113. BRISTOLT LÁTNI ÉS A MARKETING ÜNNEP | Székely Nagy György

-A pénz beszél, mindenki más meg ugathat!

A fenti mondta egy amerikai film sikeres üzletemberétől hangzik el, amikor valami jót kellene tennie, amikor a Szeretet lenne a fontos és nem a profit. Amerika azonban nem változik. A világ sem. A pénz mindig is fontosabb volt, mint a Szeretet vagy a Szerelem. Most sincs másképpen, legfeljebb a digitális világban szembeszökőbb lett azoknak, akik éreznek, gondolkodnak és lájkolhatóbb azoknak, aki hisznek, szó szerint hisznek a digitális elmeirányítás három megabájtos „lovasának” a Facebook-nak, az Instragamnak és a Twitternek. A segédekről, mint pl. a TikTok nem is szólva. Szóval jó marketing, egy belevaló algoritmus és az emberek javarésze simán beveszi: a Valentin nap az a szerelemről szól. Komolyan?

Amikor hirtelen megváltozott nevében a magyar valóság, a Nagy Senkikből Kis Senkik lettek, a Kis Senkikből meg Nagy Senkik, akkor a fogyasztási kultúra „egyházaival”, mint Tesco és társai, együtt jött a marketing ünnep fogalma is. Ami teljesen idegen volt és most is az a magyar valóságtól, de hát ugye ez a divat. Halloween, aminek még magyar nevet se találtak. Valentin nap. Amit próbáltak Bálint napnak magyarítani, de így még ostobábban hangzott, mint az eredeti. A lényeg: a már kint bevált módszerek alapján még egy jót kaszálni. Ne csak Húsvét vagy Karácsony legyen, amikor jöhet a pénz. És jött is.

-Attól, hogy ünnep van, nem lesz több gyerek. Legfeljebb óvszerhiány esetén – tette hozzá KZS briatolszakértő, akivel egy platformon állunk Valentin nap ürügyén.

Igaz Ő mindig meglepi a párját valami csokival, képeslappal, esetleg tortát süt és…a többi az Ő dolga. Mindig mondja, ez nem ünnep csak figyelmesség. Máskor is megteszi. Amúgy tortát még a norma életben nem sütött nekem. Csak úgy mondom.

-Mert a képedbe nyomnám, hogy befogjad –mutatott rá az igazi okra.

Amúgy KZS bristolszakértő, kommunális asszisztens megkapta a nembeszélünkróla elleni védő oltást. Mondták, hogy fáradékony lehet, szédülhet, enyhe émelygés jöhet utána.

-106 nap meló után hogy a f—ba ne lennék már fáradékony, bakker! Émelyegni meg mindig szoktam, amikor meglátom, mit kell takarítani! Nem szoktam beteg lenni. Az nálunk nem szokás!

Mellesleg Barbi is kapott oltást, de egy virtigli borsodi nőt se oltás, se vírus nem tud az útjáról letéríteni. A mai írás végére is küldött egy szentenciát. Csak úgy szúrásképpen.

-Tévedésekből vicces dolgok lesznek ugye – mutatott rám Barbi bizonyítva, mellékhatás nélkül bökték meg.

Tehát Valentin nap. Marketing. Sokszor volt egy olyan „álmom” hogy én tulajdonképpen reklám szövegírónak születtem, csak nem volt jó a marketingem, ezért nem csinálom. Néha, mikor volt valamilyen pályázat vagy más lehetőség, akkor küldtem be anyagokat, szigorúan papíron, hogy másra is használható legyen. Mint az köztudott. Pont ugyanannyi válasz jött, mint tőletek. Akkor felmerült bennem, talán mégsem annak születtem.

Azért igyekeztem sok mindent elolvasni a marketingről. És Kottler mondása volt az, ami megmaradt, mint alapigazság:

-Jó marketinggel mindent el lehet adni. A semmit eladni a legjobb áron, az a top.

Persze ehhez kell az is, hogy:

-Amíg lószar van, veréb is van!

A Valentin nap egy olyan semmi, amit mindenként adnak el. Iszonyat pénzt hoz, itt Britanniában font milliókat. Mert elvileg a Szerelem napja! Na de ugye az nem megvehető. Mert ha igen, akkor az egy üzleti dolog, veszek valamit, ami nem szerelem, csak része a szerelemnek. Veszek egy jó kis motort, csak autó nincs hozzá. Erre jön a marketing és meggyőz, sokkal jobb csak a motor. Én meg elhiszem és büszke vagyok a motorra. Semmire se megyek vele önmagában, de megvan! Az enyém. Nekem is van, mint a többieknek. Nem lógok ki a sorból, velük együtt én is a csapatban vagyok: De jó nekem!

-Aki csak EGY napra tud szeretni az egyéb aljasságra is képes- mondta még KZS bristolszakértő és hozzá tette:- Lehet egy napra szeretni, csak akkor másképpen öltözöm.

Senkinek sem lehet megmondani, miben is higgyen. Hogy higgyen abban, igenis van olyan Angliában, hogy hatékonyság és logika. Hogy a BigDick falváról szalajtott gyerek jó manager lesz, mert szép magas. Hogy Boris a komisz egyszer igazat mond. Hogy a Valentin nap egy igazi szerelem ünnep. El kell hitetni velük. Azt is, hogy van ilyen. Aztán azt is, milyen jó ez nekik. És persze meggyőzni őket, érdemes rá költeni. Sokat. Még többet. Aztán bevinni az üzletet mindenhová. Valentin nap az egész világ! Mindenhol.

A munkahelyünkön ilyenkor jön a szív alakú dobozba csomagolt eper. Aztán valahogy a kígyó uborka mindig nagyobb lesz. És  jöttek a Hobbs péküzem szív alakú készítményei. Fügés-diós szív kenyér. Zabálni való. És idén kérem megjelent a kínálatban a Valentine’s day box. Ebben van előkészített saláta,baby mix leaf, újkrumpli, két féle steak, zöld bors szósz üvegben,eper és csokoládé, meg valami, amihez a gyomrom elég lenne, az angoltudásom kevés, de benne van. Na? Ez már valami! Komolyan azt hittem, égés lesz a dologból. Ám tegnap hallottam, már több mint száz/!/ dobozra van előjegyzés! Szép dolog a szerelem. És akkor a haszonról nem is beszéltünk!

Maga az ötlet, hogy ilyet kitaláltak, szerintem remek. Az, hogy ezt minek az örvén adjuk elő, hát. Marketingből jeles. Sok pénzt hoz, a cégre rá is fér. Csak nekem nem oké a dolog. Mert miért nem jut eszébe egy nőnek, pasinak, hogy mondjuk március 43-án ugyanígy szerezzen egy kellemes estét meg a hozzátartozó dolgokat párjának és önmagának? Miért kell ezt vezényszóra tenni? Miért kell a tömeggel együtt menni? Asztalhoz, ágyba, bárhová? A Brian élete című Monty Python film egyik legnagyobb jelenete, amikor Brian a tömeg előtt beszél:

-Ne kövessetek!

-Nem követünk!- bömböli a tömeg.

-Ti egyéniségek vagytok!

-Mi egyéniségek vagyunk!- harsogják az ezrek.

A pénz. Az, hogy egy ilyen napon keresni akarnak az emberek. Ahogy KZS bristolszakértő mondta:

-Rajtam csak az keressen, akinek megengedem. Remélem meg is találja.

Amúgy a Valentin nap a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziások napja. Így azért kicsit más. Ugye aki szerelmes, az lelki beteg is egyben, fantasztikus, szuper állapot, menny és pokol egyszerre, boldogság és csalódás, öröm és rettegés. A legjobb. A nap eredete megint a keresztény mondavilágban gyökerezik, mert gyökerek akkor is voltak bőven. A későbbi Szent Bálint, akit hite miatt II. Claudius császár kivégeztetett, tőle indult az egész. Ha tudott volna a Valentin napról, meg is kínoztatja. Hogy a leendő vértanú, aki főállású püspök volt, elüsse üres óráit a kivégzése előtt, a hite erejével visszaadta a látását vak lányának! Talán, hogy lássa a kivégzést, nem semmi ajándék. Aztán levelet is írt neki, ha már újra lát és így írta alá: a Te Bálintod. Nem apád, szülőd, pofonosztód, Te Bálintod!/ Már hallom a szirénákat, családon belüli erőszak, hogy lehet ilyet leírni! Egy jó kis bestseller még kijön belőle karácsonyra. Mint az köztudott./ Ezért küldenek üzenetet egymásnak a szerelmesek azon a napon, amikor is tisztázott körülmények között február 14-én elhunyt a püspök /ugrott a krimi, marad a thriller és a romantikus/. Nevezett püspök igazából azért került börtönbe, mert a szerelem nevében katonákat is esketett párjaikkal, pedig ez akkoriban tilos volt. Mivel nem hogy nem tagadta a dolgot, hanem még virágot is adott a kertjéből a jegyespároknak, a halála biztos lett. Meglehet szegény császár allergiás volt. A virágra. Vagy a házasságra. Esetleg a püspökre. A lényeg egy halálból, egy kis történetből mára ekkora esemény lett. Piros szívekkel, meg rózsaszirmokkal. És vacsorával, pezsgővel, csokoládéval, igazi és begyakorolt szerelmes pillantásokkal. Meg a többi.

Kellenek az ünnepek. A hétköznapok egyhangúságát megtörni, az mindig jó. Készülni rá, várni, napokat számolni. Aztán igazi széppé tenni együtt és nem egymással, főleg nem EGY mással. Ez remek dolog. Csak a szeretet, a szerelem legyen fontos. Az ölelés, figyelés egymásra, egy pillantás, amiben évek melegsége van, egy csók, amibe az egész szerelem belefér, ami köztünk van. Ne az, hogy milyen pezsgő durran? Milyen dobozból jön a bonbon? Hová is kerül az eper és honnan? Milyen köves nyaklánc pihen az asztalon, ami aztán a Facebook oldalain „véletlenül” ott marad. Hogy lássák: mi ilyen boldogok vagyunk, mert fussa rája. A pénz nem szabad, hogy elvegye a legnagyobb boldogságot: adni annak, akit szeretsz. A KISFIÚ, AKIT NEM ÖLELT MEG SENKI című novellámban is pont ezt hiányolja az utolsó igazi Mikulás, PetiMiki. Akinek buknia kell, mert negyven százalékot veszít a cég amiatt, hogy a szeretet fontosabb lett egy Ákos nevű kisfiú által, aki hitt abban, hogy egy ölelés többet ér, mint egy márkás óra.

A Valentin napon is a szeretetnek, a szerelemnek kell dominálnia és nem a pénznek. Mert akkor az már nem igazi ünnep. Az egy irányított pénzszerzési akció, amiben azért veszel részt, hogy belesimulj a tömegbe. Mindennap kell szeretni. Megbecsülni, észrevenni a másikat. Eper, pezsgő és steak nélkül is. Egy őszinte ölelés és a többi, ha éppen úgy van, akkor az mindennél többet ér. Nem eljátszani egy napra: Mi aztán hű de szeretjük egymást. A valóság meg egészen más.

Ahogy Barbi of Google tette hozzá:

-Az nagyon nem mindegy, Valentin napon sem, hogy azért fogod a párod kezét, mert szereted vagy, hogy ne üssön meg!

See you later!