FURBLOG 31. | Székely Nagy György

Immáron Britanniában is a nap egyik legmulatságosabb része a Kormány tájékoztatója. Most nem az, amikor Mr.Hancock eü minisztertől a Jó napot ! után megkérdezik biztos-e benne. Mert ez már lejárt dolog. Hiszen hol van már mikor Mr. Hancock délelőtt 10 és este 7 óra között 54000-ről 41000-re vitte le EGYEDÜL a covid áldozatok számát? Hol van az, mikor az övezetes tilalmi besorolás ismertetése után fél órával, drámai arccal közölte: nem jó algoritmust használtak 24 millió ember esetében, vagyis nem indokolt akkora szigorítás, be-ki-lezárás, de most már marad minden? Ehhez képest egy oktatási nemtudomki parádéja, aki nyilatkozat közben ingázott a bezárjuk az iskolákat, mégsem, de mégis, mi van ide írva között, viszi a pálmát. Ez most Britannia.

A Brexit már nem téma, még Nigel „The Rat” Farage is előkerült, hogy Ő már 25 évvel ezelőtt megmondta és tessék megvalósult: újra Szabad és Független Britannia, főleg az Ő áldásos harca miatt. Volt miből harcolnia. Orosz adomány pénzek. Mr .Banks enyhén kétes namíbiai gyémántüzleteiből származó hozzájárulás a Szabadságharchoz. És persze mint EU parlamenti képviselő sok pénzt kapott. Sőt! A nyugdíját is onnan kapja, évi 130 ezer eurót. Abból már lehet villogni. Amúgy a brexiterek annyira bíznak az Új Aranykorban, hogy Boris Johnson apja, aki a család vagyonát biztosítja offshore cégeik jóvoltából, francia állampolgárságot kért. Mr. Farage fiainak német útlevele van, hogy ne érje őket hátrány a Szabadság és Függetlenség miatt. Mr.Rees-Mogg minden pénzügyi vállalkozása az EU-ba lett áttelepítve. Mr.Dyson a jelenlegi leggazdagabb brit, aki nem adózik Britanniában, mert hivatalosan nem itt él, a kutató-fejlesztő részlegét átvitte Szingapúrba, mert ott jobb helyen van, szerinte. Ezt tervezi brit gyárainak egy részével is. Lehetne még sorolni. Csak senkit nem érdekel. Ez még mindig Britannia.

Ami komolyan érdekel embereket, lesz-e idén Love Island? Mert ez fontos. Átlagosan 12 millió brit tapadt a chips-es zacskóra, mikor az ment az ITV csatornáin, mert egy órás csúsztatásokkal több helyen is adták. A döntőt 19 millió brit itta végig! Addig is hamarosan indul a Pooch Perfect című műsor, fő adás időben, ahol nem tévedés, kutyakozmetikusok versenyeznek egymással. Ma még csak kávét ittam, tehát komolyan mondom. Hogy mi jön még, azt már jósolni sem lehet. Ahogy a jósnő mondta az ügyfélnek mikor megkérdezte tőle:

-Azt is tudja mi lesz magával?

-Ha tudnám, nem abból élnék, hogy magának jósolok!

Az elküldött kéziratra, A VESZETT ÜGY című új könyvemre Éva küldött három szívet, amitől röpködtem egy kicsit a lakásban. Nejem szerint csak fel voltam fújódva, ám ez szórakoztató irodalom, nem kelbimbó vagy fehérbab. És nagy öröm. Akik azt kérték, hogy mondjak többet az új könyvről, azoknak nem kell sokáig várniuk. A jövő héttől minden szerdán lesz a honlapomon egy kis történet az eddigi könyveim születéséről. A már megjelentekről, amik remélem megjelennek és amiket éppen írok. Akinek kérdése van ezekkel kapcsolatban, írjon nyugodtan, válaszolok. Biztos. Az is biztos, hogy most például elakadtam Betty történetével. Van egy rész, amit még nem tudom hogyan folytatok, pedig ami utána van, az már megvan, például egy Hársfa utca bérház 1960-ban lezajlott lakógyűlése szóról szóra, ahol Betty, mint Szabó Icuka vesz részt, az első emelet ötből, a Schillerék melletti lakás. Szóval megy a harc a fejemben /A mohácsi csata elférne benne – mondta Aliz, mikor megemlítettem neki a dolgot/ merre tovább. Meglesz az, csak mikor kitalálok valamit, akkor pár perc múlva jön a kialöttyedthátsójúnyavalyahiszieztel, állapot. Aztán jön a következő roham. Nem könnyű! Amúgy Betty feltűnik A VESZETT ÜGY-ben is. Mert Ő ilyen. Kovács Patrícia. Örökké!

Akkor csak úgy FYI, vagyis Nektek információként. Amikor még dolgoztunk, akkor úgy 40-50 perc alatt érünk a munkahelyünkre. 20 mérföld, kb 32 kilométer. Bármennyire is meglepő, ennyi visszafelé is. Ebbe mondjuk az eső beleszólhat, mert akkor kerülni kell, lévén itt nincs árok az útszélén, nem is lehet ott hagyni senkit se, ezért ha nagy az eső, a csatorna, ami a legtöbbször dugult állapotban van / ez az egy, amiben nem hasonlít Boris Johnsonra/, nem tudja elvezetni a vizet, ami megáll és várakozik. Ilyenkor kerülő van. 10-30 mérföld, attól függ, van –e terelés a terelő úton. Nem ritka jelenség. Ez alatt az idő alatt szoktunk Alizzal ötletelni azon, HA film lenne pl. A JÓEMBER-ből, ki játszana bizonyos szerepeket. Végvári elvtársnő az abszolút első, mert Ő már írás közben Básti Juli volt. Mindenestől. Aztán jöttek a többiek. Csak Megyeri Norbert, A Jóember nem kapott arcot. Mivel nekem mindig az eredeti Norbi jutott eszembe. Zsebre dugott kézzel, sztetoszkóppal, egy számmal nagyobb fehér köpenyben, mosolyogva. Vagy a vasalt kockás ingében, a bőr válltáskájával, a napszemüvegével, ahogy belép az étterembe és aztán buccolunk. Ilyenkor jön valami véletlen. Jött is. Egy kis film vagy tv-játék részlet valahol a neten. Akkor eszembe jutott, még otthon láttam egy nézhető filmet, amiben volt egy férfi, aki maga Norbi. Ennyit tudtam a dologról. Aliz azonban neki állt magyar férfi színészeket keresni és mutatni. Nem tudom hányadik képnél azt mondtam. Ő AZ! Aliz és nézte, aztán egy Hogyan nem jutott eddig eszünkbe? mozdulat jött. Utána nagy vigyor, nagy sóhajtás, komoly megnyugvás. Az akadály elhárult, jöhet a film vagy filmsorozat. Makranczi Zalán személyében van egy Igazi Norbi. A többi már csak idő kérdése.

Jöjjön a beígért könyvismertető! Sokat olvastam november és december hónapokban. Krimit is. Nem vagyok krimi rajongó. Valahol Raymond Chandler és Ed McBain-nél megálltam. Agatha Christie pedig olyan nekem, mint Angelina Jolie vagy Justin Bieber, minden elismerésem a művészetük iránt, csak nekem nem jön be. A fent említett krimi szerzők a Rakéta Regényújság sztárjai voltak. Akárcsak a svéd Maj Sjöwall-Per Wahlöö szerzőpáros Martin Beck történetei, amiket nagyon szerettem. Kicsit Maigret utánhatása volt, mégis volt benne különlegesség, lassan felépülő izgalom, feszültség. Talán emiatt is vágtam bele egy igazi skandináv krimibe, amiről sokat hallottam, de Stieg Larsson nagyon klassz Millenium trilógiáján kívül nem olvastam más hasonlót. Nosza valami újat akkor. Jo Nesbo Police című opusza e-könyvben is elérhető volt. Nem csalódtam benne, ellentétben nagyon várt könyvektől, amik aztán mértes orcára pottyanások lettek. Végig izgalom volt. Néha kicsit több szöveggel, amiről később kiderült, kellett a teljes képhez. Remek karakterek, akit utálni lehet az is szerethető volt. Néha durva jelenetek, néha olyan igazi északi rezzenéstelen feszültség. Egy kiváló vezető karakter Harry Hole, aki már minden volt és minden lehet. A vége meglepetés, ahogy egy krimiben kell. Nem kicsi. És beépítve legalább két folytatás. Szuper! Mindig volt valami borzongató a könyvben. Valami skandináv sötétség, amiben még látni lehet. Hideg és sápadt fény. Olyasmi, amitől kiráz a hideg. Mikor azt várod, rád szakad a hó és egy hulla. A krimiben végig kell feszültség, izgalom, ami viszi előre az olvasót. Nagyon norvég a környezet és mégis minden elfogadható benne. Érdekes és kíváncsivá tesz. Nem tudom olvasok-e még újabb Jo Nesbo könyvet /naná, évi egyet tuti!/ de hogy a krimi egyik legjobbja, azt most kijelentem. Ajánlom Mindenkinek. Olvassatok minden nap!

Ez volt a második nap!