FURBLOG 13.rész | Székely Nagy György

A tizenhárom szerencsétlen szám, tartja a közhiedelem. A pszichológiából tudjuk, amit sokszor hall az ember, azt hajlamos elhinni. Hogy ez a legjobb, azt csak a hülyék veszik meg és Te, hogy amit Ő mond az az igaz, hogy ne nézz utána mi megmondjuk a frankót. Aztán amikor egyszer csak találkozik a valósággal, ami szembejön és ráköszön, akkor az emberek többsége hirtelen felébred és szembesül azzal:

-A kutyamindenit! Itt rézsút köpnek szembe!

A tizenhármas szám, a tizenharmadika az nem szerencsétlen dolog. Csak annak mondják. Jó, el kell ismerni, a templomos lovagoknak, akiket Szép Fülöp parancsára fogtak el 1307 október 13-án, pénteken, talán nem volt olyan szerencsés nap. Igaz, nem 13-án égették el őket. Azóta az áldott egyház jóvoltából ez a babona a 13-áról és a péntekről elterjedt, minden igaz keresztény fél tőle. Amúgy az egyik legfontosabb dolog egy hitet kisajátító szervezetnél a félelem folyamatos fenntartása. Csak úgy mondom. Vannak olyan igen fejlett, akár 140 karakternyi üzenettel kormányzott országok, ahol nincs 13-ik emelet. Nincs 13. sor még a repülőgépen sem. A XXI. században! Mert meglehet boszorkányok nincsenek, tudatlanok viszont egyre többen. Így megy ez! Nekem amúgy szerencsés szám a 13. Sok minden jó történt akkor velem. Biztosan rossz is, de arra már nem emlékszem. Amúgy 13 könyvre tervezem az írói munkásságomat. Ha addig nem fogok a Nobel díjas dobozomra egy „eredeti műért” járó Oscart tenni, akkor elég lesz annyi!

Ahogy most látom Aszi mögül a helyzetet, még 13 nap múlva is a FURBLOG írás fogja kitenni az időm egy részét. A cégem, az Arthur David Food with Service Ltd. nehéz helyzetben van. Arról már szóltam, hogy egy jó stratégia kidolgozása után elindultak egy úton, amihez fejlesztések kellettek és ehhez kölcsönt vettek fel. Ez teljesen normális dolog. Aztán jött a vírus és rombolt mindent. Azt túléltük és elindultunk felfelé,októberben a tavalyi forgalom 80%-át hoztuk feleannyian, amikor is újra a teljesen felesleges lezártak mindent. Ez aztán a brit cégek 41%-át /Financial Times/ hozta igen rossz helyzetbe. Minket is. Ma a főnökök tárgyalnak újra a bankkal valami megoldásról. Ugye ebben az a nehéz, hogy nem lehet tervezni. Ígérni, trendeket mutatni, mert senki nem tudja, hogy mikor fognak megint rossz és felesleges döntéseket hozni a vírus ürügyén. A bankot is meg lehet érteni, pénzből él és most nincsenek meg a megszokott források, a megszokott ügymenet, bevétel. A kockázati mutató egyre magasabb és TERVEZNI, ők sem tudnak. Meg kell egyezni, mert nincs más lehetőség.-Senki sem boldog, tehát jó kompromisszum született – ahogy azt Tyrion Lannister mondta a Trónok Harca sorozatban. Remélem így lesz!

Mr.Hancock az egészségügy miniszter ma reggel egy interjúban megpendítette, hogy esetleg december 2-a után is maradna a lockdown. Nem aratott sikert vele. Szerintem nincs már messze az az idő, amikor az emberek azt mondják: inkább a covid, mint a bezárás. Itt Bristolban a rendőrség nagyon nehezen bír a bezárás miatt a pub-ok előtt lévőkkel, vagy raktárakban illegális bulikat szervezőkkel. A legutóbbin 700-an vettek részt. Eddig ez főleg hétvégén volt probléma, most már hétköznap is az. Ehhez hozzájárul az, hogy lockdown ide vagy oda, a mutatók nem változnak. Nem javul, nem lesz rosszabb, ugyanolyan, mint mikor NEM VOLT lezárás. És ilyenkor ugye nehezen hisz bárki bármit. Főleg, amikor olyanok mondják, mint Mr.Hancock, akiről a HAZUG szó előbb jut eszébe bárkinek itt Britanniában, mint az, hogy HITELES. Nem lesz ez könnyű dolog. Szegény Boris, a komisz még azzal is szembesült, hogy Skócia más úton jár, mondjuk úgy, nem érdekli az angolok mit csinálnak. Aztán a legújabb statisztika azt mutatja, 68%-ra ugrott a függetlenség pártiak aránya. Huppsz! Egyből figyelmeztette is Nicola Strurgeon, skót miniszterelnök asszonyt, hogy bármilyen függetlenedés, nagy károkat okozna. A válasz: Skóciának nem. Hm. Boris, a komisznak még ott van az EU is, mint állandó probléma. Most azt mondta: decemberig az EU nak van ideje elfogadni a brit álláspontot, mint megoldást. Trump se mondta volna szebben. Ami tegnap végleg elrontotta a napját, az az RCEP megalakulása. A Regional Comprehensive Economic Partnership nevű ázsiai szövetség nem jött volna létre, ha Trump nem piszkálja és ugatja le következetesen Kínát, mert úgy gondolta az jó Amerikának. Rosszul gondolta. Létrejött egy 2,2 milliárdos piac, India még nem lépett be, de megteheti bármikor, akkor 3,4 milliárd ember lesz benne és a Föld GDP-jének a 36%-a. Nem semmi. Kína megint nyert, tény a covid kellett hozzá és egy Trump, hogy létrejöjjön. Boris azért szomorkodhat, mert Japán már szólt, a frissen megkötött szabadkereskedelmi egyezmény néhány részét át kell tárgyalni. Ausztrália, Korea és Új-Zéland pedig halasztást jelentett be a tárgyalásoknál. Na most az a fránya 2021 január elseje egyre közelebb van, amikor az Egyesült Királyság megegyezés nélkül lép ki az EU-ból és nem lesz új megegyezés a legnagyobb partnerekkel sem. Ehhez jön még az itt Britanniában csak Biden ultimátumként emlegetett dolog az írekkel kapcsolatban. Nem könnyű. És akkor egész nap otthon lenni Carrie Symonds – szal, a barátnőjével, aki úgy aprítja az embereit, mint Mel Gibson a RETTENTHETETLEN című filmben az ellent. Néha sajnálom, komolyan! Ja, nem.

A napi rutin így a 13. napon már működik. Aszi, mint munkahely már folyamatosan bekapcsolva vár rám. Nekem hiányzik a napi küzdelem, a Nyisd meg má!!!! és A vírus rágja meg a procidat!!! fenyegetések. Aztán írok, most például FURBLOGOT. Viszont jött egy újabb ötlet, amit ez után fogok leírni. HA el tudom olvasni. Igazi kalandregény ötlet, bele kell vágni, mint merész szabó az anyagba, aztán vagy ágytakaró vagy nyári ruha lesz belőle. Ha el nem szabja. Mint az köztudott. Ma reggel végére értem Noah Yuval Harari: Homo Deus című könyvének. Nagyon jó volt. Sok mindent felvet, sok mindenen lehet gondolkodni. Nem igazán pozitív a végkifejlet, amit felvázol, de ugye az embereknek kell dönteniük. mit is akarnak, merre akarnak menni. Nem EGY út van, ám nekem a vége valahogy ugyannak látszik: vagy egyéniségként meghalni, vagy tömegként, tömegben élni, ameddig az algoritmusok hagyják. Így megy ez! Margaret Atwood: Macskaszem című könyvét elkezdtem. Néha Almási Kitti: Bátran élni! című műve majd jó lesz, olyan kisöpröm a fejem érzésnek. Mint mikor vizsgákra készültem és a vallás szociológia tanulást egy kis Rejtővel pezsdítettem fel. Úgy 35 éve. Amúgy 5-re kollokváltam. Azon a napon született a fiam. 23-a volt. Azt, hogy jön, azt viszont 13-án tudtam meg. Ugye,ugye! Aztán pár hét és jön az általam is nagyon várt AJÁNDÉK című Erawan karácsonyi novellás kötet. Figyu Skacok! EZT CSAK az Erawan oldalán tudjátok megrendelni! Akár már most is! A végén ideteszem a linkeket, amin keresztül MÁR MOST előjegyezhető az AJÁNDÉK novellás kötet és A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ című új könyvem is. Az se lesz rossz, párszor már olvastam. Vannak Szerzőtársaim, aki már elárulták a karácsonyi novellájuk címét, részleteket közöltek belőle. Sajnálom Srácok, ezt én nem fogom megtenni. Tudjátok, hogy ez lesz az UTOLSÓ Norbi történet és hogy a karácsonyról szól. A többi legyen meglepetés. Aki szerette A JÓEMBER című könyvemet, ezt is szeretni fogja. Aki még nem olvasta A JÓEMBER című könyvemet /na jó, nincs ilyen, de esetleg, ugye?/ az a novella után el fogja olvasni. Remélem. Hiszem. Bízom benne! Ennyit a karácsonyi novelláról. Az Erawan kiadónál már elindult a karácsony, remek csomag ajánlatokkal álltak elő, azt is megtaláljátok itt a linkek között. Minden szerző könyve elérhető lesz, kedvezményesen, az AJÁNDÉK novellás kötetet akár valóban ajándékba is megkaphatjátok. A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ című új könyvem is a csomag része, Fejős Éva új krimije és Szénási Kriszti új regénye szintén benne lehet. Vagy Fodor Zsana, Farkas Andi és Szlavicsek Judit kötete. Ti döntitek el. EZ aztán választék! Nézzétek meg!

Ez volt a tizenharmadik nap!