128. BRISTOLT LÁTNI ÉS MEGSZÚRTAK | Székely Nagy György

Tudtam, hogy KZS bristolszakértő nem fog komolyan venni.

– Megszúrtak? Akkor leapadt a hasad?

– Megkaptam a második oltást.

– Aha. Az első nem használt, ugyanolyan maradtál.

– Ez most komoly dolog.

– Veled, Gyuri? Veled?

Amúgy szeretem, amikor KZS bristolszakértő nevet, még ha rajtam, akkor is. Most azonban valami együttérzést vártam tőle. Mégis csak nagy dolog. Oltás. Ő, ugye, mint NHS alkalmazott már régen megkapta a csoda Pfizert, nem is volt semmi gondja, mert egy amerikai lötyi nem dönt le egy nógrádi menyecskét, ahhoz egy virtigli magyar kell. Meg KZS bristolszakértő egyetértése, mert különben törnek az álmok. Is.

Március 12- én kaptam meg az első AstraZeneca oltást, ami itt Britanniában népszerű még most is. A beoltott 39 millió emberből 26 millió ilyet kapott, plusz a több mint hatvan Commonwealth, Nemzetközösségi  ország is ezt használja. Akkor estig sajgott a vállam, mire Aliz azt mondta:

– Ha a jobb vállad sajog, az paranoia. Ha a bal, akkor meg kényes vagy.

Tehát maradt az, hogy nem mondok semmit. Május 28-ra volt időpontom a második oltásra a közeli Longwell Green Közösségi Épületébe. Amúgy is Boris azt mondta, június 21-ig, a nagy-nagy nyitásig minden 50 felettit beoltanak még egyszer, hogy a két oltás meglegyen. Mert van már indiai, nepáli mutáns. Az ötszörösen veszélyes csúti variáns még nem jött meg, pedig a hordozó már itt volt. Sebaj! Megvárjuk!

Az oltás helye egy foci- rögbi pálya klub házában volt. Egyszerű körülmények, profi ügyintézés, mindössze egy horkantás és ajakbiggyesztés a nevem miatt egy halk „náci” morgással. Mert a németek közkedvelt neve itt még mindig a „náci”. Mint az köztudott. Egy egyszerű kérdőívet töltöttem ki, mert egyrészt megértettem a kérdéseket, másrészt tudok írni. Nem mindenki szerint, de ne várjunk mindig tökéletes eredményt.

– Ahhoz képest, hogy tegnap kezdett, nem főz rosszul.

– Főnök, ő a főszakács.

– Ahhoz képest rosszul főz.

Aztán jött egy kedves hölgy, aki még kérdezett pár dolgot, honnan jöttem, hogy tetszik Anglia. Kiderült járt már Magyarországon, nagyon tetszett neki, jókat evett, ez mondjuk látszott is rajta. Aztán huppsz és már meg is szúrt. Megkaptam az igazolványt és mehettem.

Ennyi volt az oltás. Van oltási igazolványom, ami a világ számos országában érvényes. Igaz, mivel magyar állampolgár vagyok, Magyarországon nem, ám ezen csak az nem lepődik meg, aki még nem élt ott. Hogy igazából mit ér ez az oltás, még nem derült ki. Talán nem is fog.

Amúgy készültem a legrosszabbra is. Ezért megmutattam Aliznak, miután megkérdeztem tőle, hogy hol a végrendeletem, elmondattam vele hova fognak beszórni és mennyi whiskyt öntsenek utánam. Mert eredetileg cider volt, csak szerintem elfelejtik a nyitót hozzá és mit fogok kezdeni, egy lezárt üveggel? Aztán Aliz mutatott valamit egy ujjal, mert neki az is megy. Ugyanakkor bízhatott a sikerben, mert két tubus fogkrémet vett nekem. Akciósan. Egyet fizet, kettőt szív vele alapon.

Ha már Longwell Greenben jártunk bementünk a nagy bevásárló parkba, a B&Q barkácsáruházba. Illetve bearaszoltunk, mert annyian voltak. Pénteken délután fél kettőkor. A B&Q- ról sokáig azt hittem, hogy a BEST és QUALITY szavak rövidítése. Aztán voltam az áruházban és rájöttem ez kizárt. A megoldás: két fickó neve Block és Quayle betűi, akik a céget alapították. Szent meggyőződésem, hogy a barkácsáruházak úgy vannak kialakítva, hogy soha, semmit se találj meg elsőre. Másodjára a nők már inkább. Harmadjára egyes férfiak. Negyedjére kettes férfiak. Aztán én. Igazából új párnákat akartunk a kissé leharcolt kanapéra, mert olcsóbb, mint egy új kanapé. Mondjuk lövésem nem volt, merre keressük. Ám Aliz elindult a fűnyírók felé. Nem szóltam semmit. Annak idején Prágában simán mindenhová eltalált, egy élő GPS. A fűnyírók előtt voltak a kerti bútorok. Mellettük pedig a kerti bútorokba való párnák. Nem, nem kérdeztem meg, hogy ellenszélben, vegyszer illatban, enyhe cement felhőben erre hogyan jött rá. Rejtély, ez benne a csoda! Ha bárki úgy gondolja, odamegyünk, megnézzük, kiválasztjuk, megvesszük, az biztosan férfi. És nem régóta nős. Egy edzett férj tudja: a kiválasztás az kérem egy hosszú folyamat, aztán jön az ára. És a végén:

– Ez a szín nem is megy a tablet tok színéhez, keressünk másikat!

Igen, jól tetszettek érteni: kanapéhoz párna, tablet tok színe. Nem kompatibilis. Azért ilyenkor kifejezetten hasznos, hogy már nincs hajam. A bajuszom mondjuk rövidebb lett. Kevésbé sűrű.

A projekt első része letudva, két párna a kocsiban. Ekkor jött a lényeg: megfelelő szemetes megtalálása. Mert az nem könnyű. Eddig Aliznak rengeteg oldal átnézése után sem sikerült kiválasztania az Egyetlent. Mert ne legyen műanyag. Ne legyen túl nagy. Túl kicsi. Színes. Színtelen. Pedálos. Automata váltós. Magától ürítő. És még nem tudom mi! Billenjen a teteje, de ne harangozzon. Ekkor voltam úgy, hogy kikapcs. EZ frissen oltott áldozatként már nem az én kompetenciám. Akkor egy ismerős halk sikoly:

– Ő az! Ő az!

Gondoltam megvan az utódom, egy NesMan, amire csak forró vizet kell önteni, megkavarni és tökéletes lesz. Ehelyett egy acél színű fekete tetejű morcos szemetes volt ott. Lenyomás után felnyíló rugós fedéllel, amit jobban belegondolva kifejezetten irigyeltem. Gombnyomásra emelkedni, az már valami. Kivehető tartálya van, füllel. Igaz csak egy, de pont jó. Alizon látszott, MEGVAN! Még az árát se nézte csak hívott segítsek egy bontatlan példányt keresni. Nagy pillanat volt, mikor otthon kicsomagoltuk és némi ölelgetés után üzembe helyeztük egy erre a célra letépett papír bedobásával. Felejthetetlen volt. Videó sajnos nem készült, pedig pont ilyen értelmes dolgokkal tömik ki a TikTok nevű bármit.

Másnap még mindig fájt a vállam. A derekam is, de ez sajnos egy ideje így van. Persze gyanakodtam, nem is a derekammal van a baj, hanem a matraccal. Azt sokkal egyszerűbb cserélni.

– Doktor úr, nem lehetne megoperálni a férjemet, hogy jobb legyen?

– Inkább menjen újra férjhez, asszonyom.

Aztán Aliz is törődötten ébredt mostanában. Pedig kérem azt a matracot már mindenféleképpen forgattuk.

– Lejárt az ideje, másik kell-  jelentette ki KZS bristolszakértő, aki nemrég váltott egy strapabíró változatra.

– És ha élére állítjuk?

– Biztos jó megoldás. Majd meséld el milyen volt aludni rajta!

Nos a vége az lett, hogy hirtelen felindulásból vettünk egy új matracot. Bio, Duó, Super King Size és viszik a régit is, ha kifizetjük és hű. A HŰ az én voltam, mikor az árát megláttam. Kevesebbre gondoltam, mert a mostani IKEA- ban vett „vejnemöjnen nevű” matrac / ez Aliz kifejezése minden svéd vagy dán esetleg norvég dologra. Igen, tudja, hogy Kalevala és az finn, de a finn nála a jóvoltomból Kimi Raikönnen, bár nem tudja ki az. Ugye milyen egyszerű?/ az nem volt ennyire mélybenyúló. Viszont éppen akció volt, akkor rajta.  A digitális világ csodája, hogy pár kattintással mekkora összegek válnak köddé, vagy kozmetikummá, e-könyvvé, nadrággá vagy zsinórnélküli blutooth-os horgászbottá. Döbbenet.

Már csütörtökön jelezték e-mailben és SMS-ben, hogy 13.35 és 15.35 között jön a matrac. Remek dolog, nem kell egésznap otthon feszülni, mikor jön. Ezért aztán egész nap otthon voltunk, igaz egy röpke vásárlás belefért. Reggel. 13.50- kor megjött az új és 13.55- kor távozott a régi. Ennyi. Aludni rajta, egészen más volt. Minden más volt. Ma reggel a derekam nem fájt! A bal karom az oltással még zsibog kicsit.

Nagy hírek a könyveimmel kapcsolatban. Először is az EGY NYÁR borító első változata elkészült, nagyon jó lett én egy picit változtatnék rajta, bár az Egyes Számú olvasómnak és Aliznak tetszett. Talán tényleg öreg vagyok már. Vagy az oltás miatt. Remek akció van az Erawan oldalán és máshol is, akinek valami hihetetlen félreértés miatt nincs meg valamelyik Székely Nagy György könyv, most nagyon jó áron pótolhatja. Komolyan, ha ezt tudom, én is inkább megveszem, mint megírom. Nyárra, őszre, télre és aztán tavaszra egyaránt alkalmas olvasmányok, nekem tetszettek. Az EGY NYÁR című könyv pedig tényleg egy csudavilágot bemutató könyv lesz. Cornwall minden szépségét igyekeztem beleírni. Meg egy kis szerelmet. Meg egy kis magyaros fineszt. Meg egy kis…meglátjátok.

Barbi nemrégen volt Cornwall- ban és ott fantasztikus videót „drónozott”, amitől megsajdult a szívem, mert imádok ott lenni. Agárdi Kristóf is így járt. Odament, aztán az lett a vége, hogy…Ezt majd elolvassátok. Barbi jóvoltából, a szerzői oldalamon láthattok egy videót, ami megmutatja, Cornwall méltó társa minden más üdülőhelynek, tengerparti csodának. Sőt. Némelyiket simán lenyomja. Köszönet a filmért!

A heti szentencia a megszúrásról:

– Minden szúrás akkor ér valamit, ha élvezed. Vagy azt, hogy szúrhatsz vagy azt, hogy téged szúrnak.

See you later!