14.BRISTOLT LÁTNI ÉS MÁR KARÁCSONY VAN | Székely Nagy György

„Amikor nem tudod megvenni a családod, a gyermekeid szeretetét, akkor derül ki van-e családod és fontos vagy-e a gyermekeidnek.” Dr. Ranschburg Jenő
Ne ijedjetek meg nem gyermek vagy családpszichológiai elemzés jön, csak szimplán a héten teljes gőzzel beindult Karácsonyról jutott eszembe a Mester véleménye. Bristolban és a teljes Egyesült Királyságban 100%-ra kapcsolt a Karácsony. Minden reklám, minden üzlet, lassan minden utca a Karácsonyról szól. Illetve arról, hogy vásárolj ajándékot, minél több ajándékot, még annál is több ajándékot. Vegyél ötször annyi kaját és piát, mint amennyire tényleg szükséged van és azon az egy napon, december 25-én pusztísd el az egészet családdal, rokonokkal,ismerősökkel.
Nagy segítség, hogy kitelepült vásárok is vannak. 6-án pénteken a Bristol Shopping Quarterben megnyílt a German Christmas Fair ahol mindenféle enni és innivaló van, helyben készülő csokoládé bonbontól a vattacukron keresztül a füstölt lazacig minden. Mondjuk ha nem ilyesmit akarsz venni, akkor minimális a választék, de hát ez majd mindenhol így van.Itt konkrétan nagyon vicces csizmás fa kacsákat, tobozmókusokat lehet kapni, van egy bódé, ahol vagy 70 féle kávé van, aztán kézileg készített órák és egy pamut fonalat vagy hasonlót árusító hely. Aztán persze German Bar wurst hegyekkel schnitzel folyókkal és bier patakokkal.
Minden jelentősebb cég ASDA,Morrison, Sainsbury és Tesco külön kiadványt adott ki karácsonyra. Itt nem szokás akciós újságokkal telitömni a postaládát, mert tudják, hogy azt aztán alig nézi meg valaki. Ha akciót akarnak kiírják az áruházban,ha nagy akciót akarnak meghirdetik a TV-ben vagy a neten mindig lehet velük találkozni. De a kiadványok nagyon szépek igényesek. Ezek egyrészt segítenek választani, másrészt megrendelhetők levélben vagy interneten. Előrendelni szinte mindent lehet, komplett karácsonyi ebédet is. Mostanában vidékre járok dolgozni és szinte minden tanyánál lehet karácsonyi pulykát rendelni házhozszállítással, tisztítva, de kérésre sütés készen fűszerezve,töltve.
Vissza a katalógusokhoz. A Tesco GIFTS Ajándékok című kiadványát mutatom be Nektek. 300 oldal színes, szélesvásznú igazi könyvillata van, ez a második legjobb illat számomra, az elsőről találgassatok. Nagyon jól van felépítve. Külön fülszínekkel jelöli a témákat, minden témán belül van olcsóbb, általános és drága termék kódszámmal, árral.A bortól, a ruhán át, az elektromos dolgokon keresztül a karácsonyi díszekig minden. De minden. Eszembe jutott Kata barát és volt kolléganőm, aki könnyeket ejtene, ha neki egyszer 60/!/ oldal beltéri és 10 oldal kültéri játék megjelenés jutna. Mert itt ennyi van. A karácsonyi díszekre fákra csomagolóanyagokra képeslapokra csak 30 oldal maradt. Írok néhány árat, amit úgy tessenek nézni, hogy itt a minimál órabér 6,70 font, azaz 2900.-Ft környékén van, de ne számoljatok át. Csak az órabért nézzétek. Tehát egy dísz mérettől meg mindentől függően 1.50 és 40 Font között van. Műfenyő 10 és 120 font között. Égősor 2 és 35 font között, de láttam okos telefonnal vezérelhető zenélő égősort is. Képeslap 0.50 és 15 font között ez utóbbira rámondhatod az üzeneted és lejátsza, akinek küldöd. Remélem nem átverés, a neten láttam. Tasak, szalag 1 és 5 font között. Csomagolópapír 2 és 20 font között, de már most láttam a Sportdirect /!/ boltban kettőt fizet hármat vihet akciót. November 7-én. Ami nekem nagyon tetszett és otthon sosem lehetett megcsinálni;lehet komplett feldíszített fenyőt rendelni a kódszámok alapján. És lehet bármilyen süteményt rendelni kódszámok alapján. Nagy segítség főleg a lusta és elfoglalt embereknek a giftcard, ami 5 és 100 font között van és aki kapja, az adott üzletben beválthatja. Külön jó ötlet, hogy mindezért nem kell az adott üzletbe elmenni, mert a brislingtoni Tescoban kapható H&M , Mark & Spencer, NEXT,Apple,Samsung és még vagy 50 féle ajándék kártya..Olyan is van, amit a neten lehet beváltani. Rengeteg féle. Utazási irodákban nagy kedvezménnyel lehet nyárra vagy tavaszra vagy bármikorra utakat foglalni. Hogy az egyház se maradjon ki, külön hirdetik, hogy hol mikor lesz mise, esetleg karácsonyi vásár vagy éneklés!
Tegnap pár dolgot vásárolni kellett a városban. Hihetetlen volt a tömeg. a Primark három szintes nagy áruház, ami az egyik legolcsóbb, ami abból is kiderül, hogy több arab, lengyel és spanyol szót hallani, mint angolt néha egy-két Ne má ba meg ezt a szart?! beszólással fűszerezve, mégis valahogy gördülékeny volt az egész. Szintenként /!/ 12 kassza működött. És bár igaz, hogy a kasszások tempója a Hogyan készítsünk tejből aludttejet? című oktató film jeleneteit idézte,alig 15 perc alatt végeztünk. A Sportdirect áruházban ahol olyan szűk helyeken kell lavírozni, hogy egy rutin vizsgán kell részt vennie annak, aki itt vásárolni szeretne, mire a kasszához értünk egy sapkával, amire 7.99 volt írva, már csak 5 fontot kellett fizetni. Gondolom ha még messzebbről jövünk, akkor már csak 4 lett volna. Ami feltűnő volt, hogy mindenki türelmes volt. Nem lökdösődtek, nem tolakodtak. Válogattak, nézelődtek,vettek. Az új dili , hogy mobillal fizetnek, mert két hónap alatt szinte minden jelentős banknál elérhető lett az ApplePay szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy IPhone készüléket PayPass kártyaként lehet használni. Fizetés! Természetesen nem maradnak ki a pénzintézetek sem. Öntik a hitel ajánlatokat a nyakadba! Van 43 és van 1237% os kamat is, de pár ezer fontot egy brit úgy 20 perc alatt tud szerezni. Aztán majd fizeti.
Szóval Karácsony lesz, ez már biztos. Ajándék lesz, ez is biztos. Ételhegy lesz, főleg biztos. Piatenger,totál biztos.
Hogy szeretet lesz-e? Hát ugye…??!!
See you later!