179. BRISTOLT LÁTNI ÉS A MINCE PIES MEG A KARÁCSONY | Székely Nagy György

Először csak valami csattogást hallottam. Aztán szipogást.

-Ez most baromi szemét dolog tőled – közölte KZS bristolszakértő és megtörölte a szemét.

Amit még sosem tett, mióta ismerem, kivéve mikor annyira nevetett azon a kérésemen, hogy a biztonsági csíkok DVD-re történő ragasztására adjon kölcsön pár pénztárost, karácsonykor.

-Most sírsz? Komolyan. Én nem is…

-Hagymát vágok, nagyon hülye. Szóval hazamentek karácsonykor. Van pofád hozzá.

-Meg repülőjegyem is.

-Milyen kis ügyes vagy. Akkor 26-án nem jöttök igaz?

Most erre mit lehet mondani? Ha nem leszünk itthon, hanem otthon, akkor ez ugye nehezen megoldható dolog.

-Hat éven keresztül minden karácsonykor ott voltunk. Most nem.

-Szemét dolog – kapcsolta ki a tabletet KZS bristolszakértő.

Mert a karácsony itthon, Bristolban, az nagyon más, mint otthon Bicskén. Mindig az jár az eszedben, hogy most otthon… És semminek nincs olyan íze, mint otthon, hiába van meg minden hozzá. A Család az, ami hiányzik. Meg a magyar szó. És minden ami vele jár. Az otthon. Azt kérem sehol sem lehet kapni, ezért aztán az itthoni karácsony csak egy utánzat. Találkozni más itteni magyarokkal az jobb, utána meg rosszabb, mert csak tépi magát az ember, hogy otthon bezzeg…Ilyenkor nehéz. Még hét év után is. Amikor már saját itthoni karácsonyi szokásaid vannak, amik már másmilyenek, mint az otthoniak. Hogy itt is legyen valami emlék, szokás. Család nincsen s akkor semmi sincs. Így megy ez!

A dolog úgy volt, hogy karácsonyra éveken keresztül nem kaptunk szabadságot. Mert a lengyel-litván különítmény már akkor lefoglalta az időpontokat, amikor még nem lehetett. Van ilyen. Az angolok ezt könnyebben veszik, mert egyszerűen nem jönnek be. Nem azért van egy munkahely, hogy ott töltsük az egész életünket ugye. Nos a britek javarésze sosem tesz ilyet. Ezért aztán ott tartanak, ahol éppen. Idén, Aliz egy merész ötlettől fogva, Martinnak a főnökünknek azt mondta mikor beadta a papírt:

-Ezt kérjük, főnök.

-Nem biztos…

-De biztos, hogy idén hazamegyünk – mosolygott Aliz és Martin megértette, nincs választása.

Így aztán februárban már tudtuk, hogy karácsonykor otthon leszünk. Hét év után. Nem semmi. Az igazán nem semmi az volt, hogy ezt senki ne tudja otthon, legyen meglepetés, majd decemberben elmondjuk. És ez, majdnem sikerült is, de ugye a világ mindenféle baromságokat csinált, mint az ukrán háború és a Ryanair. Ebből a fenyegetést a Ryanair jelentette. Tény O’Leary úr, a vezérük mellett Harpagon kezdő ipari tanuló lehetne, ha rajta múlna a repülőn lennének állóhelyek és fizetős wc.  Most a Magyar kormány kivetett plusz adóján rágott be és közölte, hogy azt a pénzt fizessék meg azok a marhák, akik Budapestre akarnak menni. Meg is tette, két nappal a határozat után már jött az értesítés fizessünk fejenként 8 fontot, mert Magyarországra akarunk utazni, ahol az adón is adó van, lásd benzinár. Ami ugye hungarikum! Mint az köztudott. Ezek után jött a Te anyád és nem az enyém árult százért gumi nélküli szexet! Játék, pár övön és méltóságon aluli üzenetváltás, mire a Ryanair törölt pár járatot. A mienkét csak áttették, de ugye a szabadságunk nem úgy szólt.

-Megyünk!

Ezt határoztuk el, bármit is mond Martin, a kérésünkre. A Főnök meghallgatta Alizt, majd egy Yep! hagyta el a száját és megvolt a plusz szabadság, utazhatunk. Annyira meglepődtünk, hogy még pár percig álltunk ott. Bakker! Ez ilyen egyszerű? Ne már! De.

Szóval az idei karácsony otthon lesz. Nem tudom milyen lesz és hogy mi vár ránk. A lényeg, ott leszünk. Nagyon furcsa érzés az biztos. KZS bristolszakértő már volt otthon karácsonykor, gondoltam megkérdezem, milyen érzés. Hiába hívtam, általában a kecses középső ujja jelent meg, alatta GYURINAK felirattal. Szerintem megsértődött. Ilyenkor szoktam Barbit megkérdezni, mi legyen a következő lépés. Most tőle is egy középső ujjat kaptam válasznak, az volt az érzésem nem örülnek nekem. Így megy ez!

Karácsony. Ez itt Angliában, ahol a lakosság kisebb része keresztény / ezt mostanra sikerült elérni, nem kis meló volt / nagy dolog. Mert karácsonykor az ajándék hegyek és az evészet a legfontosabb.  Nincs étkezés, zabálás van. Turbó fokozaton. A dolog november 5-e, Bonfire Night után kezdődik. Ez az az időpont, amikor a fát fel lehet díszíteni, beállítani. A legtöbb helyen egy fa van, de a műfenyők korában már nem ritka, hogy minden szobában van áll egy nenézzrámegvakulsz típusú műtűlevelű. Pár évvel ezelőtt voltunk egy étteremben karácsonykor, csodával határos módon Barbi szerzett helyet és a wc-ben is volt villogó kínai műfenyő, amikor öblítés volt, akkor a Jingle Bell szólt. Szerintem ez túlzás, mások szerint Cute! Cuki. Hm. Amúgy az éttermek augusztusban kezdik a helyfoglalást, csak úgy mondom.

Nos november 5-e után az egész angol kereskedelem karácsonyi üzemmódba kapcsol.

-Maguk minden vackot megvesznek?

-Nem. Csak ami eladó.

A rádióból, tévéből és a boltokból karácsonyi zene ömlik és az a nap, amikor Mariah Carey vagy a The Wizzard karácsonyi dala nem bömböl vagy húszszor, az rendkívüli. Dől a reklám, a villanylevél hegyek ellepik a laptopot és mindenki nekilát vásárolni. Az Amazon próbál embereket felvenni, mert karácsonykor vagy 18000 plusz fő kellene. Akárcsak a postának, igaz nekik idén egy rókát sikerült produkálniuk a filtoni bázison, igaz, az címlapra került. / Tiszta szerencse, hogy senki nem vette észre, hogy vörös róka volt és a posta színe is ilyen. Mert ez kérem, az/ Ilyenkor fordul elő az a helyzet, amikor a férj ránézve az okos telefonjára, amitől csak butább lesz, azt mondja:

-Hú Karácsony! Szivem vegyél már valamit anyámnak. Te is nő vagy! Úgy emlékszem.

A vásárlást még december 24-én sem hagyják abba, ami itt a Christmas Eve nevet viseli és főleg céges kaja-pia-dugunk bulik vannak szerte az országban. Tény, Angliában a gyermekszaporulattal sosem volt probléma, viszont az ősi közgazdasági tény itt is érződik: a mennyiség nem pótolja a minőséget! Van, ahol a családok összejönnek egy döntsünk le pár üveggel partira, aztán ki ki hazatér, néha nem azzal, akivel ment, és a gyerekek kiteszik a nagy zoknikat a megadott helyre, amibe majd az ajándék érkezik.

-Nekem aranyos anyukám van, tudod?

-Tudom, tavaly még az én anyukám volt.

Bár az ország csak 8%-a katolikus, Első Bözsi jó munkát végzett, az éjféli mise itt is szokás. A másnap délelőtti protestáns mise viszont majd hogynem kötelező, halandó brit akkor az egyszer hívővé válik. Egy napra.

Mert a karácsony EGY nap, December 25-e. Reggel a gyerekek és a család többi tagja vagy karácsonyi pizsamában vagy karácsonyi szerelésben ül a nappaliban valami innivalóval, ilyen a bélelt kávé vagy tea, amit valami alkohol tartalmú desztilátummal töltenek ki, mert akkor tuti nem lötyög ki. A gyerekek a nagy zoknikban találják meg az ajándékok egy részét. A Mikulás, aki itt Father Christmas néven tevékenykedik, meghozza az ajándékot, cserébe mandarin, narancs vagy dió várja. Régen. Manapság már egy linket hagynak a srácok a zokniban, ahol elérhető a köszönú videó vagy podcast. Esetleg pénzt hagynak ott, ritkábban kis üvegben lélekmelegítőt. Változnak az idők. Aztán jöhet a mise. Legtöbbször autóval, mert a tömegközlekedésből aznap a tömeg és a közlekedés a legtöbb városban, így Bristolban is, nem találkozik. Vagyis nincs.

A december 25-i ebéd a központi dolog. Az az étterem, akinek szeptemberben még van szabad helye erre a napra, az lúzer. Sok család otthon ünnepel valakinél, aki a leggyengébb az ellenállásban, nála gyűlik össze mindenki. Azért azt tegyük hozzá, Angliában az egy-két gyerekes család nagyon ritka. A négy gyerek az olyan átlag. Tehát amikor bezúdul egy négy gyerekes család apraja, nagyja, meg aki még odatéved, úgy húsz ember biztosan nyalja a száját, amikor meglátja a padlón már elcsöpögtetett gravy szószt. Mert gravy nélkül nincs karácsonyi kaja, olyan mint a német barna szósz vagy generalsose. A gravy szósz feladata az egyébként teljesen ízesítés nélkül sütött vagy főzött ételek ehetővé tétele. Én például kedvelem, étteremben sült mellé tuti kell. Főleg pulyka szelet mellé, aminek az íze jobb minőségű fűrészporsűrítményre emlékeztet. A kinézete is. A gravytől lesz íze. Nem pulyka, de ehető. Mint az köztudott.

 Az ebéd valami erősítő itallal kezdődik aminek gin az alapja, esetleg whisky bár az angolok sem a skót sem az ír whisky nem kedvelik /egy alattvaló itala, ne már!/ viszont a Jack Daniels amerikai whiskey vagy a japán Suntory, az megy. A fő fogás az egyben sült töltött pulyka vagy liba. Ezek legnagyobb része külföldről jön, de mivel nem beszélnek róla, ezért  nem így van. Én is láttam német pulykát Made in Germany, Oroshaza felirattal. Sokan a Hungerit szóra azt hiszik az a pulyka németül. A sült mellé sült krumpli, chips van. Esetleg mashpotato, vajas krumplipüré. És természetes sprouts vagyis kelbimbó. Nagy tálban pacallá főzött zöldségek. Van, ahol lazac a főfogás, általában egészben megsütve citrommal locsolva, sok fűszerrel. Néhány helyen ilyenkor lobster, azaz homár dívik, a köret ugyanaz. Elkezdődik a Nagy Zabálás, ami órákon keresztül zajlik. Közben bor, sör, cider medence mennyiséggel. Nem lehet megúszni.

Előtte vagy közben divat a crackers, ami négusbomba néven sem ismert otthon. Ez egy nagy szaloncukor szerű papírból és drótból készült izé, aminek a két végét két ember húzza, és akinél a nagyobbik fele marad, az viseli a benne rejlő koronát egész este és persze az elrejtett bölcsesség is az övé. Olyanok, mint a Jövőre más lesz az életed / Bakker, lebuktam!/ vagy Megtalálod életed párját /Csak azt ne! szokják ilyenkor mondani/ A szerencse rád mosolyog /Hány foga van?/ Gyermek áldásban lesz részed /Michael nem vigyáztál? John te sem?/ és hasonlók.

Az édességek csúcsa a Christmas pudding. Ez egy kuglófszerű édesség, sok cukorral, amiben minden egészségtelen dolog benne van, amitől finom. Cukor, aszalt szilva, cukrozott gyümölcsök, füge, datolya, méz, cukor és alkohol. Talán a cukrot nem említettem. Az is szokás, hogy szerencsepénzt rejtenek el benne, lucky silver coins, és aki megtalálja, mielőtt megfullad tőle, az szerencsés. Van, aki lenyeli, az később nagyot koppan.  Néha az a szerencsés, akinek a “szerette” ettől veszti életét és egy szép összeget örököl, egyetlen pénzdarab miatt. Így megy ez!

Az angol karácsonyi tűzesetek javarészét nem a fák kigyulladása okozza, hanem a karácsonyi pudding meggyújtása. Azért ilyenkor már pár üveg bor, néhány liter sör vagy cider munkálkodik az ünneplőkben külön-külön vagy egyszerre és nem sajnálják az akciós Lidl brandyt a puddingról, meg asztalról sem. Amikor meggyújtják a puddingon lévő alkoholt, az tova szalad, megmutatva merre locsoltak belőle. Az a birmingham-i eset, ami pár éve történt, kuriózum. Szerintük. Szerintem simán elképzelhető. Történt ugyanis, hogy az a srác, aki a puddingot locsolta rávette a barátnőjét, vagy valakit, aki nem a rokona, hogy az asztal alatt egy konyakba áztatott rúdkezelést végezzen el neki. Már javában élvezte a dolgot, amikor meggyújtották a puddingot, a konyak égett, az asztalon is. A rúdon is. A többit tessenek elképzelni. Na ugye!

A Christmas Pudding másik változata a Christmas Cake vagyis torta, ami annyiban különbözik, hogy az errefelé kedvelt iced vagyis fehér cukormáz bevonatot kapja. Ez az, ami kétszer ragad. Amikor megeszed és amikor… akkor. Iszonyat édes amúgy. A kisebbik változat, mondhatni az angolok bejglije: a mince pies. Ez egy kör alakú sütemény, ismerve az angolok szájméretét simán befér, még lötyög is. A tégelyszerű tésztában van a töltelék, amit külön is árulnak, többféle változatban a konyakos a legnépszerűbb. Ebben darált cukrozott gyümölcs van füge, narancs, datolya, dió meg minden más. Sziruppal van leöntve és persze cukrozva.  A mince pies már november elején megjelenik a boltokban, pékségekben, cukrászdákban. Egy jó mince pies, az nagy dolog, akár mérföldekről is elzarándokolnak érte. Általában linzer vagy ahogy itt mondják shortbread a tésztája van, esetleg leveles tésztába töltik, pastry megjelöléssel.

Én imádom. A kedvencem. Ezért készítettem egy táblázatot a megkóstolt mince pies-szokról. Vegyétek figyelembe, mennyit kellett ennem ahhoz, hogy ez összejöjjön. Az egyik legfontosabb összetevő: a tészta. Nekem a mince pies akkor jó, ha a tésztája omlós, kicsit olyan, mint az otthoni darálós süti volt. Amikor egy kicsit kemény a széle, de az alja már omlik a számban, az még belefér. Nem szeretem, ha a tészta kemény vagy ropog. Amikor bitang édes. A pastry vagyis levels tészta alapút, azt kifejezetten nem bírom. Ezért lett az utolsó a listámon.

A másik lényeges dolog a töltelék. Mert azt nagyon el lehet rontani, pedig az alap ugyanaz. Van, ahol konyak vagy whisky az ízesítés, narancs likőr vagy más alkoholos dolog. A cukor vagy méz mennyisége döntő. Mennyi dió van benne, mennyire folyik vagy marad egyben. A legjobb az, amikor édes, de nem ragad és nincs mellékíze. A jó tészta és a jó töltelék adja ki az igazi mince pies-t. A listán láthatjátok, hogy sokféle van. Kézzel készített, handmade, esetleg vajas, butter, vagy iced topped vagyis cukormázzal fedett és még lehetne sorolni.

Az abszolút csúcs nálam a Fortnum and Mason londoni luxus cég mini mince pies-a, amit nem lehet utolérni. Ezért is kapott 11 pontot a 10-ből. Az én matekommal simán. A második elvileg az Ochard Street-en lévő The Loaf /A cipó/ nevű pékségnél készült, szoros versenyben a Londonban beszerzett, Covent Gardenben fellelt MacLean féle mini luxury darabokkal. Fenomenális!

Leggyakrabban a Lidlben kapható 12 darabos lightly spiced vagyis enyhén fűszeres mince pies-a kerül a számba. 2 font egy dobozzal. Naponta kettő, este. Ez is hagyomány. Jó böngészést, egyszer próbáljátok ki!

Amikor itthon vagyunk a karácsonyi menü egyszerű dolog. Aliznak párolt vegyes zöldköret nekem panchettás kelbimbó van a citromos, fűszeres lazachoz. Már hagyomány, hogy 24-én délelőtt elmegyünk a KingsChase-nél lévő halashoz, ahol igazi skót lazacot lehet kapni. Emlékszem öt évvel ezelőtt 12,9 font volt egy kilo lazacfilé. Tavaly már 21,9 font idén nem tudjuk meg. Nem hiszitek el, de bitang nagy különbség van a természetben élő vagy a tenyésztett lazac íze között. A karácsony többi napján általában rántott csirke és pulyka mell van krumplipürével vagy sült krumplival. Itthon, Bristolban, nem csinált Aliz bejglit, mert valahogy nem az igazi. Maradt a gyömbéres mézeskalács. És a mince pies. Idén otthon minden más lesz.

Köszönöm, hogy egész évben velem voltatok. Hogy a sok novellámat elolvastátok. Köszönöm azoknak, aki írtak nekem. Akik megvették Bakker Gyuri: A SLAG című teljesen normális őrületét. És akik megvették és megveszik A VESZETT ÜGY című tökéletes karácsonyi ajándékot.

Még jön A KARÁCSONY ÖT PILLANAT című ajéndék novella 22-én. Igazi gyuriság lesz. Aztán még egy szilveszteri akármi Bakker Gyuri módra A PESTIA címmel december 29-én. A beígért A BÖDÖN, az később jelenik meg  valamilyen formában. Mint az köztudott.

Boldog karácsonyt és Új Évet, Barbi Bölcsességgel a végére:

-Az élet olyan, mint a karácsonyfafüzér. Minden évben megfogadod, hogy mielőtt elteszed kibogozod és rendbe teszed, aztán hagyod a fenébe az egészet!

Merry Christmas, Happy New Year!

A mince pies táblázat:

GYÁRTÓLEÍRÁSPONTSZÁM
Fortnum and Manson12 mini luxury11
Tesco6 cognac port10
Morrison6 shortbread10
The Loaf Ochard Street4 normal10
MacLean6 mini luxury10
Sainsbury6 iced topped9
Aldi6 planted chef9
Coop9 mini with cognac9
Coop4 all butter luxury9
Marks and Spencer12 topped mini9
Lidl12 lightly spiced9
Iceland6 all butter8
Sainsbury6 brandy infused8
Tesco6 plant chef8
Lottie Shaw4 deep filled luxury8
Coop6 each pack7
Morrison9 mini7
Sally Baker4 hand made7
Coop4 bourbon and orange7
Mr.Kipling6 deep filled7
CoopLuxury  6 pack6
Iceland6 spiced6
Sainsbury4 short crust6
Coop4 each pack5
Coop4 puff pastry pack4
Lidl6 all butter4
Coop4 deep filed pastry2