109. BRISTOLT LÁTNI ÉS AZ ÉVFORDULÓK | Székely Nagy György

-Most, hogy élőben látlak, azt mondanám, a 13, gombócból is sok, nem hogy évből, de Te mind megetted – méregetett KZS bristolszakértő, aki valami tévedés miatt éppen nem dolgozott.

-Igazán kedves gratuláció.

-Neked? Annak az Asszonynak, aki Veled van, annak minden elismerésem.

-Én is szeretlek.

-Ha nem szeretnélek, akkor csúnyákat mondanék neked. Nagyon csúnyákat.

Igen kérem, ez az, amikor KZS bristolszakértő mind a 42 kilónyi jóindulatával, enyhe Domestos párában kifejezi jókívánságait a házassági évfordulónkon. Mint tudjuk nem a tapintat a legfőbb erénye, hanem az őszinteség. Ezért szeretjük annyian. Lassan száz napja nyomja a melót a bath-i kórházban, ami elmondása szerint tele van covid betegekkel. A kórházban már szinte az egész személyzetet beoltották, KZS bristolszakértő még kikerülte a dolgot, mondván:

-Hogy ki, mikor és hol bök meg, jobban szeretem magam kiválasztani.

Az biztos, hogy igazi nógrádi menyecskeként van benne olyan erő, amitől még Mrs. Covid is visszaretten. Egyébként sem áll jól Britanniában a szénája. Már 2 millió veszélyeztetett embert oltottak be. Haladnak a korfán és már 65-70 közöttieknél tartanak. Elvileg most már háromféle vakcinával oltanak és a jövő héttől a bevásárló utcákon lévő drogériák, illatszer boltok is kialakítanak oltóhelyeket, így meglesz a hó végére a heti 2 millió oltás. Tény ezen Mrs. Covid bepipult és mindenféle mutánsokat küld melózni, amik teszik is a dolgukat. Meglátjuk, milyen erővel.

Szóval január 12-én 13 évvel ezelőtt Aliz egy kerek születésnapján házasodtunk össze. Mintha ma lett volna. Szép emlék. Itt Britanniában mindig úgy ünnepeltük meg az évfordulót, hogy a megmaradt szabadságunkat kivéve elmentünk három-négy napra valami szép helyre. Mert januárban minden eddigi főnökünk meglepődött, hogy van még szabadságunk. Mi tudtuk, de ugye mi nem vagyunk főnökök. Mint az köztudott.  Eljutottunk Paignton-ba az angol Riviéra városába, ágyból tengert nézni. Aztán Edinburgh-ba, ami az utolsó olyan város volt, ami a bakancslistámon szerepelt és fantasztikus élmény volt. Mellékesen a Bakancslistám már kis cipővé, mondhatni szandállá szelídült. Tavaly pedig Málaga-ba mentünk. Mert azt mondták, ott januárban is meleg van. Nos a meleg házon kívül volt, a Glória nevű vihar meg magán kívül, így hideg volt és jégeső. Viszont voltunk Marbella-ban, ami egy csuda valamint Gibraltárban, amit senki se hagyjon ki, ha egyszer újra lehet menni, ember módra mindenfelé. Idén a kisebbik raktárba látogattunk el és nagyon csinos mandarinos dobozokból válogattuk ki, a már csak csámcsogó és röfögő lények táplálására való gyümölcsöt. Most, kivételesen nem Boris a komiszról és kormányáról van szó. A hosszabb utazás megvolt, a sok eső miatt a 20 mérföldes út 31 mérföld lett, rövidebb terelőút nem volt. Illetve volt, csak víz alatt. Ez Britannia.

Ha már Britannia, akkor ugye a logikus, hatékony és célszerű szavak használata felesleges, mert nem értik. Ezért aztán mindenre egyszerű megoldást alkalmaznak. Például: hogy ne sértsenek meg senkit, a maszkos etikett szabályai szerint, mindent visszakérdeznek:

-Egy nagy lattét kérek.

-Egy nagy lattét?

-Igen, egy nagy lattét.

-Tehát egy nagy lattét?

És persze ahányszor elmondod, annyiszor ismétlik el. Nem könnyű dolog nagyobb slampec leosztása nélkül végigcsinálni. Az angolok azonban elég türelmesek és jól bírják ezeket a hülyeségeket. Is.

 Az új terv szerint a maszkot majd utcán és irodában is viselni kellene. Mr.Hancock az eü miniszter nem tartotta kizártnak, hogy akkor is, amikor valaki egyedül van az irodában, mert aki esetleg utánad lép be, az elkaphatja. Ami veled egyidős, Matt! Aztán felvetette, hogy otthon is így tegyenek az emberek. Mármint hordjanak maszkot. Ez a pasi, amikor már nem lesz miniszter vagyonokat kereshet stand up-osként. A múltkori beszólásáért nyíltszíni tapsot kapott:

-A beteg száma azért növekedett, mert többen lettek betegek.

Komolyan. Ilyet ki tud kitalálni?

A logikus dolgokról jut eszembe. Gondolkodtunk azon, hogy a kanapé felőlem lévő oldalára egy másik lámpát vegyünk, mert Aliznak elég a fény, nekem nem.

-Gyuri, attól még sötét leszel. Illetve lesz ott, ahol ülsz- nevetett KZS bristolszakértő, mert Ő ilyen kedves.

A megoldás egyszerű lett. Az állólámpában öt év után úgy döntött az égő, hogy részéről ennyi volt. Rendeltünk egy másikat, amit aztán beszerelve nagyobb fény lett. Mert erősebb a lelkem, több led szorult beléje. Így kiderült, hogy most már én is látok. Nem kell lámpa. Mik vannak?

Aztán probléma volt, hogy az angolok szellemi szintje nem teszi lehetővé, hogy a fürdőszobában villanydugalj legyen. Mert az veszélyes. Úgy hogy eleve egy retesz van benne, ha belenyúlsz, akkor kölcsön kell kérni a 220-at valahonnan, mert nem fog megrázni! Ezért aztán a napi arczsibbasztás morgóforgóval, vagyis a borotválkozás a fehérneműs szekrény tetején történik, oda teszem a tükröt. Viszont a dugalj boka magasságban van. Nekem is. Ezért aztán az alig 12 éves villanyborotvámból állandón kijött a zsinór, nehéz volt vele a pofagyalusítást foganatosítani. Mi lenne a megoldás angol módra? Venni egy új elemes borotvát. Alig 40-80 font, a hülyének is megéri! Aztán jövök én. A magyar megoldás: vettünk 7,99 fontért egy hosszabbítót. Baromi ronda, baromi fekete, pont jó. Így a zsinór nem jön ki, én nem megyek be a fürdőszobába, a zümmögőszőrgyalu pedig nyomulhat tovább az orcámon /mekkora hely van ott, egy kombájn meg tudna fordulni! ez idézet volt egy „barátom”-tól/, megkezdve 13. évét is. Velem együtt. A különbség a pár száz éve hanyatló Nyugat és a pár száz éve emelkedő Kelet között egy anekdotával érthetőbb lesz:

-Mikor az űrutazáshoz olyan íróeszköz kellett, amivel fejjel felfelé is lehet írni, a NASA pár millió dollárért kifejlesztette a zselés tollat. A szovjetek felvittek egy ceruzát.

A dolgok mostani állása mellett a városok, országok akkora adósság hegyet halmoznak fel, ami félő, némelyiket betemeti. Ezért próbálnak spórolni, ahol tudnak. Nem, nem a vezetők számát csökkentik. Ezt a megoldást szerte a világon csak tankönyvek lábjegyzetében említik meg. Hát hol élünk?!

 Ugye Bristol heti 2,5 millió fontot veszít a Tier 3 lezárási szint miatt, mivel nagyon sok minden nem nyithat ki. Más kérdés, hogy ilyen hosszú és ismétlődő bezárások után a legtöbb egyáltalán nem fog újra kinyitni. A bevételeinek 42%-át vesztette el a város. Ezért spórolnak. Például, ahol eddig egy héten minden szemetet elvittek, a szelektív hulladék gyűjtés miatt, ott ezt már csak kéthetente teszik meg. Nem, nincs áremelés, a szolgáltatást csökkentik. Ennek több előnye van, csak mi nem látjuk. Viszont érezzük, mert ami nem fér a műanyag vagy az üveggyűjtőbe, az megy a rendes kukába, az általános hulladék közé. Vissza a múltba!

Dobja ki Ön is gyermekei jövőjét!

Covid, Covid nur du allein! Nagy visszalépés ahhoz képest, amit már elértek.

Amúgy nagy szerencse, hogy ugyan esett szép mennyiségű hó Britanniában, itt nem volt csak mutatóban:

-Én vagyok a hó! Hahó! – alapon.

Bristol és környéke, mint talán a hat év alatt említettem csupa hegy és völgy. Imádják a 10% feletti emelkedőket, valami különös bája lehet, amit én még nem élvezek annyira két busz között állva egy ilyen szelíd lankán. A hó sértődöttsége, miszerint ide be nem teszi a pelyheit, nálam tökéletes elismerésre talált. Mert ugye:

– Traktor, eke, hó városba nem való!

A brit hó eltakarítás amúgy is sajátos. Amikor jelzik, hogy esetleg jöhet hó, akkor végigszórják valamilyen anyaggal az utakat, olyan homokos izével. Ez az anyag nem tudja vagy nem mondták neki, hogy ott kell maradnia és amikor esik, olvasztani a havat! Mit csinál? Lepereg az útról, mint Józsi bácsi szeme előtt az élete, mikor zuhan a repülő. És a hó? Az leesik és ott marad. Amíg el nem áll, ez nem is változik. Utána jönnek a gépek és eltakarítják a havat. A hatékonyabb megoldás: megvárják míg meleg lesz és elolvad magától! Amúgy idén azért nem építettünk hóembert a műfüves kertbe, mert: 1. sosem szoktunk,2. nincs itthon répa, orr nélkül meg nincs hóember. Ennyi.

Akkor a könyvekről. A jövő héten lesz már egy hónapja, hogy A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ című könyvem kapható, remélem sokan olvastátok Miklós azaz Nicholas történetét. Az idei év kiadói „laza” terve már megszületett Éva által. Tessenek figyelembe venni a fennálló helyzetet és belekalkulálni, hogy sok minden változhat. Mert az az egyetlen biztos, hogy semmisem biztos. A tervek rám vonatkozó része alapján: idén is lesz új könyvem. Az, hogy melyik, az még nem biztos. Tehát A VESZETT ÜGY megjelenése nem vehető teljesen biztosra, mert van egy másik ötlet, amit előadtam és az tetszett Évának, amennyiben időre elkészül, meglehet inkább az fog jönni. Biztos vagyok benne, hogy A VESZETT ÜGY is sorra kerül és megtudhatjátok mi is az a „suaasat”. Abszolút szívem és mindenem csücske A SLAG tartalékként áll készen. Jó helyen!

Ami biztos: a honlapomon holnap indul a HOGYAN KÉSZÜLT? című sorozatom, elsőként A JÓEMBER kapcsán. Kiderül ki is a „hibás” abban, hogy egyáltalán el kezdtem vagy három éve egy novellát, amire nem vigyáztam és egy könyv lett belőle? A sorozatból megtudtok sok mindent, amiről esetleg még nem meséltem. Az is biztos, hogy húsvétra kaptok egy ajándék novellát, ami nagyjából már összeállt, amikor kilós csomagokba szortíroztam úgy 100 kiló sárgarépát. Hogy miért pont a nyúl és a húsvét jutott eszembe, rejtély. A nyereményjátékot nagyon szerettétek ezért biztosan lesz olyan is. Az egyetlen, ami nem lesz: az unalom. Ígérem!

Barbi of Google továbbra is állja az ügyfelek rohamát. Már szobabicikliről is tud válaszolni értelmes, biztosításokkal kapcsolatos kérdésekre:

-Tegnap összetört a motorom, ha most kötök biztosítást, akkor érvényes a kárigényem? – ez a heti gyöngyszem.

Barbi ilyenkor gyorsabban teker, lehagyná Victoria Pendleton többszörös bajnoknőt. Mai mondása a bezáráshoz kapcsolódik:

-A bezárás akkor a leghatékonyabb, ha az emberek szájánál kezdődik.

See you later!