136. BRISTOLT LÁTNI ÉS A POLCOK | Székely Nagy György

Az új könyvemben, az EGY NYÁR címűben szerepel Perák Emőke, Kristóf nagy szerelme, aki egy fantasztikus, okos lány. Annyira szereti a fiút, hogy képes elengedni, mert tudja, a szerelem kettőjük között kevés, teljes élet kell a Boldogsághoz. Ami neki megvan, sikeres pszichológus, kriminál pszichológus lesz, Kristófnak nincs meg, mert a SMAFU, a nagy álom, a csodagép, messze van a sikeres megvalósításhoz. Emőke tanítja meg Kristófot arra, hogy egyszerre egy problémára koncentráljon, azt oldja meg a legegyszerűbb módszerekkel és a többit tegye egy fiókba vagy ha úgy tetszik egy polcra és csak akkor vegye elő, amikor itt van az ideje. Addig ne is gondoljon rá. Ezt Kristóf aztán kitűnően alkalmazza. Aki olvasta a könyve, az tudja. Aki, nem, az most megtudta. Azért tessenek elolvasni, megéri. Én most olvastam újra, igazi KÖNYV alakban, más élmény!

-Te vagy nekem a polcon lévő probléma, Gyuri.

-Nincs is akkora polcod.

-És miattad nem is lesz. Ám minden héten leveszem ezt a Gyuri nevű problémát, mert mindig jössz valamivel.

-Ez baj?

-Nem kicsit – sóhajtott KZS bristolszakértő.

Az időjárás visszatért az igazi angol formájába. Esik, max 20 fok. Néha szél. Így aztán KZS bristolszakértő nem tud eleget futni, ettől rosszkedvű. Amikor rosszkedvű különösen nem bírja az ötleteimet. Vannak így páran. Rosszkedv nélkül is. Mint az köztudott.

A polcokról lesz szó. A valódiakról és a képzeletbeli polcokról. Az ötlet a Függetlenség és Szabadság Látszatában tobzódó Britanniából jött. Mert valamiért az áruházak, boltok polcai, nem mindenhol és nem egyformán, de üresek.

-Az, hogy takarítanak, eszedbe se jutott-mordult erre KZS bristolszakértő.

Eszembe jutott. Csak picit furcsa, hogy majdnem mindenhol. Tesco, ASDA, Aldi és Lidl egyszerre. Egy nem angolnak. Mert egy angol amúgy emellett is szó nélkül elmegy és nem törődik vele. Not is my business. Nem az én dolgom. Boris, a komisz is így gondolta. Aztán.

Aztán mikor Mr. Smith nyúlt a Marmite nevű gépzsírállagú bármihez, amit az angolok mindenhez képesek enni illetve forró vízben feloldva meginni/!!/, nem volt csak a polc. Bloody hell! WTF?! Akkor körülnézett és láthatta, más termékekkel ugyanígy van.

Ezt az állapotot Észak-Írországban már megszokhatták, mert az EU rabigájának lezárását Belfastban úgy érzékelték, hogy hirtelen üresek lettek a polcok. Nem, nem a termékek hiánya miatt. A Brexit áldásos hatása. A Függetlenség szelleme. A Szabadság végtelensége. Üres polcok formájában. Ugyanis egy sajátos határ van az Ír tengeren. Ezért a Liverpoolból nyolc óra alatt megérkező árú, két-három-négy napot pihen egy raktárban. Az újfajta adminisztráció miatt, ami pótolja az eddigi EU hülyeséget, hogy nincs határ.  Néhány zöldség, bánatában el is fonnyad. Nem érti, a szabadságnak ára van. Ilyenek ezek! Tehát az észak-írek ott látják a dugig pakolt raktárakat, és attól száz yardra az üres polcokat. Aztán nem értik, hogy miért is jó ez nekik? Boris, a komisz persze mindent megígér. Mert ő jó populista. A baj mindig akkor jön, mikor az emberek azzal szembesülnek, a duma kevés, amikor nincs semmi. Mint A tanú című filmben, mikor az árvíz visz mindent és a fán kapaszkodva Pelikán József gátőrnek odakiált a szomszéd:

-Józsi! Elvisz mindent a víz!

-Az élet nem habostorta, elvtársak- mondja Pelikán.

-Habostorta?! A kurva anyádat Józsi!

Pelikán felnéz: – Itt valami nem stimmel.

Ami nem stimmel az egy összetett dolog. Mert ugye egyrészt vannak az üres polcok. Másrészt az üres kamionok. És a Brexit. Mert mostanra világos lett, hogy EZT nem lehet a nembeszélünkróla dologra fogni. Tény, az angoloknak a logika, az egy ismeretlen dolog, ha csak meg nem veszik. Az hogy 2+2 mennyi, az erősen változó, mert még mindig sokan nem tudják kiszámolni, ha kilogrammban van és nem fontban. Vagy lemerült a telefon és a számológép nem működik. Ezért az eredmény 3 és 6 között bármi lehet. Viszont szépen tudnak rajzolni.

-Azért, mert Te egy üres lapot sem tudsz lerajzolni, nem kellene dumálni.

-Én matekból se vagyok egy zseni.

-Semmiből sem. Mint hallottam. Igazán jó angol lennél.

KZS bristolszakértő csak megerősített abban, hogy néha őt is el kell tenni egy polcra. Majd időnként leporolni. Esetleg.

Tehát logika. Üres polcok. Az ok: egymillió EU migráns elment az Egyesült Királyságból. A megálmodott olcsó, nagyon olcsó  és még olcsóbb ázsiai munkaerő még álom. Mondjuk a kötelező minimálbérnél egyébként nem tudni mitől is olcsóbb az ázsiai munkaerő. A lényeg: ők nem jönnek, az EU migránsok mennek. Ezért CSAK kamion sofőrből, százezer hiányzik. Plusz a héten már nyári szünet van, az emberek szabadságra mentek. És ugye valakinek a gyerekekre is vigyázni kell, mert befizetni a gyereket valahová, az drágább, mint otthon maradni. Ilyenek ezek! Nyáron szabadságra! Hát hol élünk?!

Így aztán a szállítás akadozik. Néha kimarad. Igazi angol szokás, hogy igazából nem jelentik be, hogy nem mennek dolgozni. Csak nem mennek. Ez majd mindenhol így van. Esetleg egy telefon vagy e-mail:

-Köhög a kanárim elviszem orvoshoz.

Ilyenkor az angol főnök jobbulást kíván és iszik egy teát. Aztán nézi a kamiont, aminek az árut kellene vinnie. Értesíti a céget, hogy az áru nem fog megérkezni, mert nincs sofőr, halaszthatatlan problémája adódott.

-Ó. Remélem mielőbb kedvezően rendeződik a dolog – válaszolja a cég munkatársa és iszik egy teát, miközben az üres polcot nézi.

Mr.Smith nézi az üres polcot, nem iszik semmit, mert a polc üres, viszont elgondolkodik azon, ha páran tisztában lettek volna az óvszer helyes használatával, neki nem kellene egy üres polcot néznie.

A probléma halmozódik, a polcon az áru nem. Boris Johnson eljutott odáig, hogy ez az egész az EU hibája. Ismerős? NEM?!! Hm. Tény, az EU elkövette a legnagyobb bajt: kilépett az Egyesült Királyságból úgy, hogy nem azt tette, amit a britek mondtak. Egyértelműen. Innen persze minden az EU felelőssége. Hát ugye?

A másik ok, amiért a polcok üresek. Van az NHS-nek /itteni SZTK/ egy applikációja, amit le lehet tölteni. Ezt sok mindenre lehet használni. Az oltások igazolására és covid értesítésre is. Aki van olyan angol, hogy ezt a funkciót bekapcsolja, az igen hamar kap egy üzenetet, hogy valahol 100 méteres körzetben volt egy ember vagy avokádó esetleg motorolaj, ami covidos lett /a PCR teszt képes erre, mint az köztudott/, ezért vonuljon 10 nap karanténba, a mobilján keresztül követni tudják. Emiatt majd százezer dolgozó van otthon. Teljesen feleslegesen, illetve ha azt vesszük, hogy két tesztet is kell csináltatni, valakinek megéri. Ez alól a két oltással rendelkezők sem kivételek.

-Van két oltása?

-Van.

-Akkor miért van karanténban?

-Mert van két oltásom.

Ugye ez akkora hülyeség, hogy európai ember nem nevet rajta, az itteni stand up előadót két percig tapsolták miatta. Hiába Jacob Rees-Mogg óta tudom: Az angolok nem európaiak, angolok és ők tudják, ez mit jelent. Remek, igaz rajtuk kívül senki.

A lényeg, hogy emiatt még kevesebb dolgozó van. Világos, hogy amúgy sem akarnak dolgozni, na de hogy azt más döntse el, az mégis csak skandallum! A megoldás itt van a közelben. Augusztus 16 után, akinek 2 oltása van, mentesül a karantén alól, ha például külföldről jön haza, akkor is. Igen, ezt már most be lehetne vezetni, 37 millió kétszer oltott van 55 millió felnőttből, ám szerintem akkor nem lenne érdekes a dolog.

-Az emberek úgyis nyaralnak, ezalatt majd javul a helyzet- mondta Mr. Gove, aki egyszer Boris Johnsont követi a miniszterelnöki poszton.

Igen. Az emberek nyaralnak, a sok bizonytalanság és intézkedés miatt főleg itthon, Britanniában. Viszont NAGY különbség, hogy az üres polcokkal hol találkoznak? A lakóhelyükön Exeterben, vagy Blackpool-ban két kaszinó látogatás közben. Abroncsot!!!

Én is eltettem néhány dolgot a polcokra. Az egyik, hogy a cégünk, MEGINT elfelejtette, hogy náluk dolgozunk ezért kihagytak minket egy juttatásból, amit talán nembeszélünkróla pénznek nevezhetnénk. Olyanoknak adják, akik az elmúlt másfél évben nem voltak betegek és dolgoztak. Van ilyen. Az, hogy az utóbbi két évben minden ilyesmiért szólni kell, azért kicsit sok polcot kíván. Mindig megkapjuk utólag. Na jó, volt amit négy hónap múlva. Csak az a zavaró, hogy ez nálunk rendszeres. Nem akarom azt mondani, hogy azért, mert mi mások vagyunk. Pedig újabban találkozni ezzel is. Mikor Aliz a második oltást kapta, volt egy két oldalas rész, ahol be kellett jelölnie, honnan származik. Ott még St.Kitts and Nevis /Nemzetközösségi tagállam/ is fel volt külön sorolva, 52.384 lakosával.

-Bocsánat én magyar vagyok.

-Honnan?

-Hungary. Európa.

-Ja? Akkor: OTHER.

Mert ez a kategória: OTHER. Más. Ezt régen sosem mondták. Sosem éreztük. Jó, köszönhetően a kiváló brit oktatásnak a legtöbbször lövésük sincs, hol is van Magyarország, esetleg Svájc és Szváviföld ugyanaz nekik, de OTHER, MÁS, az sosem voltunk.

Ettől még a pénzért megint szólni kell. Amiért egy nem MÁSnak nem kell. Mert Ő megkapja. Ugyanazon számítógépes program alapján. Így megy ez.

Eltettem a polcra, mert ezzel sem lehet mit kezdeni, mint azzal, amit a pár napra nálunk megforduló munkatársak csinálnak. Illetve nem csinálnak. Az ott tartózkodásuk változó, eddig azt hiszem a húsz nap a csúcs és a két perc a legrövidebb. Ekkor egy fekete srác belépett az 5 fokos szedőterembe.

-It’s cold. Ez hideg – közölte és soha többé nem láttuk.

Azt a „kultúrát”, amit bajszos balkáni barátaink és más fátyolos és fekete nációk hoznak magukkal, azt nem tudom polcra tenni, vagyis nem foglalkozni vele. Náluk természetes, hogy a nő, az senki, hogy mindig hátrább van, előreengedi a férfit/?/, ha kell valami ő megy el érte, nem a pasi. Hogy Fatime vagy Jordanka hozza a 90 kiló banánt és nem a nemlátoksemmitahasamtól „férfiak”. Náluk ez biztosan így jó, EZ viszont egy másik ország, itt tessenek aszerint élni. Alizt simán fellökte volna egy tonnányi sopszkazabáló, csak Aliz nem olyan, aki hagyja magát, az a döbbent pofa mindent megért! Amikor a blokkolásnál a lengyel Lucia-t előreengedtem: Ladies first! Hölgyek az először! Szavakkal, akkor Krzysztof, a párja simán eléje lépett és kiblokkolt. A Krzysztof are you woman? kérdésemre két hét hallgatással válaszolt. Van ilyen.

Lekerült a polcról az EGY NYÁR című új könyvem, ami 21 nap alatt végre ideért. Igen, ebbe a Brexit beletett vagy egy hetet, viszont a Royal Mail pecsétje alapján repülővel jött. Baromi lassú gép lehetett, hogy a fenébe nem esett le? Nagyon jó volt kézbe venni a Srácot. Gyönyörű lett, igazi Müller Peti minőség, ami a csúcskategória. Remélem, sokan el fogjátok olvasni. Mint halmozottan hátrányos helyzetben lévő szerző,ezt csak szeretném és amit tudok megteszek, hogy minél több ember polcára odakerüljön. Igen, olvastam, a nyár legromantikusabb könyve már június legelső napján megjelent, azért tessenek Kristófnak és Micinek adni egy esélyt. Azt is tudom most már, hogy férfi nem tud romantikus regényt írni, azért tessenek nekem is egy esélyt adni, hátha. Kóstolás nélkül semmire se mondjuk azt, hogy ehetetlen. Aztán majd meglátjuk. Remélem minél többen.

„A jövő nem létezik, ne is keresd” ahogy a Vad Fruttik énekli, ám mégis azt mondom, még mindig van esélye annak, hogy a Könyvhétre otthon leszünk. Persze, hogy Könyvhét lesz-e, az mindig kérdés, mert arról újabban a tiszti főorvos dönt, meg adminisztratív emberek, nem igazi könyvesek. Nos HA lesz Könyvhét, akkor minden olvasómmal összekoccanhatok a Vörösmarty téren vagy közelében, megbeszéljük. Addig tegyétek a dolgot a polcra. Az EGY NYÁR helyére, mert azt olvassátok el. Nem bánjátok meg.

Barbi meghallgatva a polcokról való elmélkedésemet, csak ennyit mondott:

-Gyuri, te egy magyar James Bond vagy. Nem rázva, kiverve.

See you later!