20. BRISTOLT LÁTNI ÉS A FURCSASÁGOK | Székely Nagy György

„Az emberek általában a természet ellenes dolgokat találják furcsának, pedig a természet maga a furcsa”. Ezt Charles Darwin mondja egy nemrégen látott filmben Paul Bettany /Kapitány és katona orvosa;Da Vinci kód Silasa stb/remek alakításában. Még mielőtt mindenki hanyatt vágódna, mint egyszeri postás a tükörjégen, hogy Hű ez a Gyuri hogy tud angolul, nos megvallom a Google és nejem is besegített.
Az elmúlt kilenc hónapban, ami még most sem terhes, találkoztam néhány furcsasággal, sokat megosztottam, néhányat nem, tehát az ismétlésekért elnézést. KZS bristolszakértő szerint: Ezek nem furcsaságok, csak teljesen normális angol őrületek. Bizton igaza van, Ő már lassan 4 éve nem érti a sült paradicsomos bab pirítóson történetét. Amúgy megkóstoltam, nem rossz. Borzalmas. Külön külön még csak-csak. De együtt!!!És ez NEM hiányozhat egy komplett angol reggeliből a blackpudding nevű izével, amire nehéz szavakat és külföldieket találni, hogy megegyék. Amúgy magyar embernek egy baromira elrontott véres hurka jut eszébe, amit ha a kutyáknak adnak, inkább koplalnak.
Furcsaság. Itt minden fordítva működik.Valóban új életet kell kezdeni, hogy JOBBRA nézzél ha lelépsz a járdáról. Aztán a villanykapcsoló amikor nálunk le van kapcsolva itt fel. A legtöbb, meglehet az összes villanydugó három „lábú” és külön kapcsoló van mellette, ami nagyon klassz, ha bedugod a porszívót, elmész a szoba másik sarkába, bekapcsolod és a porszívó vígan néz Rád: Gondolod majd áramot is szívok Neked? És mehetsz vissza bekapcsolni a konnektort.
Furcsaság, hogy Bristolban, de szerte Britanniában annyira drága a föld, hogy a házakat keskenyre és több szintesre építik, igaz a magasság szigorúan megvan szabva. Viszont a helytakarékosság vagy ki tudja mi miatt, minden szennyvíz lefolyó a falakon kívül van, nem szép látvány, de könnyebb szerelni. Igazán helyi szokás, hogy WC-ből induló 15 cm átmérőjű cső később egy 9 centisben folytatódik, és a britek nem értik, miért van annyi dugulás. Sőt ha sirály rikoltó hideg kerekedik /tegnap -5 fok volt és világvége errefelé, nejem mesélte, hogy a szomszédos fátyolos család reggel autóval ment volna, de ugye az ablak tiszta jég, nosza öntsünk rá meleg vizet, aminek volt pofája -5 fokban odafagynia, nem is értették/ akkor az „anyag” be is fagyhat. Mik vannak?!
Furcsaság. Sehol sem láttam műveletlen földet és egyenes mellék vagy főutat. Egyenes út itt csak autópályán van. Amerre járok vidéken, mindenhol a megszokott sövénnyel vagy félméteres kőfallal kerített parcellák, zölden, vagy felszántva, de üresen sosem. Fekete fejű vagy normál birka tömeg, ludak,lovak és tehenek. Mindenhol. És gyönyörű. A brit mondás szerint: A zöld gyep titka, hogy locsolni kell minden nap. Úgy 300 évig. Nos itt sokat esik az eső, de locsolnak. Mikor esik, akkor is. És nagyon komolyan veszik. Az utakon nem alszik el senki, mert mindig kanyarog. Ez az előnye. Hátránya, hogy keskeny, a lapos részeket vicces 10-12%-os emelkedők szegélyezik / nincs is szebb annél, mikor a Callington road 12%-os emelkedőjének 400 yardján 16 percig araszol az ember a Lidl-höz/, nincs árok, padka, ha mondjuk a Waitrose kamion úgy 60 mérfölddel kicsit átjön a te oldaladra, maximum a kőfalra mászhatsz fel, mint Edlington autója a Macskafogóban esetleg imádkozhatsz, hogy bőven elférünk vagy bízol a kamion sofőrben, hogy nem most esett ki az uborka a szendvicséből és nem azt keresi lent a pedálok közt. A legtöbb baleset gyorshajtásból van, nem vette be a kanyart, hirtelen szembejött bármi. Igen bármi. Pensfordnál van egy tábla vigyázat lovasok fél mérföldön keresztül. Gondoltam ugyan ki az a hülye, aki 21.30-kor lovagol az országúton? Aztán egy nagy fékezés után észleltem azt a két hölgyet lovagló ruhában, kifogástalan csizmában, kivilágítatlan lovon poroszkálni. Megrázó volt. Mikor megláttam az okostelefont GPS-ként használó harmadikat, feladtam. Sosem fogom megérteni őket!!!
Furcsaság. Munkahelyen ismeretlen fogalom az a szó PLEASE vagyis kérem, legyen szíves, tessék stb. Még soha senkitől sem hallottam. Talán én használom egyedül. A briteknek ez olyan különcség, mint kezet mosni WC után. Azt se értik. Képesek kiabálni, veszekedni,de azt mondani PLEASE azt nem. Lengyeleknél normális, hogy Ők sosem kérnek, sosem adnak , sosem köszönnek,rajtuk és a briteken kívül nincs senki. Angoloknál csak a PLEASE hiányzik, de az nagyon. Amúgy mindent megköszönnek akár ötször is! De kérni csak hivatalos helyen vagy boltban. Ott viszont mindig. So its go.
Furcsaság. Nagyon szigorú szabályok vannak arra, hogy mit lehet és mit nem egy munkahelyen. A legtöbb helyen láthatósági mellényt kell viselni, vagy nálunk sapkát, nehogy hajszál kerüljön az uborkára. Viszont az is természetes, hogy kocsival kell bejárnod, elvégre Te akarsz dolgozni és hogy nincs /!/ öltöző,gyere munkaruhában /a legtöbb kocsi úgy is néz ki belülről/ vagy öltözzél a parkolóban, ami egy zúzott kővel lefedett birkalegelő és nincs fűtés benne.
Furcsaság.A közlekedés. Mert nagyon türelmesen megvárják a buszon, hogy fizessél, akkor keresgélve az 1.50-et vagy hogy bebénázzál a parkolóba vagy hogy az utcán félrehúzódjál, hogy a másik elférjen, de nagyon agresszívek, ha lassan mész, mondjuk olyan esőben, amikor még az eső sem látja önmagát egy 10%-os lejtőn lefelé egy irdatlan balkanyarban csak 40 mérfölddel /úgy 65 km/h/ vagy ha egyenes de egy vidám traktor által vastag sárral fedett úton farolgatsz örömlányként kuncsaftra vadászra. Néha ijesztő, hogy Ők hogy mennek. Ha lenne hajam kihullana tőle. Amúgy valaki odafenn figyeli mikor indulok,mintha látná és riasztana: George go to work! Rain! és már esik is. Hihetetlen.
Furcsaság. A zuhanyzók kivételével a keverőcsap ismeretlen dolog Britanniában. Kezet úgy mos az ember, hogy rángatja egyik csap alól a másik alá. Mosogatás dettó, jól leforrázod a tányért, meg a kezed és máris hűtheted. Meleg vizet ennek ellenére szinte kizárólag vízmelegítőből nyernek, a „kettle” ahogy itt hívják, minden konyha része. És mindig tele van és úgy melegítik, mert úgy lassabb és többet fogyaszt.
A legnagyobb furcsaság, hogy mindezektől függetlenül szerethető hely, nekem az időjárással sincs bajom és ha kevesebb lenne a lengyel igazán szuper lenne. Ahogy Woody Allen mondaná: Nem bírom a rasszistákat, meg a lengyeleket.
See you later!