40. BRISTOLT LÁTNI ÉS ITT A KARÁCSONY,ÚJRA ITT VAN | Székely Nagy György

„Sosenincsen boldogság más bánata nélkül” . Pázmány Péter nagy igazsága motoszkál már napok óta fejemben. Mert az tény, hogy mindenki nem lehet boldog, pedig mi más lehet az emberi élet célja? És persze a boldogság mindenkinek mást jelent. De mindenki boldog akar lenni. Főleg karácsonykor. Mert a karácsony a szeretet ünnepe. Nagy baj, hogy a szeretet csak karácsonykor ünnep és nem köznapi dolog az év minden napján. Mikor Jézus megszületett, biztos nem így gondolta az egészet, de hát volt jászol, meg meleg meg minden és mint normál csecsemőnek, neki is a kaja volt a legfontosabb, meg a szundi. Aztán később már az emberek szeretete vezérelte egész életén át, ami valljuk meg őszintén piszok nehéz dolog. Ő ezt vállalta és meg is halt érte, ami szerintem felesleges volt, mert ettől az emberek és a világ nem lettek jobbak. Ez volt az Ő sorsa és milyen szép ünnepek lettek belőle.

Ez a második karácsonyunk itthon Bristolban és még mindig csak a fontszemű pennymosolyú embereket látom, amint a hetvenharmadik tök fölösleges vackot veszik meg karácsonyra, hogy legyen a fa alatt 25-én reggel több, mint tavaly. A különböző segélyhelyek mesélni tudnának arról, hogy már a két ünnep között hány ajándék végzi náluk, sokszor kibontatlan csomagolásban. De legalább nem dobták ki. A hömpölygő tömeg a Broadmeaden, a „megtelt” táblát kitehető Cabot Circus bevásárlóközpont vagy a teljes dugóban is büszkén álló Cribbs Causway Mall tanusíthatják: a briteknek jól megy, elég gazdagok és felelőtlenek, mert természetesen a karácsony is hitelből megy. Mint az egész életük.

Szóval karácsony. Ez most másmilyen lesz, mint a többi, mert saját lakásunk van és ott már lehet ünnepelni. 17 év után a teljes család együtt lesz, igaz nem a család bicskei fészkében, de kérem ez a globalizáció, meg sok minden más hatása, hogy egy magyar család három ága Britannia Gyöngyszemében Bristolban találkozik. Egy része itt él, a másik jön Magyarországról, a harmadik Kaliforniából. És itt lesz EGY család, ami nagyon jó dolog. Nejem még most sem hiszi. Persze ezzel együtt jár, hogy az általa készített listák mennyisége már a Háború és béke oldalainak számával vetekszik. Szerdán volt a napja, mikor is a Nagy Karácsonyi Bevásárlást megtartottuk, ünnepélyes keretek között a brislingtoni TESCO parkolójában telepakoltuk Bogit és megkértük, hogy legyen kedves menedéket adni annak jó pár üveg bornak,dobozos cidernek és sörnek, amelyek türelmesen várják, hogy önfeledt társalgás közben leguruljanak torkokon. Egy pici porszem került a gépezetbe: a karácsonyfa. December 14-én Bristol legnagyobb TESCO-jában két féle műfenyő volt egy ronda és egy borzalmas. Annyi alkohol a világon nincs, amiért bármelyiket is megvenném. Aztán semmi. Sebaj! 6 mérföld a Longwell Green-i ASDA /a WalMart brit megvalósulása/ majd ott! Na kérem ott, négy féle műfenyő volt! Igaz mind 6 láb /180 cm/ magas, de ez van. Én egyből kinéztem egy éjfekete színűt, de Aliz azt mondta, most ne a fejemen belüli állapotokra koncentráljak. Javasoltam egy skeleton fenyőt. Ezen behaltam . Csupasz ágak, minden ág végén egy led izzó, de az változtatta a színét! A végén egy GEORGE által gyártott eredeti kínainál kötöttünk ki, amire azt mondta nejem: – Ne ledeset hozzál! – Annyi eszem nekem is van – morogtam. Nincs. Ledeset hoztam. Igaz így összeszerelve tök jól néz ki és a világítás is oké. Azért van egy 100 izzós égősor is, mert mit lehet tudni, mekkora lesz a sötétség. A legszebb az volt, hogy miután hazaértünk , el szét össze vissza pakoltunk és mindent precízen bekönyvelt , Aliz azt mondta: – Na most akkor írok egy listát, mi kell még. Ez kicsit sűrű volt nekem. November eleje óta listák születnek és hunynak el, de ez mindennek a teteje. KZS bristolszakértő szerint én is írjak egy listát, miről nem kell lista, de annyira nevetett, hogy nem is értettem. Mint nejemet sem ,mikor feltette az általa nyilván költőinek szánt kérdést : – Hiányzik még valami? Kérem én egy jól nevelt férj vagyok ezért csak annyit mondtam : – Ha itt vagy mi kell még? Ez szerintem Aliznak volt kicsit sok,  mert megkérdezte: – Jól vagy? Nos voltam jobban is, de elnézve a gömbölyű hűtőt /komolyan kireped az oldala/,a teljesen telipakolt ágy alját, a NO VACANCY táblát Bogin, szerintem nem hiányzik semmi. Igaz KZS bristolszakértő szerint Az otthon sosem lesz itthon, most tényleg minden jó lesz.

De ez a Mi hiányzik? kicsit elgondolkodtatott. Mint mikor két hóhér nézi a lengedező akasztottat és azt kérdezi az egyik a másiktól: – Ez mit csinált? mire a másik  : -. Gondolkodott. – Ja úgy könnyű! Szóval mi hiányzik? Legjobban, a jó angol nyelvtudás.Legyőzni a lustaságot, a jó kis magyar pathópálságot, nem könnyű. Nehezen megy a hatodik X közelében tanulni. Sok mindent megértek, bár amit a Bristoliak angol beszéd néven előadnak…. Vegyük például amikor azt kérdezik Vószap? Pár hónap után sikerült beazonosítani, hogy ez a What’s up? Mi van; Mi zújs; Mi a helyzet, változata. Aztán voltak a köszönések. Már ha. Mert sokszor nincs köszönés. Úgy délután kettőig mehet a Morning. Aztán gyakori a You all right? ez a Jól vagy? amire vagy nincs válasz vagy Thanks vagy Fine vagy egy Mrmk a válasz, mert úgyse figyel rá senki. Sokáig haragudtam például Chrisre a munkatársamra, akit többször is előreengedtem blokkolásnál és azt mondta „Szemét” Na, gondoltam , legközelebb menj ki a kéményen az ajtó helyett! KZS bristolszakértő aztán értelmezte: amit én szemétnek hallottam, az a Thanks, mate! azaz Kösz haver csak kicsit sűrűbben. Megjegyzem a múltkor tátott szájjal hallgattam két sofőrünk társalgását,akik mivel hideg volt kabátban, sapkában, de térdnadrágban üdvözölték egymást úgy két méterről, olyan hangerővel, hogy a mangó kiköpte a magját. Próbálom fonetikusan: – Hájbrudme! – Jovrtrig? – Fuckbrádoful! –Watfuktrong? – Sklupper! és nevettek. Zsolt, aki már hat éve velük dolgozik és már manager, szintén ott állt és megkérdeztem tőle miről beszéltek?  – Gőzöm sincs. Hát ki érti ezt? Nos ennyit a hiányzó angol tudásról. Hiányzik a kereskedelem, mostanában sok képet láttam a 2013-as karácsonyról, ami életem legjobbja volt és hiányzott az, amikor az emberek rácsodálkoztak az osztályra, amikor a kissrácok megbámulták a mézeskalács alakú DVD állványokat / Brigi és Judit munkája/, amikor mindenki tátott szájjal nézte a Klíber Laci által több órán keresztül aplikált repülőgépet, lelógatva az áruház tetejéről, amibe egy Mikulás is került / erről kérdezte egy Nagy Céges Ember : – Ez micsoda? mondtam – Non function advertisement. Ogilvy. mire Ő : – Jól van, gyógyulj meg!/és Kálmán Olga arcát, mikor döbbenten nézte a kígyózó sort, hogy mennyien jöttek el miatta dedikáltatni és Lőrincz L. Laci bácsit, aki két órán keresztül túl a hetven éven mosolyogva állta a sarat és az utolsó percben érkezőkkel is vállalt egy fotót. Hiányzik persze. És a Lányok, akik rengeteget dolgoztak, akik kibírtak engem, mikor negyedszer is átpakoltattam egy pontont, mert nem olyan volt, mint amit én megálmodtam. A kollégákat, menedzser társakat , akik mind azt mondták – Ez igen Gyuri! Mert kérem EZ kereskedelem. Amikor vevők keresték a fekete hajú hölgyet, Vicát, mert vele olyan jól lehetett beszélgetni és olyan jó könyveket adott. Mert ezt semmilyen robot és internet nem pótolja.

És még mindig hiányzik az egybe párizsi. So it goes!

Komoly karácsonyi hangulat van mindenhol. Minden létező karácsonyi zene vagy négyszer megy a rádiókban, kicsit háttérbe szorítva Justin Biebert. Nagyon kicsit.Itt Britanniában továbbra is a csúcson a The Pogues és Kirsty MacColl Fairytall of New York című száma. Mariah Carrey, Kim Wilde, Chris Rea, a Wham és Paul McCartney sem marad ki. Fenyőfa mindenhol 10 és 50 font között méterre, inchre és darabra. Pulyka hegyek , idén háború nélkül, mert az ASDA egyszerűen rögtön 6,75 – nél kezdte, amire a TESCO 6,79-re lépett és a kutya se érti a Morrisont, aki TV-ben rádióban hirdeti a pulykát 6,92-ért. Sajnos a Great British Salmon War elmaradt és mindenhol 12-13 font kilója a lazacnak, ezen még KZS bristolszakértő is csodálkozik, de szerinte ez a brexit hatása. Kár. Rengeteg játék és műszaki cikk már most 50%-os engedménnyel fut pedig 27-én Boxing Day lesz, amikor is minden maradékot 70-80%-os áron kiszórnak és higgyétek el meg is veszik!!! A boltok forgalma ilyenkor majdnem karácsonyi, hiszen egyrészt rengeteg cuccot visznek vissza,  a legtöbbször szó nélkül  és le lehet vásárolni vagy kupont adnak, amit később lehet levásárolni. Errefelé ez normális. Pedig….

Karácsony ide vagy oda, lengyelek nélkül ez sincs. Tudjuk, mindenhol ott vannak, mindenhol nyomulnak, mindenhol megy a zsebzsem , de azért humoruk is van. Történt ugyanis, hogy Beata Szydlo lengyel miniszterelnök asszony, azon kívül, hogy itt Londonban erősen beszólt Terus Anyusnak, aki az EU-ban élő britek biztonságát féltette, miszerint eddig csak Britanniában vertek agyon embereket azért, mert nem britek, tehát ezen kívül közölte, hogy hivatalosan is kérték Írországot, hogy a lengyelt tegyék meg második hivatalos nyelvvé, mert a lengyelek a második legtöbben jelenlevők az országban az írek után és szeretnék, ha az ír iskolákban lehetne lengyelül tanulni. Ez egy kicsit erős volt. Mint Rejtő regényében, mikor azt kérdezi a felügyelő: – Van alibije? – mire a kérdezett . – Nem tudom , a feleségem csomagolt.

BOLDOG KARÁCSONYT! HO-HO-HO!

See you later!