21. BRISTOLT LÁTNI ÉS MIÉRT JÓ ITT | Székely Nagy György

“Ahol jól érzem magam, otthon vagyok”. Ezt a régi sváb mondást még régen hallottam, de igazát most látom be valójában.
Máshol élni, úgymond új életet kezdeni sohasem egyszerű. Otthagyni mindent és mindenkit, megpróbálni megvalósítani a reményt, hogy ott jobb lesz, nem könnyű. Májusi éjszaka négy bőrönddel várni a landlordra /háziúr/ hogy új otthonodat egy szobát, közös konyhával elfoglald, nem könnyű. De hát azért ember az ember, hogy “…sorsa rosszra fordultával nem lelé örömét e honban, külhonban legyen magyar és ember, mert ott nyitva van minden, mi itt bezáródik.” Szenci Molnár Albert is megtalálta mit keresett és mi is.
KZS bristolszakértőt kérdeztem, miért jó itt: Azért, mert itt építhetsz kolbászból kerítést. De senki sem fogja megkérdezni, miből, senki sem fogja megkérdezni , minek és főleg senki sem fogja irigyelni. Megnézik és azt mondják: Nice! Egészen tömören EZÉRT jó itt. Látom, mit kell tennem azért, hogy összejöjjön a kolbászra való, tudom azt, hogy tök mindegy milyen kormány van hatalmon megépíthetem a kerítést kolbászból vagy blackpuddingból / ez utóbbi esetben kutyabiztos/, soha senki nem fogja lebontatni velem, mert ilyesmibe ITT nem szólnak bele. Ilyesmibe sem.
Azért JÓ itt, mert elvégzed a munkádat, befizeted az adót a tb-t a nyugdíjat és ha akarod, minden nap megnézheted mi van a pénzeddel. Nincs plusz elvárás, mosolygás ostoba és rossz dolgokhoz, amihez még a felelősség is a Tiéd. Tudod, hogy a fizetésed megjön, az pontosan mire elég, ha van mire gyűjtenéd az mikor jön össze. Kiszámítható a jövő. Persze a világ dolgai beszólhatnak, de itt helyben senki sem fog idióta döntésekkel kiforgatni a valódból.
Azért JÓ itt, mert nincs politika. Az egész EU dolgot senki sem veszi komolyan, mert tudják, a brit szociális jólét többek között az európai munkásoknak köszönhető. Mert javarészük olyan munkát végez, amit brit nem végez el, vagy nem 6.70 ért óránként , minimál bérért. És mert derekasan fogyasztanak. Csak egy adat. Az európai munkások csak lakásbérlésre 760 millió fontot költöttek Londonban és Dél-Angliában. Olyan dolgok, amiket otthon simán túlél egy politikus, mondjuk állami pénzből állami földet vásárol a családja, nincsenek. Mert mind a 64 millió brit tudja, hogy az Ő adója az Állam pénze és aki abból vesz el, az tőle lop.Ezért aztán az adócsalást nagyon keményen büntetik, mint minden olyan ténykedést, ami az államot károsítja. Nos ennyi politika jut el a normál emberhez.
Azért JÓ itt, mert mikor vásárolsz, kedvesek és rendesek veled, örülnek, hogy ott vásárolsz. Jó érzés. A múltkor vettünk egy pompás pumpát Boginak /Előzmény: Bogi kerekei laposnak tűntek, ezért a Tesco kútnál gondoltam, az automatánál felfújom.Az automata elnyelt két fontot, mire rájöttem, hogy melyik gombokat milyen sorendben kell nyomogatni ahhoz, hogy ne történjen semmi, de a levegő az sziszegjen. Másodszor nejem is segített és ekkor három fontért valamennyi levegő préselődött a gumiba, de nem elég. Négy gumi úgy 6 fontból jött ki. Ezért vettünk egy láb pumpát 15 fontért. Aki béna, az fizesse meg/, a Halfords nevű autós áruházban, ahol a takarítás nyitásra még nem készült el. Elnézve a fekete takarítóhölgy sebességet,, ami a Küldöncével vetekedett a Dr. Bubóból /szinte hallottam ahogy mondja: Run-ning!/, nem is készül el egy hamar. Szóval kb. tízszer kértek bocsánatot, a pénztáros külön figyelmeztetett, nehogy elessek a zsinórban, mert gondolom ez már öregembereknek probléma. A kedvencem a Mark&Spencer, ahol teljesen normálisnak veszik, hogy vagy húsz dolgot felpróbálsz és még ajánlanak egy huszonegyediket is. Mosolyogva. Igen, tudom, otthon is vannak ilyen eladók, akik tényleg eladók-kereskedők, akik attól érzik jól magukat, hogy a vevő boldogan távozik. De itt majd mindenki ilyen. És ez jó. Már nem lepődünk meg azon, hogy leveszünk a polcról egy terméket, ami 9.90-re van címkézve, aztán két polccal arrébb ugyanaz a termék már csak 7.99 és a kasszánál kereken 6 fontot fizetünk. Imádom.
Azért JÓ itt, mert semmi sem szól a büntetésről. Már írtam esetemet a miért-mentem-a-jobb-oldalon-rendőrautóval-szemben történésről. Ott is elmondták mit tettem rosszul, megkértek/!/ többet ezt ne tegyem. De gyorshajtásnál pl. egy ismerősnél a motoros rendőr felmutatta négy ujját, hogy Haver itt csak negyvennel, de nem büntetett. Minden, de tényleg minden hatóság a Rend BETARTÁSÁRA törekszik, büntetés nélkül. És arra, hogy Te mint ügyfél, mindenben a maximális kiszolgálást megkapd. Ez az alap.Semmi Jó napot 5000 Forint és jogosítvány! Más világ.
Azért JÓ itt, mert az időjárás tök jó. Komolyan. Mert általában esik. De ha nem, akkor tényleg jó idő van, ha néhány hirtelen zápor nem kavar be. Mindentől függetlenül, sokszor van szép idő. Nincs igazi tél, öt év alatt még KZS bristolszakértő is egyszer látott havat úgy két órán keresztül, amíg el nem olvadt. Én kifejezetten szeretem, hogy nincs hideg télen, elég nekem az 5 fok a munkahelyemen. Már ott tartunk, hogy mikor Bristol Horisontal Rain van, nem veszünk sapkát, fel a kapucnit vagy azt sem és gyerünk! Azt is szeretem, hogy nincs 27 foknál / ez az itteni csúcsunk/ melegebb nyáron. Ma például gyönyörűen süt a nap. Nejem dolgozik én pedig egy nap alatt gyógyulok takarók alatt némi vörösbor kúrával egy igen pofátlan megfázásból / annyi ráérő lengyel van itt miért engem talált meg?/, aminek a benti hűvös fogadtatás komolyan nem használt. De ilyen időben csak az amatőrök mennek kirándulni. Az igazi az szélben, szakadó esőben!
Azért JÓ itt, mert busszal szinte mindenhová el lehet jutni. Néha nem akkor jön, néha csak úgy jön, de maga rendszer, mikor felszállsz fizetsz, bérletet mutatsz vagy más igazolványt, tökéletes, nincs bliccelés, minden busz nyomkövetővel és kamerákkal van ellátva. Online kapcsolatban a központtal. Bárki akar kötekedni, bajt okozni, azt látják bent is és több hónapos börtön lehet a vége. Nem tréfa.Az autó közlekedés sajátossága, hogy a busz-mentő-rendőr-tűzoltó kivételével mindenkit kiengednek-beengednek. Megvárják, hogy megvegye az újságot, elbúcsúzzon a kutyától bármit. Ha koppan-koccan az autó a szűk utakon senki sem áll meg, senki sem kiabál vagy fenyegetőzik, felteszi a kezét Sorry! és mindenki megy tovább. Brit sajátosság, hogy a London – Newcastle táv vonattal csak oda 131 font. Repülőgéppel, Milánón /nem vicc!/ keresztül 33 font. So its goes!
Azért JÓ itt, mert úgy öltözködsz, ahogy akarsz. Soha senki nem fog rád szólni, mobil felvételt készíteni arról, ha kedvenc szivecskés pizsomádban, lila zokniban, kék papucsban és sárga köntösben mész le a sarki Sansbury-be kávéért és briosért, meg újságért a Broadmeaden, Bristol közepén. Nyugodtan mehetsz rövid nadrágban mínusz egy fokban, vagy műszörme dzsekiben plusz 30-ban. Nagyon sok zöld-lila-piros-kék hajú hölgy és úr mászkál a városban, nincs olyan, hogy bárki megállna megbámulni őt.Mivel itt nem számítok magasnak ezért senki sem néz meg.A magas fiúkat vagy lányokat nem nézik meg, normális errefelé. Egyszer néztem meg egy nálam fejjel magasabb, messziről csinos közelről menekülj típusú nőt, aki nem volt szép, de volt benne valami határozottan visszataszító és akiről később kiderült, hogy férfi, többen rosszallóan néztek rám, mert MAGÁNÜGY /your buiseness/ ki hogy néz ki. Volt még egy alkalom, mikor a buszmegállóban egy csinos lány igazgatta a pólóját felhúzva a headset zsinórját, mikor is rájött, hogy a póló alatt kizárólag Ő tartózkodik. Leeresztette a ruhadarabot, megvonta a vállát és azt mondta Hupssz!, mire többen megtapsoltuk. Higgyétek el, volt mit.
Azért JÓ itt élni, mert minden teher nélkül élhetünk. Nincs ránk kényszerített felelősség egy egyre rosszabb munkahelyen, nincs olyan, hogy miből élünk a hóvégén, nincs idegesség a munka miatt /örömmel tudatom, hogy három hónapos ügynökségi szerződésem lejártával tényleges Arthur David alkalmazott lettem február egytől, 40 órás, teljes szerződéssel 24 nap fizetett szabadsággal/, mert amikor már van munkahelyed, akkor onnan nagyon nehezen tesznek ki, de könnyebb munkát találni, mert van múltad. És az itt fontos. Igen, talán sokat dolgozunk, fizikai munkát , de látni az eredményét és látni a lehetőséget, a jövőt. Hogy a kitűzött céljainkat, szépen elérjük, minden szűkölködés nélkül.A nyugalom, a boldog élet, az megfizethetetlen.
Ti hiányoztok nagyon, de ahogy Iván Bunyin mondta: Ki a fene akar egy tökéletes nővel lefeküdni? Jelentkezni nem itt lehet.
See you later!