7.BRISTOLT LÁTNI ÉS A SZOMBAT ÉJSZAKA | Székely Nagy György

Eredetileg a vásárlásról akartam írni, de mivel rendszeresen vasárnap hajnalban járok haza 80 percen és a városon keresztül, látom milyen is egy igazi brit bristoli éjszaka, gondoltam megosztom, mert ilyet még nem láttatok.

Már tavaly szeptemberben mikor itt jártunk és szombat este leugrottunk körül nézni a Centerben Baldwin street és a Harbourside felé, ledöbbentem, hogy itt milyen szokások vannak. KZS bristolszakértő akkor is mondott pár dolgot, de nem vettem komolyan. Aztán mióta én is bristoli lakos lettem, hát beláttam tényleg így van.
Bristol ugye egyetemi város, itt van az UWE vagyis a Universíty of West England, ahol orvosi, jogi, művészeti és minden más képzés is van közel 40.000 diáknak. Aztán a University of Bristol. Ehhez jönnek a középiskolák és többi suli valamint a britek hagyományosan jó szaporodó képessége és lám a buli egyik fele adott. Ha valaki lemegy a Baldwin street ,Cabot Circus, Rupert street ,The Centre ,Harbour side részre és mondjuk halfpint-enkét /ez kb 2,65 dcl/ végig akarja inni, akkor úgy a Pichaynél már hangosan magyar nótákat fog énekelni /legalább is aki énekel az éneknek hiszi, azt a zavaró hangorkánt, ahogy például az angolok skót dudát csak bosszúként fogják fel nem zeneként/ annyi helyen tud egy kis ciderhez, sörhöz, ale-hez /ez az echte angol sör/ borhoz jutni. Egymás hegyén hátán a helyek. Fantasztikus!A buli másik része is adva van.
Délután kezdődik a móka, mikor is a rendesen kivakolt hihetetlen méretű műszempillával rendelkező leányok elindulnak bevetésre. Néha akkora a műszempilla, hogy ha valakinek nincs méretes hátsója, akkor orcára huppan. A hölgyek szerelése: lehetőleg olyan köldökig kivágott, vékony ruha, ami úgy a tanga alsószéléig ér. A fenti felhozatalból kitenni mindent ,ami van! Ez kötelező. Mondjuk kék ruhához minimum lila melltartó, de a piros a nyerő szín végighemperegremegyfestékboltválasztékán színű ruhához. És a legfontosabb! Csizma. Vagy bakancs. Vagy magas szárú. Az időjárás nem tényező! Ez az öltözék 10 és 20 fokban is. Esőben is. What doesnt matter! A legfontosabb eszköz egy marokban fogható kistáska vagy hasonló, amiben a hitelkártya , a smink készlet és az óvszer elfér. A zsebkendő bármely formája elárulja, hogy nem vagy brit! A másik kézben a mobil. Az nélkülözhetetlen. Olyan tökélyre fejlesztették a chatelést, hogy szinte oda se néznek csak nyomják! Fantasztikus! Úgy este 6 óra felé összefutnak a fiú és lánycsapatok alapozni. Aztán keresnek valami buli helyet. Ilyenkor három helyen alakul ki sor. A buli hely előtt, hogy bejussanak. Számomra érthetetlen miért akarnak alkalmanként 20 fontot is fizetni, hogy bemenjenek, mikor kint is olyan hangos a zene, hogyha valaki kérdez valamit a szomszéd utcában kell válaszolni, hogy meghalljad. A másik sor a pia vevő helyen és a harmadik a bank automatáknál. Itt ugyanis MINDEN készpénz felvétel ingyenes. KZS bristolszakértő elmagyarázta, hogy bizonyos kor felett a fiatalokat elhalmozzák hitelkártyákkal és a szombat esti 100 font körüli dorbézolásokat abból fedezik. A 100 font csak az alsó hang. Ha azt vesszük, hogy egy pint cider vagy sör egy átlag pubban 2.50 font körül van, akkor bizton vehetjük, hogy a frekventált helyeken nincs 5 font alatt még a levegő sem. Tehát egy átlag szombat esti szórakozás bőven 100 font felett van. Ahogy beljebb kerülünk az éjszakában, akkor már gyengülnek a delikvensek A múltkor láttam egy 17 év körüli lányt “üríteni” és meg kell mondjam a lakodalmas kutya kezdő ipari tanuló lehetett volna mellette. De láttam frissen hajászkodott/ amúgy itt majd minden utcában van fodrász, barber, ami majd mindig tele van és 10 fontnál kezdődik minden!/ fiút aki igen reményteljes kísérleteket tett, hogy a 76 os buszon az emeletre jusson, ha ezt nem háttal a lépcsőnek teszi. Mikor útba igazítottam felüvöltött: surprise!!!
Úgy éjfél után jön el a zabáljunk bameg korszak Szerencsére szinte minden/!/ ivolda mellett van valami zabálda általában pizza, kebab, hamburger ,chiken bármi kapható ott. Ilyenkor elkezdődik az evészet. Az utcán. Komolyan . Leülnek ott ahol vannak és esznek a földre tett dobozokból. Amúgy a bristoli utcák nem piszkosabbak mondjuk egy belső nyócker flaszterjánál, de mégis . /Igaz kutyatermék sehol sincs!/ Aztán vissza a buliba. A hölgyek java része eleve úgy megy a buliba, hogy a neon DUGNI AKAROK ott világít felette. Ettől függetlenül értelmes brit srácoknak kell néhány pint gyíkkönnyeztető, hogy ezt észrevegyék. A hölgyek ilyenkor már némi vagy teljes önkontroll hiányban szenvednek és kérem a csupasz csiga csábítástól a borzas bemutatón keresztül bárki teljes képet  kaphat a bristoli fazon divatról. Valószínűleg egy gödény ilyenkor már négy fehér zászlót lobogtatva feladta a dolgot, de az ifjak még bírják. Úgy hajnali 4-5 felé kötnek ki később tisztázandó helyeken és partnerekkel. Ez minden szombat éjjel így megy. Külön színfolt a Hen Party amit talán Tyúk Találkozónak lehetne fordítani Ez két féle lehet. Kifejezetten ismerős hölgyek közössége mulat egy éjszaka,piálva mind az eszméletig felkiáltással vagy leánybúcsú van, ami itt nagy hagyomány. Ilyenkor valaminek beöltöznek, keresztszalagokat hordanak, isznak és mindenféle vicces dolgokat találnak ki a menyasszonynak. amit Ő megtesz. Az ilyen csoportok gyakran összefutnak legénybúcsút tartó időnként törpének beöltözött férfi társasággal, ahol KZS bristolszakértő szerint a jó ízlésen messze messze túl lévő ajánlások hangzanak el bizonyos dolgok elhelyezésére. A brit hölgyek nem szégyenlősek, ilyenkor egy két mell elszabadulása árubemutató címén teljesen normális, hasonló lengetés férfiaknál nem szokott lenni.
Vasárnap úgy hajnali 6 felé csendes lesz minden. Csak a szemét, az üvegek, néhány eldobott ruhadarab és lány jelzi, nagy mulatság volt. Ma kezdődik és vasárnap estig tart a Harbour Festival, ami KZS bristolszakértő szerint olyan , mint a szombat este csak szorozzam meg tízzel. Mivel vasárnap úgy hajnali egykor fogok végig buszozni a városon meglátom.

See you later!