134. BRISTOLT LÁTNI ÉS A FOCI, AMI FUTBALL | Székely Nagy György

„A foci az, amikor játszol, mert imádod. A futball meg az, amikor játszol és dől a lóvé.” Mészöly Kálmán, a Szőke Szikla, minden idők egyik legjobb magyar hátvédjének a mondására mindig emlékezni fogok. Mint arra is, amit nemrég mondott:

-Az a baj, hogy lové most már van, szív nincs.

Azért az EB-n előjött egy kis szív is a magyar játékosoknál, meg is látszott mire voltak képesek, szép eredmény.

A foci eredete kivételesen az ókori Kínába nyúlik vissza, a 2. évezred tájékára. Aztán a Mexikóban az oltékok játszottak hasonló játékot, nagyon hatékonyan. A vesztes csapat játékosainak szívét mintegy a győzelmi bankett főfogásaként fogyasztották el. Ezzel létrejött az első kievéses rendszerű bajnokság.

A foci, ami igazából futball, Angliában ért a csúcsra, amikor az elit iskolák kezdték el játszani. Sokáig más nem is tehette. 1863-ban alapították a Futball Association-t, FA-t és 1886-ban fogadták el a mindenkire kötelező szabályokat. Akit a kezdeti kor érdekel, nézze meg a Netflix-en a The English Game- A foci mindenkié sorozatot, pontosan ábrázol mindent. A futball aztán egyre népszerűbb lett, főleg hogy alacsonyabb társadalmi osztályok is játszhatták. Kialakultak a csapatok és velük a szurkolók. Aztán jött a 70-es 80-as évek futball huliganizmusa, ami aztán a Heysel tragédiában csúcsosodott ki, 1985 május 29-én a Liverpool-Juventus döntőn 42 ember vesztette életét, jórészt az angol szurkolók bunyó vágya miatt. A meccset a Juve nyerte Platini 11-esével. Akkor több évre kitiltották az európai kupákból az angol csapatokat, a szurkolókkal együtt. A foci csúcson volt, különösebb szabályozás nélkül. Egészen 1989 április 15-ig, amikor is egy FA kupa elődöntőn, ahol a Nottingham Forest játszott a Liverpoollal, a sheffieldi Hillsborough stadionban, bekövetkezett az, ami várható volt. Majd 3000 emberrel több volt a lelátókon és egymást összenyomva, taposva, a kerítések tövében 96, főleg liverpool-i szurkoló halt meg, több mint 800 sebesült volt. Ekkor döntöttek radikálisan az angolok és a szigorú, ma is érvényes illetve tovább szigorított szabályok meghozták az eredményt: ma már egész családok gyalázhatják a falábú ellenfeleket a lelátón. Mert a nagymama is kimegy a csapat sáljával a nyakában, a csapat mezében szó szerint feszítve a meccsre és persze a sör, mint kellék, táska helyett ott van a kezükben. Aztán később lejjebb megy. Ma egy foci meccs családi program. Balhés srácok most is vannak, de az arcfelismerő rendszer és egyéb biztonsági technikák miatt, még csak gondol arra, hogy belóg a stadionba, még csak emeli az első pintet és már el is kapták. Csodás a technika!

Egy angol mondás szerint:

-Joe-ból lehet Joanna, de aki Spurs szurkolónak született sosem lesz Arsenal valaki.

A klubhűség itt valóban vallás szinten megy. Mindig ott vannak a csapat mellett. Saját indulójuk van, mint pl. a Chelsea-nek a Kék a mez!, a Liverpoolnak We Never Walk Alone! és  a Glory,glory Tottenham Hotspurs! Ezt egy igazi szurkolónak tudnia kell három pint után is!

Másik jellegzetesség, ha valaki egy kisebb városban él, akkor a helyi csapat valamelyike az imádott, ám a PL, Premiere League csapatai közül is van Egy, ami valóban EGY. Tehát vegyük Bristolt. Itt két csapat van, a City a Championship-ben, a másodosztályban és a Rovers, akik most csúsztak le a League Two-ba, a negyedosztályba. A két csapat szurkolói természetesen utálják egymást, hihetetlen történeteket tudnak idézni, hogy mennyire semmi a másik csapat. Mert az ÉN csapatom /GO CITY GO!/ természetesen csak jó lehet! Tehát van a Bristol City, mint szívcsücsök nekem is meg Chris haveromnak is. Aztán nekem a Tottenham, 1978 óta és neki a Liverpool, mert az apjának is az. Ez teljesen normális. Mint mikor egy londoni lány egy londoni fiúval bújik össze:

-Mielőtt elkezdjük egy fontos dolog.

-Nyugi csajszi van óvszerem.

-Chelsea vagy Arsenal?

-Természetesen Gunners, Ágyúsok /Arsenal/. Majd meglátod.

-Akkor húzzál innen. Kék a mez! /Chelsea/

Eleinte én is nevettem az ilyesmin, aztán a hat év alatt sok műsorban, filmben láttam hasonlót. Mint a The Graham Norton show-ban, ami majdnem félbeszakadt, mert David Beckham lásd MU, Manchester United és Adéle lásd Tottenham Hotspurs, már fütyülnivaló szavakkal elemezték a két csapat közti előző vasárnapi meccset. Egészen addig, míg Idris Elba a színész, mosolyogva megjegyezte, milyen szerencséje van Arsenal szurkolóként. Akkor Graham Norton letette a papírjait, mert tudta itt nem lesz folytatás. Szegény Elba két ellenféllel találta szembe magát. A bajt tetézte, hogy a Spurs és az Arsenal olyan Fradi-Újpest viszony. Amúgy nagyon jó show-t adtak.

Az FA, az angol labdarúgó szövetség elnöke 1939 óta mindig a királyi család tagja, jelenleg Vilmos herceg. Az igazgatók változnak, a cél nem: minél több pénzt szerezni. A tavalyi 2019-20 évadban 335 millió font /137,35 milliárd forint/ volt a szövetség bevétele, ebből 9,8 millió font /4 milliárd ft/ a nyereség. Ez persze csak a szövetség. Mert tessenek belegondolni,a Pep Guardiola-val ismét bajnok ManCity három év alatt 3,2 milliárdot költött el. És nem ők a leggazdagabbak, mert az a Manchester United, akik 2018-ban 440 millió font nyereséggel zárták az idényt. Mindent figyelembe véve az angol foci évente 40 milliárd font /1600 milliárd ft!/ körüli összeget mozgat meg, ami egészen rendkívüli. Csak a futballból úgy 100 ezer ember él, ebben a pálya karbantartóktól a büféseken át Harry Kane-ig mindenki benne van. Őrületes üzlet. Ezt az is jelzi, hogy a leggazdagabb kluboknak arab, amerikai esetleg ázsiai tulajdonosaik vannak. Évek óta nem nyert bajnokságot olyan klub, amelyiknek angol tulajdonosa van. Stephen Lansdown a Bristol City tulajdonosa az utóbbi öt évben 2,3 milliárd fontot tolt bele a csapatba, így is idén éppen hogy csak bent maradtak a másodosztályban. Amikor megkérdezték mi kellene ahhoz, hogy a City Premiere League csapat legyen azt mondta:

-Úgy 240 millió font pluszban. És évente.

Az angol fociban nincs állami pénz, nem is lehet, a szabályok tiltják. Kizárólag az olimpiai csapat kap pénzt, minden mást a szövetség fedez és a szponzorok, akik százmilliókat fizetnek. Évente. És persze a tv jogdíj, ami most a SKY és BT /British Telecom/ között oszlik meg. A csatornáik előfizetősek, 40 és 110 font között havonta, attól függ, mit szeretnél nézni a sporton kívül. Mivel egy jobb meccset, lásd Arsenal-Spurs telt ház előtt játszanak, 60000 néző és a jegyek 40-90 font /16.000 és 36.000 ft/ között vannak, el lehet képzelni a bevételt. A csúcs jelenleg a Wembley Stadionban lejátszott Tottenham-Liverpool meccs volt, kivételesen Spurs győzelemmel, 91.424 nézővel! Bajnoki mérkőzés. A bevétel nagy része azonban a tv jogdíj és a különböző egyéb jogdíjak mezek, sapkák stb. után. A Liverpool mikor bajnok lett 41000 Mo Salah mezt adott el világszerte, átlag 50 font /20.000 Ft/ értékben. Szóval van pénz, ha teljesítmény is van.

Ezek után persze a foci EB-t nagy várakozás előzte meg.

-A covid sehol se volt. Csak a foci.

-Nálatok a kórházban is mindenki gólt akart rúgni?

-Ja. Sokan, ágyékra vetődtek,aztán pofára estek. Mert az volt nekik a legnagyobb- mosolygott újra KZS bristolszakértő.

Az angolok végül is bejutottak a döntőbe, egy „csak akkor és ott” 11-essel. Ahogy dán lap címoldalán volt: Sterling szállt le a pályán, meneküljön mindenki. Aztán Harry Kane másodjára berúgta és az angolok szárazra itták a pub-okat. Aztán már azt tervezték, a döntő másnapja július 12 hétfő legyen bank holiday vagyis állami szünnap, hogy tudjanak ünnepelni. Az, hogy van ott valami olasz csapat a fetrengő, comedia del calcio játékukkal, nem zavarta őket. Ahogy Michael Gove leendő Boris Johnson utód megjegyezte:

-Az, hogy két csapat lesz a pályán, némileg csökkenti a győzelem esélyét.

És ő lehet Boris a komisz utóda! Abroncsot!

 Bevallom én is tettem az ügyért. Igyekeztem megtanítani a Srácoknak a digó és a macskazabáló kifejezéseket, remélem, nem múlik el nyomtalanul a dolog. Mint az köztudott.

A két tv csatornán meg a négy/!/ ismétlő csatornán, BBC és ITV, összesen 31 millió angol nézte a meccset. A parádés kezdést és aztán a szokásos angol töketlenkedést. Meg a nyugodt és precíz olasz játékot. Igazából az angolok hibáit várták ki és meg is nyerték az EB-t teljesen megérdemelten. Anglia nagyon csalódott volt. Mint mikor először tapasztalták a Brexit nem aranykort, hanem aranyeret hoz az erőlködés miatt.

A foci itt Angliában, az olyan, mint egy vallás. Mikor a nembeszélünkróla miatt jött a lockdown, a le és bezárás, akkor az angol férfiak kettő dolog miatt aggódtak.

Egyrészt, egész nap össze lesznek zárva az asszonnyal, a családdal. A másik, ha nem lesz foci, mit fognak nézni a tévében? Mit fognak csinálni szombaton és vasárnap, amikor szinte óránként más meccset adnak a különböző tévécsatornák? A kétségbeesett arcokra a dohányzóban mindig emlékezni fogok. Ilyen egy nemzeti tragéia.

Az angolok egy igazi sport nemzet. Szeretik a sportokat, sokat költenek is rá, csak nem gyakorolják, inkább nézik, még inkább fogadnak eseményekre évente majd 8 milliárd fontért. Teljesen természetes, hogy a sportos alkatú angolok hasa fölött feszül a kedvenc csapat meze. Aztán sál a nyakba, vagy a csuklóra, amivel az izzadó fejet is lehet törölni. Mint az köztudott.

Tény a foci népszerűsége a csúcson van, sok angol fiatal összejön egy kicsit focizni. Komolyan veszik, csapatokba szerveződnek és a rengeteg pálya valamelyikén játszanak. Aztán isznak egy jót. Mindig. Az angol focinak volt egy időszaka, amikor a mezeken szereplő főszponzor sörmárkák alapján lehetett tudni ki kivel játszik. Ha például azt mondták: Carlsberg-Holstein 2:1, akkor mindenki tudta, a Liverpool megint megverte a Tottenham Spurst. Így megy ez!

-Tök unalmas játék. Olyan, mint egy kard, hosszú és lapos-legyintett KZS bristolszakértő egy kis angol zászlóval.

-A női foci vb-t te is nézted!

-Gyuri. NŐI foci. És egy NŐ sosem unalmas- mosolygott KZS bristolszakértő, ami legalább olyan ritka nála, mint a kis angol zászló a kezében.

Megint igaza volt. Az angol zászló azért kellett, mert éppen egy pub-ban volt a barátaival és akkor ugye anélkül, a pint sem csúszik az EB idején. Amúgy egy külön tanulmányt érdemelne, hogy egy ilyen esemény, mint az EB mekkora hazafit csinál minden angolból. Ilyenkor az angolok kiteszik szinte mindenhová a György keresztes fehér-piros angol zászlót, mindenhol ENGLAND felirat van, a pub-ok teli lesznek, minden újság címlapján az ANGOL hősök, a Harcosok, az ANGOL ÁLOM MEGTESTESÍTŐI vannak. A „Rules Britain!” az Uralkodj Anglia! az eleinte két korsóként, pintenként majd a végén már kortyonként elhangzik, igaz a szöveg kissé elkásásodik, a végén az Angolok soha,soha,soha nem lesznek rabszolgák! refrén az már ablak ropogtató hangerővel hangzik.

-Maga most azért iszik, mert ünnepel?

-Nem. Szomjas vagyok.

Tény, az angoloknak ahhoz, hogy igyanak, semmilyen indok nem kell. Viszont nincs szurkolás sör nélkül. Nem tea és uborkás szendvics. Csak sör. Ennyit a fociról.

-Komolyan. Foci meg futball, erre a sörről írsz.

-Megragadtam a lényeget.

-Aha. A sajátodat nem találtad. Hát ugye?

Mert KZS bristolszakértő mindig kedves velem. Illetve annak kell venni azt, amit mond. Milyen egyszerű?! Mint a foci, ami csak akkor lesz bonyolult, ha már futball. Mint az köztudott.

Barbi nem lelkesedik fociért, a futballért főleg. Az atlétikát szereti, az olimpiát várja. A mostani Barbi bölcsesség:

-A pasik azért szeretik a focit, mert a meccsen mindent megtehetnek, amit otthon nem. Ihatnak, kiabálhatnak, káromkodhatnak, elengedhetik szabadon, ami a legjobb bennük és nem kell azt mondaniuk: Ahogy akarod,szívem!

See you later!