171. BRISTOLT LÁTNI ÉS A HINTALÓ MEG AZ EPSOMI DERBI | Székely Nagy György

„Aki húszévesen nem liberális, annak nincs szíve. Aki negyven évesen nem konzervatív, annak nincs esze.”

Kivételesen egy másik híres ember idézetével kezdem. Nem KZS bristolszakértő szólal meg, hanem Winston Churchill mond egy nagy igazságot, amit ugyan ő soha nem tartott be, igaz nem is ezért mondta.

KZS bristolszakértő éppen Milkaland-ban van egy esküvőn. Imád esküvőkre járni, megnézni, hogy mennyi pénz költenek feleslegesen arra, hogy aztán majd elváljanak, ahogy mondani szokta. Szerinte egy esküvőnek nem kell különlegesnek lennie, mert ha a pár két tagja egymást szereti és nem egy másikat, akkor egy sörrel, egy hot doggal vagy egy jó salival / ez a saláta elnevezése KZS bristolszakértő szerint/ is boldogok lesznek, csak az ágy legyen nagy és kényelmes. Érdekes álláspont, sok mindenben egyetértek vele. A kényelmes ágy elengedhetetlen egy jó alváshoz. Is.

Tény, KZS bristolszakértő elfogyasztotta már a fátyolnak valójának a javát és még csak tervei között sem szerepel valami csinnadrattás, heje-huja vigadjunk, hogy aztán csússzon a bugyi lefelé dolog.

-Gyuri, ha enni akarsz, akkor szóljál és csinálok neked lecsót, nem kell ehhez esküvő.

-Nem szeretem a lecsót.

-Na látod, ezért nem lesz nekem esküvőm.

Kérem én már megszoktam, hogy a nőket szeretni kell és nem megérteni, ám ezt az érvelést a norma életben nem tudom felfogni. Ettől még a lecsóval meglehet kergetni száz méteres menekülésben. Simán. Amúgy én is azt vallom, amit AZ IGAZI AJÁNDÉK című karácsonyi novellámban Sasváhry Anett grófné mondott:

-Nagy cifraság mögött kicsiny a boldogság.

Ennyit az esküvőkről, a tehenekről és a Milka csokiról.

A soha semmilyen sportot a whiskey-s pohár emelgetésén kívül nem űző mesterpolitikus mondása egészen mostanáig, megállta a helyét. Mert mindig voltak olyanok, akik hittek abban, hogy a világ jobbá tehető, egyenlőbbé, élhetővé. Liberálisok, szocialisták és még több más fajta próbálkozott. Aztán az idő múlásával két dolog következett be náluk. Teljesen elborította az agyukat a meggyőződés, ők aztán megcsinálják, tollal, meg beszéddel vagy növelve a hatékonyságot, plasztik bombával és AK-47-essel. Ezek lettek a fanatikusok. Aztán a nagyobb rész belesimult a „rendbe”, nem lázadt, inkább arra törekedett neki is több, még több, a legtöbb legyen és ezzel minden változást kizárt.

Lázadók mindig voltak a történelem során. Bár Fukuyama arról írt, hogy a történelem véget ért, mert a liberális-demokratikus államrendnél nincs jobb, tévedett. Ennek szerintem egy oka van: az internet. Amikor 1974-ben megjelent, akkor mindenki azt gondolta, na öcsém most aztán a tudásból mindenki annyit vehet ingyen, amennyit akar, Einsteinek fognak pisilni minden bokor mögött és csupa okos ember fogja jobbá tenni a világot. Mert azt tudták, a liberalizmus és a demokrácia alapja: a tudás. Nosza pajtások, hát csapjunk bele a lecsóba. /Csak megjegyzem, nem szeretem a lecsót/ A dolgok nem úgy alakultak, mint ahogy arra a vastag szemüveges, kockásinges, nyakkendős emberek számítottak. Mert hamar kiderült, rengeteg másra is lehet használni az internetet, ami lassan világméretűvé nőtte ki magát. És egyszer csak azt vették észre, az interneten a legkeresettebb dolog: a pornó. Na bakker! Szó szerint.

-Fent van végre a teljes Kongresszusi Könyvtár anyaga. Szerinted sokan fogják keresni?

-Ha két jó mell közé tetted, tuti.

Aztán ezen kívül jött rengeteg, az emberek életét könnyebbé tévő dolog is. Villanylevél (e-mail), ügyintézés, az asszony megfigyelése kamerán keresztül, mindenki megfigyelése az interneten keresztül, gyors vélemények információk közlése, jó pénzért, jó sok pénzért, még több pénzért. Nem baj, ha nem igaz.

Kattintok, tehát vagyok!

A tudás valóban ott volt, csak egyre kevesebbeknek kellett. Az Y generáció már a számítógépek alapján élt, némi valóság még becsúszott. Mára eljutottunk a Z vagy talán Q generációhoz, akik már jobban hisznek a gépeknek, nem érzik szükségét annak, hogy akár minimális tudással is rendelkezzenek, majd kiguglizzák. Azt szoktam mondani:

-Ha nincs térerő és nem találják meg a kaja.hu oldalt, éhen halnak.

Eljutottunk oda, hogy a modern társadalmakban a technika által létrehozott tudatlanság, ahogy én hívom, tech tudatlanság, a meghatározó. Egy nem-életképes generáció növekszik, akiket mindenféle hangzatos baromsággal lehet irányítani, mert ők igénylik is az irányítást, mivel önállóan már alig képesek valamire. Mindig tartozni akarnak valahová vagy valakihez. Egyedül már teljesen elveszettek, ha nincs valami kütyü a kezükben, egyszerűen felborulnak, mint egy dübörgő gazdaság költségvetése. Így megy ez.

Amikor például a római birodalom akkora lett, hogy nem lehetett a megszokott formájában irányítani, akkor sokan beszéltek sok mindenről, mit is kellene tenni a barbárokkal, akik fenyegették a birodalmat. Mit csináltak a barbárok? Dumáltak, könyveket írtak, bölcselkedtek? Nem. Jól pofán vágták a rómaiakat és precízen kifosztották a birodalmat. Lázadók voltak, akik nem akartak római birodalmat. Se.

-Maga most alszik?

-Nem én így tiltakozom az ébrenlét ellen.

Lázadók mindig voltak. Mostanában, akinek van előfizetése vagy ismer menő torrent oldalt, megnézheti a Pistols című sorozatot a legendás punk együttesről a Sex Pistols-ról. Leghíresebb számuk a God saves the Queen! örök érvényű. A punkok ugye a fennálló társadalmi rend ellen tiltakoztak, a maguk módján akarták megváltoztatni. Hogy más legyen minden, mindenkinek. Szerintem Churchill betegre röhögte volna magát az ötleten. Olyan bandáknak csápoltak olyan fiatalok, akik ugyan semmin sem akartak változtatni, de bírták, hogy az apjuk szívrohamot kap a tarajos hajuk és biztosítótűvel rögzített melltartójuk láttán, mint a Boomtown Rats az I don’t like Monday számukkal, vagy a Clash mélyenszántó dala a Should I stay or should I go. Ami ráadásul megfontolásra érdemes. És a Ramones nevű csapat a GABBA GABBA HEY kiáltásokkal két szám között. Ennél több értelmes mondatuk nem is igen akadt.

Lázadók voltak és ha nem is változtatták meg a világot kicsit más irányba taszajtották a Tom Wolfe /- Egyszer az életben mindenki olvassa el A kandírozott mandarinzselé színű áramvonal című könyvét- mondta anno nekem egy haverom. – Te olvastad? Mire Ő: – Ja, nem. De valaki már mesélt róla!/ által „begazolt tévébubuk totem lapot olvasó” táborát. Mekkora esélyük volt a változásra? Mint annak a tizenkét embernek ott egy vezetésével Getsemane kertben, akiket egy korabeli graffitivel / lásd még freskó címszó alatt / Leonardo Da Vinci örökített meg Az utolsó vacsora címen. Vagy szintén egy tucatnak, akik létrehozták a világ talán legjobb alkotmányát Philadelphiában, páran közülük még az amerikai dolláron is szerepelnek, nem semmi karrier. Vagy mint hintalónak az epsomi derbin. Mégis megtették és a világ változott. Na de miért?

A „Miért ne?” válasz a legjobb. Volt valami eltökéltségük, hitük és TUDÁSUK, ami a többieknek nem. A tudás, a tudás iránti igény, az mindig előre vesz. Ez általában egy társadalom közép osztályában van meg a leginkább. Ők a haladás biztosítékai. Mi az, ami mostanában eltűnik? A középosztály. Az igénytelenség elburjánzása, a tech tudatlanság biztosítja ezt is. Meg azt, hogy nagyhangú, kicsiny tudású lábpumpával felfújt kínai gyártmányúra hajazó napoleonszerűségek uralkodhatnak. A történelemnek Mr. Fukuyama nincs vége, visszafordul önmagába. Hogy ez bitang rossz dolog? Nos, nem mindenkinek. Akiknek nincs igényük a tudásra, azoknak nem. Akik nem akarják, hogy az általuk uralt népeknek tudásuk legyen, nekik sem. Akik meg középen vannak, majd elfogynak. Mert nincsenek lázadók. Olyanok, akik egy kicsit tökön rúgják a jó népet:

-Ezt akarod egész életedben csinálni? Ne már!!

Beállnak ők is instaboldognak, lájkvadásznak, a guglimegmondja gyereknek. Műigazság, műmellek, műszájak, műfarkak és műemberek. Ez a trendi. A divat. A minden. Amíg az emberek megkapják a mindennapi adagjukat a tiktaktól, instától és a tévétől, addig nyugi lesz.

Tudom, vannak, akik szerint a #metoo vagy a BLM mozgalmak lázadóknak számítanak. Ezekkel az a baj, hogy bitangul egyoldalúak. Soha nem is akarnak kompromisszumot, megbékélést, ahogy Lenin mondta:

-A folyamatos harc erősíti a bolsevikokat.

Ezt manapság populista miniszterelnökök is vallják. Hogy csak egy példát mondjak a BLM legnagyobb fegyverére, a rasszizmusra. Amit természetesen nem lehet elfogadni, mert elvileg az Emberi Jogok Alapnyilatkozata és Jézus szerint, minden ember egyenlőnek születik. Amúgy tényleg, ez a születésnél úgy fél percig így is van. Szóval rasszizmus.

Történt a munkahelyünkön, itt Britanniában Sutton Wick falu Hillside farmján, hogy egy dolgozó egyszerűen a szedőteremben dolgozókat majmoknak nevezte. Nem kedvesen, nem viccesen. Ebből lett némi probléma. A legfőbb probléma nem az volt, hogy hogyan lehet valaki ilyen bunkó, hanem az, hogy az, aki mondta, az fekete ember. Ezért nem lehet azt mondani neki, hogy: Oké haver, akkor holnaptól nem dolgozol itt, mert rasszista kijelentést tettél a munkatársaidra, mert akkor ez a fekete bunkó egyből azt mondja: Azért rúgtok ki, mert rasszisták vagytok, a fekete ember nem számít! Erre a többi fekete dolgozó rögtön mögéje áll, mindegy mi is az igazság és egyből nem dolgoznak. Tiltakoznak és emlegetik, hogy 400 évvel ezelőtt mi volt az őseikkel. Vagyis a rasszizmus kizárólag egy irányba működik. Egy csoport kisajátítja magának, senki más nem használhatja. Ezért hiteltelen a BLM vagy a #metoo mozgalom is. Volt már olyan, hogy egy fátyolos embert elküldtek tőlünk. Ennek nem elsősorban az volt az oka, hogy este hat órakor a mosdónál rituális mosdást rendezett és úszott az egész helyiség vagy hogy munkaidő alatt kiment és egy szőnyeget kigurítva imádkozni kezdett munka helyett, tehát nem az, hogy ő vallásos muszlim. Hanem az, hogy NEM dolgozott. És lekezelően beszélt más emberekkel. Történetesen fehérekkel. Ám meg kell jegyeznem, a fátyolosok és feketék a más bőrszínűekkel ugyanígy tudnak viselkedni. Tudom, vannak kivételek. Csak mindig ez marad meg. Mert ez az, ami miatt az emberek javarésze nem tudja elfogadni őket. A tech tudatlanokat meg nem is érdekli. Nem is tudják megoldani a problémát, nem is akarják. Lájkolok tehát vagyok, ez a lényeg.

-Ha megszűnne a Gogglebox vagy a Love Island, a britek fellázadnának. Olyan semmiségért, mint 2 fontos benzin, nem – legyintett még itthon KZS bristolszakértő, mikor láttam fél órát az említett műsorokból.

A Love Island az otthon is ismert. Gondosan kiválogatott kancák és csődörök vihánca két gyors kufirc vagy gyantázás között. Néha olyan mély értelmű dolgokat mondanak, hogy nevetni sem nevet az ember, egyszerűen lefagy:

-Ottan a Zibizán (Spanyország-Ibiza) képzeld teli volt minden spanyollal! Biztosan migránsok vagy mi! Senki se mondta! – fakadt ki az egyik angol plázastürci.

-Én Santorinin voltam arra izé, ott. És más nyelvet beszéltek! Meg olyan mások voltak. Az már nem Anglia? – vetette fel a következő.

 -Én a Borisszal vagyok. Bírom a búráját. Meg, hogy dugja a csajokat. És hogy mindenféle idegent nem enged be – közölte a ki és begyúrt fekete srác, aki amúgy két éve érkezett Nigériából.

És ez aztán csak fokozódik. Az utolsó adást átlag 24 millió derék brit nézi sör-crisps-fagyi társaságában, amiből a crisps az otthoni chips megfelelője. Így megy ez!

A már kilencedik évadjában járó Gogglebox / a goggles amúgy szemellenzőt jelent/ színvonala hasonló. Ez a műsor olyan egyszerű, mint egy pötty, de még így is néhány britnek gondot okoz. A lényege, hogy gondosan kiválogatott családok szerte Angliában ugyanazt a filmet vagy műsort nézik és azt veszik fel, hogyan reagálnak rá, majd összevágják. Természetesen a fátyolostól a feketéig minden van, a melegtől a forróig és az éppen átalakulóban lévőn keresztül a tök semleges lényig, aki képes volt az egész műsor alatt annyit mondani, hogy:

-W’s up! azaz What’s up! Mi van? Ez kb úgy hangzik, hogy Capp.

Ez a fickó tarolt és több millióan mondták micsoda jó pofa. A sorozatot amúgy 10-12 millióan nézik az ITV csatornán, több díjat nyert már. Sok minden kell hozzá, tudás egy deka sem. Sokan lettek celebek közülük. Olyan apróságok, hogy az egyik hölgy meglepődött azon, hogy olaszok vannak Itáliában és nem itáliánok, senkit sem zavarnak. Mint anno a kollégáimat mikor a Szváziföldről érkezett mangóra azt hitték, az Svájcból jön. Mondtam az nem úgy van.

-Jaj George ne dumálj! Van olyan is, hogy szvázi bicska.

Luke-nak igaza volt, nem dumáltam. Ekkora észnek nem lehet ellenállni. Ennyit a tudásról.

Nem lázadunk, inkább hintalovak leszünk bármilyen derbin. Tudomásul veszünk dolgokat, pedig nem kéne. Anno Magyarországon még a múlt században volt egy hagyomány, mikor az apa elővette a cigaretta tárcáját, kinyitotta és megkínálta a fiát:

-Gyújtsál rá, fiam.

Ez volt az akkori férfivé avatás. Nem egy egészséges dolog, de szép volt. Ez mára úgy változott a legtöbb helyen, hogy az apa előveszi a lakás vagy a ház hitelszerződését, odaadja a fiának:

-Ezentúl te fizetheted, fiam.

Ez sem egészséges dolog, férfivé avatásnak egészen jó.

Az, hogy dolgok tűnnek el, kisdarab múlt lesz semmivé, az a világ rendje. Hogy néha nem érti az ember, az is a világ rendje. Az, hogy nem érti az ember és ha rákérdez, akkor olyan mértékű semmit kap a pofájába, hogy azzal egy hétig éhezhet, az nem a világ rendje, az kérem sírnivaló, de itt Britanniában egy boltban a papírzsebkendőnek van a legkisebb kihelyezése. Vagy nincs.

Nézzük például Bristolt és szűkebb lakhelyünket, Kingswood-ot. Hét éve volt egy nagyobb posta a Hanham Road elején. Azt két év után bezárták, mondván nem rentábilis, ami lehetséges, mert folyton teli volt, hát hol élünk?! A posta vezetői közül senkit sem küldtek el a költség optimalizáció jegyében, hatszám jegyű fizetésük és bónuszuk a jó munka miatt megmaradt. A posta egy hatod akkora helyre költözött a nem messze lévő KingsChase bevásárló központ WH Smith nevű üzletének a hátuljába. Általában sokan voltak, mert ugye a hely meg kicsi volt. Mivel újabban, a pandémia után nincs, aki érdemi munkát végezzen, ezért a posta működését három, azaz HÁROM napban korlátozták. Igaz, a posta honlapján ezt elfelejtették közölni. Azt is, hogy melyik az a három nap. Az, hogy hol van esetleg a következő posta nem írták ki, mert az logikus lenne és olyan itt a szótárakban sincs. A posta vezetői közül senkit sem küldtek el a költség optimalizáció jegyében, hatszám jegyű fizetésük és bónuszuk a jó munka miatt megmaradt. Így megy ez!

Ahhoz, hogy levelet adjunk fel, Aliz bement a városközpontba, busszal, plusz költség. Meg David Attenborough, ahogy egymásnak mondjuk, mikor valami környezetszennyező pazarlást látunk. A BroadMead-en, ez a már csak nyomokban létező bevásárló negyed, van a The Galleries bevásárló központ és benne egy nagy posta. Ahol van automata levél és csomagfeladási lehetőség is. Illetve most nincs, mert ember hiány miatt nincs, aki felügyelje, ezért lezárták. Így a nagyjából 30 másodperces művelet 12 percig tartott, mert sorba kellett állni a levélfeladásnál. A posta vezetői közül senkit sem küldtek el a költség optimalizáció jegyében, hatszám jegyű fizetésük és bónuszuk a jó munka miatt megmaradt. Így megy ez!

A The Galleries eltűnése szükségszerű, mert úgy négyszáz yardra tőle ott a Cabot Circus nevű sokkal nagyobb, modernebb bevásárló központ. Ez nem is baj. A nagy kérdés, hogy a The Galleries-ben lévő postával mi lesz? És az ott lévő orvosi rendelővel, sürgősségi részleggel? Erre a válasz: diákszálló lesz ezen a helyén! Remek, szuper. A postával mi lesz? Négy emeletes lesz, jó lesz az éttermeknek, kávézóknak a környéken. Az orvosi részleggel mi lesz? Energiatakarékos lesz a szálló. Még jobb, de válasz? Az nincs. Bristol amúgy Anglia tíz legnagyobb városa között van, nagyobb, mint Liverpool és egyre nagyobb lesz. 1960-ban 280.000 lakosa volt, most majd 700.000. Ettől még értelmes válasz nincs. A problémákra főleg nem. Igaz, a legtöbb embert nem is érdekli. Mint az köztudott.

A dolgok változnak és nekem is alkalmazkodnom kell hozzá. Ezért a szerzői oldalamon a KÖNYVISMERTETŐ is kéthetente lesz, a felszabaduló helyre Bakker Gyuri tette be magát. Így rendszeresen számíthattok némi teljesen normális őrületre.

Az Íróakadémiai munkásságom az utolsó állomásához ért, a héten kezdtem a Mester kurzust, már az első előadás után lefelé görbül a szám és még nyolc hét izgalmas tanulás vár rám, írás és még sok minden.

Köszönöm mindenkinek, aki játszott az EGY NYÁR című könyvemért, azt külön, hogy a könyv idézetei még mindig ennyi olvasót vonzottak! Lesz még idén játék, remélem a most gondozás alatt lévő A VESZETT ÜGY című könyvem kapcsán is.

Barbi bölcsessége a végén:

– Ha nem akarsz nyerni egy lóversenyen, akkor indulj egy hintalóval!

See you later!