8.BRISTOLT LÁTNI ÉS VÁSÁROLNI | Székely Nagy György

Nos volt pár dolog, ami megtörtént, elmúlt és le kell zárni. Mindössze emiatt nem voltam az oldalon és nem írtam újabb fejezetet bristoli ittlétünk lapjaira. Egy pesti mondás szerint az Élet és a 7-es busz mindig tovább megy, jöjjön tehát roppant sokoldalú elemzésem /ez itt a vicc helye volt/ az itteni vásárlási szokásokról, üzletekről és egyebekről. A britek imádnak vásárolni. Senki sem lepődik meg azon, hogy egy 14 éves bojlertestű brit lány hót egyedül esetleg több bojlernyi barátnőjével neki áll vásárolni ruhát és egyebeket. Senki sem lepődik meg azon, hogy egy 18 éves fiatal 9/!/ hitelkártyát tesz az eladó elé, hogy válasszon, mikor a 499 fontba/230.000.-Ft/ kerülő új Iphone 6-ost veszi meg. Ez teljesen normális. A kézpénzes fizetés nem annyira.
Most ezen a héten az élelmiszer vásárlásról ejtenék néhány szót, mert az közelebb áll hozzám. A britek legnagyobb kaja cége a Tesco. Kicsit megroggyant és kicsit kopott de még az első. Aztán jön a Sainsbury, ami drágább, de tisztább. A Waitrose, ami Spar színvonal, igazán jó, de neki nincsenek olyan boltjai, mint a másik kettőnek a Tesco Express és a Sainsbury Local bent a városban is megtalálható, még a központban is. Igaz némelyik olyan szűk, hogy egy levegővel kell végigmenni rajta, mint az 50 mellen az úszó VB-n. És sokszor akkora a hely, hogy én például azért nem fogok sohasem Sainsbury pizzát enni, mert csak akkor férnék be a sorba, ha porítva, amolyan Nesmanként beszórnának, majd forró vizet öntve újra összeállnék. A Waitrose egyébként egy kihaló cég, bármennyire is jó, a mérete miatt képtelen az árversenyre. Van még a Co-Operative nevű cég, sok kis bolttal, kaotikus berendezéssel és érthetetlen céllal. Az ASDA a legolcsóbb, ők a Wal-Mart a világ legnagyobb kereskedelmi cégének az itteni képviselői. Tény: az egyik legolcsóbbak, a legkoszosabbak, a legfeltöltetlenebbek, de főleg a kis pénzből élők szeretik. És van még Aldi és Lidl, akik olyan árháborút indítottak el, amibe a Waitrose tönkremegy, a Sainsbury visszafejleszt, a Tesco megroggyan. Ezek a cégek ugyanolyanok, mint otthon. Az Aldi szebb, a Lidl olcsóbb, de az eladónak nem nevezhető, dolgozónak nem nevezhető lézengő vegetációk, akik olyan angolsággal válaszolnak, amit az itt születettek sem értenek, bármilyen értelmes kommunikációra képtelenek. Közös vonás: minden pénztárost az őrületbe lehet kergetni, ha egy 7.69 fontos számlára 10 font 69 pennyt adsz, gőzük nincs miért teszed, a gép nem azt írja ki. A Lidlben a beosztás olyan mint otthon, csak pl az a La Rioja Joven spanyol vörösbor, ami otthon 799.-Ft az itt 5.99 font ami ugye majd 3000.-Ft. De így van ez más termékekkel is. Helyi sajátosság az Iceland nevű cég, ami főleg hűtött és fagyasztott termékekben utazik, ami itt rendkívül népszerű, a főzés helyett ezt használják..
Ami közös a cégekben. Majd mindegyiknek vannak más vállalkozásai. Főleg bank pl. Tesco, Sainsbury. De van biztosítójuk, mobil cégük és a Co-operative-nak temetkezési vállalkozása is. Két karton Thacher lager sör, egy Kingsmill medium kenyér, két adag yorkshire kolbászka, füstölt dobozos bab meg egy urna,esetleg akciós koporsó. Hát kicsit bizarr. Mindenkinek van internetes rendelési lehetősége és ingyenes házhozszállítása. Van a legtöbb helyen önkiszolgáló kassza /Lidl , Aldi Iceland kivétel/ ahol persze adnak ingyen nejlon zacskót is. Mivel nem nagyon van korlátozva a nyitvatartás, errefelé minden nap /!/ még az ünnepnapokon és más szabadnapokon /itteni kifejezéssel bank holiday/ is nyitva vannak.Az év 365 napján.Igaz vasárnap 10 óra előtt nincsenek nyitva, de egyébként mindig. Októbertől engedélyezni fogják, hogy mindenki úgy lehet nyitva ahogy akar, ettől font milliárdokat vár a kormány. Ismerve a britek vásárló kedvét, meg is lesz.A Tesco érdekessége, hogy a nagy Tesco-kban lehet vásárlógépet kérni, amibe belepittyenti a megvásárolt termék vonalkódját és mennyiségét a kedves vevő és az erre kijelölt pénztárnál a vásárlógépet a helyére téve már nyomtatódik a számla és lehet fizetni.
Amit minden brit tuti vesz: kartonszámra a sört vagy cidert,valami húst vagy halat, valami édességet ipari mennyiségben és persze babot. A brislingtoni Tesco-ban 16 elem/!/ van csak babból. Konzerv. Isten tudja hányféle. És veszik. Rengeteg fagyasztott cucc is fogy.Ami tuti az utolsó helyen szerepel: a papírzsebkendő.Az itt nem divat csak a szipákolás. Hétköznap főleg a nyugdíjasok és az anyukák vásárolnak. Apukák és férfiak igen ritkán de akkor célirányosan, irány a fagyasztott kaja meg a pia.Eleinte nem értettem, hogy miért pénteken van teli a Tesco, de aztán rájöttem: én is ekkor kapom a heti bérem, gondolom más is és a nyugdíj is akkor érkezhet. Másik sajátosság: itt az akció tényleg akció. Pl. egy 1,75 literes kóla 1.78 font. Ha kettőt veszel, akkor 2 font a kettő. De ez majd minden termékkel így van. Ötletes, hogy a számla végén jelzi, mennyit spóroltál.Vannak itt is ClubCardok, de a legtöbbször ezzel olcsóbban lehet tankolni, mert sok cégnek van benzinkútja, a legolcsóbb az ASDA. A vásárlók itt sem mások, mint otthon. Van köztük normális és olyan gyökér, hogy a nottinghami erdő Robin Hooddal kinőne belőle. De ez a cégek dolgozóira is igaz. Ám ahol van pénz, ott a vásárlás is könnyebb, jobb, vidámabb. Mert milyen vidám az, amikor az önkiszolgáló kasszákat eltorlaszolja egy hegyomlásnyi brit hölgy öt pajkos csokoládé gyerekkel, mert éppen telefonál. És mindenki megvárja, hogy befejezze. És milyen vidám, mikor a nyugdíjas pár keresztbe állítja a legnagyobb bevásárlókocsit, amit talált és próbálják az aljáról kihalászni azt a 10 szeletes sajtcsomagot, amit még egy órája dobtak bele, de csak most ért az aljára. Its does it matter! Jöjj és költs! Ez a lényeg!

See you later!