86. BRISTOLT LÁTNI ÉS A VÁRT HÉTVÉGE | Székely Nagy György

Biztosan nem említettem még, hogy van egy sorozat, amit bármikor megnézek még akkor is, ha tulajdonképpen az egészet el tudnám mondani, mind az öt évadot, a kiegészítő részekkel és a tavaly bemutatott filmmel együtt. Ez a Downton Abbey. Ebben hangzik el, az általam talán párszor idézett jelenet, mikor is előkerül egy távoli rokon, aki örökösként fontos szerepet fog játszani a sorozatban. Ő Matthew Crawley és ügyvéd. Hm. Nos Ő mondja,a bemutatkozó beszélgetésben, hogy hétvégenként golfozik. Mire a sorozat legjobb szereplője, az özvegy Lady Grantham meglepődve kérdezi: – Mi az a hétvége?

Négy éve tizenegy hónapja és 12 napja, de ki számolja, én is ezt mondtam, mikor is a Redwood Farm étteremben kezdtem dolgozni, mint mosogató és felesleges termékek elhordásáért felelős asszisztens, vagyis moslékkezelő. Ott ugyanis nem volt hétvége. Ami tuti volt, hogy szombat – vasárnap meló van, a szokásos 13-15 óra, attól függően hogyan végeztünk a takarítással. Olyan vasárnap, hogy még aznap  haza jutottam nem volt. Egyrészt a 76-os busz, a kedvenc éjszakai járatom, mivel más nem volt,1 óra 40 perc alatt ért akkori lakóhelyem közelébe, másrészt innen még  röpke 2,6 kilométert kellett gyalogolnom. Csak akkor volt szabad hétvége, mikor szabadságon voltam, azaz fél év alatt kétszer.

Akkor arról álmodoztam, hogy egyszer lesz egy 5X8 as munkahelyem. Vagyis heti öt nap, napi nyolc óra. Ez egy év múlva valósult meg, igaz 5X9 formában, de ez nagy dolog volt. Ekkor ugye minden hatodik héten volt egy szabad hétvégém, ide terveztünk kisebb egy éjszakás ott alvós , szállodás kirándulást. Nem volt sok, de az igazi élmény lett. Most, hogy Mrs. Covid szívatása miatt csak a Barton Field parkig jutunk el, ez úgy másfél kilométer, főleg értékesnek tűnik egy Durdle Door – Porthmouth hétvége Salisbury megtekintésével a végén. Akkor is azt szerettem volna, hogy legyen olyan munkahelyem, ahol szabad hétvége van. Ettől mondjuk sokáig olyan messze voltam, mint Boris Johnson, hogy kétszer ugyanazt mondja, és most mégis bekövetkezett. Boris Johnson amúgy intenzív osztályon is volt a betegség miatt. Ahogy KZS bristolszakértő mondta:

-Ez van, ha még Mrs. Covidot is megdugta.

-És mégis felépült.

-Na ja. Kidumálta magát.

Tény Britannia miniszterelnöke kicsit úgy nézett ki, mint egy tizenkét menetes boksz meccs után az a bokszoló, aki pontozással veszített, pedig ő volt a jobb, de mint nejem megjegyezte a haja semmit sem változott. Ennyit a brit politikáról. Mellesleg itt Mrs .Covid uralkodása óta nincs semmilyen beszólás vagy belharc. Az itt természetes, hogy minden döntésről előbb a politikai pártokat tájékoztatja a Kormány, majd Őfelségét. Minden véleményt meghallgatnak, volt, amit alkalmaztak is, mert most az Egyesült Királyság a fontos és nem az egyéni ambíciók. A Munkáspárt, amelyik új elnököt keres lassan már a köztéri konténerekben is, amíg jobb idők nem jönnek, felfüggesztette a posztért való harcot és a párt odaáll a Konzervatívok mellé és nem keresztbe a vírus elleni harcban. Így megy ez!

A hétvége. Az Arthur David Food with Service Ltd. a munkahelyem egy családi cég. Arthur a tulajdonos, az alapító és középső fia Phil a tényleges főnök. Nagyon jó ötletekkel sikerül fenntartania a céget. Tény 350 embert három hónapra az állam által biztosított 80%-os béren tart otthon / azóta újabb 25 ember követte Őket / és úgy 50-60 ember dolgozik, de el nem küldtek senkit. Ami meglepő volt, hogy legelőször a felesleges menedzsereket tették talonba, aztán a csoportvezetőket, team leader-eket, mindenhol csak egy vezető maradt, egy sem menedzser. Hiszen az Ő bérükön lehet a legtöbbet spórolni. Aztán még is működik minden. Nahát!?  A cég egyébként is figyel erre. Mikor az új tisztító-aprító gépek megjöttek az előkészítő terembe, hat Bajszos Balkáni Barátunk helye feleslegessé vált. Ezeknek a bolgároknak felajánlottak más pozíciókat, amit kettő nem fogadott el. A többiek már más beosztásban dolgoznak. Úgy 10-12 nap kellett ahhoz, hogy beálljunk egy új rendre és házhozszállítással valamint autóról történő árusítással kezdjünk foglalkozni. Ezért aztán változott a beosztásunk és fix csütörtök-szombat szabadnapok jöttek. Közben a házhozszállítás annyira beindult, hogy már heti ötször szállítunk és a választék hússal és péksüteménnyel is gyarapodott. Mivel minden barkács és kertészeti áruház zárva van Philnek támadt az az ötlete, hogy virágpalántát és földet is áruljunk. Ez bejött, mint gyorsvonat a Nyugatiba és meg is állt ellentétben a ceglédi vonattal, amelyik úgy 1962 táján egyenesen, áttörve mindenen, akart felszállni a 6-os villamosra, ám a gyalogos átkelő lámpája piros volt, így csak a zebráig jutott. Pedig, ha zöld, szerintem elmegy a Jászai Mari térig. A virágokból utánpótlás kellett húsvét szombatján és Phil beült az egyik autóba és elment érte, mert a többiek addig had dolgozzanak. Amúgy Phil minden vackot tud vezetni, még markológépet is. Amilyen pici, akkora vitalitás van benne.

-A kis méret nem gyenge minőség , genetika- magyarázta KZS bristolszakértő, be kell látnom, igaza van. – Nagy emberek is lehetnek hülyék. Nézz magadra – mondta ezt kicsit hosszabban, mert időbe telik, amíg végig mutat rajtam.

És akkor a hétvége. Mivel a két nap, amikor nem szállítunk az vasárnap és hétfő, ezért alig négy nap /!!!/ alatt a Vezetőség rájött, hogy a szabadnapunkat szombat-vasárnapra teszi. Ez a négy nap csúcs. Itt Britanniában még ilyen gyors és ésszerű döntéssel nem találkoztam, szinte hihetetlen! A lényeg, majd öt év után megvan! SZABAD HÉTVÉGE! Persze lehet fanyalogni, hogy tök jó, de nincs hová menni.

Az megvan, mikor a betörő kimászik az ablakon a lopott cuccal és háta mögött megszólal a rendőr:

-Állj! Hova megy?

-Most már ahová visznek.

Mert kimehetek a három négyzetméteres műfüves kertünkbe az ajtó elé. Akár nagyobb sétát is tehetünk. Húsvét hétfőn Aliz azt mondta megmutatja egy részét annak, hogy merre szokott futni. Az idő remek volt, hogy tuti ne legyen senki az utcán, rövid nadrágot vettem fel. Hatásos volt, úgy fél óra múlva láttunk először egy figurát. Igaz bábfigura volt egy ház előtt ráírva STAY HOME, maradj otthon, de figura volt és ez a lényeg. A másik lényeg, hogy az „egy részét megmutatom Neked „ kitétel észrevétlenül átment „Az egészet látni fogod!” mosolyba. Ezt úgy nagyjából akkor vettem észre, mikor az utolsó szakaszon külön versenyt rendezett a bal meg a jobb lábam, hogy mikor melyik vádlim húzza kisebbre magát. Hogy a görcs álljon belé! Bele is állt. Mikor Aliz mondta már csak egy kilométer és otthon vagyunk, nem volt őszinte a mosolyom. Az „Ugye milyen szép helyen futok” megjegyzésre csak annyit mondtam  „Futni biztos szép, görcsöt kapni kifejezetten randa” és akkor még kedves voltam. Amúgy minden elismerésem azoké, akik futni képesek ekkora távokat. KZS bristolszakértő, aki heti hét napban teszi a dolgát és még többet is, mint kapdbecovid szakértő a bath-i kórházban, hetente egyszer csak úgy levezetés képen 16 kilométert fut haza a munkahelyéről. Azt mondja, kikapcsolja és frissíti. Mondtam én ezt egy pohár vörös borral is meg tudom tenni. Erre Ő:

– Ahhoz nem kell olyan spéci futócipő, mint ami nekem van. És a szabadban lehetsz.

– Jó majd kinyitom a teraszajtót- feleltem.

– A szemedet Gyuri, mikor a tükörbe nézel és szemléled azt az alternatív kocka hasat, amit pocaknak hívnak mindenhol.

Amúgy KZS bristolszakértő ezt a 16 kilométert már olyan profi módon futja le, hogy sosem lesz szomjas, mert befelé izzad. Komolyan.

Barbi, aki home office insurance assistant, kifejezetten megszerette az otthoni munkát. Reggelente egyre jobb időkkel lenyom egy laza 6 kilométert. Futásban. Bár másban is tehetséges. Aztán neki áll rendkívül értelmes kérdésekre sikítás és üvöltés nélkül precíz válaszokat adni. Én kb a második ügyfelet elküldeném valamelyik volt gyarmatra cikóriát fésülni a szakadó esőbe, de Ő bírja!

-A rövid hajam nagy előnye, hogy nem tudom tépni. Az otthoni munka nagy előnye, hogy nem kell felszállnom a buszra, nem azt hallom, hogy Tak Tak Agneszka! / Bizony,bizony Ágnyeská! Ez egy sokat használt kifejezés itt Britanniában, a britek hajlamosak azt hinni, minden nőt Ágnyeskának hívnak a lengyeleknél/ Remek érzés – idézte földöntúli mosollyal a sumák polákokkal való NEM találkozást.

Tehát örülök a szabad hétvégének. Kicsit szokni kell. Aztán kihasználni, mert mikor Mrs. Covid el lesz küldve a jó édes petricsészéjébe, újra jön a hat hetenként szabad hétvége. Bármennyire is furcsa, jobb lenne. Sokkal jobb. De vége lesz, ez biztos. Ahogy Stephan Remmler a halhatatlan Trio együttes / aki nem hallotta még a Da Da Da című remeket, pótolja!/ Casio mestere írta egyik számában: Mindennek egy a vége, kivéve a kolbászt. Ennek is egy vége lesz. Aztán ki tudja mi lesz? Igaz, akik nem tudják, azok fennhangon hirdetik a tutit. Aztán amikor nem jön be a dolog, akkor előállnak azzal, hogy Ők nem igazán azt mondták, de most már tudják mi a frankó. És benyalja a sok begazolt netbubu. Mert a gugli aztat mondja. És aki a leghangosabb, annak van igaza. Homo smartphonicus. Nem a saját gondolatai a lényegesek, hanem amit a legtöbben lájkolnak. So it goes!

A Jóember című könyvem úgy néz ki a jövő héten e-könyv formában kapható lesz az erawan.hu oldalon, a kiadó honlapján keresztül. Aztán szerdától a Bookline és más portálokon is. Később ITunes és Android elérhetősége is lesz. Nem kis dolog ez, hatalmas boldogság nekem!Aki úgy gondolja, áldozzon rá egy kis pénzt és élvezze Norbi haver életét egy kicsinyét. Nem fog unatkozni, megígérem.

Az otthonlétnek a sajátossága, hogy a kilók nem távoznak, hanem jönnek,maszkkal vagy anélkül, rájuk sajnos a látogatási tilalom nem vonatkozik. És valahogy az otthoni mérleg mindig többet mutat. Még szabad hétvégén is.

Végül Barbi of Google újabb megszívlelendő mondása:

-A mérleg is olyan, mint egy mutatós nő levetkőzve. Nem mindig azt mutatja, amit látni szeretnél.

See you later!