192. BRISTOLT LÁTNI ÉS A CSOMAG, A MÚLT ÉS A JÖVŐ | Székely Nagy György

-A jövő majd megoldja magát! – idéztem Cu-Mi kínai bölcs mondását KZS bristolszakértőnek, mikor megmutatta a vidéki házát, amire alig 30 évig kell a részleteket fizetnie, de ki számolja.

-Mert az egy csomó, szerinted?

-Egy csomó probléma – emeltem fel az ujjam.

KZS bristolszakértő sóhajtott, megveregette a nejem, Aliz kezét és annyit mondott:

-Veszítsd el hazafelé, jobban jársz.

-Ő vezet – mondta nejem.

-Van vonat – villantott egy mosolyt KZS bristolszakértő és Barbi of Google egyetértően itta a kávéját.

Ide kerültem december közepén, mikor is vártuk, hogy a csomagunk a rendkívül értékes pogácsa és almáspite halmokkal megérkezzen. Mint minden évben. Csak valahogy a gyógyszerészeti dolgok egyre nagyobb helyet foglalnak el. Ugye azt nem mondhatom, hogy a nejem már nem tinédzser, mert ez igaz, de titok. Azt se, hogy én magam példázom a Haldokló Nyugatot, mert az ágy nyugati oldalán fekszem és ha nem fáj valamim nem tudok elaludni. Ha fáj, akkor főleg nem. A többi esetben kiválóan tudok durmollban horkolni. Ezért kellenek a gyógyszerészeti termékek. Így megy ez!

KZS bristolszakértő szerint a lábaimra (visszér és társai) már annyi krémet használok, amit ő gyerekkora óta /nem most volt/ még az arcára sem kent. Szerinte a megoldás továbbra is az ecetes balta, erőteljes suhintással, csak semmi gyengeség. Egy igazi, csupa szív barát, aki önként bevállalta a bal lábamat, mert szerinte az rondább, mint a jobb. Erről volt némi vita és én csendesen majszoltam a túrósbatyumat mazsolával, várva ki nyer?

A csomaggal megint mindenféle nehézség volt. Nem, nem a megrendeléssel, az időpontokkal. Idén is egy jó céget választottunk, negyedik éve ők hurcibálják a 20 kiló körüli banános dobozunkat. Ide és Bicskére egyaránt. A probléma a szokásos. Mikor jönnek érte. Mert értsem meg. És milyen nehéz. Megértem. Nehezen. Hogy miért is legyek készenlétben négy, azaz NÉGY napon keresztül, mert bármikor csöröghet a telefon: jönnek 8 és 20 óra között. A modern rabszolgaság. Ezért eddig azt csináltuk, hogy Barbinál elhelyeztük a csomagot meg a pénzt /mellesleg pont a duplája, mint három éve/ mert Barbi házi őrületben dolgozik egy biztosítótársaságnak, ahol ügyfelek hívását fogadja és mindig két fejhallgatója van, mikrofonnal, mert volt rá példa, hogy eltört a szerkezet. Na ja, Made in China, mondhatnánk. Na ja, Barbi ilyen erős, mert úgy vágta földhöz a fejhallgatót, hogy még írás se maradt belőle, aztán egy bristoli egylábas taposót adott elő rajta, miután egy ügyféllel tárgyalt vagy fél órán keresztül, aki miután szétcincálta az idegeit, rájött, hogy nem is annál a biztosítónál van az a biztosítás, ami miatt telefonált, ám Barbi cégénél is van biztosítása, csak már nem emlékszik mire. Anglia, angolok. Don’t think, just do it! Ne gondolkozz, csináld.

Szóval Barbi otthon van és bármikor jöhet-mehet a csomag. DE! Barbi messzire költözött, ami nem jó nekünk, jó neki, kinézve az ablakán egy tavat lát, kacsákkal és hattyúkkal, már ha Sandy a szomszéd asszony a huszonnégy évével és vagy száz tyúk súlyával el nem takarja. A tavat. Én teljesen ledöbbentem, mikor láttam, főleg a férjét, aki úgy 50 kiló lehet, ha Sandy keze is a vállán van. A hölgy a HÁJSZÍNELŐK következő évfolyamát kitölthetné.

-Ha jól emlékszem, te sem voltál egy lebegő angyal a kilóiddal, mikor kijöttél – hümmögött Barbi.

Tény, akkoriban kicsit erőteljesebb volt a megnyilvánulásom. 128 kilóval érkeztem, ezt két hónap alatt levittem 94 kilóra. Jelenleg 110 kiló körül ingadozom, nagy kérdés mit ettem vacsorára vagy mi volt a megkönnyebülészeti körguggoldán eltöltött időm végeredménye. KZS bristolszakértő szerint azért vagyok csak ennyi kiló, mert itt alacsonyabb az áfa.

-A disznóra 0% – sóhajtotta a nejem, eszembe juttatva miért is szeretem.  

Vissza a csomaghoz, ami ugye 20 kiló körül van. KZS bristolszakértő még itt lakott négy buszmegállónyira, akkor majd ő segít. Aztán ő is vidékre költözött. Ami több mint egy órányira van tőlünk, de odavittük a csomagot hozzá, akkora emelkedőkön keresztül, ami lejtőnek sem semmi. Aztán ő ott vette át a mienkét. Hogy ne kelljen annyit mennünk ezért a rendkívül értékes pakkért, egy titkos találkozót szerveztünk meg egy kies, Bath környéki utcában éjjel 10 órakor. Megfogadva, hogy jövőre nem lesz ilyen csomag mizéria. Mert megértem, hogy nem tudják pontosan mikor tudnak jönni. De én legyek otthon. Pár napot. Bocs srácok, ez már nem működik. Ennyit a pogácsáról.

Mindig előjön, milyen is volt ez az év? A megszokott szöveg: jobb, mint ami lesz és rosszabb, mint ami volt. Pedig mindig olyan lesz, amilyenné tenni tudjuk. MI. Mert azért őszintén srácok, mi kavarjuk a legtöbbet benne, vagyis mi tudjuk igazán elrontani. Tudom, vannak, akik felettünk mindent megtesznek, hogy nekik jó legyen és ez azzal jár, hogy nekünk nem lesz jó.

-Sosenincsen boldogság más bánata nélkül.

Mint az köztudott. Biztosan sokan kitűztetek célokat, mit szeretnétek elérni. Hová szeretnétek eljutni. Aztán úgy jártatok, mint Pista bácsi a szeretet otthonban, ahol vizes nadrággal tér vissza a sétájáról:

-Nem tudta hová kell menni, Pista bácsi?

-Tudni tudtam, csak nem értem oda.

Van ez így. A világ már csak olyan, hogy valaki mindig keresztbe tesz. A legtöbbször ez a kedves fickó vagy csaj, te vagy. Bizony. Persze rögtön keresel valakit: miatta volt. Mert okolni a legkönnyebb. És akkor megvan a felmentés is, nekem semmi közöm hozzá. Szebbé hazudni a valóságot az kérem a digitális világ terméke. Önbecsapás felsőfokon. Ez a kor a nem vállalunk felelősséget semmiért kor. Senki. Aki a legjobban csinálja, az lesz a főnök. Ti meg elfogadjátok. Aztán megint. Mert még mindig jobb, mint az igazság.

-Micsoda vacak érzés szembesülni az igazsággal. Főleg, ha azt a Halál mondja a szemedbe. Aki Szabó Béla.

Ez A KARÁCSONY ÖT PILLANATA című novellámban olvasható. Olvastad? Nem? Egy éve ott van a honlapomon. Akkor sem? Hon-lap. Mindegy.

Milyen is volt 2023? Megmondom őszintén: szinte nem is emlékszem rá. Meg kellett néznem a naptáramat, mikor mi történt?

-Veled nem történik semmi, csak írsz róla – legyintett KZS bristolszakértő.

Hm. Azért lássuk. Januárban Fruzsinak (autónk) voltak gyújtás problémái, rángatózott szegény, mint újságíró a kormányinfón, ezért pár dolgot cserélni kellett rajta. Közben a garázs, ahová járok-jártam, eladásra került, török uralom lett és a csodás Eszter is hazament, hogy gyógyuljon meg minden. Meglehet a garázs életében 150 év megszállás jön. Tavasszal kirándultunk pár helyre, sokkal kevesebbre, mint régen, mert mint már meséltem egyre messzebb kell menni, ha látni akarunk valami újat. Nagy kérdés megéri-e?

Húsvétra érkezett a VIVINYUFI novella, amit többször is letiltott a fész, politikai okok miatt, sohasem tudtam meg: mi az?

Májusban volt a 45 éves érettségi találkozóm, amire hazamentem. Klassz volt. Egyrészt, hogy ilyen sokan megvagyunk még. Aztán hogy milyen sokunknak megy jól az élete, egészségesek vagyunk és terveink vannak. Szép este volt, remélem öt év múlva még ott lehetek.

Júniusban elmentünk az angol reménytelenség városába, Birmingham-be körülnézni, mert egy leendő regényem, az ELTÉPETT BOLDOGSÁG ott játszódik, azon a környéken. Bármennyire is hihetetlen, de ez a város a második legnagyobb London után az Egyesült Királyságban. Nagy Birmingham a csatolt részekkel majd 4 millió lakossal rendelkezik. A statisztikák szerint ez lesz az első város, ahol a nem helyben születettek többen lesznek, mint a helybeliek és a fehér bőrűek kisebbségbe kerülnek. Talán már 2030-ra elérik.

-Amikor azt kérdezték száz embertől, hogy mit választanának, valami nemi betegséget vagy a birminghami akcentust, százhúszan a nemi betegséget választották – adta elő egy komikus a BBC-n.

Valóban egy olyan város, ahol, ha azt kiabálja valaki, hogy Ibrahim, többen fordulnak meg, mint a James-re. Aki teheti kerülje el, lehangoló. Pont a könyvhöz való.

Június 15-én indult Tamás fiam nagy munkája által a GURUL A PIRULA című Betty történet, amit kilenc héten keresztül hetente kaptak meg az Olvasói listára feliratkozott emberek. /Megjegyzés: az olvasói listára bármikor fel lehet iratkozni a honlapom alján/ Nagy dolog volt, a könyv első e-könyvünkként novemberben megjelent és a honlapomon keresztül kapható, szintén nagy dolog!

Szeptemberen Mallorca! Egy hihetetlenül szuper nyaralás! Aztán kicsit komolyabb következmények, kétoldali tüdőgyulladás, amik még mindig érzek. Olyan négy oldalinak. Nem lett a kedvencem.

Novemberben volt egy Felolvasás, amit az én szuper kiadóm, a Marysol hozott össze, örök hála Verának. A VESZETT ÜGY könyvemből szólt egy részlet, hihetetlen élmény. Innen jött az ötlet, csináljam én is. Mivel minden hülyeségben benne vagyok, belevágtam. Mert igazából nem hülyeség, klassz dolog. Mondjuk azt találkozom az olvasóimmal, látnak engem, bocs! és hallják, amit írtam. Lesz még ilyen!

Schmidt-Czetli Ági egy fantasztikus nő, a könyvtárosok gyöngye, annyit tesz a magyar írokért, mint senki más. Az ő Adventi Kalendáriumában jelent meg a PUSZEDLI című gyuriság. Amit már megvehettek öt másik karácsonyi novellával együtt a KARÁCSONYI GYURISÁGOK című e-könyvben. A honlapomon keresztül. És már hangosan is élvezhetitek, hat részben felolvastam a novellát. Bármikor megnézhető a YouTube-csatornámon.

Decemberben a KARÁCSONY OKOSBAN novella érkezett. Meg pár más írás. Szóval azért történt sok minden, nem volt eseménytelen év.

-Aha. Ebből csak azt nem látom, veled mi történt? – kérdezte KZS bristolszakértő.

-Semmi- vontam meg a vállam.

-Ennyi minden? Nem hiszem el -csodálkozott.

De komolyan. Semmi nem történt. Megyek előre, Tamás fiam segít, nem nézek hátra. Így könnyebb és úgy is, hogy már nem kepesztek olyan dolgok után, amit nem érhetek el. Vagy mert nem tudom elérni vagy mert egyre távolabb kerül. Amiket írok azt közzétesszük, hirdetjük, nyomatjuk, aztán…

Mindig azt mondják vigyázzak magamra. Nem látom értelmét. Nem is teszem. Olyan lippaiszabósan:

-Ami annyi, az nem lesz több.

Tetszik érteni ugye? Nem? Én sem. Azt sem, hogy ilyenekkel hogyan lehet milliókat keresni. Olvastam sok könyvet, főleg magyar szerzőktől. Van amire már nem emlékszem. Van, ami mély nyomot hagyott bennem. Egy könyv meg pont arról szólt, amit én is meg akartam írni BANDRIS BÁCSI MEGMONDJA ÉS MEGHAL címmel. Aztán egy harmincas hölgy beelőzött. Remek könyvvel. KÖZHELYEK, az a címe. Még a poénok is ugyan olyanok, mint az én írásaimban. Csak nála tízezrek olvassák.

-Sosem tudhatod meg; Mi lehetett volna belőled; Egy tisztességes élet végén.

Üllői úti fuck. Nagy mondás. Nem az enyém. Talán nálam nem is működne.

Hogy mi lesz jövőre?

Lássuk csak!

Lesznek e-könyvek. Kettő biztosan, a többit meglátjuk. Van egy nem trendi könyvem, primőr árú, vagyis fólia alatt lehet csak, mert amikor az ostobák hatalomra kerülnek rosszindulatúak lesznek. És még ostobábbak. Mindig. Ennek a könyvnek a sorsa bizonytalan, nagy valószínűség szerint e-könyvként végzi. Biztosan lesz egy HÚSVÉTI NYUSZISÁGOK címmel, amiben az eddigi húsvéti írások lesznek a 2024-es írással kiegészítve, amiben dr. Langer Imre őrnagy kavar egy borsodi történetben, ami sok meglepetést fog tartalmazni. Munka címe: ELTOJTUK, NYUSZI!

Az utolsó Bakker Gyuri történet A BÖDÖN is meglesz. Majd egy éve húzódik, bitang nehezen temetek, kevés gyakorlatom van benne. Addig két részt hallhattok belőle, ha szeretnétek, a YouTube-csatornámon. E-könyv lesz ez is, mert A SLAG után világos, ilyen könyvre tömegesen nincs igény, valóság és humor, az nem megy manapság. Ez se.

A BRISTOLT LÁTNI ÉS… blog havonta érkezik, amíg itt élünk. Utána attól függően hová megyünk, a neve változni fog. Igen, a gyuriság marad, mert ahogy a mosolygós Réka nevű kisfőnököm mondta:

-Te egy gyuriember vagy!

Június 20-án indul a következő Betty történet és kilenc héten át, minden csütörtökön kapjátok a fejezetet, majd szeptember végén megvehetitek-e-könyvben.

SZORUL A FITYULA

Ez lesz a címe és 1954-ben játszódik, javarészt Szicíliában és Betty apácaként álcázva magát igyekszik egy maffiózó kislányát megmenteni – az apjától. Hogy miért is és hogyan, erről fog szólni a könyv, aminek az alcíme BETTY NEVEL. A kislány ugyanis eléggé önfejű és makacs személyiség, Betty saját magát látja benne. Lesz is vele dolog bőven! Tehát kilenc hét nyaraláshoz ideális!

Biztosan lesz pár videó, felolvasás vagy hasonlók. Meglehet havonta. Mindegyik könyvemből egy részlet. Fejezet.

-Jaj – suttogta KZS bristolszakértő és behunyta a szemét, biztosan rám gondolt.

Misi úrfinak, családunk legokosabb tagjának megígértem, jövőre befejezem a MISI MESÉK neki szóló történeteit. Egy mese van hátra, BOGLYA BAGOLY BÖLCSESSÉGE címmel. Aztán gyakorlok kicsinyét, mert a MISI MESÉK mindegyikében hét szereplő van, akkor pedig hét különböző hang is kell hozzá, nem egyszerű. Mármint a felolvasás. Ám Misinek mindent! Valami klassz formában kellene a meséket eljuttatni az olvasókhoz, ezen még dolgozom, egyelőre ott tartok, mint a kezdő boncsegéd, aki elhiszi a halott is tud nevetni, ha csiklandozzák a talpát. Csinálom!

Talán a legfontosabb dolgot kihagytam: életben maradni. Békében, nyugodtan élni. Sok boldogságban és elvileg november végétől nyugdíjasként. Mivel láttam én már körforgalomban szembe jönni szlovák rendszámú Hummert a XI. kerületben, bármi lehetséges, meg az ellenkezője is. Vagy csendben leadni a szerelést, ahogy apám mondta mindig. Akkor elolvashatjátok a MENJ TOVÁBB novellámat, ami szerintem az eddigi legjobb. Ezt sem fogom megtudni. Egy barátom mondta, általában úgy három pálinka után:

-Ilyen a szela zsizny! / zsizny az élet oroszul. Mint az köztudott/

Azért megfogadom Barbi tanácsát. Végre volt egy regényötletem, ami tetszett neki. A címe RÁNTOTT HÚS alcíme Sanyika álma. Ez egy kemény könyv lesz, valamikor. Nem trendi. Olyat nem tudok. Azt hiszem. Ahogy Barbi mondta:

-Ha nem hiszel magadban, akkor nem is sikerül semmi, amibe belevágsz. Még a rántott hús sem.

Boldog Új Évet!