18.BRISTOLT LÁTNI ÉS ITT A KARÁCSONY | Székely Nagy György

Vavyan Fable szerint : Az életet megélni kell és nem túlélni. Ugyanez igaz a karácsonyra.
Bár elnézve a brislingtoni TESCOban kedden reggel 8 órakor a britek által vásárolt pia mennyiséget, erős kétségeim vannak. a túlélésről.Nagyon kíváncsi lennék, hogy az a bácsi és néni, aki reszkető kezekkel két karton Carlsberg sört tett a kosarába, mit fog csinálni, miután megitta a 20 üveg nedűt. Vagy az az anyuka, aki egy kisfiút vonszolt maga mellett, miközben egy alvó kislányt tolt és a harmadik már domborodott a hasában / a divat errefelé:úgy 21 éves korra 3 gyerek úgy négy apától, már csak a segély miatt ugye/, szóval ez az anyuka némi segítséggel 4 karton proseccot varázsolt a bevásárló kocsiba, ami itt népszerűbb, mint a pezsgő. Hogy senki se aggódjon, kaja is fogy szépen. a legsikeresebbek a már előzőleg említett előkészített sütőkész marha Wellington, pulyka becsomagolva bacon-nel és más finomságok. Homárból a TESCOban hiány volt, de ígérték jön hamarosan. És persze a csokik, torták, egyéb nyalánkságok is mázsaszám vásárolandók. Főleg, most, hogy végre egy font alatt a benzin literje 99 penny, több marad más fogyasztásra. Hihetetlen játék leárazások vannak, 60% engedmény a minimum, de vannak My Little Pony ajándékok, ahol egyet fizet, hármat kap akció van. A Star Wars az egyetlen, amit nem áraznak le. Akinek volt türelme és nem kapta el a vásárlási láz, most minden játékot olcsóbban vehet meg. A Star Wars itt is tarol vannak olyan mozik, amik csak ezt játszák. A The Venue nevű hatalmas moziban még a Merry Christmas is Darth Vader hangján szól, ami tényleg eredeti ötlet. Amúgy lépten nyomon mindenki Merry Christmas köszöntéssel üdvözöl. Naponta úgy harminc alkalommal megy Mariah Carrey karácsonyi száma, de a Wham nyálas Merry Christmas nótája is borzolja az idegeket és nem maradhat ki az East 17 papír zsebkendő áztató dala sem. Adéle Hello-ja és Were we young száma alig 12 szer megy egy nap. Sehol sincs Michael Bublé búgó Feliz Navidad számához képest. Nekem hiányzik, hogy az Igazából szerelem nagy dala a Christmas all around is című remekmű sehol sem hallható. Illetve. Már két hete minden TV kötelezőnek érzi, hogy karácsonyi filmeket adjon. Így aztán előkerülnek hollywoodi K /karácsonyi/ kategóriás, műhavas filmek, ahol a hősnő forró kávét kortyolgat és hússzor elmondja Megfagyok, miközben reszket, ezalatt a kiszemelt hím jégkockával teli pohárból colát szopogat. Van ilyen. Hála a karácsonynak és az ITV-nek eddig már háromszor láttam a Love actually-Igazából szerelem című filmet, ami abszolult a kedvencem és naponta megnézném. Szerencsére még négyszer lesz. Mellesleg minden tiszteletem a magyar szinkroné, klasszisokkal jobb, mint az eredeti hang. De itt is lesz Reszkessetek betörők összes része és minden más, amiben legalább egy szál fenyő szerepel.A legnagyobb várakozás a Downton abbey sorozat karácsonyi számát előzi meg, becslések szerint úgy 20 millióan fogják nézni 25-én 20.45 kor. Mi is. És persze mindenhol, mindig karácsonyi dalok, az ITV Good Morning Britain műsorában éppen Kim Wilde énekel.Karácsonyi dalt.
Távol az otthontól karácsonyozni nem könnyű dolog, ezért a legtöbb külföldi haza megy, Így aztán a repülőjegy árak az egekben és persze sehová sincs hely. Az itt maradók pedig próbálják jobbá, szebbé tenni az ünnepet, ami ugye itt egy nap és a legtöbbjük dolgozik, Aliz is. Ezzel kapcsolatban volt egy hír, hogy hány külföldi állampolgár él itt Britanniában. Nos a számokat érdemes felszorozni, de ideírom: lengyel 760 ezer,indiai 360 ezer , ír 340 ezer, pakisztáni 200 ezer,litván 163 ezer. Szóval a statisztika annak ér valamit, aki hisz benne. Tényleg a lengyelek vannak a legtöbben és még többen lesznek. Úgy másfél millió van belőlük. Magyarokból a legszerényebb számítás szerint is 350 ezer van és akkor a Nemzetközösségi országok lakóit nem számoltuk. Érdekesség, hogy a kelet-európai népeket könnyű felismerni. Főleg a lengyeleket, akik rengetegen vannak, nem beszélnek angolul, nem is akarnak mert minek és pofátlanok, lenéznek mindenkit. Amúgy a pont egy bonyolult szerkezet hozzájuk képest. Folyton panaszkodnak a munkára, az időjárásra, csak a pénz számít nekik és csak angolokkal barátkoznak.A legtöbbjük, hasonlóan a fátyolosokhoz, egymással kommunikál, együtt élnek ezért angolul nem kell beszélniük. Csak Bristolban tucatnyi lengyel bolt van, a TESCO és más cégek lengyel polcokat tartanak fenn. Persze, hogy vannak kivételek én is találkoztam eggyel. Katerzina Bakula egy tüneményes angyal.De összességében nem egy szerethető népség. Az én munkahelyemen de máshol is vannak lengyel feliratok. Vannak munkaerő ügynökségek, ahol lengyelek közvetítenek lengyeleket, hát ott nem sok almás pite terem másnak.A litvánok sem jobbak, sajnos. Kellemes csalódás a románok, akik viszont nyitottak és kedvesek. A magyarok pedig magyarok. Kevesen vannak azok, akik csak nyugodtan és jól szeretnének élni és többen, akik a pénzt hajszolják, hogy majd otthon… És persze panaszkodnak az időjárásra, a pénzre, a melóra és a borzalmas kajára. Ja kérem az élet nem csak tejbegríz. Sosem értik az angolokat mit miért csinálnak, de ha a józan eszét meg akarja őrizni az ember, akkor ezen nem is gondolkodik.
Boldog karácsonyt mindenkinek. Körül vesz és csak Ő kell a fa alá /is/ Mariah Carrey szerint.Még egy utolsó roham, még egy utolsó transzvesztita Barbie a gyereknek, egy sziszegő fénykard apunak, illetve a srácnak, még egy utolsó kölni a mamának / a Mark&Spencerben láttam Pachuli típusút is, komolyan!/ és egy utolsó meg mégy egy whisky az apának és készen vagyunk. Teljesen. Aztán jöhet a hal a torkán műsorszám.
Merry Christmas!!!!!HoHoHo!!