5.BRISTOLT LÁTNI ÉS ÉLVEZNI AZ IDŐJÁRÁST | Székely Nagy György

“Az angolok folyton a lovakról, a teáról és az időről beszélnek. Más gondolatot a beszélgetésbe bevonni nehéz és érdemtelen dolog” írta 1827 körül gróf Széchenyi István angliai utazása során a naplójába. Az időjárás az örök angol téma. Nem csak itt,külföldön is. Azért manapság nem vezető helyen van, főleg, ha krikett meccs volt, mert akkor az dominál, de naponta szóba kerül. Ne egyszerűsítsük le a dolgot, hogy ott mindig esik. Ez kérem nem igaz. Jelenleg Bristolban egy hete nem volt igazi eső, az is pont múlt szombaton volt, bár ez a helyieket semmiféle szabadtéri programtól nem tántorítja el, sőt, esőnek is csak az igazi esőt nevezik, a szemerkélő eső what does it matter! Mert van ugye a speciális Bristol Horisontal Rain ami komolyan vízszintesen és permetszerűen esik, mindig szembe!!! Arra hasonlít, mikor egy nő és egy férfi sok idő múltán újra találkozik, iszogatnak és a nő megkérdi: Emlékszel arra a balatoni éjszakára? A férfi mosolyog kortyol egyet, majd a nő folytatja: Most lesz 16 éves. Nos kérem ami elhagyja a férfi száját, az a BHR.
Amúgy ha nem szemüveges az ember, nem zavaró. Az itteni kötelező viselettel, amit KZS Bristol szakértő mindenkinek ajánl, a Kapucnis Felsővel könnyen ki is védhető. Az egésznek inkább pszichológiai hatása van. Mert állítólag egy hét után csak kellemetlen , három hét múlva zavaró, öt hét után a Szomorú vasárnap c. nótát énekli az ember, hét hét után már a falat kaparod és kilenc hét után jutsz el az öngyilkosság gondolatáig, miszerint elrágod az ereidet,mert az is jobb.
A másik helyi sajátosság, a szél. Bristol egy kvázi tengerparti város. Mert ugye a tenger az messze van. De az Avon folyó, ami inkább egy felhőszakadás utáni mátrai falun keresztül hömpölygő mocskos áradatnak tűnik, nem csoda, hogy ez a tény és a felesége elég ösztönző erő volt Shakespeare-nek, hogy inkább Londonba költözzön, tehát a folyó tölcsértorkolata a Severn tekinthető tengernek, hiszen odavezet és a nagy hajók is ezen közlekednek. Bár az itteniek szerint a Severn legjobb tulajdonsága, hogy elválaszt Wales-től, azért nem kell komolyan venni. Szóval tenger, szél és ami vele jár. A szél majd mindig fúj. Ezért pl a baseball sapka max testmozgásnak jó, annyit kell utána rohangálni. És Isten az atyám, vannak olyan helyek, ahol akkor is fúj, mikor sehol sem! Aliz munkahelyének, a Marriott sarkánál az Old Market megállónál MINDIG fúj. Arrébb megyek tíz méter és semmi! Csuda egy város.Néha arra gondolok, mikor a Sztrugackij testvérek megírták a Stalkert és a szúnyogpilis nevű csodát kitalálták, járhattak erre. A Kapucnis Felső tehát isteni viselet!
Sosem hagynám ki a pára nevezetű csodát, ami mindenhová bekúszik, mint olajár a költségvetésbe /mellékesen itt 1 pennyvel úgy 4-5 Ft-tal olcsóbb lett a benzin/ és végzi a dolgát. Engem izzaszt, táplálja a penészt, azt az érzetet kelti, hogy meleg van, a bojler testű britek még kevésbé kapnak levegőt és közben tapad, nyúlik,ragaszkodik. Tény, hogy nagyon furcsa fénytöréseket is okoz, talán már említettem az angol nők kapcsán, de ez a tulajdonsága, ami számos veszélyt rejt főleg férfiakra, nem ellensúlyozza, hogy szinte nem lehet megszokni!!! Mikor lakást vagy szobát esetleg házat bérel vesz valaki, az első, hogy megnézi a sarkokat, a szekrényekben doh szagot keres és ne gondoljunk bele miket talál. Megnézi a fürdőszobát, mert az a legveszélyesebb. /Amúgy a britek találták fel a WC-t water closed azaz víz zárral elfojtani a bűzt, de sajnos a wc kefe és a kézmosás, az külföldi találmány, nem is igen használják, bár ez utóbbi a csatorna túl partján élő gallokra is jellemző/. Ettől még a pára nem szerethető/ kivéve ha Ágnes a másik neve!/
És végül legyen szó az esőről. Még nem láttam olyat, hogy ne folyt volna le. Minden kanális jól működik, lefolyik, amire a néha ömlő eső esetén szükség is van. Már nem lepődtem meg azon, hogy esőben kocsit mosattak páran, hiszen ha az van a programban, akkor úgy is kell lennie. Már azon se lepődöm meg, hogy esőben simán sétálgat két hölgy kávéval a kezében esernyő nélkül bőrig ázva. Sajnálom, hogy nem láthattátok azt a fél spárgát, amit a Broadmead egyik esős utcáján mutattam be, mivel elcsúsztam. Ez nem olyan nehéz, tehát még én is meg tudom tenni, mert itt nem aszfalt van az utcákon, hanem pala vagy homokkő, ami víz hatására kiváló csúszási felület. A hőmérséklet. Ez alatt a majd két hónap alatt most jutottunk el hőmérsékletben odáig, hogy nem a vacogó fogammal aprítom reggel a szalámit, most már napi átlagban 18-20 fok van, napsütés. És reggel sem 4 fok, hanem 10. Azért ez már nem semmi! Májusban állandóan fáztam. Mikor hajnalban alig 80 percnyi éjszakai buszozás után a szomszédos Hengrove-ból elindultam hazafelé Knowle-ba 2 kilométeres utamon, néha olyan hideg volt hogy azt hittem hirtelen visszanőttek a manduláim. Ha valaki sétált már úgy 3 fokban pólóban és egy esőkabátban, megérti. KZS Bristol szakértő szerint a hőmérséklet az jó, én vagyok puhány. Ami igaz, mert a britek úgy söröznek mikor látszik a leheletük, mint a vöcsök. És úgy öltöznek, hogy What? June? Oh my God is the Summer! És kérem póló, rövid gatya vagy sort a hölgyeknél, tovább fokozva a borzongást, mert nyár van. Állítólag lesz majd 3 hét mikor majd alig lehet elviselni a hőséget, ami 26-30 fok lesz és lesz télen is baromi hideg úgy -5 fok . Meglátjuk!
Az időjárás hűvösebb,de ugyanolyan mint otthon. Pont az nem jó, ami van. Egy régi mondás szerint a mezőgazdaságnak öt fő ellensége van: a négy évszak és a párttitkár. Ez sem változik. Csak a név.

See you later!