75. BRISTOLT LÁTNI ÉS AZ ÉTTERMEK | Székely Nagy György

„ Az evés is olyan, mint a szex. Amíg benne vagy addig baromi jó. Aztán  néha bánod az egészet!” – mondta KZS bristolszakértő két hagymakarika elfogyasztása után Windsorban, egy laza 10 kilométer lefutása után. Mellesleg Ő is és Barbi is úgy tudnak lefutni ilyen távokat, hogy az izzadás vagy a fáradtság a közelükbe nem mer jönni. Pedig jobban futnak félmaratont, mint én fél métert 100 kiló vegyes hagymával. Aki tud, az fut.

Az étterem látogatások sora, a sziporkázó Barbitól ered, aki egyszer megemlítette pár éve, hogy egy jó indiai kaját enne és kérdezte tőlem, ettem-e már indiait? Mondtam nem vagyok egy kannibál típus, de régebben szívesen megkóstoltam volna egy női változatot. Megértően nézett Alizra és megpaskolta a vállát, amolyan Mitkellnekedkibírninaponta mozdulattal. A naan kenyér mond Neked valamit? kérdezte tovább. Biztosan, csak a jobb fülemre kicsit hallok, a balra meg nagyot. Barbi nyelt egy nagyot és inkább Alizzal egyeztetett étteremlátogatás ügyében. Barbi of Google egy rettentően okos lány, gyorsabban talál meg mindent, mint azt a Google gondolná, és az már csak követni tudja. Hihetetlen érzéke van a legolcsóbb szállások és repjegyek megtalálásához.Néha kicsit agresszíven vezet, de azt is jól csinálja. Rögtön, ahogy megegyeztünk az indiai kajálásban, tovább fejlesztette a dolgot mondván : Menjünk minden hónapban más étterembe! Miért ahol voltunk oda többé nem engednek be? kérdeztem és ezzel a további döntésekből ki is zártam magam, mint Boris Johnson Britanniát az EU ból.

Az első étterem ahová mentünk a GANÉSHA nevű hely volt. /https://www.ganeshaindiancuisine.com/ Kevesen voltak, de a hely tiszta volt, barátságos, a pincérek udvariasak és nem tolakodók. Mikor beléptünk én csak azt hallottam Barbara és máris ketten kísértek az asztalhoz. Ez a lány tud valamit. Az előétel, a főétel is remek volt. Nekem kétszer is mondta pincér, hogy az a két chili paprika jelzés az étel neve mellett azt jelenti nagyon csípős. Az volt. Olyan három litert izzadtam egyhelyben tőle. A szósz valami költemény volt. A fokhagymás naan kenyérnek örök hűséget esküdtem. Aliz a mangós rízsről tudna egy komplett eposzt előadni, a Lányok meg mindenről. A látogatott éttermek közül ez áll az első helyen azóta is. 10 pont.

A második helyet az EVERYDAY THAI RESTAURANT /https://www.everydaythai.co.uk /viszi el, ahol nem fogjátok elhinni, de thai ételeket lehet enni. Kérem ez az étterem kicsi. Nem tudjátok elképzelni, mennyire az. KZS bristolszakértő mondta: – Volt ez akkora is, hogy ha ketten leültek, akkor néha cseréltek, hogy melyikük legyen az utcán. Egy akkora konyhában főztek négyen/!/ hogy annak idején a Latabár Kálmán utcai lakásban is nagyobb volt , pedig a karomat ott se tudtam falbontás nélkül kinyújtani. Olyan koreográfiát mutattak be a szakácsok, hogy már attól leesett az állam. Az étel nagyon jó volt. Attól függetlenül, hogy a só az nem található arrafelé. Friss volt, ropogós és igen bőséges. Alkohol nem volt, ezért utána a szomszédos Wetherspoon öblögetőbe látogattunk el, ahol némi keresgélés után találtunk egy olyan asztalt, ahol se kiömlött sör, se összeomlott vendég nem feküdt és a szék is egybe volt és nem ragadt. Kérem a Wetherspoon egy tisztességes kocsma hálózat, igazi pub és nem előkelő étterem láncolat, ahogy otthon ezt az egyik gazdasági honlap írta, akár napi akár heti szinten. Itt Kingswoodban is van egy ilyen intézmény, külön tanulmány, hogy milyen pofák járnak oda. Volt, hogy a megkönnyebbülészeti öntöző helyen fel kellett ébresztenem egy pasit, mert locsolás közben elaludt. More a pint? kiáltott fel mikor megébredt. Mert inni jött, nem az időt fecsérelni. Visszatérve a thai kajához, a Lányoktól 10 est kap tőlem 9 est a só miatt

CARIBBEAN CROFT / https://caribbeancroft.co.uk / a neve annak a karibi étteremnek, ahová legendásan nehéz asztalt foglalni. Persze ők akkor még nem ismerték Barbit, akinek ez sikerült. az ajtónál megint hallottam a varázsszót Barbara és máris kettő csoki színű pincérlány termett ott és egyszerre sajnálkoztak, hogy az asztalunk csak tíz perc múlva lesz szabad és addig igyunk valamit. A Lányokat valami olthatatlan szenvedély viszi a koktélok felé. Mert abba annyi jó dolog keveredik. Érted ugye? mosolygott hamiskásan KZS bristolszakértő. Rám nézett, majd folytatta: Gyuri Te mindig mindent ugyanúgy CSINÁLSZ? nyomatékosította. Nem, mondtam, van amikor kézzel eszem. KZS bristolszakértő sóhajtott és kortyolt egy adagot abból a rózsaszínű izéből, ami magától akart kimászni a pohárból, de nem hagyták. A koktélokkal az a bajom, hogy édesek, kevés bennük a lényeg, amit alkoholnak hívnak és drágák. Talán a hetedik alkalommal találkoztam azzal a koktéllal, amit azóta is kedvelek, a lime daiqurivel.Úgy a 80-as évek elején, múlt század!, volt az, mikor is a kubai rum nem talált vevőre ezért a szocialista országok piacait elárasztotta a Havanna Club rum, sötét és fehér változata. Mivel akkoriban nem kis mennyiségű érdeklődést mutattam az alkoholok minden fajtája iránt, hát hamar első számú kedvencé vált a „ Fehér” leszorítva az addig vitézlő barack pálinkát az első helyről. Talán ez az ismerős, visszatérő íz és a megfelelő alkohol fok tette újra kedvencé. /Csak úgy mondom: a múlt századot azért teszem hozzá, mert jártam úgy okmányirodában, ahol kérdezték Melyik évben született? 59. Mire a hölgy 1900? / Vissza a karib térségbe. Itt Britanniában ritka dolog a leves. De itt volt soup of the day, vagyis napi leves ajánlat, azt kértünk. Mutton kiabálta a pincérlány, hogy milyen  is lesz. Vigyorogva bólintottunk, pedig nem tudtuk mi az. Birka mondta Barbi, mert tudta, hogy azt akarom kérdezni. Oké, mondtam, ez nem kedves Tőled, de mi az a mutton. Birka mondta újra és akkorra már értettem. A leves úgy nézett ki, mint mikor mosogatás után kiöntik a zavaros levet és ezen a néha vidáman felbukkanó sárgarépa sem segített, de az illata és az íze az valami fenomenális volt. Gondoltam ezt nem lehet fokozni, de az a párolt kecske aprólék zöldség szósszal kicsit csípősen, űberelte. A fekete babos rízs pedig tökéletessé tette. Eszméletlen jó volt!!! Ezért mindkettőnktől 10 est érdemel. És mellesleg a pincérnők is kaphatnak pár pontot. Meg  szakács. Nem tőlem. Bár remekül főz. Komolyan csak egy jó kis füves cigi meg Bob Marley néhány száma hiányzott.

BEIRUT MEZZE /https://beirutmezze.com/ bent van a belvárosban, egy kis utcában a pincében, libanoni étterem. Érdekessége, hogy ott nincs térerő ezért hihetetlen, de mobil nélküli embereket lehet itt látni, BESZÉLGETVE! Tudom, sokaknak ez nem elképzelhető, de így van. Természetesen a bejáratnál CASH ONLY felirat van, de készültünk. Az arab konyháról azt mondják sokszínű. Akkor még csak azt láttam, hogy egy feltehetőleg portugál, egy kínai és egy arab pincér sereglett elő, mikor elhangzott a Barbara. A hely jó volt, kicsit műarab, de a kaja kárpótolt. Az előételeknél volt lehetőség megosztott tálakat kérni, minek következtében kicsi lett az asztal, akkorákat hoztak. Kifejezetten élvezetes volt, hogy mindenki evett mindenből. Voltak külön mártogatós szószok is, csípős édes és milehetezazizé típusúak.És ekkor olyasmi történt, amire ha nincs három tanú simán letagadom, azt mondtam, Ez a padlizsán krém jobb, mint a darált bárány krokett! És kérem tényleg így volt. Annak idején az A betűs helyen kedves erdélyi kollégáim kapacitáltak, hogy kóstoljam meg a padlizsán krémet, mert az milyen finom, de nem tudtak rávenni. Ezúton is bocs, Nektek volt igazatok! Bús Melinda és Debreczeni Laci még egyszer bocs. A főételre alig maradt hely, de a bárány finom volt és minden mellette. A desszerthez vagy arab kávé vagy menta tea dukált és azért a baklava mennyiséget sem vitték túlzásba. Mindent összevetve kellemes meglepetés volt. Komolyan.

Tavaly történt a születésnapom alkalmából a Lányok összeesküdve Alizzal elvittek egy csuda helyre vacsorázni, Cheltenham- be. Maga a városka gyönyörű. Van pár nevezetessége, mint a híres lóverseny pálya és a Cheltenham nagydíj tavasszal, mikor is három nap alatt úgy 120 ezer ember megy ki a pályára és költ rengeteg pénzt a lovakra, a piára, a kajára és hogy az elveszett gyerekeit megtalálja. A másik nevezetesség, hogy itt van a Brit Kémelhárítás központja, az oktatás is itt történik. Remekül ki an táblázva merre kell menni,mint mikor Devonban láttunk egy táblát SECRET ATOM BUNKER 5 MILES felirattal. Csak semmi titok, angolok vagyunk! Az étterem a Zizzi /https://www.zizzi.co.uk › cheltenham › sufflok-square/ olasz étteremlánc tulajdonában van és egy régi templomban található. Istenemre fantasztikus hely, aki akar imádkozhat is az oltár helyén lévő pizza kemencénél. Nem az olcsó helyek közé tartozik, de a kaja nagyon jó. Mondjuk szerintem a hely sokkal jobb. Az a szarvasragus linguinie amit ettem, az az ízek harmóniája volt. Egy igazi olasz mester mű, amolyan szimfónia, ahol mindig éppen azaz íz lépett be, aminek jönnie kellett. A pizza is jó volt, a bor amit ittunk hozzá, nem fogja ámulatba ejteni a sommelier-ék többségét, de pont jó volt. A hangulata az egésznek, az ami felejthetetlen. És persze az az angol dolog, hogy ha nincs kihasználva a lelki hívők által egy templom, akkor legyen kihasználva a pizza hívők által. Komolyan mondom, az Isten nem fog ezért megharagudni. Sok helyen könyvtár vagy közösségi ház van régi templomban, de még olyan is van, hogy hindu templom költözik be, mint innen nem messze a Church Roadon. Sőt! Vannak olyan városok, ahol hajléktalanoknak adnak ilyen helyeken szállást. És az Istennek nem haradszik érte senki. A Lányok 8 pontot adtak , én 7-et mert a tészta nem volt az igazi. Amúgy itt az olasz éttermekben mindenhol külön hozzák a parmezánt és ott adják, amennyit kérsz. Általában egy kis dényből. Az itteni pincér reszelővel jött, egyet húzott és távozni akart, de mondtam : Ennyivel ne menjen el, reszeljén, amíg jó nem lesz.

A kevésbé jobb éttermek ezután jönnek. Ne maradjatok le róla. Ne feledjétek el, hogy nincs rossz kaja, csak kevésbé éhes ember. És azt se felejtsétek, amit Barbi of Google mondott: Mindig Te döntöd el, hogy amit kihoz a pincér az étel-e vagy sem.

See you later!