FURBLOG 21. rész | Székely Nagy György

Reggel nyolckor kinézni az ablakon, az pont olyan, mint délután 4 órakor. Semmilyen szürke idő, minden valószínűség szerint szemetel az eső és fúj a szél. Ez szokott valamiért a hatodik hét tájékán némi ellenérzést kiváltani. Ugye itt Britanniában az eső ott kezdődik, hogy nem látod az úton MINDIG keresztbe vándorló briteket. Ez kérem vízválasztó. Mert ezt meg kell tanulni. Lassan az állampolgársági vizsgán is be kell mutatni, aki nem jól csinálja, az OFF! Aki nem átlósan megy keresztül az úton, az nem brit. Vagy nem látott még utat, ilyenből is van egy szakajtóra való. Ilyenkor, de csak ilyenkor, előkerül az esernyő, ami a szél miatt nem az igazi. Aztán a kapucni, amitől meg nem látni, ez sem az igazi. Ebben hasonlít az esernyőre. Eső ellen talán jobb a kapucnis fölső, hoodie, az amúgy bristoli népviselet. Mondjuk nekem is van. Pedig nem vagyok nép. Bár kicsit gyarapodtam ott, ahol nem kellett volna. Ennyit a reggelről.

A tegnapi nap nagy eseménye: Peter Sawkins 20 éves diák nyerte meg a The Great British Bake off versenyt, amit úgy 6-9 millióan néztek hétről hétre. A műsornak minden héten hetes darab ismétlése volt négy csatornán és most, hogy vége az ALL 4 nevű stream oldalra is felkerült, ahol az összes többi évadot is meg lehet nézni. Tény, ma ez volt a címlapok kedvence. Mert a britek amúgy szeretnek főzni. Mondjuk étteremben vagy pub-ban. Ott a legjobbak! Utána lemaradva jöttek a HIVATALOS szabályok a karácsonnyal kapcsolatban. Ez újságonként változott 3 és 12 szabály között. Mindenki hivatkozott valamilyen Kormányforrásra. Ha belegondoltok, hogy mennyire lehet komolyan venni egy olyan Kormányt, ahol mindenki mást mond, akkor nem fogtok csodálkozni a britek hozzáállásán a karácsonnyal kapcsolatban.

-Felőlem az a bohóc /Boris Johnson miniszterelnök/ azt mond ,amit akar, én a családommal karácsonyozom.
-A szabályok miatt nem aggódik?
-Szabályok? Ki mondta?
-A miniszterelnök!
-Akkor biztosan nem!

Ez a kis beszélgetés az ITV híradóban hangzott el. Ám lehetett volna bárhol. Boris, a komisz, mint komoly és megbízható vezető, az új oxymoron Britanniában. Pedig az újságok, a Kormány próbálja sulykolni: Kis karácsony, Nagy Para. Csak valahogy nem kelendő a dolog. Ennyit Boris Johnsonról.

Amúgy mindenki várja már december 2-át, hogy ennek a teljesen felesleges lezárásnak vége legyen. Jó brit szokás, hogy még nem tudni a körzetek besorolását. Vagyis, hogy mondjuk Bristol hová fog tartozni. Nem mindegy. Az éttermek és boltok úgy készülnek, hogy kinyitnak. A cégünk hírlevelében minket is úgy értesítettek, hogy legyünk készen, mert akár már másnap mehetünk dolgozni. Ez jó. Ami nem jó, 21%-a az éttermeknek, boltoknak, kávézóknak NEM tud kinyitni, mert nincs rá pénze. Elfogyott. A most újranyitók közül ,egy következő szintén semmit nem érő lezárást követően, a harmada nem fogja túlélni. Sunak pénzügyminiszter 4,3 milliárd fontos csomagot tett az asztalra, hogy a munkahely vesztés arányát csökkentse. Egyöntetű vélemény: kevés. És ekkor még a január elsejével fenyegető káosz, a No-Deal Brexit még szóba sem került. Érdekes módon ebben a témában, mindenki azt várja, az utolsó percben megegyeznek és marad minden, ahogy volt. A töretlen optimizmus jó dolog, csak ne keverjük össze a vaksággal. So it goes.

A Kingsway Court, ez a ház neve, ahol lakunk, évente 200 fontnál többet költ arra, hogy a szemeteseknek pótolja az elvesztett kapunyitókat. Az udvarra egy kapun keresztül lehet bejutni és az átjáróban van a szeméttároló, ahonnan vihetik a cuccot. Ezt a kaput egy nyitóval lehet nyitni. És ezt szokták rendszeresen elhagyni a derék szemetesek. Komoly szelektív hulladékgyűjtés van – elvileg – a házban. Általános szemét, karton, újságpapír, műanyag és üveggyűjtő külön van. Az egy más kérdés, hogy a lakók egy része mindent egy helyre dob. Aztán van egy része, aki talán az oktatás hiányossága miatt, vagy mert a logikus és gondolkodni szavak ismeretlenek a britek legnagyobb részének, nem képes csak egy edényt használni. Ergo, hiába van még HÁROM üres kuka, inkább mesterien gúlát épít a PET palackból! Jelenleg a műanyag és üveg szemét gyűlik ötödik hete. Mert a nyitót éppen azok a derék emberek hagyták el. A többi szemetet elviszik. A műanyag pedig már külön zsákokban gyűlik, ez Aliz szent missziója, ő intézi. A többi szemetet elvivők azt mondják : That’s not our business! Igen, egy cég, csak mégsem. Az csak hab a tortán, hogy megint mi veszkődünk az ügyben, másnak tök jó így is. Angolok. Is. Amúgy a műanyag szemét főleg PET palackokból áll össze. Ebből meg azért van sok, mert még mindig túl sok lengyel lakik a házban. Amúgy volt idő, amikor 1,2 millió lengyel volt hivatalosan Britanniában! A számuk lecsökkent 850.000 , ami még mindig sok, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy hány lengyel polgár szerzett magának állampolgárságot azzal, hogy megragadta a lehetőséget vagy mást egy brit hölgy vagy úr, mondjuk személyében. Mint az köztudott. Amúgy a lengyelek, a sumák polákok, imádnak mindent PET palackból inni. Sima csapvizet, ásványvíz címszó alatt. Kizárólag lengyel vizet. Sőt! Coca-Cola vagy Schweppes is csak akkor, ha azt Lengyelországban gyártották. 3500 kilométerről hozzá! A sima vizet! Meg a cukrot, mert csak a lengyel cukor jó. Hm. Ennyit a környezetvédelemről.

Az Indexen volt egy interjú Kepes Andrással az új könyvéről, amiről én is írtam. Mit mondjak? A riport nagyon jó lett volna, ha Kepes András saját magával készíti el. Nagy szerencse, hogy néha mást is mondott, mint amit kérdeztek, mert bizony anélkül, az interjú még rosszabb lett volna. Ettől függetlenül, aki tudja, érdekli, olvassa el a könyvet. Megéri.

Mint majd a bejegyzés után láthatjátok, megszületett Müller „Zseni” Peti könyvborítója A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ című könyvemhez. Nagyon jó lett. Az Erawan honlapján már előrendelhető, hamarosan ott is láthatjátok a borítót. Pénteken pedig jön az utolsó részlet, majd hamarosan a megjelenés. Milyen lesz a könyv? Erre mindig azt mondom, mert már mondhatom, olyan gyuris. Kaland, izgalom, romantika, humor. És szerelem. Mert anélkül mit ér az élet? És hogy szomorú lesz-e a vége? Megtetszenek látni. A poént előadja az ember, nem lelövi. Nagyon jó karácsonyi ajándék lesz, az biztos. Mondjátok, hogy én mondtam!Pénteken 12 órakor az EBÉDSZÜNET című élő beszélgetésen találkozhattok Szénási Krisztivel, Fodor Zsanával és velem. Igyekszem én is élővé tenni az oldalamon az adást. Találkozunk!Ez volt a huszonegyedik nap!