17.BRISTOLT LÁTNI ÉS TOMBOL A KARÁCSONY | Székely Nagy György

Egyszer minden véget ér.Ezt a nagy bölcsességet az emberek java része megérti és belátja és elfogadja. Azon vegetációk akik mégsem, hát azok legalább akkorát koppannak, mint én tegnap, mikor azt hittem nyitva van a hűtőház ajtaja. Tévedtem, de úgy érzem az ajtónak jobban fájt.
Szóval ezerrel tombol nálunk a karácsony. Nincs olyan falu, város, de még kunyhó sem, ahol ne villogna a kínai karácsony ipar valamelyik remeke, mert itt is szinte minden kínai vagy vietnámi vagy tajvani. Errefelé az a szokás, hogy a karácsonyfát, aminek métere 8-19 font között változik és természetesen házhoz szállítják külön kérésre a választott talpba befaragva, sőt interneten pl. Mr Hudson farmján kiválaszthatod a fát és azt is megadhatod, mekkora legyen. Csodás a technika és ez jó, kivéve a fenyőnek, de ahogy Pázmány Péter mondá vala: Sosenincsen boldogság más bánata nélkül. Bezony.
Szóval elhagytam a karácsonyfát. Tehát itt már Mikuláskor beállítják az egy vagy több fát, van ahol minden gyerek szobájában van egy, plusz kint a ház előtt, hogy lássák van itt pénz. Aztán napokig díszítik, de karácsony napján, ami december 25-e, már minden egy hete készen áll. Errefelé a csicsás, szakadjon le az ág a rengeteg dísztől, égőtől, szalagtól technika dívik és nem is fukarkodnak semmivel. A falu Bishop Sutton, ahol dolgozom, egy 12 méteres fenyőt állított és esténként mikor hazafelé jövök mindig újabb fények vannak rajta. Luke a helybeli kolléga szerint ez minden nap így lesz 24-én kerül fel az utolsó, ami ugye itt normál munkanap este hatalmas zabálással. A vendéglők, szállodák éttermek már foglaltak, augusztus óta lehet foglalni a helyeket. Pedig az üzletek annyiféle karácsonyi finomságot kínálnak, hogy el sem hiszem. Készen töltött sertés sonka, marha Wellington, pulyka, liba /természetesen úgy töltik meg és azzal és annyit amennyit kérsz, a TESCO, Sainsbury stb külön katalógusban hirdeti/ és egy hete elindult az English Turkey War, mikor is a Morrison azt hirdette 7.8 font a pulyka kilója. Másnap Lidl válasz 7.69. És így tovább. Jelenleg az ASDA vezet 6.59-el, de lesz még lejjebb. Mikor akciósan vettünk szeptemberben lazacot karácsonyra, azóta hűvösen gubbaszt a mélyhűtőben, KZS bristolszakértő azt mondta: hülyék vagyunk lesz még olcsóbb. Nos hétfőn beindult az English Salmon War és jelenleg 7 font körül van az amúgy 14.95 ért kínált lazac ára, de ez is megy majd lejjebb. Amúgy mi 7.95 ért vettük. Akkor. A TESCO nagy újítása, hogy az automata kassza, továbbra is kedvencem, miután fizettél és éppen csomagolsz vagy pakolsz , hangos HOHOHO MERRY CHRISTMAS! kiáltást hallat, amitől úgy dobtam el a kezembe lévő Anchor vajat, hogy néhány angol krikett fejű elismerően bólint, jó shooter lennék az első teszten. /Ez nem igazán tudom mit jelent, de olvastam egy krikett tudósításban és tűri a nyomdafestéket/. De a pénztárosnők is így köszönnek: Hello, Merry Christmas! és így is köszönnek el. Amúgy ma Star Wars Weekend van az összes TESCO-ban, 17-én jön a film, ami eddig 500 millió font bevételt hozott, pedig nem vetítik. Minden TESCO alkalmazott Star Wars pólóban volt, ami „mellesleg” néhány hölgynek kifejezetten jól állt vagy állított, de volt olyan is akinek elveszett a csillagok között és olyan is, akinek Jabba lehet a példaképe vízszintes terjedelemben. Volt egy nagyon klassz dolog: a biztonsági őrök mind játék fénykarddal mászkáltak.
A karácsonyi vásárlás teljes erővel zajlik, bár Cara a volt kolléganőm azt mondta, idén a három gyerekének csak 3 max 4 ajándékot vesz fejenként, igaz a középső 9 éves megkapja az új IPad-et pluszba. A játékboltokban, áruházakban már most beindultak a kettőt vihet egyet fizet akciók, de pl. a Star Wars játékoknál csak fizetnek az emberek, azt sem nézik mibe kerül. Amúgy az ásványvizes üvegtől, a kávéspoháron át a tangáig minden van Star Warsban, bár a férfi alsó egy fénykarddal hadonászó Darth Vaderrel az elején kicsit bizarr, de nincs odaírva, hogy érzem az erőt. A buszok, a taxik minden Star Wars feliratos, a Subway Star Wars szendvicset kínál több félét, gondolom két birodalmi közt egy felkelő alapon, vagy Millenium Falcon alakú sütit, még nem néztem meg, de megnézem ígérem.
Ami talán nem kerül szóba, az az egy nap, mikor megáll az élet Britanniában és mindenki megy valakihez vagy étterembe, autóval vagy taxival, mert Bristolban a helyi First közlekedési cég nagyon klassz brossúrájában közölte : 25.12 NO SERVICE! Tehát így szídjátok a BKK-t. Londonban viszont ingyen lehet majd közlekedni. So this go!
És még valami. Nem könnyű család, a teljes család nélkül karácsonyozni, pár ezer kilométerre otthontól. Nekünk ez lesz az első, de akik már a sokadikat töltik kint, azoknak sem vidám. Mikor 82-ben katona voltam és éppen őrparancsnokként védtem a hazát Szeged mellett egy akácosban, az volt a legnehezebb 3 nap. Itt sem lesz könnyű. Ezért kivételesen arra kérek mindenkit, aki olvassa és van valahol hazulról eltévelyedett rokona ismerőse szerte a világban, hogy gondoljon rájuk. Írjon nekik pár sort karácsony napján, küldjön képeket, esetleg pár rúd beijglit virtuálisan és legyen vidám, érezze mindenki kint, hogy a legfontosabbat mindig megkapja otthonról, karácsonyon kívül is és ez a Ti Szeretetetek. Mert a Szeretet az, ami mindennél többet ér ilyenkor. Köszönöm, ha megnövök meghálálom!
Még valami a végén. Attila barátom, úgy 53 éve az , és akit nem szoktam csak akkor Attilának hívni, ha komolyan beszélünk, szóval Ő írta a múltkor, hogy néha lusta disznó vagyok és nem nézek utána dolgoknak. Mondjuk a „néha” kifejezetten sértő, de nem baj. A Black Friday végleges adataival vagyok adós. 4,259 milliárd font forgalom volt, ami 2,25%-al magasabb, mint tavaly. Az internetes forgalom 11,8%-al növekedett, egyedül az amazon.com 19%-al növelte bevételét. Nem semmi. Az Argos pedig plusz egy hétig tartotta az árait.
Azért néha a nagy karácsonyi készülődésben vegyétek figyelembe Cu-Mi kínai bölcs szavait : Ne azért adjatok, mert vettetek, hanem azért vegyetek, hogy adhassatok. És ugye tudjátok: Egy jó szó, egy ölelés, egy pillantás a legnagyobb ajándék. Meg a Szeretet.Ha van.
MERRY CHRISTMAS!!!