161. BRISTOLT LÁTNI ÉS AZ OLIMPIA | Székely Nagy György

Ha hűhóval is lehetne téli olimpiát rendezni, akkor a felcsúti lesikló pálya híres lenne – sóhajtotta KZS bristolszakértő és beleharapott valami salátás vékonyságba, ami legfeljebb arra jó, hogy még éhesebb legyen valaki.

-Nem kellene valami normális ételt enned? Nagyon sovány vagy.

-Mindig az voltam. Amúgy ez normális étel. Ellentétben azzal, amit Te ettél ma.

-Diós tészta.

-Na, ugye?! Cukor, szénhidrát, meg az adó – intett a zöldséghalommal KZS bristolszakértő. –

-Nincs Felcsúton lesiklópálya. Csak úgy mondom.

-Mindig olyan földhöz ragadt vagy Gyuri. Pár milliárd és lesz. Kinek akadály ez? Gondolj bele, a befagyott Dunán lenne a gyorskorcsolya verseny!

-De a Duna nem fagy be, mert…

-Nem beszélek veled. Semmi fantáziád nincs – kapcsolta ki a tabletjét KZS bristolszakértő.

Akinek ma van a névnapja, Isten éltesse sokáig és terelje vissza a Krispy Kreme fánkokhoz, amiből a csokival töltött tört mogyoróval a tetején úgy 4000 kalória, na de az élvezet!!  A Pavlova nevű csodáról nem is beszélve, amit egybe be tudok kapni, mint egy jobb kormányinfót. Csak ez nem fekszi meg a gyomromat. Mint az köztudott.

-Mit evett utoljára?

-Mit nem?

Szóval olimpia. Én igazi sportszerető ember vagyok, bár ez utóbbiban többen kételkednek a fész oldalakon, sőt még a valós életben is. Mindig szerettem a sportot. Az első nálam: Jégkorong. Az kérem a Ragulin-Fircov-Petrov-Harlamov-Mihajlov sor óta eldöntött dolog. Aztán országúti kerékpár. Ennek oka, hogy egyszer végignéztem egy Tour de France versenyt. Komolyan. És lenyűgözött.

-Lenyűgözött? Mi a jó….Tekernek órákon keresztül. Megállnak pisilni. Még azt is adják. Mi abban a jó? – fogta a fejét KZS bristolszakértő.

-A táj. Ahol végig mennek. Fantasztikus. Aztán az, amikor úgy húsz kilométerrel a cél előtt, 180 kilométer után, összeáll a csapat. Mint egy óramű és segítik az az EGY versenyzőt, akiért a csapat van. Elképesztő.

-Szóval Gyuri. Kilenc szerencsétlent azért fizetnek, azért hajtják ki a belüket, hogy azaz az EGY nyerjen.

-Pontosan.

-Ez akkora hülyeség, hogy már világos miért tetszik neked- zárta le a dolgot KZS bristolszakértő.

A harmadik helyen még mindig az F1 van. A Forma Egy. Pedig ennyire sosem volt unalmas. Mégis. Mindig van kedvenc, Kimi Király Raikönnen után Lando Norris az. Bristol szülötte, itt járt iskolába. Imádja Angliát, ezért már Ő is Monaco-ban lakik. Az adó miatt. Mert más imádni a szülőhazát és más ott adózni. Mint az köztudott.

A téli olimpián főleg a jégkorong dominál nálam. Ettől függetlenül, az alpesi sí is jöhet. Hiszen hó van. Igaz, műhó, mert a természetre már semmit sem bíznak. Mekkora probléma lett azon a napon, amikor esett a hó. Az igazi. Azt mondta a rémült szervező:

-Erre nem készültünk fel.

Igaza van, télen minek. Szeretem még a biatlont. A sílövészetet. Ami egy kutya nehéz dolog. Futni vagy 15 kilométert, közben pontosan lőni, nem egyszerű. Még havon sem! A mostani versenyen, a férfi váltóban, a norvégok kicsit rosszul kezdtek. Na jó, piszok rosszul. Úgy a 15. helyen voltak. Az utolsó ember, utolsó lövése előtt még egy nyalóka pálcikát nem tett volna senki a győzelmükre. Aztán megnyerték a váltót. Egyetlen egyszer vezettek, a végén. És ők lőttek a legjobban. A végén. Mikor olyan keresztszél volt, hogy a bíró is vízszintesen integetett.

Mindezt élőben. Mert a világ legjobb televíziója, a British Broadcasting Corporation, szinte minden versenyt ad. Van egy főműsor, ami úgy reggel hatkor kezd a BBC 2-ön, aztán átmegy a BBC 1-re és vissza. Úgy délután négyig, amikor Pekingben éjfél van. Este hétkor még van egy egyórás összefoglaló. Amikor a főműsor megy, akkor a távirányító piros gombjával át lehet menni a BBC iPlayer nevű digitális oldalra és ott az élő közvetítésekből lehet választani. Természetesen mindenhol van riporter, szakértő. A múlt szombaton négy különböző sportesemény ment élőben. Nem semmi. Mindezt évi 168 fontért. Megéri.

Ha lemaradtál valamiről, mint én arról, hogy mindkét észak-amerikai férfi hoki csapat kiesett, még az elődöntőig se jutottak, akkor simán visszakeresem az iPlayer oldalon és megnézem.

A közvetítések fantasztikusak! Amikor angol érdekeltség van, az a prioritás. Mivel mindkét curling / talán jégkugli?/ válogatott, a női és férfi is éremesélyes, azt mindig élőben adják. Mondjuk a hölgyeknél van egy aztabetyármindenit! nő is, akit érdemes nézni, ahogy löki a korongot, az kérem 18-as karika. Mindenhol, kivéve az olimpiát. Eve Muirhead, egy harmincegy éves skót NŐ. Érdemes nézni. Is.

Ami azért igazán angol, az a riportok. Minden angol sportolóval, a 38. helyen végzett szabadstílusú síelő lánnyal is, aki úgy csúszkált jobbra és balra, mint akinek éppen tele van a gatyája, meglehet tényleg úgy volt, olyan riportot készítettek, hogy bárki, aki csak azt látta, azt hitte, hogy a lány lett az olimpiai bajnok és nem gondolta volna, mekkorákat sikoltott néha. Ami nálam kicsit kiverte a biztosítékot, hogy ha nincs angol versenyző, akkor általában amerikait keresnek. Nem kanadait, pedig ők mégis a Nemzetközösség tagjai, amerikait. Így volt ez a férfi hódeszkások versenyén, ahol a második svájci srác éppen ott állt és szedte össze a cuccait, ám a BBC riportere a negyedik helyezett amerikai fickóval beszélte meg, hogy ha akkor ez meg az, akkor aztán hűha lett volna. Külön szép volt, hogy az amerikai srác könnyezett, aztán odaintett a svájci fiúnak:

-You had a lucky! Szerencséd volt.

-Do you think, dude? Gondolod, haver?

Van ilyen. Bakker Gyuri A SLAG című agyamentségében van az, amikor Fokföldi főhadnagy azt mondja a Philadelphiában született társának, Zsombhor Zsolt hadnagynak, /a h néma/:

-Az amerikai egy egyszerű nép, mint a zsíros kenyér.

-Az egy nagy nép, Foki!

-Van nagy zsíros kenyér is, Zsolt.

Nos kérem, ez sem fog megváltozni. Mint az, hogy szerintem határt kéne szabni annak, hogy gyerekek induljanak felnőtt olimpián. A 15 éves orosz műkorcsolyázó NŐ esete pont ilyen. Nagyon szépen teljesített, azért ez egy orosz korcsolyázónál nem akkora dolog. Aztán kiderült, doppingolt. Gondolom gőze nem volt róla, ő csinálta, amit az edzője mondott. Mint annak idején Katarina Witt, mikor egy este bevittek hozzá egy srácot, hogy dugjanak, mert akkor lesz a legjobb a következő versenyen. Olyasmi, hogy van barátja és mégis csak, nem volt érdekes. Akkor sem.

Bárki bármit mond, a világ egyszerűbb, mint gondolnánk. Egy 15 éves LÁNY, az NEM NŐ!!! Ne induljon felnőtt versenyen! Mert egy roncs lesz később. Oda az ifjúsága, az élete, az egészsége. Nem bonyolult dolog ez, csak ugye van a PÉNZ és az felül ír mindent. És mindig lehet találni olyanokat, főleg szülőket, akik híres GYEREK szülei akarnak lenni. Én megtiltanám 18 év alattiak indulását. Mert oké, egy 18 éves LÁNY sem NŐ, bármit is csinált már eddigi életében, ám akkortól nagykorú, hát tegye tönkre az életét úgy, ahogy akarja.

Amikor arról megy a vita, hogy az a férfi, aki nővé operáltatja magát, mert lélekben, gondolkodásban nő, az most akkor egy meleg férfi farok nélkül, vagy egy nem igazán nő műhüvellyel és hatalmas szilikon buckákkal, akkor nem tudják, hogy Ő most nő vagy férfi. Pedig kérem a XXI. században ez tök egyszerű. Miből van több? X vagy Y kromoszómából. Ennyi. Ha Y akkor férfi, bármennyire és úgy néz ki, mint egy nő. Ha X akkor nő. Az élet sosem bonyolult, csak azzá tesszük. Mint az köztudott.

A téli olimpián lett kedvencem a női hoki. Vannak sportágak, amit egyenesen tiltanék nőknek, lásd boksz vagy birkózás, de a női hoki egy csuda. Vannak már olyan gyorsak, mint a férfiak, sokkal kevésbé durvák.

-Nézd már új matrica van a jégen!

-Az az ellenfél csatára!

Persze az USA és Kanada messze a többiek felett van, ám a finnek, svájciak, oroszok is kitesznek magukért. A finn-japán meccsen /7:1 a finneknek/ volt a japán lány, aki nagyon szép volt, igazi gésa típus, csak ugye ez a kapuban kevés. Ami alul jött korong, az még elakadt benne. Olyan spárgát produkált, hogy minden pasi képzeletét megmozgatta, talán néhány hölgyét is. Aztán jött egy lövés fejmagasságban, amit a lepkés kesztyűvel:

-Le kell szedni, mint az érett szilvát, hogy jó pálinka legyen belőle – mondta Szabó Gergely a legjobb magyar floorball kapus, akinek a botja még mindig elismerést érdemel, ahogy hallottam.

Nos, a japán hölgy, Nana Fujimito, aki amúgy Svédországban légiós, az első fejmagasságú lövésre akkor reagált, amikor a másodikat kapta ugyanoda. Aztán még négyet. Ugyanoda. Utána lecserélték. Borzasztó volt látni, ahogy sírt és bocsánatot kért a csapattárasaitól, akik mind vígasztalták, az edzője meghajolt előtte. Mert EZ sport, EZ csapat. Jó vagy rossz, az ENYÉM! Ettől még meg kellene tanítani neki, hogy ott is lehet lövéseket védeni. Mint Marina Sorokina az oroszoktól, aki úgy kapott el egy svájci lövést a lepkéssel, hogy a bírók keresték a korongot, amíg az orosz kapus oda nem adta nekik. Még a lassításon is alig látszott. Na, ettől szép a jégkorong. A női része meg attól, hogy mennyire tudnak örülni egy gólnak. Az kérem egy csoda. A japánok az egyetlen góljuk után. A svájciak, amikor megverték az oroszokat. Jó látni!

Annak idején az egyetlen és utánozhatatlan Knézy Jenő feltett egy kérdést, amikor a szovjet csapat megint megnyerte vagy öt góllal a vb döntőt:

-Miért nem örülhetnek a szovjet jégkorongozók?

Nos választ nem kapott, igaz vagy három hónapon keresztül képernyőt sem. Pedig jó kérdés volt. Akkor is.

Mint látjátok, írok szorgalmasan. A kreatív íróakadémiára készült novelláimat rendszeresen olvashatjátok a szerzői oldalamon, csütörtökön jön a következő VOLT EGYSZER EGY KISFIÚ címmel. Hamarosan fel lesz töltve a honlapom Novella rovatába, a többivel együtt. Minden héten egy új novellát írni adott témában, az nem is olyan egyszerű, most már én is tudom. Sokat tanulok, remélem ezt Ti is észreveszitek. Nem? Mé nem?!

Az idei könyv, A SLAG, elérkezett a leborulás fázisába. Hogy az EGY NYÁR című könyvemben szereplő hasonlatot kölcsön vegyem, pisilnivalóan csudaklassz borítója lett!!! Müller Mester Péter megint látta mit szeretnék. És ezért leborulok előtte, csak az a kérdés fel tudok-e állni! A meglátni, megérezni, mit szeretnék, eddig csak Aliznak sikerült, néha az is, hogy csírába vagy más egyébbe fojtotta. A legtöbbször jogosan. Mint az köztudott. Nemsokára már minta példány is lesz a könyvből, ami kérem KLASSZIKUS zsebkönyv lesz.  Hogy mindig veletek legyen. Lesz e-könyv is, mert az a jövő és én azt teljes súlyommal támogatom, ami KZS bristolszakértő szerint több, mint kellene az élethez, a nem élethez pont jó. Ő tudja. Remélem.

A nyári ajándék novellátok készen van. Na jó, mivel 100 oldal, hát inkább kisregény. Ezzel kapcsolatban lesz egy játék márciusban, a nyertes egy különleges ajándékot kap! Komolyan. A megjelenés dátuma: JÚNIUS 16. Már most írjátok fel.

A karácsonyi novella utolsó harmada van folyamatban. Elvileg holnap készen lesz az is. Mivel Aliz megtiltotta, Zsuzsával, az Egyes Számú Olvasómmal együtt, hogy hulla legyen benne, ezért maga a Halál lesz benne a főszereplő. Haláli lesz, majd meglátjátok. A tervezett megjelenés: DECEMBER 22. Ezt is beírhatjátok. Tuti.

Barbi újabb dologba akar belekezdeni. Most éppen anyagot gyűjt és ismerkedik a lehetőségekkel, mert ahogy mondta:

-Ne akkor ijedjek meg, amikor valaki a szoknyám alá kukkant.

Ez bizony bölcs dolog, bár én még soha nem láttam szoknyában, igaz olyanokat szép számmal, akik kukkantottak volna. A ma bölcsessége a műhó-hűhó párosítással kapcsolatos:

-Hogy hűhó vagy műhó, az tök mindegy, ha nem csúszik ott, ahol kell. Vagy nincs.

See you later!