62. BRISTOLT LÁTNI ÉS NEMÁ!!! | Székely Nagy György

Elkapta. Telibe. Pedig amikor a nembeszélünkróla teljes erejével tombolt, akkor megúszta. Ő volt az egyetlen a kórházban, aki vállalta a fertőzött kórtermek takarítását. Amikor az angol „munkatársak” inkább be se mentek a kórházba, mert a para nagyobb volt mindennél.

KZS bristolszakértő a szokásos heti nembeszélünkróla ellenőrzésnél /ez NHS dolgozóknál még kötelező /tapasztalta, az otthon használatos teszttel, hogy fertőzött. Nemá!!! Aztán csinált még egyet, ami kimutatta, nem fertőzött. Ja kérem, a teszt az csodákra képes! A kórházban csináltatott egy PCR tesztet, a szerint fertőzött. Ekkor a meccs 2:1 re állt a nembeszélünkróla javára. KZS bristolszakértő így karanténba helyezte magát és végre kialudta a fáradtságát.

-Töröld le a tabletet valami fertőtlenítővel. Mit lehet tudni? – mondta nekem egy sütit majszolva.

-Mit lehet tudni? – kérdeztem.

-Ez most ilyen visszhang játék lesz, Gyuri?

-Nem, csak kérdeztem.

-Az biztos, hogy ha délelőtt csinálom a tesztet, negatív. Délután pozitív.

-Akkor van a munkaideje. Azért.

-Azért ekkora hülyeséget, még belőled se nézek ki! Szóval most várok. Alszom, eszem, néha takarítok.

-Nemá! Tegnap is azt csináltad. Azt mondtad, ami felesleges, azt…

-Kidobom. Szia! – mosolygott és kikapcsolt.

Nem jó hír, három oltás ellenére sem. KZS kemény nógrádi menyecske. Volt. Most kemény nógrádi asszony. Még. Azért az aggódás megvan bennem. Mert a teszt egy vicc ugyan, ám a nembeszélünkróla az nem. Mint az köztudott.

Emberek vagyunk, ha nem is mindannyian. Azt azonban sosem gondoltam volna, hogy az én életemben lesz egy annyira öncélú, önző, önsorsrontó vegetáció, aki háborút indít Európában. Mert a száj az mindig nagyobb, mint az ész, ám a tett eddig nem jött el. Most itt van. Menekülő emberek, romba dőlő városok, halottak. Bizonytalanság és ki tudja mi lesz. Mert ezt csak az tudja, aki újra egy Nagy Birodalmat akar, minden áron. Akár 15 percre is, amíg a másik oldalról meg nem érkeznek a rakéták. Mert nem lehet megnyerni egy atomháborút. Csak a galagonya örülhet meg a csótány, mert ők piszok jól bírják a sugárzást. Nagyon szemét dolog, hogy azok, akik az egész borzalomért felelősek, azok évekig üzemelő bunkerekben szarnak az egészre és azt gondolják, uralkodhatnak tovább. Csak már nem lesz kin, és nem lesz hol. Nemá!

Nem fogok itt politikába belemenni, hogy mi az oka, miért is van ez, mik a következményei, mert az az én álláspontom, az én elgondolásom. Sok mindenre figyelmeztet az egész. Az egyik, amit 2001.09.11 óta mindenki tudhat: nincs olyan, hogy biztonság. A másik, hogy amikor nem foglalkoznak adott problémákkal vagy lebecsülik őket, akkor mindig jön egy nem korlátozható valaki, aki beteljesíti a rémálmokat. Csak a világ mindig akkor látja meg a valóságot, amikor a rémálom valóra vált. Lehetett volna időben lépni? Hogyne lehetett volna. Csak könnyebb volt a pénzt számolni, szemet hunyni, azt mondani messze van. Toleránsnak lenni akkor, amikor páros lábbal kellett volna kirúgni államokat egy szövetségből. És most halottak vannak. Romba dőlt életek. Óvóhelyen született gyerekek, agyonlőtt férfiak és megerőszakolt nők.

-A háború az nem más mint borzalom doki. Tömény borzalom.

Ahogy Morse főtörzs mondja egy boszniai „igazságtétel” példáján keresztül bemutatva az egészet A JÓEMBER című könyvben. Generációk munkája, élete megy a semmibe. Generációk jövője lesz füstté. Semmivé. Olyan magvak kerülnek elvetésre, amelyek a jövő nemzedék életét tönkreteszik. A gyűlölet fog kinőni belőle, a zsigeri gyűlölet, amiről Allport azt írta:

-Mindig az a kérdés van-e akkora kultúra, ami a genetikus gyűlöletnek, előítéletnek határt szab?

Akiknek most az otthonát, családját, országát elpusztítják, ott nem hiszem, hogy lesz. Talán némi tolerancia. Nyugvás, az sosem.

-Jegyezze meg, doki. Az igazi ellenség az sosem szemben van, mindig felettünk.

Mondja a sokat látott Morse főtörzs, dr. Norbert MacGary-nek vagyis Megyeri Norbertnek Falludjaban, Irakban, A JÓEMBER című könyvben. Ez az, amit mindenkinek meg kellene érteni. Mint az köztudott.

Marton Frigyes anno azt mondta nekünk, zöldfülű diákhumor által megáldott srácoknak, hogy:

-Nevetni mindig kell és mindig lehet.

Én is ezt mondom Nektek. Bármi lesz, bármi jön, a mosolyt ne feledjétek. Már sokszor megtapasztaltam, hogy azok, akik rosszat akartak nekem, milyen piszkosul idegesek tudtak lenni, mikor mosolyogtam rájuk. Mikor nem foglalkoztam azzal, mit is tesznek velem. Na jó. A szívizmaim javarésze akkor ment tönkre és az agysejtjeim egy hányada is akkor vetett véget életének, a többi meg egy whisky után. Viszont az az orca, amit akkor vágtak, az mindent megért. Amikor a népek megtanulják Bibó mondását: a demokrácia az, hogy nem félünk, akkor lesznek igazán bajban a rosszakaró senkik. Akik mindent feláldoznak azért, hogy valakik legyenek. Mindent. A saját népük éppen úgy nem számít, mint másoké. Nevessetek rajta és az nagyobb pofon lesz, mintha a legenda, Papp Laci adta volna.

A politikusok persze teszik a dolgukat, nagy szavakat mondanak tartalom nélkül és hangosan, látványosan Insta és fész kompatibilisen. Csak ez számít. Nyerni mindenen. Mindenáron. Nemá!

-Milyen sokat beszél és milyen keveset mond!

Ahogy Hofi mondta időtlen igazságát. Itt Britanniában is nagyon hangosak a kialakult helyzettel kapcsolatban. Mondhatnám piszok jól jött nekik: nem látszik tőle a Brexit hatása, a rendőrségi vizsgálat Fésűnélküli Boris ellen, aki élete alakítására készül, Winston Churchill 2.0-át fog játszani úgy, hogy még a szivar is lötyög a szájában, olyan kicsi hozzá. A brit képviselők a héten sok mindent megszavaztak, az egyik fontos dolog volt, hogy az eddigi 81.932.-fontos alapilletményt 84.144.-fontra emelték éves szinten. Ez azt jelenti, hogy brit parlamenti képviselő nem keres évi 100.000.- fontnál kevesebbet. A mostani árfolyamon 450.000.000.- Ft. Szép ugye?

A hét másik történése, ami miatt itt Britanniában izzottak az oldalak: a Lidl-ben és máshol, nem lehet Nutellát kapni. Ilyen még nem volt. Tény, az olasz tészta szállítmányok is akadoznak, a kingswood-i Lidl-ben háromféle tészta volt, az is csak pár dobozzal. Valami nincs rendben Digolandban. Vagy a Lidl-nél. Mondhatni ez nem nagy dolog, ám amikor az embereket valamilyen külső esemény kizökkenti a napi rutinjából, abból komoly gondok lesznek. Volt már erre példa, lásd a francia forradalom és a kenyérhiány esete a király fejvesztett viselkedésével kombinálva.

Ami egyelőre a legbiztosabb, hogy a temetési akciókról továbbra is tucatjával jön értesítés nekem. Csak szóljanak már időben, ha ők tudják a tuti dátumot, mert akkor a kifogyó whisky helyett nem veszek másikat, Aliz nem szereti. Ő egy remek feleség, a múltkor Marksbury-nél munkába menet azon nyögtem, hogy mennyire nincs kedvem bemenni, mire ő rámutatott egy Mercedes halottaskocsira:

-Átszállhatsz, nem foglalt!

Mert mindenre tudja a megoldást. Nemá!

A másik biztos pont, hogy az egyszerű angolok, akik a 66 millióból úgy 45 milliót képviselnek, nem veszik komolyan ezt az egész helyzetet. Igaz, amikor még régen Szváziföldről származó narancsot szedtünk és nem tudtam meggyőzni őket, az nem európai áru, az egyik angol kolléga legyintett:

-Ne má! Szvázi bicska. (svájci bicska helyett)

Így megy ez. Nem értik és nem is foglalkoznak vele: Not is my business. És ehhez tartják magukat. Olyasmi, hogy rakéta, oroszok meg tengeralattjáró, Skócia partjainál, nem is értik. Viszont többen mondták nem isznak orosz vodkát. Inkább lengyelt vagy finnt. Tim Martin a Wetherspoon, egy itteni kiterjedt kocsmahálózat tulajdonosa kijelentette, nem fognak több orosz sört forgalmazni. Miért? Volt orosz sör? Mint kiderült minimális mennyiségben, üveges formában. Mekkora döntés! Megrázza az oroszokat. Nemá!

Amúgy a helyzethez illő emberi ostobaság csúcsa, amikor olyanokat büntetnek, akik nem tehetnek az egészről. Orosznak születtek, mindig is azok maradnak. Sportolókat. Művészeket. Zenészeket. Mint egy exeteri, / Devon megye, Dél-Anglia/ koncerten, mikor a kulturált közönség tűntetni kezdett egy Csajkovszkij darab közepén! Nemá!

Az ötvenes évek végén voltak Magyarországon népszerűek az örmény rádiós viccek, amiben mindig megkérdezték az örmény rádióst és ő válaszolt.

-Igaz, hogy Csajkovszkij a férfiakat szerette?

-Igaz, de nem ezért tiszteljük.

Lehet tanulni tőle. Sok mindent.

A kreatív akadémiai tanulmányaim lassan véget érnek. Már beiratkoztam a következő, haladó kurzusra. Sokat tanultam, sok mindent még most sem értek, néha egy komplett idegen szavak szótára sem segít, de a gugli a barátom. Ettől még nem értem. Nagyon klassz és nagyon komoly meló, hetente új novellát írni. Ezeket olvashatjátok a honlapomon a Novellák között és a szerzői oldalamon csütörtökönként.

A nyári kisregény elkészülte után, megjelenése JÚNIUS 16, munkacíme AZ ESKÜVŐ, megszületett a karácsonyi ajándék novella is.

-Nem is te lennél, ha nem fordítva csinálnál mindent – sóhajtotta KZS bristolszakértő

-Nem mindent.

-Talán jobb lenne Aliznak, ha mégis- bólintott KZS bristolszakértő és itta tovább azt a valamit, ami kérés nélkül is kimászik a pohárból.

A karácsonyi ajándék novella megjelenése: DECEMBER. 22. Munkacíme: A KARÁCSONY ÖT PILLANATA.

Én is tudom, hogy húsvét jön és ezért a MIT TOJT A NYUSZI? című ajándék novellátok el fog készülni. Hat darab barna zacskón már van sok minden, kávényom és nem akarom tudni minek a nyoma, valamint jegyzetek. Drukkoljatok, hogy el tudjam olvasni.

A megjelenés időpontja: ÁPRILIS 14. Írjátok fel. Hogy aztán megkérdezhessem, mikor lesz?

Ami a legfontosabb, hogy március 2-án színre lépett BAKKER GYURI! Akinek A SLAG című könyve áprilisban napvilágot lát. Addig sok mindenről fogtok értesülni. A honlapomon külön fület kapott. Csak egyet, nehogy közé szoruljon a feje!  Ott is és a szerzői oldalon is olvashatjátok a hivatalos BAKKER GYURI életrajzot. Érdemes. A borítót itt láthatjátok. Holnap pedig a fülszöveg és egy idézet is beköszön.

Tudom, most mindenki mással van elfoglalva. Néha úgy érzem magam, mint Bagaméri, aki mindig azt mondta:

„El vagyok átkozva! El vagyok átkozva!”

A JÓEMBER című könyvem megjelenése előtt két hónappal kitört a pandémia. Ez betett a könyvnek, ami sokkal többet érdemelt volna. Most, mikor BAKKER GYURI bemutatásra kerül egy hiánypótló teljesen normális őrülettel, akkor kitör a háború. Senki nem tudta augusztusban, mikor el kezdtünk dolgozni a megjelenésen, hogy ez lesz. Én bízom BAKKER GYURI-ban és a könyvében. Remélem tetszeni fog.

Barbi csak úgy szolidaritásból szintén elkapta a nembeszélünkróla dolgot. Talán nem akart kevesebb lenni a barátnőjénél. És egyben elintézte, hogy nem kell találkoznunk. Ez is egy szempont. Barbi éppen munkahelyet vált, még nem tudom hová is megy, sok sikert neki. A Bölcselete ma így szól:

-A jövő biztosan eljön, csak az nem biztos, mi ott leszünk-e?

See you later!

No war!