviszony után nyugdíjba ment. Azóta se jött ki onnan.

A kis Bakker egyedüli gyerek volt a családba, egyedül vele nem törődött senki. Óvodába is később került és feltűnő érdeklődést mutatott az óvónők eredeti csomagolású tejterméket sejtető részei után, amire az egyik óvónő azt mondta:

-Bimbózik a gyerek, na.

A helyi iskolába magától jelentkezett és beíratta magát a harmadik osztályba. Mint kiderült a szomszéd faluban már járt két osztályt valamelyik nevén, de senki se vette észre. Bár sokan állították, ám abban a faluban nem azért szűnt meg az iskola, mert Bakker Gyuri odajárt. Ez tény.

Az is tény, hogy az általános iskolát végül is máshol járta ki, mert az egyházasmordízomadtai iskolába nem találtak tanárt, ezért bezárták, később kocsma lett, majd polgári kör, aztán oltópont. Pont az! Ez sem Bakker Gyuri hibája volt. Ilyet csak azok állítanak, akik ezenkívül mást nem tudnak állítani.

Kertészeti középiskolába került, ahol elsősorban a dugványozás érdekelte. Ennek következtében már 17 évesen apa lett, a mag termékeny talajra talált egy férjes tanárnőnél. Is. Idő előtt végzett az iskolában, mert nagy esély volt rá, ha nem elég gyors, vele végeznek. A futtában végzett facsemete ültetésben azóta is tartja a rekordot.

Visszakerült a falujába, ahol szinte a teljes lakosság tagadta, hogy valaha is ismerték volna. A szülei távolságtartási végzést szereztek, amiben még az is benne volt, rá nézniük se kell Bakker Gyurira. A fiú ezek után albérlőként beköltözött Dr. Püspökiné Dr.Apát Dr.Pap Dr. Ibolya jegyzőasszony házába, amit az önkormányzattól vett úgy, hogy még az önkormányzat fizetett neki. Ekkortól ered az a hiedelem, hogy volt Horthy út, később Sztálin út, később Marx út, most Forradalmárok útja 61. szám alatt kísértetek laknak, mert esténként és éjszakánként sikoltozások hallatszottak. Később mikor Bakker Gyuri elköltözött és más került oda, hangos nevetésre váltott a sikoltozás. /Egyházasmordízomadtai rejtély címen a wikipédiában/

A közben felbomló tsz egyik épületét pár hektár földdel együtt egy bonyolult, ám jövedelmező üzleti tranzakció során Dr.Cuff Gábor környékbeli üzletember révén, mint stróman, Bakker Gyuri kapta meg. Névlegesen. Véglegesen akkor lett az övé, amikor az eredeti tulajdonos, a volt párttitkár, volt polgármester, volt igazmagyar és volt bitangnagydemokrata kénytelen volt sürgősen elhagyni az országot és a kontinenst. Ráadásul két szigetről is kitiltották, Amerikából és Afrikából, így Vanutu parányi országában kénytelen tengődni a millióival. Szomorú sors. Bakker Gyuri írt is erről egy Balladát: Ami cuff, az huss! címmel, elnyerte vele a legviccesebb siratóének kategória nagydíját.

Bakker Gyuri ekkor már apját követve a von Bäcker nevet is viselhette volna, ám azt mondta inge van, gatyája van, Ő azt viseli. Elhatározta valami különlegesbe fog és finn vejnemuli nevű retket kezdett termeszteni, hogy ki a reteknek, nem tudni. Emellett vietnámi zabakacsákat is tartott, amik mindent felzabáltak, nagyon occsón, a gatya nem volt biztonságban a kötélen, még az akasztott kántorba is belekóstoltak, csak úgy zengett a falu. Kint lakott a farmon, ahol is társa lelt Bőszár Izolda, okleveles köpülő személyében, aki az oklevelét valóban köpülésért kapta, még ha az is állt rajta, A legjobb véradónak.

Az üzlet virágzott, senki sem értette, hogyan marad életben a vállalkozás, még a NAV is rácsodálkozott az onnan jövő befizetésekre.

Bakker Gyuri, már zsenge ifjú korában foglalkozott irodalommal, a Jókai összest dobálta a házuk ablakából a járókelőkre:

-Olvas, bakker! Olvass, bakker! – kiáltásokkal.

A Bakker Gyuri név is így maradt meg. Az iskola Télapó ünnepségén elmondott Télapó van most; Lötyög a tampon című ódája megosztotta a közönséget, végül a Pofozzuk már le! és nem a Verjük agyon! tábor győzött. Bakker Gyuri ekkor pár hónapos hallgatásba vonult, amíg összeforrt az álkapcsa. Mindezek ellenére folyamatosan írt és írásaival sem a helyi, sem a megyei, sem az országos lapokat nem kímélte.

Dr. Tar-Hajas Zsigmond pszichiáter professzor állítólag ekkor írta világhírű tanulmányát a Bakker kórról, aminek az alapját azok a zárt osztályra került szerkesztők képezték, akik végig olvastak egy-egy Bakker történetet. Majd megőszülve és megőrülve kerültek az intézetbe, amit már csak Bakker klinikának hívott a köznyelv.

Bakker Gyuri komoly pénzt kapott a Simli Kiadótól, amely piac vezető még most is, hogy a norma életben ne küldjön nekik semmit a szerző. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy saját kiadásban ne jelentessen meg műveket. Tény az első könyve A.B.Cee néven látott napvilágot: STAR WHY címmel és sikeres volt. A második könyve, A RÖPPENCS felejthetőre sikeredett, sokan azt vetették A.B.Cee szemére, hogy elfelejtette megírni és csak kiadta.

Hosszas hallgatás után örömmel jelentjük, hogy Bakker Gyuri, a pszichológusok és a gyógyszergyártók legnagyobb örömére új könyvvel jelentkezik a túlzsúfolt és túl kicsi magyar könyvpiacon, mondván:

-Bakker, ilyen még nincs!

Mármint regény. Illetve könyv. Vagyis izé.

Ajánljuk hát mindenkinek Bakker Gyuri: A SLAG című könyvét!