95. BRISTOLT LÁTNI ÉS A MASZK | Székely Nagy György

-Én nem értem mi bajod van. Örülj neki, hogy azt a sok rusnya, léckerítéskirohadt fogú brit teljes orcáját nem látod. Igaz, az enyémet se, de ez nem baj. Nekem biztosan – mondta KZS bristolszakértő direkt maszkban a tableten és persze nem tudom, hogy most nevetett vagy komoly volt. Szokott olyan is lenni.

Tény, amit mond, abban sok igazság van. A britek és a nyulak közötti fogászati hasonlóságról pár éve már elmélkedtem. Most már nem, mert tekintve, hogy naponta 60-90 kiló sárgarépát csomagolok össze, ez már tény. A britek fogászati hajlandósága az ugye olyan, mint Boris Johnson józan esze. Nincs. Sokba kerül. Nagyon sokba. Britanniának is. Ám mint mindig, az igénytelenség az nagyobb, mint az ár. Sok mindennel vannak így Britanniában, nem lehet megszokni, el kell fogadni vagy nem itt élni. Egyszerű dolog ez, nem kell bonyolítani.

Pár hónappal ezelőtt, mikor viharosan terjedt Mrs. Covid, sokan mondták, hogy maszkot kellene viselni. Voltak pro és kontra szakértők. Aztán annyiban maradt. Mivel Brit Tudósok erre nem kaptak pénzt, az EU-tól főleg nem, hát csendben voltak. Július 14-től, itt Britanniában, kötelező a boltokban viselni. A buszokon eddig is az volt. Hogy mennyi haszna van? Senki sem tudja. Tehát mindenki mondja a frankót. Ez nem brit dolog.

-Te mond, tényleg olyan jó nő a feleséged?

-Ki tudja? Az egyik ezt mondja, a másik azt.

Na kérem a maszk ugyanilyen. Én személy szerint utálom. Melegem van tőle. Állandóan párás lesz a szemüvegem. Folyton igazgatom, piszkálom. Operálni akarok és időnként fennhangon megszólalok:

-Ten blade! Tízes szike!

Persze Mrs. Covid röhög a legjobban, mert ettől ő még bejut a hová akar, ám komolyan bólint, szép kísérlet. Minden elismerése, hogy áldozatokat hoznak az emberek. Az a baj, hogy az áldozatot nem azok hozzák, akiknek lenne miből, hanem akik feláldozhatóak. Bárhol, bármikor. Vagy ahogy Pázmány Péter mondta a XVII.században:

-Olyan világ nem lészen, ahol gazdag kárát ne a szegény fizesse.

Na ehhez tessenek tartani magukat.

Vasárnap elterveztük, hogy elmegyünk szívünk kedves csücskébe, Bath-ba. Mondtam is KZS bristolszakértőnek:

-Mit szólsz hozzá? Bath-ba megyünk vasárnap.

Erre azt válaszolta:

-……….- és ezt teljesen komolyan mondta, igaz, Ő hét éve minden nap Bath-ba megy. Dolgozni.

 Mivel a város közel van és én mániákusan szeretek buszozni, ezért a 19-es buszt választottuk. Egyrészt, mert itt nem messze is megáll. Másrészt, az megy Bath-ba. Nem elhanyagolható körülmény. Vettünk jegyet az app-on keresztül. Illetve. Én, vettem volna. De az app-ért sem működött. És ugye ezt indulás előtt úgy hat perc nyolc másodperccel. Mivel HA működik, akkor úgy fél perc. Viszont most újra kellett telepíteni. Aztán még egyszer. A vége az lett, hogy 24 percünk maradt elérni a buszt,másfél kilométer. Ugye Aliz ennyi idő alatt lefut négy kilométert. Ha a masinája, ami néha makacs, nem jól számol, akkor 14-et is! Így aztán Ő ment elől, hogy tempót diktáljon. Én meg annyi év után, újra futottam utána. Őszintén megmondom, 14 évvel ezelőtt sokkal könnyebben ment. Ez is. A lényeg, odaértünk a megállóba. Előbb, mint a busz. Azt a rohadt bankjegyszerző segédeszközt, lásd még maszk, már előkészítettük. Az új szokás szerint a buszra ki van írva hány ember utazhat felül és alul. Úgy 20. Az eddigi 80 helyett. Mondtam is Aliznak:

-Ez a brit hatékonyság.

-Még jó, hogy nem tudják mi az.

És ez így van. A statisztika szerint, a brit hatékonyság az fele a németnek és még a franciának is csak a 70%-a. Ami, tekintve, hogy miként vélekednek a franciákról /is!/, valóban nagy szégyen. Hogy mi lehet az oka? Brit tudósok, ha van hozzá EU pénz, akkor pár év alatt kiderítenék. Én megmondom simán, több éves kutatás és sajnos több ezer euro támogatás nélkül. A brit uralkodó nemzet, nem dolgozó. Ez így volt mindig. Mióta van birodalmuk. Most mondjuk nincs, de ettől még uralkodnak. Nem dolgoznak. Úgy nagy általánosságban. Mert errefelé is vannak dolgos emberek. Én is láttam ilyet. Néha csak messziről. És kérem, senki se felejtse: a tea. Mert azért bögrével a kézben baromi nehéz árkot ásni. Is.

Tehát 20 ember. A First Bus hamarosan csődöt jelenthet. Sok más céggel egyetemben. Amúgy az út klassz volt. Leszállni a buszról főleg. Bath még mindig szép. Más. Csendes. Nyugis. Sehol a kínaiak tömege, a rengeteg ember. Amitől igazi lesz az egész. A Mokoko-ban a kávé ugyanolyan finom. A Lemon drizzle sütemény is jó. És mégis nincs meg a hangulat. A The Pump Room, ami a harmadik könyvemben is szerepel, zárva. Nem emlékszem, hogy valaha is láttam a másik könyves helyszínt, a Pulteney Bridge-t ilyen üresen. Zárt boltokkal, kávézókkal. A George Streeten simán átmentünk, pedig máskor válogathattam milyen típusú autó üssön el. Egy nyomorult Rolls Royce nem jött arra! Be kellett érnem egy szakadt Aston Martinnal! Micsoda világ! A Royal Crescent-nél, ami szintén lesz a könyvben, legalább teli volt a fű. Emberekkel is. Viszont a Victoria Park szélén egyből volt üres pad. Hová kerültünk?! Az épület együttes most is fantasztikus. Elképzeltük, hogy a jövő héten itt lett volna Michael Bublé koncertje. Ilyen háttérrel. 180 fontért, fejenként! Miből maradtunk ki? Visszafelé Aliz benézett kedvenc boltjába, a FatFace-be, aztán ki is jött. Az, hogy rögtön kézfertőtlenítés és teljes szőrtelenítés van az ajtóban, még hagyján. Viszont olyan ruhaboltba, ahol nem lehet felpróbálni a ruhát, mi a tökömnek menjek be? Vírusos lesz? Tényleg? Honnan tudod pubi? És ha Mrs. Covid csak úgy bevitorlázik és megpihen egy pulóveren, azt honnan a tejes teába áztatott jó shortbread-be fogod tudni? Aztán még ez a 2 méteres baromság hozzá! Abroncsot! Most ugye már maszkot is kell viselni. Akkor meg minek a két méter? Eddig ugye azzal indokolták, hogy egy sima beszédnél eddig terjedhet a vírus. Oké. Hülyeség, a vírus se érti, de legyen. Most, hogy maszk kell, akkor ugye nem tud két méterre se menni. Ha idősebb, akkor a húsz centi is boldogság. A két méter az viszont maradt. És közben jajonganak, hogy nem megy a bolt. Bezony! Mert az nem hülyeséggel működik! Szóval Aliz gyorsan kijött. És ez volt máshol is. Persze, senki ne higgye, hogy a kevesebb vevő az gyorsabb kiszolgálást jelent. A Mark and Spencerben vettünk egy farmert Aliznak dolgozni, mert a réginek egy része úgy döntött, nem melózik többet. Nekem egy klassz pólót, amiben majd dedikálok szeptemberben a Vörösmarty téren. Igaz ezzel kapcsolatban komoly kétségeim vannak, mert Mrs. Covid átment politikába és az, mint tudjuk a legmocskosabb dolog a világon.

-Aki szereti a hurkát és a politikát, sose legyen kíváncsi, hogyan készül.

Szóval az a tökölődés, ami a kasszánál ment, az igazi brit dolog volt. Kivételesen tea nélkül. Ettől azonban nem lett gyorsabb. Egy ember volt előttünk, ezért 14 perc alatt végeztünk. Kifelé az ajtót elálló alkalmazott ajánlotta a kézfertőtlenítést. Aliz kilökött az utcára, mert tudta, az angol nyelvismeretem kissé hiányos /hahaha!/, de erre folyékonyan tudnék néhány clotted cream-mel ellátott scone-t gyalázó mondást említeni. Aztán betértünk egy Sainsbury Local üzletbe megvenni igazán fontos dolgokat. Ablak tisztítót, cipő pucolót, sütőpapírt egyebeket. A választék egy pusztulat a régihez képest. Itt is be volt csíkozva a padló /mi melójuk lehet mostanában a zebráknak!/, bár furcsállottam, hogy a két vonal annyira volt egymástól, ahol a lábam egymás elé téve elfért. Mielőtt mondtam volna valamit, Aliz rám szólt:

-Nem duma! Más mértékegység!

Úgy könnyű. A buszon felülre ültünk és igyekeztem a légzésgátló textil alapú készüléktől megszabadulni. Na de! Azért van kamera a buszon, hogy az ilyen vírussimogatókat leleplezze! Jött is az egyik First Bus alkalmazott, mert kettő volt, lásd még brit hatékonyság címszó alatt, és mondta a maszkot viselni kell az utazás alatt. Nem értem miért, de tisztán hallottam, mert sem Ő, sem a buszvezető nem viselt maszkot.

-Te Tuskó! Hogy nem derült ki a századnévsorból, hogy Te nem is vagy a század tagja?

-Úgy Csülök, hogy én olvastam a listát.

Rejtő Jenő ezt már kilencven éve tudta. A britek most kezdenek rájönni.

Mint a munkahelyünkön is pár dologra. Az egyik, hogy bármennyire is szép és jó, hogy a válság elejét egyáltalán túlélte a cég, így nem megy tovább. Ezért az 560 emberből 202 dolgozót elküldenek. Vannak részlegek, ahol 54 főből 50-et. És van ahol egyet sem, mint a Menedzsment. Így megy ez. Mindenhol. A másik, hogy úgy NÉGY azaz 4 hónap után megtalálták ők is a megoldást: MASZK! Komolyan. Csak a szedőteremben, csak a szedőknek. Kicsit furcsa, persze csak nekem, mert én nem vagyok brit, hogy a szedőkön kívül senkinek sem viselnie. Pedig ki be járnak a teremből mindenféle emberek, ott pakolnak, kiválóan tudnak útban lenni. Aliz szerint az uborka vagy a lila színű édes krumplira csak mi vagyunk veszélyesek. Senki más. Ez is olyan tipikus brit dolog, aki nem él itt, nem érti, aki itt él, azt baromira nem érdekli. Kay, aki az egyik igazgató neje, amúgy egy csupa szív, aranyos, kedves hölgy, készített otthon maszkokat. Ami persze nem jó rám, mert az én pofámhoz nagyobb kell. Hiába Ő nem ismeri Marosán elvtárs újabban újra alkalmazott mondását a zsemlével kapcsolatban:

-Nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy.

A lényeg, Britannia feltalálta a legnagyobb, mindenre jó megoldást: MASZK! Olyan ez, mint a Bazi nagy görög lagziban a Visin nevű ablaktisztító folyadék. Amúgy ha hiszel, benne, minden lehet gyógyszer. Ahogy apám mondta egyszer:

-Amikor a nőkkel el lehet hitetni, hogy a bölcsőháj / gyerekkaki/ hatásos a ráncok ellen, akkor a legtöbb nő magára fogja kenni.

Már bocsánat Hölgyeim! Amúgy az a véleményem, hogy a ráncok, amit ugye A JÓEMBER című könyvemben nevető árkoknak hívok, csak szebbé tesznek egy igazi NŐ-t, igazabbá, őszintébbé! Ennyit a maszkokról.

Tény, mivel Brit Tudósok állítják a jobbhanemlátod eszköz hasznosságát, a világ legnagyobb részén kétségeket támaszt. Viszont jó kedvre derít, vagyis nevetnek rajta.  Amikor elindult Mrs. Covid brit pályafutása, Oxford és Cambridge kiválóságai 240 ezer halottról vizionáltak. Jelenleg 45 ezernél tart Britannia, sajnos. Most, mivel az oxfordi tudósok két hónapja egy lépésre vannak a vakcinától /most 21-én bejelentették megvan az oxfordi vakcína, 22-én azt írták úgy néz ki megvan,23-án esetleg már megvan,Britannia és a brit tudósok /, arról elmélkednek, mint valóságot előadva, hogy a második hullám legalább 120 ezer halált fog hozni, karácsonykor lesz a csúcspontja / ez is szeret zabálni/ és február elejére csillapodik. Gondolom, pihen egyet és jöhet a harmadik hullám, mert annyira sikeres volt az első kettő. Szép mese! Olyasmiről állítani a tutit, amiről senki nem tud semmi biztosat, az nem bátorság, az ostobaság. Vagy Brit Tudósok véleménye.

A lényeg a végére. A következő könyvem a SZERELEM ÉS… várhatóan szeptember közepén jelenik meg a Könyvhétre. Elvileg dedikálni is fogok a Vörösmarty téren. Elvileg haza is tudunk menni. Aztán a gyakorlat majd megmutatja a szándék és a politika mit fog hozni. Mert ehhez Mrs. Covid-nak lesz a legkevesebb beleszólása lásd a magyar zöld-sárga-piros zónákat. A könyv viszont már szerkesztve, korrektúra készen várja a borítót. Más lesz, nem kicsit, mint A JÓEMBER. Most hetente több érdekességet is olvashattok róla a szerzői oldalamon. Maszk nélkül. Egy biztos: a SZERELEM ÉS… könyvet is én írtam, nem lesz unalmas. És Megyeri Norbi is feltűnik benne egy rész erejéig. Ez tuti. A jövő hét elején berobog az első részlet!

Barbi of Google egy nagyon okos, szép nő. Mindig gondosan mérlegel, tervez és dönt. Nagyon ritkán borul el az agya és nagyon ritkán akad ki befolyásolhatatlan dolgokon. Most Boris, a komisz maszk ötlete és az Igazak által kreált magyar zónabeosztás azonban kihozta belőle a következő Nagy Igazságot:

-Isten barmai lassan őrölnek!

See you later!