FURBLOG 2. Rész | Székely Nagy György

Egy igen durrogós estén vagyunk túl. Bár az angolok szeretik a sült paradicsomos babot, egy igazi angol reggeli nincs meg nélküle, sőt még ebédnek is adják főleg srácoknak fish fingers-szel és zöldborsóval, esetleg készen kapható mash potato-val, ami otthon krumplipüré néven fut, szóval szeretik a babot, de most nem ezért volt a durrogtatás. Pedig lehetne akkor Beanfire Night-ot tartani. November 5-én van a Bonfire Night, megemlékezve Guy Fawkes sikertelen merényletéről. A derék katolikus férfiú egy összeesküvés résztvevőjeként azt vállalta, hogy a Parlament alatt összegyűjtött pár mázsa puskaport meggyújtja, mikor I. Jakab angol király /II.Jakab néven másodállásban skót király is volt/ az épületbe látogat. Ez a Jakab király ugyanis protestáns volt és visszahozott számos katolikusokat sújtó törvényt, ami például Fawkes úrnak nem tetszett. A vélemények megoszlanak, hogy valaki jó pénzért vagy azért, hogy több csontját ne törjék el, beárulta felkelőket vagy maga Guy Fawkes árulta el több pint ale hatására a tervet egy pub-ban és ez jutott el a király embereihez, akik így szereztek tudomást arról, hogy mire készülnek a katolikusok, Isten nevében és a pápa áldásával.

Tény Guy Fawkes-ot elfogták és aztán hosszabb kínvallatás és rövidebb tárgyalás után 1606 január 31-én felakasztották. Spóroltak a puskaporral. Amúgy érdekesség, hogy a Parlament épülete alatti pincét simán kibérelték a felkelők és senkit sem érdekelt, mikor a hordókkal odavitték a puskaport. A Not is my business! már akkor is működött. Tény , hogy Fawkes két dolgot divatba hozott. Az egyik a híres bajuszos álarc, ami például a V mint vérbosszú című filmben főszereplő, de a hackerek is szívesen használják, kivéve az oroszokat, mert ők vagy Nagy Péter vagy Vlagyimír képét teszik fel. A másik, hogy ilyenkor jön a hagyományos tűzijáték. Elvileg, ha november 5-e hétköznapra esik, akkor az azt követő hétvégén van durrogás. Mivel tegnap már lockdown volt, ezért úgy 17 óra tájban pukkantak az első petárdák, aztán ami a csövön kifér.

Amúgy itt Britanniában igen egyszerűen, bárki vehet tűzijátékot /made in china esetleg taiwan/ és használhatja. Használják is. Ez az egyetlen sikertelen merénylet, amit ünnepelnek a derék britek. Belegondoltam, hogy ha Magyarországon minden sikertelen csatát, felkelést, összeesküvést megünnepelnének ,mondjuk tűzijátékkal, akkor egész évben mennének a rakéták az égbe. Más ország, más kultúra.Még a cégem furlogh-jával kapcsolatban. Tegnap kiderült, hogy az egykor tizennégy fős csapatunk, ami tegnapelőtt még nyolc fős volt, mára négy főre apadt. Három délelőtt van, egy délután. Hogy Ő miért, azt megint nehéz megérteni. Maisie kolléganőnk ugyanis pont fele annyit szed, mint Aliz. Ha jó napja van. Kicsit hasonlít dolog arra, amikor közlik, hogy a nyolcfős csapatból négy játszhat, de nyerni kell, ezért a négy leggyengébbet küldik be játszani. Ez is olyan angol dolog. Amúgy ma Boris a komisz sajtótájékoztatót tartott. Ahogy Hofi mondta: Milyen sokat beszélt és milyen keveset mondott! A lényeg elvileg a furlogh, amiről már tudjátok mi az, márciusig meg lett hosszabbítva. Ezek után mikor Boris a komisz azt mondta, szerinte december 2-án visszaáll a rendes élet, enyhe mosolyt váltott ki. Mert azt mégse írhatom, hogy kinevették és nem a frizurája miatt. A honnan lesz erre pénz, csak annyit mondott Mr. Sunak előteremti. Ő a pénzügyminiszter. Akinek úgy kell pl. 2021-es költségvetést csinálni, hogy a Brexit-ről fogalma sincs. Mármint, hogy mivel is fog járni. Amúgy igazából. Ez most ugye nem érdekes. Most sem.Az első nap tegnap, gyorsan eltelt. Fruzsi / még mindig a remek Ford Focus-ról beszélek/ most ott csillog az udvaron, már amennyit a ködben látni lehet belőle. Ma is megyünk mászkálni egy jót, mert ugye senki nem ellenőrzi, erre nincs elég rendőr, mivel a derék konzervatív kormány pár évvel ezelőtt költségcsökkentés címén 40.000 közrendőrt bocsájtott el. Theresa May volt akkor a belügyminiszter. Londonra 3.000 fős kvóta volt kiadva, de az akkori főpolgármester, hogy kedvezzen pártja vezetőinek, 5.000 rendőrt épített le. Boris Johnsonnak hívták. És így eljutottunk odáig, hogy nincs elég rendőr. Ezért aztán egy évvel ezelőtt Boris Johnson leendő kormányfő,aki nagyon hasonlít az egykori főpolgármesterre, 20.000 új rendőr poszt létrehozását ígérte. Ahogy mondani szokás, felülről a múlt már nem látszik. Az utcán pedig az nem látszott, hogy zárlat van, autó és ember is volt bőven. Lesz is. Victoria Derbyshire egy itteni tévés személyiség pedig némi vihart kavart azzal, hogy kijelentette: Karácsonykor nem fog betartani semmilyen korlátozást.

Pillanatok alatt több ezer követőre lelt.Ami az írást illeti. Hm. Szóval a FURBLOG az elkészült tegnap. Aztán egy egész mondat a 9. fejezetből. Éva új könyvét, SZÉLHÁMOS ESKÜ, végre e-könyvben megvehettem, el is olvastam. Nagyon jó szórakozás volt! Egy rövid vázlat, négy sor, egy új könyv ötletével. Amit Fejős Éva egy megjegyzése nyomán támadt agybeindulásomnak volt köszönhető. Igen, be szokott indulni és még van. Tény nem mindig használom. Se jóra, se rosszra. Csak úgy van. Aztán meg egyszer csak lesz egy A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ. Így megy ez! Mivel a takarítás után a padló felszáradt, pakolhatok vissza, a mosógép is leállt és a whiskym is elfogyott, mehetünk sétálni egyet. Aztán majd főzés, meg egyebek. Na hogy mi lesz az az egyebek, ez a döntő!Ez a második nap volt.