13.BRISTOLT LÁTNI ÉS AZ ELJÖVENDŐ ÜNNEPEK | Székely Nagy György

“Szomorú boldogság újra látni, mit elhagyott az ember.S főleg azzá lészen ha újra menni kell tovább.” Mikes Kelemen szavainál én sem tudok jobbat arra, hogy pár napra otthon jártunk és aztán itthon újra dolgozni kezdtünk. Ez is oka, hogy ennyi ideig nem írtam az oldalra.
Itt mindenki azt mondta, hogy először hazamenni az nem könnyű dolog, mert rengeteg érzés rohanja meg az embert. Ez tényleg így volt, bár az is igaz, szinte csak a jóval találkoztunk. Azt hittem mennyi minden változott 5 hónap alatt otthon,de minden a régi,nincs új. Jó volt, de itt jobb.
Amiről írni szeretnék, az az eljövendő itteni ünnepek, mert az ledöbbentett. Az, hogy már dübörög a Karácsony valahol már természetes. A Karácsony régen, amikor még analóg emberek éltek a Földön a Szeretet ünnepe volt. Aztán a világ úgy változott, hogy a személyes értékek, a magunk fabrikált ajándék már kevés lett és kiszorította a digitális világ értékkoncepciója a minél több minél drágább annál jobb. Itt is az a lényeg, hogy december 25-én reggel tömve legyen mindenféle felesleges és drága   ajándékkal az agyon cicomázott giccsparádés fenyő alja, hogy aztán hegyekben álljon a csomagolópapír, emlékeztetve rengeteg fa felesleges pusztulására, bár ki törődik ezzel. És ki törődik majd az egyszer megfogott játékokkal, a harmadik tablettel vagy a 140 cm széles ultra szuper HD stb televízióval, amit nincs is hová tenni, de nekünk már van. Angliában az egész Karácsony összefoglalható: EGYÉL ÉS VEGYÉL!! Mert bár minden áruházlánc külön akciókkal, receptfüzetekkel igyekszik a briteket főzésre ösztönözni, Ők ehelyett étterembe mennek 24-én este, ami itt csak karácsony este /Christmas eve/ és normál munkanap, 25-én délben és este /ez az igazi karácsony napja, az egyetlen nap, mikor az éttermek kivételével MINDEN zárva van Angliában, az év 364 napján pedig nyitva/ aztán 26,27 normál munkanap 28-a viszont fizetett “ünnep” bankholiday ,ahogy itt hívják, ami megint jó alkalom egy zabálásra. Mert ez a lényeg. És a vásárlás. Mert van miből, mert nem drága vagy drága, de kell, mert Karácsony lesz. Vagy csak kell. És a régi mehet. Így megy ez! Ami nincs sehol, az a Szeretet. Most nem az Üdvhadseregnek, meg különböző alapítványoknak juttatandó léleknyugtató fontokról van szó, hanem a Szeretetről. Hogy nincs gyűlölet, hogy egy ölelés, egy rajz Apunak, egy gyurma cica Anyunak értékesebb, mint egy giftcard 50 fontért. Hogy egy közös kirándulás, egy közös mozi vagy séta nagyobb ajándék. mint 10 új Star Wars játék. Tény azonban, hogy ahogy a múltkor is láttam a 3 éves gyerek már tablettel játszik békén hagyva Anyuékat és az egyik mobilokat árusító boltban kiváló hisztit vágott ki egy 7 éves srác, mert az új Iphone 6 ost csak karácsonyra kapja meg és nem rögtön /az ára 549.99 és 629.99 font között/. Talán a bitek kiszorítják az Életünkből az egymás iránti érzéseket, egy puszi helyett lájkolunk és virtuális családunk lesz. A Karácsony itt erről szól. VÁSÁROLJ!!! És persze EGYÉL!!!
Ami még döbbenetesebb nekem az a Halloween nevű, közép európai embernek teljesen idegen őrület, ami itt már két hete vagy inkább október eleje óta tombol. Ennyi tököt egy jobb pornófilm forgatásán nem lehet látni. Mindenféle ijesztő jelmez véres, meg szakadt, meg pókhálós , meg boszorkányos, meg szellemes ruha jó pénzért. Külön csokoládék, sütemények, csontváz perec és egyéb nyalánkságok kaphatók mindenhol. Külön receptújságok jelennek meg. A TESCO minden hónapban, immár vagy 8 éve kiad egy nagyon szép újságot, ami teljesen olyan, mint a Stahl magazin, a felépítése, szerkesztése, minden, ki tudja melyik volt előbb, az most a 64 oldalán Halloween receptekkel, jelmez tanácsokkal, smink leírásokkal van tele. Az éttermek kocsmák külön Halloween menükkel készülnek, ami tocsog a sütőtöktől és némelyik úgy néz ki, mint amit már kétszer megettek, de egyszer sem ízlett.Mindezt egyetlen napra október 31-re kihegyezve, amikor is Apuka Anyuka meg a gyerekek este felkerekednek és addig járják a környéket cukorkáért, csokiért, sütiért, amíg a gyerek a holnapi kaját is ki nem hányja. Közben mindenféle rémes dolgokkal ijesztgetik egymást, mondván ezzel elijesztik a rossz szellemeket, meg a vad telet. Meg a normális embereket. Komolyan sajnálom, de nem értem az egész lényegét. Azon kívül , hogy JÖJJ ÉS KÖLTS!!! Mert ez megint egy marketing ünnep, mint a Valentin nap. Egy valaha kedves álca mögé bebújik a dollárszemű fontszájú Szellem és nyeli a feleslegesen kiadott pénzt.Az hogy a Broadmeaden külön Halloween sátor van, az ASDA-ban 4 elemsort telitömtek Halloween cuccokkal, hogy a TESCOba alig lehet belépni a tökhegyektől és hogy már pénteken minden gyerek, mert kimaradni nem lehet, Halloween jelmezben fog a városban közlekedni, időnként ráüvöltve az arra járókra az itt természetes, sőt elvárt. Engem is megkérdeztek, hogy mi leszek Halloweenkor. Mondtam: kivételesen egy fáradt mosogató. Thats great George! Az, hogy minden műszak végén az vagyok nem zavar senkit. Engem viszont zavarna, ha a megrendelt ételemet egy véres köpenybe öltözött vámpírpótlék hozná ki. De hát nem vagyok brit.
Még egy ünnep lenne itt Brit honban, amit aztán végképp nem tudok hová tenni kis agyamban és nem azért, mert annyira kicsi. November 5-én minden brit kertből tüzijáték röppen az ég felé, mert ez a Bonfire Night. Na most mivel ez hétköznap, ezért arrébb tolják és november 7-én teszik ezt. 1605 november 5-én támadt az a pajkos ötlete Guy Fawkes-nak, hogy I. Jakab angol királyt /VI.Jakab néven skót király is/ és udvarát, jó katolikusként, aki ugye nem gyűlöl senkit és szereti felebarátját, a Lordok Házával együtt a levegőbe repíti.Nos a dolog nem sikerült, az összeesküvést leleplezték. Az álarc fenn maradt és azóta is használatos filmekben lásd V mint Vérbosszú, hackercsoportok és kínai gagyiárusok körében. Szóval ez egy ünnep itt. Ezért aztán MINDEN áruházláncban tonnaszámra lehet kapni tűzijátékokat. Mindenféle hókusz pókusz nélkül, bárki megveheti, a legegyszerűbb 1.75 fontba kerül. Hogy tuti legyen a dolog már egy hete lövöldöznek ilyeneket már nálunk is. A miért jó ez kérdésre, a válasz: Hagyomány. Belegondoltam, hogy mi lenne, ha nálunk is ünnepelnénk hasonlóan olyat, ami nem sikerült? Tele lenne a naptár. Meg a tűzijáték árusítók zsebe.
See you later!