FURBLOG 12. rész | Székely Nagy György

Britannia ma két borzalmas dologgal szembesült. Egyrészt a Nemzeti Csapat simán kikapott tegnap Belgiumtól, momentumuk is alig volt, ami az írek elleni meccset látva, meglepő. Másrészt Boris, a komisz önkéntes karanténba vonult, mert egy Covid Pozitív emberrel találkozott. Ha azt vesszük, milyen ütemben rúgja ki a munkatársait, kész csoda hogy a barátnőjén kívül mással is találkozik. Annak idején a stand up comedy képviselői azzal vicceltek, itt Britanniában, hogy Boris Johnson minden nővel lefekszik, aki él és motyog legalább. Így Mrs.Covidot is megdugta, aztán szívhatta az oxigént. Ahogy ma reggel olvastam, Boris, a komisz saját törvényének az áldozata, miszerint a lakcímén kívül nincs szex neki. Se. Ezért házhoz hívta Mrs. Covidot, mert nem bírja ki. Sosem bírta. És persze úgy suttyomban beszólt az EU-nak: Ha nem hagyják abba a „zaklatást”, megszakítja a tárgyalásokat! WOW! Szegény brit tudósok még mindig egy lépésre vannak egy vakcinától és most még ezt is kutatniuk kell, mit is jelent a „zaklatás” ebben az esetben. So it goes!Persze minden újság, hírcsárda, website és Mary néni is azzal van tele, hogy ahogy Martin Brundle a SKY tv szakértő-riportere, egykori F1 résztvevő mondta: Lewis Hamilton kiélezett küzdelemben, óriási csatában, zseniális versenyzéssel megszerezte hetedik vb címét. Minden tiszteletem Martin Brundle-é, hogy annyi tehetséggel több idényt is lehúzott az F1-ben, de Ő valami teljesen más világbajnokságot látott. Ha egy kés ilyen éles lett volna, mint az F1-ben a küzdelem, akkor a meleg vizet nem lehetett volna elvágni. Az óriási csata az ébren maradásért folyt, a zseniális versenyzés pedig egy olyan autóval és csapattal, mint führerfekete Mercedesé, nem nagy kunszt. Ettől függetlenül, szép teljesítmény, a 2021-es címet is oda lehet adni neki. Szép volt Lewis, térdre!

Egy új kampány van kibontakozóban Britanniában, a „Csak meg akarjuk ölelni a gyerekeinket karácsonykor!” . Biztos sok követőre fog találni, mert az emberek legnagyobb része nem érti, miért is kell az egész lockdown. A hétvégén több mint száz esetben kellett a bristoli rendőrségnek intézkednie, mert este 10 után csoportosultak jó páran. Azt csinálták, amit a pub-okban: egy pint a kézben és beszélgettek, nevettek, néha énekeltek. A kocsma kultúra itt Britanniában inkább a találkozásra, beszélgetésre, együttlétre vonatkozik, nem elsősorban az ivásra. A legjellemzőbb dolog, hogy egy pub-ban akár órákat is el lehet egy pint /0,588 liter/ sörrel, ciderrel vagy ale-lel. Mindenki természetesnek veszi. Közösségi és nem vedelési helyszín egy pub. Főleg falun, ahol néha csak a hírek meghallgatása a cél vagy találkozni másokkal. Aztán ugye a meccsnézés, közösen. Esetleg lóverseny, mint a héten a cheltenham-i nagy díj, aminek a fogadási összege a három nap alatt 420 millió font volt! WOW! Vannak városok, amik a lóversenyből élnek, mint Newmarket, Ascot, Epsom, Cheltenham. Amikor verseny van, lóvásár vagy bármi lovaglással, lóval kapcsolatos rendezvény, akkor ezekre a városokra, de még a környékre is kiteszik a NO VACANCY! MEGTELT táblát. Most persze ők is bajban vannak, mert versenyek már vannak, nézők nincsenek. Kétségtelen, a fogadásokból és pénzdíjakból szépen részesednek, de maguk a városok üresen konganak, ahogy az üres cheltenham-i lelátót és Boris, a komisz képét tették egymás mellé : SO EMPTY! MILYEN ÜRES! felírattal. Így megy ez!Végignéztem a The Crown új évadát, ami sokkal jobb volt, mint az előző. Gilian Anderson Maggie Thatcher alakításáért minden díjat odaadnék neki. Josh O’Connor Károly hercege a pipogya, semmilyen férfi bemutatásáról tökéletes lett. Emma Corin pedig maga Lady Di volt. Voltak remek mondatok, jelenetek. Mikor Margit hercegnő azt mondja: Károlyt egy okos tehén irányítja / Camilla Parker-Bowles/, a kis Dianának semmi esélye.WOW! Aki tudja, nézze meg!

A tizenkettedik napon a negyedik e-könyvet is megvettem. Így mulat egy furlough úr! Margaret Atwood: Macskaszem című könyvéhez jutottam hozzá. Kíváncsi vagyok rá, nálam a Hölgy etalon! Másik hír, hogy J.K. Rowling új gyerekkönyve könyv alakban is megjelenik, most karácsonyra, itt Britanniában. The Ickabog a címe. Tervezi a Cormoran Strike sorozat új kötetét is, ami krimi, Robert Galbraith néven írja őket. Nem egy Chandler, olvasva jobb, mint a tv sorozat. Pedig Tom Burke Cormoran-ja remek alakítás. Kicsit sablonos, kicsit mesterkélt. Felizzó izgalom, pár percben, aztán fél óra szundi. A végén pedig negyedórában Monsieur Poirot féle elmagyarázása a dolgoknak. Mindig nehéz újat írni. Mert ugye van a bűn, aztán a megoldása. Mert ugye a krimi lehet sablonos és lehet olyan izgalmasan, fordulatosan megírni, hogy nem teszed le a könyvet, inkább azzal mész mindenhová, még kisdologra is. Nagynál meg kötelező! Pici humor, pici leírás, még pár könnycsepp is hozhat újat! Sosem szabad azt mondani: ilyet már olvastam! Mert nem olvastál! EZ más! És ezt nehéz elérni. Amikor olvasok egy könyvet, ami mondjuk távol áll tőlem, nagyon távol, még annál is távolabb, akkor mindig azt nézem: olvastam hasonlót vagy sem? És ha nem, akkor eredeti, jó könyv, akkor is,ha én nem szeretem. Amikor nagyon várok egy könyvet, ami jól indul, vannak benne WOW! részek, a végén pedig leül, mint sértődött játékos a cserepadra, akkor mérges vagyok. Mert nem azt kaptam, amit vártam. És hogy mennyire kár érte. Aztán vannak olyan kötetek, amit vár az ember, aztán csak bólogat, OTT van ez, mint bölcsőháj a pelenkában! Az Erawan kiadó Csapatának AJÁNDÉK című novelláskötete is OTT lesz. Nagyon! Igen, ezt már most tudom. Pedig nem olvastam. Csak tudom, kik írták a novellákat. Ennyi. Ne hagyjátok ki! Az Erawan kiadó oldalán már előrendelhetik. Nagyon occsón!https://erawan.hu/elorendelheto/ajandek

Hogy a Covid hurkák szaporodjanak, a Coop új crisps-eket , otthon chips névre hallgatnak, dobott piacra. A képeket láthatjátok alant. Nálunk Aliz a crisps mániás én maradok a csokis mazsolánál és a mince pies kutatásnál. A Covid hurka viszont mindkettőtől gyarapodik. Aliz ugye lefutja a maga heti úgy 30 kilométerével. Én kísérletképpen lelustálkodom. Még a hurka csökkentése nem igazán megy, de már csak egy lépésre vagyok tőle. Mince pies utánpótlás ma érkezett.Ez volt a tizenkettedik nap!