FURBLOG 16. rész | Székely Nagy György

Ma reggel az aránytalanság jutott eszembe, mikor hajnali 3 órakor néztem azt a bamba fickót a tükörben, aki veszettül hasonlított rám, bár a pocakja mintha nagyobb lenne. Az aránytalanság abban tűnt fel, hogy minél inkább kérdőjel lesz a tartásom, aminek sok oka van, annál inkább növekszik a pocak méret. Aztán eszembe jutott az a mondás: Minél kisebb a bizbasz, annál nagyobb a bameg. Reggel a szokásos lapszemle után ez a fordított arányosság, ha jól rémlik így hívják, még jobban előtérbe került.

Van egy kínai mondás: Ne decse lao! vagyis az Erőset terhelni kell! ami teljesen kompatibilis az Azt a lovat ütik, amelyik legjobban húz magyar mondással. Ezt mondjuk 42 évi munka után csak megerősíteni tudom. Hogyan jön ez a fordított arányossághoz? A lockdown esetleges februárig tartó kiterjesztése okán. Az világos gondolkodó embereknek, hogy nincs értelme. És ugye minél inkább értelmetlen, annál jobban ragaszkodnak hozzá. Aztán szintén az aránytalanság: a megkérdezett britek 79%-a megváltásként várja a vakcinát, amitől, igen még mindig, oxfordi tudósok egy lépésre vannak! Viszont már elérhető vagy ötféle /!/ belőle, amelyiknek mindenféle adminisztratív akadályt kell legyőznie. Amihez nem fűződik közvetlen politikai vagy gazdasági érdek lásd orosz vagy kínai vakcina, annak többet. Tehát egy európai vakcinának Európában sokkal nagyobb esélye van célba érni, mint egy amerikainak és még nagyobb, mint az orosznak. Itt pénzről van szó, bitang sok pénzről, aszerint is mennek a dolgok. Fordítottan arányosan. Mert itt már a vírus, az csak másodlagos. Vagy kicsit hátrább. Mint az köztudott. Tehát a britek 79%-a messiásként vár a vakcinára. Viszont a britek 47%-a nem adatná be az oltást. Hm. Szóval ott tartunk, hogy a Megváltóba vetett remény és az általa elhozandó megváltás pont fordítottan arányos. So it goes!

Boris, a komisz szinte sajátjának tekinthető újságja, a Daily Express több oldalon meséli el Boris Johnson harcát a vírus ellen. Hogy milyen hősiesen küzd, milyen fantasztikus eredményeket ér el. Most például azért harcol, a szakértőkkel, hogy megmentse a karácsonyt mindenkinek Britanniában. Mit mondjak nagyon ismerős az egész. Mint az is, hogy Sunak pénzügyminiszter úr el kezdte a pénz besöprését az állam kasszájába, amin akkora lyuk van, hogy a kasszát már nem is látni. Mai bejelentése: 4 millió állami alkalmazottnak befagyasztja a bérét. Nem tudni meddig. És persze ez csak az első kör. Aztán jönnek a többiek. Köztük az NHS amúgy sem megfizetett alkalmazottai. Nővér asszisztensek, nővérek, orvosok, takarítók és még sokan. Tanárok, tűzoltók, rendőrök, katonák. Akiknek a fogyasztására és ezáltal a gazdaság emelkedésére számít. Gyér közgazdasági tudásom alapján a dolog fordítottan arányosnak tűnik. Minél kevesebb jövedelemre tesz szert valaki, annál kevesebbet fog költeni, vagyis erre sok mindent lehet alapozni, mondjuk választási bukást, ám növekedést nem. Igaz én nem vagyok brit tudós. Sem.Ami itt Britanniában fontosabb: Őfelsége a Királynő és Fülöp herceg 73 /!/ éve házasok. Ez azért még gombócból is sok. Persze azért mentségükre szóljon, hogy ennek javarészét külön hálószobában és külön palotában töltötték. Volt olyan is, hogy Fülöp elhúzott a családi csónakkal Ausztráliába olimpiát megnyitni és ez akkoriban öt hónapot vett igénybe. Szóval a napi:

-Mit főzzek Fülöp?
-Mindegy, négy hónap múlva jövök!
Ez a rutin biztos hiányzik. Jól megvannak. Isten éltesse őket sokáig!

Egy új, igen jó kedvezmény! A Coop ezentúl, az NHS-szel szövetkezve megkezdte a gyógyszerek házhoz szállítását. Ez eddig is volt az NHS égisze alatt. Most a kaja mellé a napi Paracetamol is ott van, ezt itt mindenre alkalmazzák gyógyszerként, a pajzsmirigy túltengéstől a lúdtalpig, ki se kell menni a lakásból. Ez nagyon jó megoldás. Remélhetőleg a Tesco és az ASDA is csatlakozik hozzá. Ugye itt Britanniában, ha már egyszer valami csoda folytán bejutottál a GP-hez, az itteni házi orvoshoz, annak volt net-je és a Google-ben megtalálta mi bajod van, akkor írt fel gyógyszert. Ezt a számítógép rögzítette. Így aztán amikor újra erre a gyógyszerre van szükséged, akkor nem kell elmenni a GP-hez, elég egy e-mail vagy sms és az általad megjelölt patikában megkapod a gyógyszert vagy kérheted, hogy házhoz vigyék postai úton. Ezt könnyíti meg mostantól a Coop, mert egy rendszer összefésüli az adott körzet rendeléseit és gyógyszer igényeit, így egyszerre szállítják ki. Mindenkinek jó. Gyors, környezet kímélő és hatékony. Ebből következik, nem britek találták ki. Esetleg egy olyan brit, aki nem régen lett az. Hát ugye?

Tegnap este megkaptam új könyvem A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ című december elején megjelenő kötet tervezett borítóját. Amikor majd olvassátok a regényt, meglátjátok, bitang nehéz hozzá egy ütős borítót tervezni. Müller Petinek sikerült! Fogalmam sincs, hogyan csinálja. Komolyan. Pár javaslat befutott még , próbáljuk ki, ha így vagy úgy, ezt még Peti megmutatja, az is lehet, hogy mikor meglátjuk azt mondjuk, hogy nemá!! Van olyan, hogy amit elképzelsz, az a valóságban nem úgy néz ki. Remélem, a végső változatot hamarosan megoszthatom Veletek is. Nekem már most is tetszik. Éva közben elárulta, az AJÁNDÉK karácsonyi novellás kötet már a startvonalon van. Bármelyik borítót is kapja, nagyon szép és elegáns lesz. Kemény táblás, igazi fűzött könyv! Igényes, szép, jobbnál jobb írásokkal, köztük az utolsó Megyeri „Jóember” Norbi történettel. A legjobb ajándék lesz.

Ez volt a tizenhatodik nap!