99. BRISTOLT LÁTNI ÉS A CSAPAT | Székely Nagy György

Minarik Ede mosodás halhatatlan szavaira mindenki emlékezhet.

-Kell egy csapat!

És kérem ez igaz mindenre. Teljesen nemzetektől független dolog. Vannak ugye egyéni dolgok, amiket az ember nem szeret csapatban csinálni. Meg lehet néha az egyéni tevékenységek társassá válnak, ami sokkal jobb.

-A magányosan végzett dolgok hátránya, hogy nem látod mások örömét.

KZS bristolszakértő mondta ezt miután újra belevetette magát a brit valóságba, ami jelen esetben a bath-i kórház tüdő osztálya. És persze megint túlórázik, mert a CSAPAT itt Britanniában kicsit mást jelent. Szeretném leszögezni, a britek nem rasszisták. Csak nem szeretik az idegeneket. Se. És ez más. Egy igazi brit csapat például KZS bristolszakértőéknél úgy néz ki, hogy vannak a britek. Ők az alap. Különös ismertetőjelük: nem a munka főerősségük, hajlamosak csak úgy nem megjelenni a munkahelyen. Aztán jönnek azok a britek akik mondjuk nem Buckinghamshire-ben nőttek fel, hanem esetleg Karachishire kevésbé ismert helyein. Talán Barbados County-ban. Fizikai munkán ezeket a briteket kicsit nehezebb megtalálni.

-Mi tartott ennyi ideig, hogy megtaláld az a cuccot?

-Baromi nehéz megtalálni valamit, ami nincs ott.

-Neked sikerült?

-Még szép.

Aztán jönnek azok, akik, mint KZS bristolszakértő is britek, de nem itt születtek, hanem mondjuk Wroclavshire-ben vagy Nógrádshire-ben. Őket már komoly munkán is tetten lehet érni. Viszont a genetikus gyökerek megmaradnak. Meg a nagyok is. Mert ha valaki eleve úgy áll hozzá a munkához, hogy mások is hozzáférjenek, az biztos nem egy sztahanovista génekkel rendelkező vájárutód. És a végén vannak az EU migránsok. A legrosszabbak, Brüsszel átka, a borzalom maga. Mindig dolgoznak. Ha kérik, még pluszban is. És nem hiányoznak. Meg gondolkodnak! Csupa olyan dolog, amit a britek többsége sosem tesz vagy csak a tévében lát két Love Island között. Szörnyű! És ez lesz egy csapat.

Nem lesz. Ugye itt Britanniában van pár dolog, amit meg kell tanulni, mint a Jobbra nézek, Ha lelépek! mondóka. Aztán a Don’t think, do it! Ne gondolkozz, csináld! És persze a Not is your buisiness! Nem a te feladatod. Ezek alapvető dolgok. Sajnos hátrányuk, hogy az utóbbi kettő alkalmas arra, hogy a csapatnak még a közelébe se jussanak el. A Nem a Te feladatod! az errefelé mást jelent, talán erről már írtam is. A magyar F…közöd van hozzá! helyett azt jelenti, Az a feladat másé, azt Ő végzi el. Na ja! De nem végzi el és ezzel az én munkámat akadályozza! Ez az, amit a legtöbbször nem látnak. Vannak a különböző munkaterületek, azokat végzik az emberek. És nem foglalkoznak vele, az milyen hatással lehet a másik munkaterületre, mert az Not is your buiseness! Ilyen egyszerű. Emiatt aztán sokszor és sok felesleges munkát kell elvégezni. Pedig mint tudjuk Time is money! Nem is kevés. Persze a LOGIKUS, HATÉKONY, GAZDASÁGOS azok nem használatos szavak Britanniában. KZS bristolszakértő szerint, most Mrs.Covid miatt öntik a pénzt az NHS, az itteni SZTK, minden részlegébe. Ilyen erővel az ablakon is kidobhatnák, mert rengeteg felesleges dologra költenek. Pedig az a pénz jó lenne másra. Vagy másnak. Például KZS bristolszakértőnek, aki most túlórázik.

-Nem kellene, mert van elég ember, csak ugye a szervezés. Meg sosem lehet tudni, kinek támad kedve otthon maradni, mert ott jobb a wi-fi. És ezek aztán évekig ugyanezt csinálják. És nem a wi-fi miatt.

Ezt a részét saját munkahelyünkön mi is tapasztaljuk. A múlt pénteken, mikor fél 12-kor megérkeztünk, azt láttuk, hogy a hűtőnél még pakolnak fel a kocsijaink! Az első autónk hajnali fél háromkor EL KELL HOGY INDULJON, mert nem ér oda időben a címre. És utána hullámokban indul a többi WAVE 1,2 és a többi. Normál körülmények között, ami mostanában olyan álom kategóriába került, mint a megegyezéses Brexit, reggel 6 kor, amikor az éjszakás műszak végez, az autók már bepakolva elindultak és az utolsó WAVE 6, a hatos hullám indul . A házhozszállítás meg később, mert az nem időre megy. Nos ez most úgy néz ki, hogy az éjszakások a múlt hónapban fejenként 30-40 óra túlórát hoztak össze, hogy készen legyenek, nem mindig sikerül. Akik a túlórát összehozták, nem angolok. Mert Ők reggel 6-kor lépnek, mert lejárt a munkaidő. És akkor azt mondják, az Éjszakás Csapat. The Night Shift. Hm.

Vannak dolgok, amiket már most lehet látni Mrs. Covid ürügyén. Egy. Az angol munkaerő a legjobb. Teázásban. Hiányzásban. És nem lehet velük csapatot alkotni. Mert Ők angolok. És az angolok uralkodni szeretnek. Akarnak. Mert ezt tették már évszázadok óta. Hogy a világ megváltozott? Változzon úgy, ahogy az angoloknak jó. Mint a Brexit tárgyalások. Ugyanezt várják el. 64 millió brithez alkalmazkodjon 27 ország 500 millió lakosa. Ez természetes. Kettő. Azokat a feladatokat, amiket az EU migránsok megcsináltak, csak fokozott brit munkaerővel lehet pótolni. Ez viszont költségnövekedés, azt viszont csak egy szintig lehet növelni. Három. Meglehet okos emberek szerint Lengyelország lesz az új Németország, ám aki már dolgozott együtt lengyelekkel, bizton mondhatja, hogy ez csak akkor valósulhat meg, ha a lengyelek helyett németek fognak az országban élni. A lengyelek sajátossága, mindenkit és mindent utálnak, ami nem lengyel. És ez vonatkozik a kristálycukorra is. Amíg valamelyik más népcsoport tagjait kell „kicsinálni”, addig még együtt működnek. Amikor ez megvan, akkor jön az, hogy egymást kezdik el aprítani egészen addig, amíg csak az a csoport marad, amelyhez tartoznak. Meg az angolok. Mert nyalni aztán tudnak. Meg beszélni. Folyamatosan. Ha van ingyen levegő, akkor vesznek, ha nincs, akkor anélkül.  És dolgozni is, ha kell. Meg, ha látják az angolok. Még így is jobb, mint a brit munkaerő. Viszont nem isznak teát. Kizárólag lengyel ásványvizet, meg sört. Lengyelekkel sosem lesz EGY csapat az egy helyen, azonos célokért dolgozókból.

Mi Alizzal, nagyon büszkék voltunk, hogy tagjai lehettünk annak a csapatnak, amelyik MEGCSINÁLTA, túlélte és életben tartotta a céget. Nagyon nagy élmény, nagyon nagy meló, de sikerült. Talán mert nagyon akarta mindenki. És mert nagyon kevesen voltunk. Britek, litvánok, lengyelek, magyarok. A célt VÉGRE mindenki megértette. Amolyan Cseh Tamás jelszónk volt: Hátat a falnak és megdögleni! Csak MI túléltük. Igazi csapatként. Phil a tulaj, Darren az új kisfőnök, Meda a litván kislány, Sylvia és Barbara a lengyel hölgyek, George a sosemmosomkiapólóm sofőr és a sok remek magyar srác Norbi, Szabi, Emil, Richárd, Emőke, Szandi, Roxy. Meg mi. Nagyon jó volt!

Aztán jött a karantén után a visszatérés, a felpörgő rendelések és lassan megint ott tartunk, hogy én nem hozok karfiolt az üres polcba, mert nem az én dolgom, bár én nem tudok dolgozni miatta vagy meghagyom ezt a cumi rendelést, majd más szenved vele. Sokan voltak, akik azt mondták , a karanténok után meg fognak változni az emberek. Idézem KZS bristolszakértőt:

-HAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!

És igaza van. Én mindig is szerettem csapatban játszani, pedig voltak nekem is magányos időszakaim, ami nem volt örömöktől mentes, csak nem az igazi. Ez a mostani Covid időszak is remek volt. A valóság nevű vonat azonban jön és akkor is átmegy az átjárón, ha a lámpa nem működik.

Persze ha már Britannia, nem maradhatnak ki a főleg angol focicsapatok, melyeknek Mrs. Covid belibbenése előtti értéke meghaladta a magyar GDP-t. Most meg ki tudja? A lényeg, hogy itt is ugyanaz játszódott le mint szerte a világban: egyre kevesebb a hazai játékos. Aztán nem értik, hogy a honi válogatott miért is gyenge, persze mihez képest. José Mourinho, aki egy remek szakember, viszont egy borzalmas fickó, mikor odakerült a Chelsea kispadjára, azt mondta CSAPATOT fog építeni, ezért az angol labdarúgók javarészét kitette. Aztán jöttek mások. És megnyerte a Bajnokok Ligáját. Aztán azt nyilatkozta: ez az angol foci diadala. A meccsen EGY angol játszott, John Terry, csereként három percet, mert megérdemelte, hogy annyi év után egy kis sikerben legyen része. Amikor tavaly a Liverpool nyert, már három angol játékos is játszott. Van haladás. Igaz , angol csapat, angolok nélkül eredményesebb. Ki érti ezt?

Nagyszerű volt a Fejős Éva Regényíró November csoportban megírni A JÓEMBER című könyvemet, ami most eljutott az utánnyomásig. Mert van az Erawan kiadó csapata, amelyik megcsinálta a könyvet. Mert nélkülük nem ment volna. És az utolsó információ szerint szeptember 18-án beszállítják a csodaszép borítóval és különleges tartalommal rendelkező SZERELEM ÉS… című könyvemet a raktárba, aztán megy a boltokba. Nagyon jó érzés. Nagy boldogság. Talán 17 hónap után otthon leszünk   / ma szeptember 11-e van és holnap indulunk, még ugye…/ és személyesen veszem kézbe az új könyvet. Mert van egy Csapat, amelyik ezt lehetővé teszi, köszönet érte! Csak úgy mondom, hogy vasárnap, szeptember 6-án befejeztem az új könyvemet, ami mindig is A SLAG címet viselte. Most jön az átnézés, átírás, az „ itt ki mondja mér mondja” helyzetek feloldása, a „ha már itt volt akkor miért érkezik meg újra” dolgokon való meglepődés. Biztosan meglepő, de ez nagyon más lesz, mint a többi. Ugyanolyan hülye, mint én, talán mert én írtam. Remélem, meglátjátok, olvashatjátok. Majd. Mert van egy igazi kalandregény, ami már a Csapatnál van és Ők Könyvet csinálnak belőle. Így megy ez!

Barbi of Google már visszavette home office helyét a Direct Line biztosító cégnél és egy nagyon húzós hétfőn és két csomag papír zsebkendő cafatokra tépésén van túl. Közben volt ideje a Szuperkupa döntővel is foglalkozni. Összehasonlította a stadion és egy köztér méretét. Ebből egyértelműen rájött, a  városban lévő tér nagyobb, ám veszélyesebb vírus szinten, mert ott nem fociznak, olvasnak. Az meg a vírus kedvenc foglalatossága, mint az köztudott. Ezért aztán ezt a megfigyelést közölte velem, amivel maximálisan egyetértek:

  • Vannak olyan fejű emberek, akiknek azért a labda a kedvence, mert abban is csak levegő van.

See you later!