FURBLOG 11. rész | Székely Nagy György

Nem is kezdem az időjárással, mert ez inkább helyben járás.- Anglia! Kicseszett eső, borzalmas kaja, ronda nők, kicseszett Mary Poppins – mondja BLÖFF című remek Guy Ritchie filmben Dennis Farina, aki egy new york-i gengsztert játszik.Ez sarkos vélemény, amiből Mary Poppins nem is igaz. És vannak itt szép nők is. Legfeljebb nem angol szülőktől. Ezt viszont senki sem kérdezte. Ennyit az esőről.

Még tegnap olvastam egy interjút Dr. Csernus Imrével, új könyve kapcsán. Amit ott elmondott, akár izgalmas és jó könyv is lehet. Az igazi baj ezekkel a Csernus könyvekkel, hogy főleg azok nem olvassák, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Tisztán látni, összefüggéseket találni. Van jó pár dolog, amivel nem értek egyet a dokival. Ez nem azt jelenti, hogy nekem van igazam. Csak más a véleményem. Ez itt Britanniában teljesen normális és megszokott dolog, igaz vannak a világon olyan országok, ahol csak EGY embernek lehet igaza. És most nem a Vatikánra gondoltam és az Istenre. Mellesleg kizárt dolog, hogy az Isten ilyet mondott volna bárkinek. Annál okosabb. A könyvben a hét főbűn mentén viszi a fonalat. Kevélység. Fösvénység. Bujaság. Irigység. Torkosság. Harag. Jóra való restség. Ez mondjuk mind olyan ,ami az egyházakról elmondható. Nos, Csernus azt mondja volt egy nyolcadik főbűn is, a Hazugság, csak azt hazudták, hogy az nincs. Így megy ez! Kétségtelen, érdemes lesz elolvasni a könyvet, remélem e-könyvben is megjelenik. Mert a papír, az nekem nem elérhető. Könyvben sem.

Vasárnap nem sok minden szokott történni errefelé sem. A Sunday Roast az viszont kötelező angol dolog. Amit általában étteremben esznek az angolok, igaz néha a zabálnak szó jobban fedi a valóságot. A Sunday Roast egy egyszerű dolog. Olyan, mint otthon a rántott csirke. Általában egy vagy két szelet hús. Marha, birka, sertés vagy pulyka. Színhús. Így pulykánál csak a melle része jöhet szóba, ez egy igen szimpatikus szokás. Mikor még általános cseszegesünkvalakit állásom volt a Redwood Farm nevű étteremben, akkor a roast sütő takarítása is az én dolgom volt, nagyjából minden más takarítással együtt. Skacok , ami ott szagban, mert az nem illat volt, előkerült sütés után az a nem semmi kategória első helyezettjeként fogható fel. Gondoljatok bele. Betettek a srácok egy tizennégy kilós pulykamellet, ami sütés után már csak kilenc kiló volt. A többi ott maradt. Ugyanez a sertésnél és a többinél. Hihetetlen! A birka általában száraz volt, akárcsak az összes többi hús. Ez itt nem probléma, mert minden húshoz gravy szósz van, vagyis az hozza az ízt. A pacallá főzött zöldségnél szintén. És persze krumplipüré, mash potato vagy chips, azaz sült krumpli még melléje. Ez is gravy szósszal öntözve. Ha Britanniában jártok, ne lepődjetek meg, hogy a só a legritkább esetben van az asztalon. Külön kell kérni és ezzel a pincér le is vette, külföldi vagy. Ahogy a Menopauza című darabban mondja az egyik hölgy:

-Ó én elvagyok ízek nélkül, Angliában nőttem fel!
Ez kérem tökéletesen igaz. A gyümölcsökre is. Amik gyönyörűek, nagyok meg minden csak nincs ízük. Errefelé ez járja. A Sunday Roast-hoz adaléknak. Van sok olyan étterem, amelyik úgynevezett carvery-t üzemeltet. Ez egy olyan pult, ahol lehet választani hány szelet és milyen húst kér valaki. Ezt kifizeti, viszi a blokkot. A carvery chef ilyenkor szeleteli a húst, adja a yorkshire pudingot, aztán a zöldségek és krumplik garmadából mindenki szedhet magának, amennyit elbír. Persze leöntve gravy szósszal. Bármilyen hihetetlen, a bébi répa /carrot chantennay/ és a mézes fehérrépa a legnagyobb kedvenc! Most, hogy az éttermek a józan ésszel együtt zárva vannak, házhoz szállítás van sok étteremnél.

Megrendeled, magad állítod össze, fizeted és hozzák. Mert Sunday Roast nélkül a maradék birodalom is elveszne. Nálunk egyébként Aliz lazacot evett édes krumplival én pedig chilis babot tortillával. Sunday Roast nem szokott lenni, lévén a rántott halloumi sajt vagy a hal nem része, így Aliz kimaradna. Azt meg ugye mégsem.

Ha már Birodalom. Az angolok a mai napig abban a hitben ringatják magukat, hogy ők egy birodalom alattvalói. Ebből az alatt, az még megvan, a birodalom nyomokban. Uralkodni, azt szeretnek. A királyság, mint intézmény, talán az egyetlen fix dolog a britek életében. Meg a Sunday Roast. A The Crown című Netflix sorozat negyedik új évadját mától tették elérhetővé. Én mindig is imádtam az ilyen sorozatokat, most örültem, hogy végre láthatom. Remek szereplők és nagyon jó alakítások vannak. Tobias Menzies Fülöp hercege vagy Helena Bonham Carter Margit hercegnője fantasztikus. Aztán jön Gillian Anderson Margaret Thatcher-je és mindenki csak mögéje állhat be. Egyszerűen mintha őt látná, hallaná az ember! Nekem Maggie Thatcher amúgy is a kedvencem, Gillian Anderson meg imádnivaló egy nő /a The Fall című angol krimit, ami észak-írországban játszódik és Ő a főszereplője, azt nézzétek meg, kiváló krimi és kiváló alakítás/ így együtt a kettő, fantasztikus. Két részt néztem meg, holnap jöhet még kettő. Ráérek, más dolgom nagyon nincs.Könyvek nélkül ne múljon a napod. Nos ,ma hajnali felbuzdulás által a tegnap elkezdett novellát, mert az lett, mára befejeztem. Még nem olvastam el, az most jön. A Forma 1 után. Mert, ahogy Aliz mondja, szeretek szenvedni. A mostani F1 az szenvedés. Itt Britanniában a capuccino félisten Hamilton miatt nézik és alszanak el rajta. Én meg azért, mert szeretem. És ott van Kimi, a legjobb, a legnagyobb, aki egy olyan autóval is képes csodákra, amivel a legjobban parkolni lehet.

Olvasok is mindennap. Harari Homo Deus-a van soron , aztán Almási Kitty jön, a cím nincs meg, a könyv igen. És pályázok az új Kepesre is. A legjobban az AJÁNDÉK című Erawan karácsonyi kötetet várom, mert nagyon kíváncsi vagyok ki mit hozott ki a témából. Biztosan jó lesz! Ti se feledjétek!Ez volt a tizenegyedik nap!