FURBLOG 14. rész | Székely Nagy György

Tegnap este egy beszélgetős műsorban, amit az ITV Isten tudja melyik csatornáján néztem, hallottam egy kifejezést. FLINGLISH. Totálisan nem értettem, ami ugye nálam abszolút normális dolog. Kérem kiderült, hogy itt Britanniában a Full English Breakfast-ot , a komplett angol reggelit így hívják. Olyan, mint pl. a GT, ami a gin and tonicot takarja vagy a SPAGBOL, ami a nagyon kedvelt bolognai spagetti angol neve és ami miatt egy olasz gyilkolni is képes. Ennyit a beszélgető műsorokról.

A beszélgetés amúgy arról ment, hogy mekkora áldás a brexit a briteknek, akik újra visszakapják szuverenitásukat, felszabadulnak Brüsszel békjója alól és végre nem szól bele senki se az életükbe. Arra a kérdésre, hogy mikor fogja visszanyerni az Egyesült Királyság azt a mintegy 210 milliárd fontot, amit eddig a brexiten vesztett, a válasz egyszerű volt: a szabadság megér ennyit. Ugye hogy valójában milyen szabadságot is kellene visszanyerni és kitől, még mindig nem világos.Brit tudósok egy lépésre vannak attól, hogy megtudják. A britek voltak ugyanis a legszabadabbak az EU-n belül,lásd angol font megmaradt, nem kellett a schengeni övezetbe belépni, annak ellenére, hogy a brit pénzrendszer nem volt kompatibilis az EU pénzrendszerével, London lett a pénzügyi központ. Szóval nagy kamu, de bejött. Mint az a 3,5 millió EU migráns /itt Britanniában hivatalosan is így emlegetnek bennünket/ aki a munkájukkal és a fogyasztásukkal évente 0,8% -ot tettek hozzá a GDP hez, lehetővé téve, hogy a 2005-ben még csak 2,1 millió „benefiten”, segélyen élő britek száma 2016-ra 4 millióra emelkedjen. Mert a britek javarésze nem szeret dolgozni. Élni szeret. És uralkodni. Ahogy a kedvelt nótájuk is mondja:Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!Britons never, never, never shall be slaves.Uralkodj Britannia a hullámokon,Britek, soha, soha, soha nem lesznek rabszolgák!Ennyit a FINGLISH-ről.

Boris, a komisz bejelentette 2030-ban már csak elektromos hajtású autót lehet eladni az Egyesült Királyságban. Remek. Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője üdvözölte a Zöld Britannia tervet és örömét fejezte ki, hogy addigra lesz plusz 21% villamos energia kapacitás, persze megújuló energiából, kiépül a szigeten a töltőhálózat, ez úgy 60 milliárd font lenne, megtörténnek a lakossági fejlesztések, ami zökkenő mentessé teszik az otthoni töltést és találnak új munkahelyet úgy 620.000 embernek, akik eddig az autóiparban vagy annak kiszolgálóiparában dolgoznak. Ne keressétek, Boris, a komisz erre /SEM/ mondott semmit. Jacob Rees-Mogg,a konzervatívok konzervatívja, annyit jegyzett meg, az ellenzék nem akarja a zöld programot, tönkretenné Britannia jövőjét, ezért jó, hogy a Konzervatívok kormányoznak. Ismerős? Másik belengetett ötlet: HA marad a lockdown december 2-a után is, akkor karácsonykor december 24 és 28 között felfüggesztenék azt, öt napra! ABRONCSOT!!! Oké, itt december 25-e A KARÁCSONY! És persze 28-a bank holiday, fizetett állami ünnep, Boxing Day néven. A Boxing Day régen az a nap volt, amikor az Urak és Hölgyek a szolgáiknak, embereiknek megköszönték egész évi robotolásukat és ajándékot adtak nekik kis fa dobozoknak, főként ételt. Ebből mára az lett, hogy MINDEN cég bokáig letolt árakkal várja vásárlókat és próbál megszabadulni a karácsonykor bent ragadt készletektől. Ilyenkor van az, hogy a City Centre-ben lévő Cabott Circus bevásárló központ lepipálja a mekkai Kába kő körül keringő hívők számát. Szóval fontos a bevétel, tehát belefér az öt napba. Ez Britannia. Mr.Hancock az egészségügy miniszter, aki mindig olyan képet vág, mint akinek most lopták el az aranyerét, és akinek a szavahihetőségét jelzi, a múltkori sajtótájékoztató, amit így kezdett: Good Evening! mire egy újságíró bekiabált: Are you sure? Not morning? Biztos benne? Nem reggel? . Szóval Hancock pajtás remegő ajkakkal közölte: a britek 47%-a nem kér a vakcinából. Atyavilág! Meglehet jobban bíznak magukban, mint a Kormányban. So it goes!

Ma olvastam egy interjút Douglas Murray brit filozófussal az Index nevű új kormány médiában. Mr. Murray természetesen Oxford-ban végzett, ez brit mércével azt jelenti: Mindenhez ért! Ugye Maggie Thatcher kémikus volt, Theresa May geográfus, Boris Johnson meg link. A riport érdemi része arról szól, hogy milyen hibákat követtek el a Kormányok a vírus kapcsán és ezt aztán mostanában mivel tetézték. Hogy az igazi tettek helyett a félelmet erősítették az emberekben és nem hagyták nekik, hogy saját maguk döntsenek a sorsukról, akár helyi szinten is. Teljesen egyetértek vele. Ilyen is van!Aki még nem látta, az nézze meg az Erawan vagy Fejős Éva oldalán a Mester, Müller Peti remek borítóját ,amit az AJÁNDÉK novellás kötethez készült. Én is megosztottam az oldalamon, a Szerzőtársak szintén.Tudjátok, CSAK az Erawannál lesz, már előrendelhető!

Nagyon klasszak vagytok, hogy sokan kértetek részletet a karácsonyi Norbi novellából, meg a címet. Most is azt mondom, nem lesz részlet és a cím legyen meglepetés. Viszont! Megígérem, egykori csapatkrónikás becs szavamra, hogy karácsonyra kaptok egy novellát tőlem. Olyan igazi Székely Nagy György Karácsonyi novellát. Ajándékba. Mindenki. Komolyan. Még karácsony előtt. Mert már készen van.

Ez volt a tizennegyedik nap!