31. BRISTOLT LÁTNI ÉS A BREXIT | Székely Nagy György

„Két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi ostobaság” Albert Einstein. Nagyon sokszor idéztem már, talán ezeken az oldalakon is. De akkora igazság, hogy bármikor használható, bárhol.

Annak idején megfogadtam, hogy politikáról nem beszélek, örülök, hogy itt nem része az életemnek. Ez a mostani esemény, a Brexit / a britek kilépése az unióból/azonban beleavatkozik az életembe és ezért most pár dolgot megosztok Veletek. Történelmi pillanatokat megélni az adott helyen, az mindig izgalmas dolog. Ezt mondjuk kihagytam volna.

Ugye az egész ott kezdődött, hogy Mr. Cameron akkor még nem tudott mit mondani az EU-ból érkező emberekre, akik azért jöttek nagy számban Britanniában, mert a feljövőben lévő gazdaságnak olcsó munkaerőre volt szüksége. 2008 és 2015 között 2,1 millió EU állampolgár érkezett, ebből 1,3 millió lengyel /!/. Ezek azok, akiknek van NI száma, ami az itteni tb és adószám együtt. Amúgy az összes NEM brit ,akik jöttek és itt élnek 7,4 millió, de ugye a maradék 5,3 millióról nem beszélnek, mert javarésze Commonwealth polgár vagy ténylegesen menekült, migráns és fő jellemzőjük, hogy sötétebb bőrszínnel és teljesen más kultúrával vannak megáldva. Szóval Mr. Cameron nem tudott megoldást találni arra, hogy azokat a font milliókat, amiket a migránsok kaptak miért is kell kifizetni? Akik idejöttek, azoknak a 90%-a dolgozni akart és akar most is, mellesleg 0,3%-át adják a GDP-nek a befizetett adójukkal és az itteni fogyasztásukkal. Az igazán segélyre utazók akkor szaporodtak meg, mikor a román és a bolgár polgárok is idetaláltak. Mivel a brit szociális rendszer igen bőkezű, ezért egészen a mai napig például egy bolgár nő, aki otthon hagyta férjével a gyermekeit, kapott családi támogatást a gyerekek után, akik Bulgáriában éltek. Angolok. Tehát Mr. Cameron és társai úgy látták, hogy a legjobb az, ha mindent az EU-ra kennek, főleg, hogy akkor tombolt a menekült válság, mikor is a budapesti Keleti pályaudvar többször szerepelt a tv.ben, mint a királyi család. Ekkor született meg az ötlet: ha Mr. Cameron nyer, akkor vélemény nyilvánító népszavazást ír ki, legkésőbb 2017 nyaráig.Mr. Cameron ennek és a Munkáspárt bénaságának köszönhetően nyert, és bár már látták, hogy a népszavazás ostobaság, nem volt mit tenni. Nos közben volt egy függetlenségi népszavazás Skóciáról, ahol 560 ezerrel többen szavaztak az Egyesült Királyságban való maradásra, mert EU tag. Közben tavaly Mr.Cameron rengeteg engedményt csikart ki az EU-tól, mindig meglengetve azt, hogy mi lesz ha Britannia kilép az EU-ból. Ezt itt senki sem értékelte, pedig nagy dolgokat ért el. A beérkező EU állampolgárnak 2017. január elseje után csak akkor jár majd támogatás, bármilyen, ha négy évig folyamatosan dolgozik. Ha három hónap alatt nem talál munkát, hazaküldhető. Nem kell Britanniának menekülteket befogadni. És még pár dolog. De ez kevés volt, ezért lett a népszavazás.

Mr.Cameron legnagyobb hibája, hogy engedte a pártján belüli más álláspontot. Tehát a Konzervatív Párt a maradást támogatja, kivéve a kormány felét és Boris „tökönfejellek” Johnson akkori londoni főpolgármestert. Ha egy IGAZI miniszterelnöke van Britanniának, akkor ez nem fordulhatott volna elő. Margaret Thatcher úgy rúgta volna ki ezeket az embereket a pártból, hogy ha nem találkoznak egy pékkel a levegőben, éhen halnak. De Mr. Cameron hagyta. Így Ők összefogva Mr. Farage-zsal, aki a az EU ellenesek legnagyobb szószólója, a demagógia élő szobra, mellesleg az Európai Parlament képviselője /ezért évente minden költségtérítéssel együtt vagy 150 ezer fontot tesz zsebre/, nekiláttak kampányolni. Három fő pillérre építették idiótizmusukat. Az első , hogy a National Health Service NHS, megkapja azt a heti 300 millió fontot, amit most az EU kasszájába Britannia befizet. A második, csak a kilépéssel érhető el, hogy 1 millió török, leendő EU polgár ne zúduljon be Britanniába. A harmadik, hogy minden kedvezményük megmarad az EU-n belül, de ezért többet egy fillért sem fizetnek és nem jön több migráns Európából. Emellett persze voltak olyanok is mint nálunk, mikor azt terjesztették, hogy ha EU tagok leszünk, betiltják a mákot, itt azt mondták , az összes vezető, hogy az EU megszabja, hogy csak négy kávét lehet inni naponta, hogy nem lehet kancsóból tejet árulni /itt műanyag kancsószerűségben van a tej/, hogy nem lehet majd hatosával,tucatjával venni a tojást,hogy minden brit termék megjelölés mellé oda kell tenni, hogy EU és hasonló hülyeségek, amit a büszke angolok benyaltak. Egy részük. Mint kiderült a nagyobb részük.

A legfurcsább az, volt, hogy senki sem hitte, hogy a Brexit győzhet. De aztán még is. Meglepő volt, hogy Britannia mennyire megosztott. A 18-45 közötti korosztály a maradás mellett volt, de az idősek a kilépést támogatták, hogy végre /!/ szabadok legyenek. Hogy ki a rossebb tartja Őket rabságban, azt még brit tudósok évekig fogják vizsgálni. Az az őrült, aki Jo Cox képviselőnőt megölte Death to traitors,freedom for Britain /halál az árulókra, szabadságot a briteknek/ felkiáltással, szintén rabnak érezte magát. Mondjuk Mr. Johnson és Mr. Farage vagy Miss Andrea Landson ezt mondta neki. Tehát győztek a kilépők, akik szerint semmi nem változik, olyan butaságokra, hogy a tőzsde meg a font zuhanni fog mindig azt mondták, hogy ez csak kitaláció. Nem volt az. Egy nap alatt, a választások más napján a brit gazdaság, ami az 5. legnagyobb volt 200 milliárd fontot veszített és már csak a 6. legnagyobb lett. A nap másik érdekessége, hogy Mr. Cameron lemondott. Felborította a szarral teli bödönt majd konstatálta , hogy büdös és azt mondta takarítson más. Szintén pénteken reggel Mr. Farage volt a legnézettebb brit reggeli műsor az ITV Good Morning Britain! vendége, ahol is azt mondta, hogy „Nem lehet azt garantálni, hogy az NHS megkapja az EU-ba befizetett milliókat”. Ettől az amúgy mindig kedves és mosolygós Susanne Reid annyira kiakadt, hogy azt válaszolta: DE akkor Önök hazudtak! Becsaptak több millió embert! Mire Mr. Farage mosolyogva: Én nem így fogalmaznék, de lehetséges. Másnap Andrea Landson mondta egy kérdésre: A török problémával nem kell foglalkozni, mert az még több év és nem érint minket. Az újságíró azt kérdezte, akkor miért mondták? Mire Miss Landson: Miért ne mondtuk volna, győzni akartunk. Aztán a Brexit csoport főideológusa jelentette ki, hogy bizony az nem valós elképzelés, hogy a kereskedelmi kedvezmények megmaradnak anélkül, hogy valami díjat ne kellene fizetni érte. És tegnap Mr. Boris „tökönfejellek” Johnson úgy döntött, nem indul a miniszterelnöki székért. Úgy látszik a szar már hozzá is elért.

Teng Hsziao Ping azt mondta egyszer, hogy a Nagy Francia Forradalmat korai értékelni, mert még csak 200 év telt el. Tehát a Brexitet is korai értékelni, főleg ennyi idő után. Az tény, hogy Britannia sohasem lesz már többé az az ország, ami volt. A legtöbb embert megrázta, hogy EKKORÁKAT hazudtak nekik és ezt mosolyogva/!/ a szemükbe mondják azok, akik aztán Britanniát irányítani akarják. Függetlenül attól, melyik oldalon állnak. Hiába nem Kelet-Európában edződtek, ahol még tolvajok is szert tehetnek kétharmados többségre. A skótok függetlenedni akarnak, de az EU beintett nekik, hát meg kell fontolni mi éri meg, mi nem. A brit lakosság fiatalabb fele, akik közül kevesen mentek el szavazni, átkozza a nyuggereket, akik viszont fegyelmezetten elmentek voksolni, milyen hülyék, pedig Ők csak a régi Uralkodj Britannia időket szeretnék, hogy ne legyenek idegenek az országban, igaz akkor nem tudom ki gondozná Őket minimál bérért. Furcsa, hogy olyan városok, körzetek szavaztak a kilépésre, ahol az EU adja a legtöbb munkát. Erre a legjobb példa Tony Blair volt miniszterelnök szűkebb hazája, Sunderland, ahol a Nissan legnagyobb európai gyára van és innen látja el az európai piacot közvetve 6.100 de összességében 19.000 munkahely függ tőlük,79%-ban a kilépésre szavazott. Így megy ez.

Amit itt élve tapasztaltam az az, hogy mindenki úgy él tovább, mint eddig. Igaz néha zavartan vagy bocsánatkérően néznek Rád, ha tudják ki vagy. Kevesebbet vesznek mindenből, halasztják a nagyobb vásárlásokat, az ingatlan piac megtorpant és hát a bizonytalanság semminek nem tesz jót. A magukkal mit kezdeni nem tudó fiatalok viszont új célpontot kaptak, lehet piszkálni a migránsokat. Manchesterben lezavartak egy srácot a villamosról, igaz Ő arab volt. Egy kisvárosban felgyújtottak egy halal azaz muszlimoknak vágó hentesboltot és London külvárosában Hammersmithben Takarodjatok haza! feliratot festettek a lengyel kulturális épületre. De több helyen rászóltak a buszon a nem angolul beszélőkre, áruházakban és más helyeken is történtek ilyesmik, főleg a lengyelekkel. Egy nagyon aranyos bácsi a Sky hírműsorában Yorkból azt mondta, hogy milyen jó lesz, ha a muszlim lengyelek végre eltűnnek. Mire a riporter: a lengyelek főleg katolikusok. Erre a bácsi: jó, akkor a katolikus muszlimok tűnnek el. Egy másik fórumon írta egy idősgondozó lány, hogy az ápoltjaik mind a kilépésre szavaztak és az egyik azt mondta neki, hogy Ő is hazamehet. Oké, mondta a lány, de akkor ki lesz helyettem? Hát majd Juanita. De ő spanyol Ő is hazamegy. Ó! Akkor Maggie. De Ő magyar Ő is hazamegy. És a végén kiderült, hogy az angol vezetőnőn kívül senki sem maradna. Persze lehet abban hinni, hogy akkor a brit munkanélküliek elvállalják ezeket a munkákat, de amíg ilyen bőkezű a segélyrendszer, nem éri meg, hogy minimálbérért dolgozzanak. És a Commonwealth polgárok java nem fog ilyen helyekre menni, mert például egy muszlim nem fog meg egy sertéshússal szennyezett tányért.

Azért van pár pozitív dolog is. Stella, a háziúrnő, már másnap írt egy e-mailt, hogy legyünk nyugodtak minden marad a régiben, nincs miért aggódni, da ha bármi kell segít, szóljunk bátran. Bristolban Gloucester roadon kitettek egy vázában rózsát, hogy minden migráns vegyen belőle és ne feledje Bristol 62%-ban a maradásra szavazott. Mind az én, mind Aliz munkahelyén plakátokat tettek ki, hogy semmi sem változott, bármi lesz szólnak, számítanak ránk, fontos részei vagyunk a cégnek és bármi gond van szóljunk. Nálam még azzal fejelték meg, hogyha bárki bármilyen atrocitást tapasztal bármilyen nemzetiségű kollégával szemben az szóljon, mert az ilyesmit azonnali kirúgással honorálják. Londonban, Bristolban, de máshol is a polgármesterek utasították a rendőrséget, hogy a legszigorúbban lépjenek fel minden rasszista megnyilvánulás ellen. Mert ugye Londonban, ha valaki más nyelven szólal meg a buszon , honnan tudható hogy ott élő vagy turista?

Mindent összevéve, eddig még nagy változások nem történtek, kivéve, hogy 380 Ft lett a font. Újabb bizonyíték lett arra, hogy a politika mocskos dolog, hogy „emberek” miket képesek tenni, hogy hatalomhoz jussanak és hogy mennyire könnyű a digitális nemzedéket az orránál fogva vezetni. Hogy egy valós és egyre súlyosabb problémát, mint a Commonwealth polgárok terjeszkedése, elfedni egy egyszerűen kezelhető és szabályozható problémával, mint az EU-ból érkező migránsok. Hogy a tudatlanság milyen jó alapanyag a demagógiához. Erre a Brexit a legnagyobb bizonyíték, ahol kiderült, hogy a legtöbb Brexit szavazónak Közép-Európa és a Közel-Kelet az ugyanaz. Hogy az itt élő ős briteknek a legtöbb problémája a muzulmánokkal és a feketékkel van, de inkább könnyebb célpontot kerestek. Hogy a britek tényleg úgy gondolják, Ők mindent megkapnak, mert britek és egy olyan ország, ahol a penicillint feltalálta egy skót orvos, Flemming,ahol a gőzmozdonyt feltalálta egy skót mérnök Stephenson, ahol a vízöblítéses WC megszületett, ahol létrehozták a világ első koncentrációs táborát, mert másképpen nem győztek volna a búrok ellen, ahol pont ma száz éve a Somme-nál halálba küldtek 21.000 brit katonát egy elérhetetlen célért, tehát egy ilyen országnak minden jár. Nos úgy járnak, mint az új brácsás a cigánybandában, mikor a borravalót osztotta szét a prímás, mikor is megkérdezte: Prímás úr nekem nem jár? Mire a prímás: Járni jár, de nem jut.

1973-ban Harold Wilson egy akkori népszavazás NEM-jével ellentétben, parlamenti többséggel beléptette a briteket a Közös Piacba és Edward Heath a népet meg sem kérdezve bevitte Britanniát az Európai Unióba. Most is lesz parlamenti szavazás, ahol akár az egészet vissza lehet csinálni. De már semmi sem lesz ugyanolyan. Dino Buzzattinak van egy könyve Tatárpuszta címmel, ami arról szól, hogy van egy pusztában egy helyőrség, ami arra készül folyamatosan, hogy majd jön az ellenség és Ők megállítják. Amikor a könyv végén tényleg jön az ellenség, rájönnek, hogy nem tudják megállítani. Miért vagyunk akkor itt? kérdezi az egyik tiszt. Azért, mondja a parancsnok, hogy akik mögöttünk vannak azt higgyék, mi megállítjuk őket. Nos a britek ugyanilyenek. Azt hiszik majd megoldódik minden és Őket nem érheti baj. Hiába , angolok. Kilépnek az EU-ból, kiestek a foci EB-ről Izlanddal szemben, kikaptak krikettben Sri Lankától és úgy tűnik rögbiben kapnak egy méretes zakót az ausztráloktól. Nem az Ő idejük jött el.

Szóval Britannia más ország lett a Brexit miatt. Meglehet mégsem lépnek ki, de már senki nem fog hinni nekik. Ahogy Cu-Mi kínai bölcs mondta: Ragasztott csészéből nem lehet teát inni. So it goes!

See you later!