FURBLOG 26.rész | Székely Nagy György

Amit vártunk, az nem jött meg. Igaz, amit nem vártunk,az se. Azt vártuk, ma megjön az e-mail, hogy a héten mehetünk vissza dolgozni. Mivel a környékünkön csütörtöktől minden étterem, pub, kávézó, bolt, áruház kinyithat, gondoltuk megszaporodnak a rendelések és akkor mehetünk mi is. Nos, egyelőre még nem így van. Sebaj, nekünk jó holnap is. Hiányzik a munka is, főleg azonban a tervezhetőség. Meg jó tudni azt, hogy szükség van ránk. Így huszonhat nap után főleg.

Ma Szent András napja van, aki ugye Skócia védőszentje. /Romániáé is, de ezt most hanyagolnám/ Ez elvileg munkaszüneti nap-Bank Holiday- Skóciában 2007 óta, de errefelé ez nem azt jelenti, hogy minden be van zárva. Ellenkezőleg, inkább akciókat hirdetnek erre a napra. Nem kötelező kiadni a szabadnapot, viszont plusz pénzt kell fizetni érte. Ha olyan a szerződésed. Skóciában ez nagy ünnep. Még a gael időszakban ez volt Samahin napja, mikor is megünnepelték az aratás végét és a hosszú sötét tél kezdetét. Ilyenkor birkákat is áldoztak, modernebb változata a haggis nevű skót nemzeti étel, ami ugye birkagyomorba van töltve, birka belsőséget tartalmaz /főve és darálva, nem egyben!/ zabdarát, fűszereket és egy adag birkafaggyút is. Sokak szerint ehetetlen. Én szeretem, főleg melegítve. Nem árt, ha az a faggyú inkább csillog, mint rezeg. Tény nem egy könnyű étel, ám whiskyvel minden ehetővé válik. A kereszténység terjedésével jött „divatba” hogy Szent András, aki Szent Péter testvére volt, apostolként kereste az üldöznivalót még életében, és akit a monda szerint térítő útja során Achaiában, valahol a mostani Kirgizisztán környékén keresztre feszítettek. Mivel a kirgizek nem voltak tisztában milyen is egy igazi kereszt, amire Isten nevében feszíteni lehet egyszerű polgárokat, egy X alakú „keresztre” feszítették a térítő apostolt,ilyet használtak az állatok nyúzására, belezésére, ha arra jó volt ugye…Ez a mai napig András keresztként funkcionál a skót zászlóban, az Union Jack nevű brit lobogóban, számos egykori brit gyarmati ország zászlajában /lásd Usain Bolt Land-Jamaica/ és a legnagyobb sikert, mint vasúti átjárót jelző tábla érte el. I.Oengus skót király építtetett egy kolostort a legenda tiszteletére, ebből lett St.Andrews városa, ami számos Székely Nagy György kötetben szerepel, a legújabb A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ címűben is. Utóda II. Oengus egy az angolok felett aratott diadal után ajánlotta országát Szent András oltalmába. Ha már az apja a kolostort megépíttette, legyen mit ünnepelni, attól gyarapodik a kincstár. Mint az köztudott. Azóta november 30- a mindig A Skót ünnep, talán a magyar augusztus 20-ához hasonlítható. Ilyenkor mindenhová az András keresztes skót lobogó kerül. Régebben kitették a brit zászlót is. 2007 óta csak a skót zászló dominál. A függetlenségi törekvések előtörésével /64% szavazna most a függetlenségre 16%-al több, mint az előző szavazáson, rengeteg meló van ebben az angolok részéről, Boris, a komisz is mindent megtesz, hogy meglegyen!/ nem látni brit zászlót. A Brexit szavazás óta /a skótok 71%-a a maradásra szavazott / talán mert több pénzt kaptak ez EU-tól, mint az angoloktól, pontos számok a skót Parlamentben, sok helyen van EU zászló is. Amikor mi Edinburgh-ban ,Skócia gyönyörű fővárosában voltunk, két helyen láttunk brit lobogót: A Holyrood kastélyon, ahol Őfelsége tartózkodni szokott, amikor évente pár napot ott tölt és egy plakáton, arra viszont olyan szavak voltak írva, amitől letiltana a frászbúk!

Egy nagyon jó dán krimi sorozat DNA /DNS/ után rákaptam a skandináv vonulatra. Most ez alatt a krimiket értem és kivételesen nem mást. Annál a vonulatnál tök mindegy, hogy skandináv-e. Így aztán A Valhalla gyilkosságok című izlandi sorozatot megnéztem. Az izlandi sorozatnak még nincs vége, úgy három rész jön, a gyilkost meg tudom mondani, bár a Tommi után jövő név, ami úgy tizenegy szó plusz áfából áll, egy kis ideig eltartana. Izlandi sajátosság, hogy a hölgyeknek ehhez a névhez a „dottir” szó csatlakozik. Az egyik szereplő Karen, akit Kata-nak hívnak és Gudjunssondottir a vezeték neve. A stáb lista alapján EZ nem hosszú. Szerintem ezért nekik nem olyan hosszú ott a tél. Mire kimondják ezeket a neveket, tavasz lesz. Az rendőrautókon látott LÖFGREFAN feliratról azt hittem ott már a rendőröket is szponzorálják, ám kiderült ez a RENDŐRSÉG, izlandi nyelven. A korona, a svéd-dán koprodukcióban készült A Híd BRON/BROEN című krimi, ami már a negyedik évadnál tart és remek. Kicsit nyers, kicsit rideg, olyan zord, mint egy Nesbo regény, viszont nagyon odavonzza az embert, a végéig titokzatos és döbbenetes. A címben szereplő híd, Európa leghosszabb hídja, az Oeresund híd, ami a dán Koppenhágát és svéd Malmőt köti össze. 204 méter magason ível át a tenger felett. Két sávos és 7845 méter hosszú. A vasút az úttest alatt fut. Egyszer jó kis Volvo XC 60-assal végigdöngetnék rajta! Általában a sorozat elején ezen a hídon vagy alatta vagy az oldalán,találnak egy vagy két hullát. Vagy egyben vagy több darabban. Egyik részét svéd, másik részét dán oldalon. Aztán beindul a dolog. Ezeket szoktam nézni, mikor éppen nem olvasok vagy nem írok. És persze a lóversenyről is jegyzeteltem, hogy mikor tovább írom a könyvet, csak be kelljen tennem a tudást. Meg valami izgalmat is. Nyerítésre állok! Menni fog!

A Kiadómmal, Fejős Évával jelent meg egy beszélgetés az Indexen, vasárnap. Akit picikét is érdekel olvassa el!! A könyvkiadás helyzetéről, különösen az írók helyzetéről. Éva, aki egyszerre kiadó és író, mindkét oldalt jól ismeri. Mindig azt szoktam mondani: az Erawan a legnagyobb kis kiadó. És lesz még nagyobb is! Nagyon jól összefoglalva, őszintén elmondja, egy szerző mire számíthat, ha valami csoda folytán talál egy magyar kiadót, ahol megjelentetik a könyvét és nem neki kell fizetnie érte. Magyar kiadók nem kapkodnak magyar szerzők után. Kéziratot beküldeni egy kiadónak elolvasásra, nos ennek annyi értelme van, mint árvaházban a szülői értekezletnek. Ezért is nagyon nagy dolog a Fejős Éva Regényíró november pályázat, aminek ma ér véget a második évada. Egyedülálló.-Ebből nem lehet megélni! – szögezi le Éva a könyv írásról és nagyon igaza van.

Én, az Erawan csapat tagjaként, nem a pénzért írok. Szeretek írni és nagyon boldoggá tesz, hogy egyre többen olvassák a történeteket, hogy Megyeri Norbi nagy kedvenc lett, hogy a Jóemberség az újra képbe kerül. Szórakoztatni szeretnék. Az én kitalált világomba magammal vinni az olvasókat, mintegy ott hagyva a jelent egy kis mesevilágért, amit én találok ki és írok le. Az az eltökélt szándékom, hogy minél több ilyen kitalált világba szeretnék elvinni minél több olvasót. Tizenhárom könyvre tervezem a „munkásságom”, ebből hamarosan a harmadik is megjelenik, kettő készen van, kettő íródik.

És persze a két novella, az egyik az AJÁNDÉK című karácsonyi novellás kötet a Megyeri Norbi novellával és az én karácsonyi ajándék novellám, aminek nagyon jó a címe, ezért legyen meglepetés! Az AJÁNDÉK című CSAK az Erawannál megrendelhető kötet borítója már nem titok és Éva novellájának a címét is láthatjátok! Érdemes lesz beszerezni. A Mikulás tudja a honlapot hogyan lehet elérni, de minden segítséget szívesen fogad. Igen, mondta nekem!!!Ez volt a huszonhatodik nap!