62. BRISTOLT LÁTNI ÉS DO NOT THINK, DO IT! | Székely Nagy György

Nincs új a pap alatt – mondta a sekrestyés, mikor meglátta a tiszteletes urat, amint az alatta lévő gazdasszonnyal a jövő heti menüt beszélte meg.

Igazából itt sincs semmi nagyobb változás, kicsit többet dolgozunk, mert december van és ugye egy igazi brit ilyenkor a karácsonyra készül és nem foglalkozik olyan lényegtelen dologgal, mint a munka. Mert minek is? Ha ügyes a fiatal képzetlen vagy alig képzett brit, akkor nagyon gyorsan összeszed egy ciderben ázott nulla agyút és vihartempóban le és kinyomnak három gyereket. Mert három gyerek után rengeteg kedvezmény jár. Lakhatási, utazási meg minden. Ha valami félreértés miatt Apának van munkája, akkor elég 30 órát dolgoznia és 40 órára kapja a fizetést. De kaphat akkora segélyt ( ahogy itt mondják benefit-et) hogy elég heti 24 órát dolgoznia, még is többet keres, mintha 40 órát melózna minimálbérért. Ezért itt Britanniában nincs is gond a születések számával. Pici probléma, hogy a most születő britekből minden harmadik már nem Britanniában született szülőtől származik. Valaki meg is kongatta a vészharangot, mikor a sok brexitertől hozzáfért, hogy ha így haladnak, akkor 20 év múlva nem lesz aki focimeccsre járjon. Ugye az FA az angol fociszövetség üzemelteti a Premiere League nevű pénzgépet, amit év 9 milliárd font forgalmat bonyolít le, ami azért még Túró Rudiból se semmi. Csak a mostani idényre pl. a Liverpool 760 millió fontot költött igazolásra. Szép. Meg kell azonban jegyezni, hogy a klubok legtöbbje külföldi kézen van. Ja így könnyű.

Hogy a britek nem százasok, azt sok minden igazolja pl a mértékegységeik a pint, a mérföld vagy a hüvelyk. Ám vannak egészen különleges dolgok is, amiket normál európai nem ért meg. Ahogy KZS bristolszakértő mondta – Úgy állnak ott, mint akinek nem jutott vibrátor.

Pár dolog. Az egyik a karon ülő csiga. Kérem Britannia papír zsebkendő fogyasztása messze az átlag alatt van. Ennek egyik oka, hogy a karon ülő csiga igen népszerű erre. Mert mikor a kis zöld csöppenő elindul útjára, a deli brit egy remek mozdulattal az alkarjára teszi. A legtöbbször csak a nyoma marad ott csillogva, csak naggggyon tehetségesek tudják magát a csigát is odatenni. Dehát Übung macht der Meister (Gyakorlat teszi a mestert) ahogy a latin mondja. És gyakorolnak is rendszeresen. Három év után egy edzett EU migráns már simán megállja hányás nélkül. Amúgy kedvenc lengyel kollégáim ( aki észrevette az oximoront, azt csókoltatom) azért nem így tesznek. Ők a blue roll nevű kéztörlőt használják. Volt olyan, hogy Aliz tíz percig bénultan állt, mikor egy bolgár kolléga egy suhintással kivágta a felesleget az orrából puszta kézzel a szélre bízva a landolást. Mert arra Keleten minden egyszerűbb.

A nyár nagy szenzációja volt Bristolban a Queen Square-en a Néma Diszkó. A lényege: Felveszel egy fejhallgatót, amiben persze egy pár csepp izzadságon kívül semmi sincs és hallgatod a zenét, ami szintén nincs majd táncolsz rá. Absolutly English! Mikor KZS bristolszakértő meglátta és Barbi of Google be is állt ropni egyet, akkor egy hat szavas mondatban hét B betűs szót tudott bezsúfolni csak úgy értékelés gyanánt. Gordon Ramsay sehol sincs. A magyar a legjobb!!

Ne gondolkozz, csináld, ahogy a címben írtam. Ez is egy tipikus brit dolog. Eldöntenek valamit. Utána nem gondolkodnak azon, hogy a mekkorabaromságez skála tetejét kiüti vagy sem, csinálják. Ők még nem tudják, hogy egy rossz döntés sosem lesz jó megoldás, igaz Ők nem magyar multikon nevelődtek. Melóhelyemen a mi műszakunk 12 főről leküzdötte 6 főre magát és a többi részlegen is vannak problémák kivéve Managment és irodai munkák. Nem is értem. Ahogy KZS bristolszakértő mondaná: A fizikai munka olyan, mint a gödör, el kell kerülni. A lényeg, hogy most már egy hónapja egy külön bizottság keresi a megoldást, hogyan legyen több ember, ha egyszer megtalálják, akkor brit tudósok fogják vizsgálni hogyan sikerülhetett. Amúgy esti szórakozásom, ahogy letudtam a műszakot és az öltöző felé ( Fruzsi csomagtartója ) közeledem, mikor látom a tehetséges bolgár és román versenyzőket, mikor is két kocsikulcsot nyomkodva járkálnak a parkolóban, hogy megtalálják a megfelelő autót, amit majd megpakolnak. Komolyan! 21. század! Ugye otthon volt idő, mikor a Color Star kirobbanó sikerű színes tv távirányítójának hangerő gombját nyomva bizonyos riasztók kikapcsoltak és könnyen vihetővé váltak az autók, de az ember azt hinné ilyen nincs már. Van. Amúgy rájöttem a rómaiak tehetnek mindenről. Túl korán mentek el Britanniából és nem mutatták meg, hogy minden harciszekérnek volt száma és ezt a számot a hozzátartozó ostor nyelébe be is vésték. Hihetetlen, de minden szekérhez megtalálták a megfelelő ostort. Ezt később azzal finomították, hogy kis cédulákat, magyarul bizbaszt tettek rá, amin a rendszám volt. Nos Britannia végre Szabad és Független, idáig nem fog eljutni.

A közlekedés mindig téma itt az időjáráson kívül. Főleg a parkolás. Ahol kicsi a hely ott kicsi a parkolóhely is. Ezt magyarázta a múltkor egy illetékes, mikor azt kérték számon tőle, hogy az új parkolóhelyeken annyi helyet hagytak, hogy éppen csak be lehet állni. And? What is the problem? Hogyan szállnak ki az utasok? Válasz Nem biztos, hogy mindenki ki akar szállni. Yep!! Megcsinálták. Ez nem elég? Amúgy mindenhol parkolnak. Szemben keresztben, mindenféle vonalon. Szóló sárgán dupla sárgán, egyenes feketén (ez az út ).Csak vonal legyen. Nem gondolkodnak. Csinálják. Arra, hogy a vészvillogó kitétele még nem tesz úgy mintha nem lenne ott az autó, nem gondolnak. KZS bristolszakértő szerint van egy pár szó, amit még Collins Cambridge értelmező szótárban sem találni meg, mint a Logika, Gondolkodás, Orrtörlés. De mi így szeretjük a briteket. Amikor mondtam neki legutóbbi vacsoránkon, ahol is egy templomban voltunk, ami érdeklődés hiánya és az imák csökkenő száma miatt étterem lett és az oltár helyén egy virtigli pizza kemence domborított, hogy mostanában mennyivel udvariasabbak és normálisabbak a bristoli buszvezetők, azt mondta: Ja Gyurikám a legtöbbje EU migráns. Amúgy itt nem szokás a buszt kiengedni a megállóból. Sem. Én mindig megteszem, mert én így nevelődtem, de ezzel le is bukom rögtön. Brit ilyet még biciklivel sem tesz. Hová is jutna Britannia!

Ha már a kajánál tartunk. Igen a britek nem esznek, zabálnak. Kicsit más az étkezésük, mások az ételeik, egy igazi angol szakácskönyv olyan vékony lenne, mint a felcsúti vasút panaszkönyve. Én például nagyon megszerettem a FEB néven futó nemzeti ételt, a Full English Breakfast-ot. Persze tejes teával. Mikor még az étteremben, ahol moslékkezelő és mindenatedolgod munkatárs voltam, egyszer citromot kértem a teához, az ott lévő brit chef úgy közeledett felém egy emeletes buszt kettévágó késsel, hogy inkább átváltottam kávéra. Tanulok. A reggelinek vannak jó részei, kevésbé jó részei és ezmiatökömitt részei. Pirított szalonna, tojás, pirítós, paradicsomos bab oké. Blackpudding, pirított gomba kevésbé oké. Ilyen krumplikrokett szerű háromszög és a zöldborsó az utolsó kategória. A Richmond kolbász nevű tömegoszlató izét nem lehet megírni. És megenni. Ami még a sohazéletben kategória tagja, az a két kenyérutánzat szelet közé beporlasztott cheddar-onion chips. Ugye errefelé a chips az mindig sült krumplit jelent, és az igazi chips itt crips néven ehető. Szóval kérem ez igazi chips. Kenyér között. A gyerekek kedvence! Inkább a Brexit! Ami szerintem világméretben is a legjobb, az az apple pie, vagyis almás pite, hol vanilia fagyival hol custard szósszal ( ez egy olyan vanilia sodó szerű valami) Tény ennek is vannak olyan fajtái, amivel állatokat kedvelő ember a disznót nem etetné meg, de egy lengyelnek mosolyogva adná oda, és vannak egészen kiválóak is. Érdekesség, hogy ehhez kivételesen nem adnak sült krumplit. Mert amúgy étterem közelében egy sima balra kisívben fordulásnál is adnak. So it goes!

Kedvencem a nem gondolkodnak de gondolnak mindenre kategóriában, hogy az éves TV díj ami 147 font és a BBC kapja, hogy valóban független legyen és az is, szabályzatában van egy kitétel, miszerint a 75 éven felüliek, vakok és gyengén látók ( a süketek kimaradtak,ejnye bejnye ) csak a fele díjat kell, hogy megfizessék! Mert hogy nem látja, de hallja és van mindenhez felirat is. Ezen sokáig kiakadtam, de aztán a BBC Player nevű internetes oldalon megnéztük a Poldark sorozat egy új évadját és ott sikerült bekapcsolni egy mese funkciót, ami elmesélte mi van éppen a képernyőn mikor nincs szöveg. Mikor még volt olyan hogy Magyar Rádió, ott adtak úgy színdarabokat, hogy egy kedves hölgy elmondta mi történik a színpadon .Ez ugyanaz tökben. Néha nem stimmeltek a dolgok, de hát a BBC sem tökéletes.

Brit do not think, do it dolog: az útfelbontás. Tény a nagy forgalom miatt nagy az utak igénybevétele és sokat kell javítani. Erre van a benzinben az adó egy része és a Road tax. Ami viszont kötelező ilyenkor, az a teásbögre. Anélkül nincs brit munkás. A felvételinél külön nézik: helyesen tartja-e a bögrét, milyen a gőzölgés aránya és tej-tea együttható megközelíti-e Boris Johnson hajszínét. Amelyik nem tart bögrét a kezében, az biztos valami EU migráns ( fátyolosok és feketék körében olyan ritka az útkarbantartó munka, mint felcsúti kalauz kezében a menetjegy ). Mert egy brit aszfaltszaggatónak már a nagyapja is tudott úgy teát inni bögréből úgy, hogy nem volt más a kezében. Nagy dolog ez a hagyomány, örökség!

Karácsony közeledvén a végére hagytam az itteni legjobb szokást. Ha november, karácsony fát is állítunk. Ez kérem nem vicc, ez komoly. Úgy Bonfire Night után (ez ugye november 5-e mikor is Guy Fawkes nem robbantotta fel a Parlamentet, mivel többet dumált, mint ivott egy kocsmában) mikor is mindent ellőttek a britek ( érdemes megnézni, hogy hány gyerek születik úgy július környékén, pedig kérem itt a fogamzásgátló ingyen van ) mit tegyenek, előkapják a karácsonyfát és elkezdik díszíteni. Aztán ha akkora a ház, akkor mindenhol lesz egy. Úgy december 24-én estig befejezik, mivel Britanniában 25-e A Karácsony. A kinti díszek és fények már november végén teljes fogyasztásban pompáznak. Sok energiát igényel, de ki számolja?!

Mint mindig most is ömlik a karácsonyi zene, egyelőre Mariah Carey mellbedobással nyer, de még ez is jobb , mint a Pancsoló Pöcsök Parádéja, amit talán Despacito néven jobban ismertek. Feljövőben van Kim Wilde alig harminc éves slágere, minden előnyével és végre volt az ITV Billy Nighy Christmas is all around című remeke , ahol szintén olyan hölgyek villantanak, akik, nem a Szende Szüzek Szent Szabina Szenthelyéről szöktek ki pár oktávra. Meglehet ez is valami karácsonyi ajándék. Mellesleg köszönöm!

Most olyan időszak jön, hogy lazuljatok, boldogság, szeretett és bejglivel teli tál vegyen körbe benneteket, a pulykát ne lehessen kicsavarni a kezetekből és ne akadjatok fenn minden halszálkán. Éljetek és engedjétek el magatokat. Azért fogadjátok meg Barbi of Google  mondását: Ha elengeded azt, ami nyomaszt mások előtt, akkor ne csodálkozz, hogy nagyon magányos leszel.

See you later!