90. BRISTOLT LÁTNI ÉS LE LEHET CSAPNI! | Székely Nagy György

-48 nap után lesz szabadnapom. És ezt szeretném úgy eltölteni, hogy nem beszélek Veled.

-Pedig biztosan tudnék sok mindenről beszélni.

-Biztosan – mondta kissé fáradtan KZS bristolszakértő és bontotta velem a vonalat.

 Igaz, csak egy mérföldre laknak tőlünk, mégis az az érzésem, mostanában kicsit eltávolodtunk egymástól.  Persze erre azt mondaná:

-Gyuri tőled, most, örömmel! – mert tudom, hogy bír engem, mind a 45 kilójával és 167 centijével, mert ugye én is voltam annyi úgy 10 éves koromban, tán kicsit előbb.

Azért tessenek megérteni KZS bristolszakértőt. Negyven hét napja minden áldott nap teszi a dolgát a bath-i kórházban. És bárki, bármit hisz, az állam által működtetett egészségügyi szervezetek a világon mindig ugyanazon az alapon működnek: minimális pénz, semmi megbecsülés, maximális elvárás. Teljesen mindegy a világ melyik országában nézzük. Mert ugye a legfőbb érték az ember, csak ne kerülne ennyire sokba! Az, amit David Ogilvy mondott a reklámról, hogy minden dollár fele, amit reklámra költünk, az pénzkidobás és csak az a baj, hogy nem tudjuk melyik fele, nos az az egészségügyre is igaz. Rengeteg pénz megy el feleslegesen és talán ezért van az, hogy KZS bristolszakértő még mindig nem kap megfelelő felszerelést ahhoz, hogy Mrs. Covid ne jusson el oda, ahová Ő sem szeretné. Mégis dolgozik, teszi a dolgát, fertőtlenít, takarít, mossa a kórtermeket, ágyakat úgy, hogy néha csak utólag derül ki, ott Mrs. Covid egyik csókosa lépett át egy másik valóságba. Ez Britannia, de bizton állíthatom Belgiumra, Spanyolországra vagy Magyarországra. Egy itteni stand up-pos srác mondta:

-Tessék  jól megnézni a most könnyeikkel küszködő / apám mi meló van ebben!/ politikusokat, mert mikor ez a szarság véget ér, már senki sem fogja látni az arcukat /eddig se volt érdemes!/, szóval senki se fogja látni, olyan gyorsan fordítanak hátat az NHS hősöknek!

És ez biztosan így lesz. Erre akár KZS bristolszakértő is megesküdne, ha lenne Bibliája meg üres tíz perce. Így megy ez!

Mrs. Covid rengeteg lehetőséget hozott, amire le lehet csapni! Aztán, hogy ki hogyan él vele, ugye?

-Milyen az új gépírónő?

-Mint a villám!

-Komolyan?

-Bizony. Hol itt, hol ott csap le és a hangja ijesztő, ha eltalálja.

Most mondjuk nem erre gondoltam. Elsősorban. Hanem a lehetőségekre. Amik most adódnak. Hiszen ez egy új dolog, ami még sosem volt és aki jobban alkalmazkodik és jó lehetőségekre csap le, az jobban jön ki a ebből a katyvaszból, mint Zetor a trágyából. Mert ez a döntő.

A Virgin nevű szolgáltató, akinél a mobil előfizetésem van és amelyik akkora hazafi, hogy NEM brit területen működni sem hajlandó, közölt két dolgot velem. Az egyik. Ebben az évben nem fog tarifát emelni. Igazán rendes tőlük. A másik, hogy mindenkinek, csomagtól függetlenül 10 GB nyi adatforgalmat biztosít, szintén ebben az évben. Na erre mondom, hogy le lehet csapni. Sir Richard Branson egy zseni amúgy is és most pontosan látja, nem új vevőkre kell hajtani, hanem megtartani a régieket. Esetleg, ha Budapesten nem azt írná ki a mobil, hogy Welcome to Bratislava! még jobb lenne. Aztán az, hogy pár lépéssel arrébb is működjön a telefon, a legjobb lenne. Ne legyünk telhetetlenek! Bishop Sutton csak 16 mérföld és mégis ha rohangáló embereket látsz időnként felugrálva, akkor biztos lehetsz benne, Virgin előfizető keresi a térerőt.

A cégünk, mint azt már írtam, lecsapott arra a lehetőségre, hogy mivel a konkurensek mind bezártak, egy új ágazattal, lásd házhozszállítás élje túl ezt az időszakot. Megtehette volna, hogy bezár Ő is és mindenki oldja meg a dolgot, ahogy akarja, Ő majd erkölcsileg támogat mindenkit és Veled vagyunk meg Érted! Nem érted?! Ők mégis azt választották, legyünk nyitva, segítsünk az embereknek meg másoknak is és gyerünk, csináljuk. Kevés duma, sok meló. Errefelé így megy, jobb helyeken, működik. És csináljuk is 56 napja, egyre jobban. Olyan új web oldalunk lett, hogy Steve Jobs megnyalná mind a tíz IPhone-ját utána. Egyszerű, világos és annál nagyobb elismerést nem tudok mondani, mint hogy én is tudom kezelni. Akkor Mary néni Chew Magna Külsőn simán. Járókerettel, nyári gumival, mint a vihar.

Rishi Sunak, Britannia 40 éves pénzügyminisztere is lecsapott a lehetőségre, amikor Boris Johnson azt mondta neki:

-Most te jössz Punjabshire-i gyerek.

És Ő jött. A 80%-os ötlettel /minden szerződéssel rendelkező dolgozó, akit nem bocsájt el a cége, hanem egy ideiglenes szerződést köt vele, megkapja az államtól a bruttó bére 80%-át, a cégnek nem kerül semmibe, maximum havi 2500 fontig, ami azért már a középvezető alsó szintje/, ami működik és rengeteg brit dolgozó vásárlóerejét őrizte meg. Kivételesen azokét, akik sokan vannak, de keveset keresnek. Úgy gondolta, egy menedzser vagy annál magasabb pozícióban lévőnek van annyi megtakarított vagy az államtól elcsalt pénze, hogy ezt az időszakot túlélje. Mr. Smith-nek viszont, aki hátsó ablaktörlő rögzítő csavarokat teker be naponta a sunderland-i Nissan gyárban, nincs. Az új hír, hogy október végéig meghosszabbította ezt a lehetőséget a brit Kormány. Az én cégemnél 400 emberen segítenek ezzel. Azt kérdezték Sunaktól, miért?

-Mikor újra indul a gazdaság és még nem lesz minden a helyén, nem akarjuk, hogy sok ember legyen munkanélküli.

Mik vannak? A másik jó beszólása az volt, mikor megkérdezte egy újságíró, hogy miért nem próbálkoznak pótadókkal pénzhez jutni? Sunak egy darabig csak állt és aztán ezt mondta:

-Most komolyan ennyire ostobának látszom?

Persze, hogy ki mire csap le, az nem mindegy. Van, ami most tök jó ötlet, aztán csak a tök marad belőle.

A székely utazik a szekéren, a tomboló viharban, mellette az asszony. Lecsap a villám úgy tíz méterre a szekértől.

-No – mondja a székely.

Aztán lecsap két méterre.

-No no! – dörmögi a székely.

Aztán belecsap az asszonyba, mire a székely megtörli a bajszát:

-No azé!

Én például örülök, hogy talán két hét múlva már nyomtatásban is meglesz A Jóember című könyvem és több emberhez fog eljutni, mint eddig. Az lesz az igazi megjelenés. Pedig Éva, a kiadóm, a legjobbkor csapott le egy lehetőségre, mikor új szerzőinek könyvét Magyarországon először e-könyv formában jelentette meg. Ez egy jó lépés volt. Az még jobb, hogy már akkor elindította a könyvek nyomda általi megjelenését, mikor még semmi sem volt biztos. Úgy két hét és az online felületeken kívül A Jóember elérhető lesz a Tesco és az Auchan üzleteiben. Szuper! Nem kicsit furcsa, hogy ott is kapható lesz a könyvem, ahol 13 évig dolgoztam, pont azon az osztályon. Egyszer viccesen megjegyeztem úgy öt  éve, mekkora humor lenne, ha mondjuk én dedikálnék itt Lőrincz L. Laci bácsi helyett? / Egy cukker pakker volt kolléganőm Gaby  Randig született Csikós Gabi, de most svédesítette a nevét ,ezt már felvetette még mielőtt gondoltam volna rá. Ezek a nők!/ Akkor az egyik kollégám azt mondta, annak annyi az esélye, mint hogy kínai szőlőt áruljunk. És bizony kínai szőlő már volt. Szóval jó lesz vigyázni.

Ti se késlekedjetek, ha van lehetőség csapjatok le rá. Ha van önbizalmatok, erőtök, hitetek, akkor zutty! hagy szóljon! Aki azt mondja, hogy most is tudja a frankót, azt kerüljétek el, mert a legsúlyosabb kórt terjeszti: a tudatlanságot. És annál nincs veszélyesebb.

Amúgy ma a Lidl-ben vásárláskor rám is lecsaptak. Mivel áttoltam a két méteres távot jelentő sárga csíkon a bevásárló kocsit. Ekkor egy legalább 160 centis, de meglehet volt 162 centis is, srác szólt nekem:

-Two meters , Mister, two meter.

-I am. And you?

Nem értette. Majd egyszer rá is lecsap az értelem. Bár kevés az esélye.

Ahogy Barbi of Google megállapította:

-Sok ember azért utálja a sakkot, mert ott sok a paraszt. És akkor az életről még nem is beszéltünk.

See you later!