169. BRISTOLT LÁTNI ÉS A JUBILEE | Székely Nagy György

KZS bristolszakértő Londonban vigyorog, mint a custard szószba áztatott cornwalli körte, egy Erzsébet királynő képével díszített pólóban. Mögötte Barbi integet egy Union Jack-kel, ami nem whisky márka, hanem a brit lobogó hivatalos neve. Az Ő pólóján is a királynő mosolyog. Igaz, neki nemzeti lobogós sapkája is van, meg egy kitűző, amin nem tudom mi van, de hogy köze van a Jubilee-hez, az biztos. Atyavilág, ők is!

Mert itt Britanniában négy napig, június 1 és 4 között ünnep volt. 1952 június 1-én koronázták meg Erzsébet hercegnőt és lett II. Erzsébet néven a Brit Birodalom uralkodója.

-Vigye olyan sokra Felség, mint az elődje, I.Erzsébet. Ne érje be kevesebbel.

Állítólag ezt mondta Sir Winston Churchill az új uralkodónak. Azt majd a történelem megítéli, mi sikerült ebből. Én egy sima EU migráns vagyok, tehát nem az én dolgom. Ez sem.

1707-ben az uralkodást amúgy sem kedvelő Anna királynő egy rendeletben tette közzé, hogy immáron Egyesült Királyság van és kész. Anglia, Skócia és Wales egy kalapban. 1800-ban a komplett Ír szigetet hozzácsapták és 1927-ig ez tök jól megvolt. Pár lázadás, kis mészárlás, nagy háborúk és a Guiness sör színesítette a dolgokat, egy kis ír éhínséggel, amiről az angol lapok nem írtak, tehát nem volt. 1927-ben az alávaló írek önálló országot alapítottak. Hálátlanok! Szabadság, írgulyás, Guiness! Micsoda dolgok ezek?! Na innentől van a most még roskatagon, de álló, néha düledező, Egyesült Királyság, amiből 2016-ban a Brexit szavazást követően a gyalázatos EU kilépett. Igen jól olvastátok, ezt anno Michael Gove konzervatív képviselő mondta, állítólag szándékosan. Elnézve a fickó agykapacitását, ez kizárt.

A lényeg, most Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország alkotja az Egyesült Királyságot. Ahol az angolok még magukat sem szeretik, a skótok utálják az angolokat és semmibe veszik a wales-ieket, a wales-iek mindenkit utálnak, de az angolokra vicsorognak /ők ezt mosolynak nevezik/ mert tőlük függ az életük, az észak-írek azt szeretnék, ha hagynák őket békén inni és szenvedni, ebben ők a legjobbak. Szóval egy erős és egységes birodalom. Mert az. Szerintük. És mert ebben a rogyadozó Egyesült Királyságban van két dolog, ami biztos.

Az egyik, hogy Britannia még mindig Birodalom. Nos, kétségtelen valamikor A Brit Birodalom volt a leghatalmasabb, hiszen gyarmatként tartották nyilván Kínát, Indiát, a teljes Karib térséget és Afrika legnagyobb részét, plusz az Arábia félszigeten néhány négyzetmérföldnyi homokot, mert jól jön az még. A derék britek aztán a már a Sir Francis Drake által tökélyre fejlesztett technikával: Rabold ki azokat, akik már kiraboltak másokat! gazdagították a kincstárat. Nem kicsit. Mindent vittek, amit lehetett. Nem, nem loptak, csak értelmes módon használták fel azokat az értékeket, amikkel az ottaniak nem tudtak mit kezdeni. Mint az köztudott. Minden gyarmaton megkérdőjelezhetetlenné tették a brit felsőbbrendűséget, a fehér faj dominanciáját. Ezt később, egy kevésbé tehetséges akvarellfestő tökélyre fejlesztette és újjá kellett építeni a világot. Ennyit a Birodalomról.

Ez a Birodalom aztán úgy zsugorodott, mint házasságban az egymás örömét biztosító idő hossza. A végén már csak sóhaj, meg legyintés, mi megy a tévében? maradt. És a hit, megvan az még, csak keresni kell. Aztán már keresni sem, csak elhinni. Na ez már angol dolog a javából!

Itt jön, a Birodalom létezik! téveszme után a másik dolog, ami összetartja az Egyesült Királyságot: a királyi család! Ami biztos. II. Erzsébet egy olyan megkérdőjelezhetetlen pont a briteknek, mint a magyaroknak a londoni 6:3, nincs nála nagyobb dolog a világon!

II. Erzsébet mindig ott van, ahol lennie kell. Kivéve Diana hercegnő halála, ott négy nap kellett, hogy rájöjjön, ha a placcon akar maradni, lépnie kell. Mindig számíthatnak rá a britek. Elmondja beszédeit, amik unalmasak, porosak és utána napokig idéznek belőle. Amikor meghirdetik, hogy integetni fog 73 másodpercig a Buckingham palota nevezetes erkélyéről, akkor százezrek, komolyan százezrek képesek várni rá órákon keresztül. Esőben, szélben, hőségben, lényegtelen. Aztán látnak egy gombostűfejnyi királynőt és könnyeznek:

-Láttam a Bözsit! Öcccsém!

Aki nem angol, az nem értheti. Azt sem, hogy egy skót katonai dudásnak a legnagyobb megtiszteltetés, ha azon a napon, amikor Őfelsége Edinburgh-ban jár és a Holyrood kastélyban éjszakázik, akkor eljátszhatja ébresztőként a Scotland, the brave! az Alba an Áigh! nótát, amit minden skót tud és énekel. Vagy, hogy az észak-ír gárdának a legnagyobb ünnepe az, amikor a komor Belfast Parlament előtt felvonulhat a Királynő tiszteletére. Igen, ezek azok az észak-írek, akik több temetést intéztek a brit kormánynak, mint a falkland-i háború. A legenda szerint, amikor 1998-ban létrejött az ír béke, a Nagypénteki Egyezmény, akkor a Királynő fogadta Garry Adams-et is, annak a Sinn Féin-nek vezetőjét, akik mint az Ír Köztársasági Hadsereg, IRA, fegyveres szárnya, a legtöbb merényletet követték el és azt mondta a Királynőnek:

-Felség, Ön sosem volt a listánkon.

-Ön viszont mindig ott lesz a miénken– válaszolta akkor mosolyogva Erzsébet királynő.

Mindez egy szép legenda, minden életrajzban jól mutat, időnként lehet rá hivatkozni. Tény, Garry Adams egyszer azt nyilatkozta, ha valóban megölték volna a Királynőt, minden a fejükre omlott volna, mert semmi más össze nem tartja ezt az egészet. Nagy igazságot mondott.

Mi is lehet Erzsébet királynő titka, hogy a britek szinte mindegyike fenn akarja tartani a Monarchiát és azt kívánja Erzsébet királynő éljen még száz évig? Nemcsak arról van szó, hogy Károly herceg megítélése Diana halála óta és előtte is enyhén szólva vegyes, és mostani feleségét, azt a „tehenet, aki a farkánál fogva irányítja” /ezt állítólag Margit hercegnő mondta Camilla Parker Bowles-ról, Károly akkor még csak szeretőjéről, szűk körben, tehát rögtön mindenki tudta/ sokan nem szeretik. Vilmost inkább elfogadnák királynak, főleg mert csak 40 éves. Jobb esélyei vannak, tény. Most tegyük felejtőbe András herceg érdeklődését ifjabb leányok és minden olyan hölgy irányában, aki él és motyog. Hagyjuk meg a médiának Harry herceg műsorszámát a Virítsd a lóvét! Hölggyel, aki még az eldobott wc papírból is pénzt tud csinálni. Nem semmi. Csak a briteknek senki a hölgy. Így megy ez.

 Erzsébet királynő maga a Birodalom. Ellentétben az összes királyi családtaggal. Ők már egy másik világ. Erzsébet királynő testesíti meg A BIRODALMAT. Ami az angoloknak úgy kell, mint egy pint ale. Vagy chippy vagyis fish and chips. Enélkül elveszettek. Ez egy álom, amiről azt akarják hinni valóság és el is hiszik.

-Azok az igazi vakok, akik nem is akarnak látni – írja Mörk Leonóra a Törött tulipánok című könyvében, tessenek megjegyezni, Nagy Igazság.

Erzsébet királynő tehát A Birodalom. Az állandóság. A dicső múlt. Aki nélkül nincs jelen és jövő sem. Aki mindig ott van és mindig azt teszi, ami helyes. Akire minden brit felnézhet, mert minden brit királynője. Aki el tudja azt érni, hogy a világ 64 országa az uralkodójának mondja, közte olyanok, mint Kanada vagy Ausztrália. Aki miatt az ausztrál és az új-zélandi parlament is azt mondta, nem időszerű az ország zászlajának megváltoztatása, maradjon benne a Union Jack, a brit lobogó. Hetven éve ül a trónon. Nemzedékek királynője. Varázsa van. Olyan tisztelet veszi körül, mint senki mást. Bárki jön utána, nagy kérdés lesz-e ereje, tekintélye, kisugárzása, hogy ezt a katyvaszt, ami most az Egyesült Királyság, egyben tartsa. Mert SOHA még ilyen közel nem álltak ahhoz az észak-írek, hogy visszatérjenek Írországhoz. SOHA ennyi skót nem pártolta azt, hogy Skócia független legyen és újra az EU tagja. Mert a Brexit, amire a skótok és az észak-írek is nemet mondtak, csak Skóciát 5 milliárd fonttól fosztotta meg éves szinten. Amit persze az angoloktól nem fognak megkapni, mert ugyan megígérték, de nem teljesítik. A hogy a prímás mondta az új brácsásnak:

-Járni jár, de nem jut!

Erzsébet királynő személye a garancia arra, hogy van Egyesült Királyság. Azt is el tudta érni, hogy mikor a skótok függetlenségről beszélnek, fel sem merül, hogy a Királyságot, a Monarchiát lecsereljék. Természetesnek tartják, hogy egy független Skóciának ugyanúgy II. Erzsébet lesz az uralkodója, mint mondjuk Kanadának. És EZ az, amire Károly biztosan nem lesz képes. Vilmos talán.

A Jubilee alkalmából hajlandó volt egyszerű, jópofa videókban szerepelni, mint mikor Daniel Craig-gel megy a folyosón, akár egy James Bond filmben. Vagy amikor teázik Paddington Mackóval és a retiküljéből előveszi a Marmite-os kenyeret. Ami mindig vele van végszükség esetén. Ez itt Angliában olyan ikonikus dolog, amit csak itt élő ért meg és rögtön szipog is vagy kettőt. Esetleg hármat, ha idősebb és megvan fázva.

Azt hiszem a két legfontosabb dolgot elmondtam arról, hogy miért is volt az a négy napos dili Jubilee néven most Britanniában. Az álom megtestesítője, szerves része volt a rendkívül költséges parádé: MI BIRODALOM VAGYUNK! Ha nem, akkor is. És Erzsébet királynő itt van velünk, mert Ő a miénk, mi pedig az Övé vagyunk, most és mindörökké ámen! Senki nem beszél a költségekről, tehát nincsenek. Pedig.

Csak egy példa az új metró vonal, az Elizabeth Line. Ez 65 mérföld úgy 100 km hosszú és a Londonhoz közeli Readingből megy a Canary Warf-ig, ami London másik végén található modern városrész. A költség 2020-as áron 18,5 milliárd angol font. Van egy leágazás a Heathrow reptér felé, így onnan már három metróvonalon is el lehet jutni a városba. Naponta 1,5 millió utassal számolnak. 45 perc alatt lehet bejutni a Belvárosba. Ez kocsival úgy 2 óra lenne. 7,7 font Readingből egy jegy a Tottenham Court Roadig, ami London belseje. Aki autóval megy, az vagy két órát tötymörög, mire odaér, és mivel a Zöld zónán belülre megy, ezért 6,5 fontot fizetnie kell. Plusz a parkolás. Szóval jobb a metró. Meleg, alacsony, csúcsidőben egy szardíniás dobozban több hely van, de jobb. A légkondit huzatnak hívják, ám az angolok szeretik. Ezzel együtt 12 vonal van a fővárosban, napi 4 azaz négy millió utassal. Nem semmi.

Bár mekkora trutymóban van is az angol költségvetés, az energiaárak növekedése, az ipari termelés visszaesése, az EU migránsok hiánya miatt /magyarán, nincs, aki dolgozzon, mert egy angol URALKODNI szeret, nem DOLGOZNI/, erre a Jubilee-re nem sajnálták a pénzt. Hivatalosan 400 millió fontot költöttek rá. Nem hivatalosan állítólag 600 milliót. Talán azt hiszik sokan, tuti bukás ez. Nem. Külföldiek, elsősorban amerikaiak sokasága jött el csak a Jubilee miatt. Rengeteg angol zarándokolt el a fővárosba, a megemelt szobaárak, a 6 fontra felvitt pint sör, a 20 font fölé kúszott Fish and Chips ellenére. És akkor a számtalan emléktárgy, relikvia és sapka, póló még szóba se jött. Egy kínai vállalat három hónapja/!/ csak brit lobogót gyártott minden méretben. Mivel kevésnek ígérkezett, egy tajvani cég is beszállt. Mert mindenhol, szerte a szigeten lobogtak a zászlók. Minden városban volt valami megmozdulás, ünnepség, fesztivál, buli és persze sör-cider minden mennyiségben! Ilyen meg olyan előadások. Tom Cruise személyesen!

-Az amerikaiak miért vannak itt?

-Mert ők mindenhol ott vannak, ahol pénz van.

 Brit zászlós sapkában jártak az emberek. Brit zászlós vállszalag volt a nőkön, akik a Lidl pénztárban Tamas-nak úgy integettek, mint a Királynő. Autók sokaságán lengett büszkén a zászló. 5 fontért azaz úgy 2400 forintért árultak egy hüvelykujjnyi ragasztószalagot, amivel a rendszámtáblán le lehet ragasztani az EU jelet. Mert itt a Jubilee! Néha a kertet nem lehetett látni a zászlóerdőtől. Még alsógatya is volt zászlószínben. Jubilee akciók voltak minden élelmiszer boltban. Könyvkereskedésben. Úgy tizenöt vadonatúj dokumentum filmet sugározta a Királynőről. Akciók a zöldségesnél, autókereskedésekben. Volt akciós Jubilee szófa, rekamié, ágy. A Swatch 99 fontért hozott ki egy annyira gagyi órát, hogy negyedórát röhögtem rajta. Mondtam Aliznak, vegyen magának egyet. Már csak június végi szállítással volt!!! Abroncsot! A napelemes integető Királynő figurát dupla áron sem lehetett már kapni az ünnepség előtt. Azt mondtam, már csak a klotyópapír hiányzik. És lett. Nemzeti lobogós csomagolásban, ahogy kell.

Igazából nem tudni, hogy a záró buli a sztárokkal mennyibe került, ki számolja? Ed Sheeran és Bryan May! Fantasztikus volt. Ahogy több százezer ember tapsolt a We Will rock You című dalra a Buckingham Palotától a Trafalgar Square-ig. Sok remek angol énekes, még egy skót is belefért Sir Rod Stewart személyében. Az viszont sajnálatos, hogy minden idők legjobb punk zenekara, a Sex Pistols nem lépett fel. Most megy a Pistols című sorozat a Disney+-on az együttes történetéről és mi mással reklámoznák, mint a híres dallal, God Save the Queen; A fascist regime. Ez a szám most reneszánszát éli, viszik, mint a cukorból készült bözsibabát. Az is sajnálatos, hogy a buli befejezéséhez nem találtak egy ikonikus angol vagy brit énekest, mint pl. Sir Paul McCartney. Helyette az amerikai /!/ Diana Ross zárta az ünnepséget. Hm.

Mikor ezt olvassátok, elvileg már hazafelé tartunk, hogy holnap 14 órakor találkozzunk bárkivel, aki eljön a Vigadó térre, a Marysol Kiadó könyvsátrához. Azért elvileg, mert az angol reptereken jelenleg a káosz az úr. A gépek össze-vissza indulnak. 1-2 óra sorban állás után lehet eljutni a beléptető kapuhoz és utána gépre, még hajnalban is. Visszafelé úgy 2 óra, mire a csomagodhoz jutsz. A múltkor mindenki megnézhette, hogy egy EasyJet járat minden dolgozója, a pilótákkal az élen, pakolja a bőröndöket a gépbe, hogy el tudjanak indulni. Az ok nagyon egyszerű: nincs elég dolgozó. Azok, akik a nembeszélünkróla hiszti miatt ki lettek rúgva vagy furloghra lettek küldve, nem jöttek vissza. Az EU migránsok nem jöttek vissza. Az üzemeltető cégek 20%-al megemelték a légitársaságok reptéri költségeit és 5%-ot emeltek a dolgozók bérén. Közben megszűntettek egy pár kedvezményt, mint az olcsó vagy ingyenes parkolást. A reptéri buszok is drágábbak és ritkábbak lettek. Emiatt, amikor hat helyen kellene mennie a biztonsági vizsgálatnak, akkor 2 azaz KETTŐ helyen megy! Amikor négy gépbe kellene a csomagokat vinni, akkor EGY gépbe viszik. Talán. Amíg valaki emiatt meg nem hal, nem lesz változás. Tény, Mr. Rees-Mogg főbrexiter, a Konzervatívok kemény angolja, akinek MINDEN vállalkozása az EU-ba lett kitelepítve, mert Britanniában nem lett volna nyereséges, azt mondta: Az EU tehet mindenről. Ennyi. Ettől még nincs ember. Amennyiért lenne, annyit nem fizetnek. Már csak azért sem, mert angol munkaerő jönne. Drágán, lassú és sosem lehetsz benne biztos: ma bejön-e dolgozni és meddig marad. Soha. Emiatt eddig 370 járatot töröltek légitársaságok. Milliárdos veszteség. Nem beszélnek róla, tehát nincs.

Szóval találkozunk vasárnap, 12-én 14 órakor. Bakker Gyurival is. Gyertek el, dumálunk egy jót!

Barbi, aki teljesen beleélte magát a Jubilee hangulatába a következő bölcsességgel tért haza:

-Amikor nem látsz semmit, amiért odamentél, de azt mondod, hogy láttad, mindenki irigyelni fog.

See you later!