FURBLOG 5. rész | Székely Nagy György

A tegnap este még durrogtatással telt és esővel. Akinek maradt a Bonfire night-ról tűzijátéka, az bizony röptetett. Akinek más maradt meg, az is. Ha nincs udvara, akkor az utcáról. Azért gondoljatok bele, hogy például az Orchard Road- nál van olyan járda, ami legalább 30 centi széles, igazi romantikus hely, amennyiben az egyik bojlertestű brit elbírja a másikat. Bár ahogy elnézem a britek javát, itt a küszöbön nem átviszik az arát, hanem átlökik,már HA nem szorul be az ajtóba. Tehát onnan röptetni, öcsém!!

Egész nap szép idő volt, 17 fok, meg napsütés és társai. Ezért elhatároztuk, hogy ebéd után lemegyünk Redcliffe-be a kimérős boltba, ahol ugye csomagolásmentesen lehet vásárolni. Ami jó dolog. Az kevésbé, hogy mikor kiléptünk a kapun, csepegni kezdett az eső. Ugye mi, mint belevaló bristoliak, egy kis esőt fel se veszünk. Még kapucnit se! Aztán később az eső komolyan gondolta és három sarkon keresztül, esett. Aztán egy gyönyörű szivárványt produkált, amit megosztok veletek, a Bellevue Roadnál kapta el Aliz.

A ZeroWaste bolt, azaz Hulladékmentes üzlet, sokfelé van Bristolban, de Angliában is kedvelik. Minden kimérve, ömlesztve van. Hozott üvegbe, zacskóba, kosárba, szatyorba vagy egyenes a gyerekbe lehet tölteni a dolgot. Előtte leméred mekkora a súlya a hordozó eszköznek, van pár gyerek, aki alatt kiakad a mérleg. A brit gyerekek 42%-a túlsúlyos. Egyesek szerint csak azért ennyi, mert a többiek már a túlsúlyos kategória felett vannak pár kilóval. Való igaz, a sportos kinézetű valamint a szép angol gyerek kifejezés az oxymoron. Esetleg olyan ritka, minthogy Boris a komisz igazat mondjon. Így megy ez!

Ami a boltban mindig kiborít és ezért én nem is megyek be, hogy a Hello! vagy Hay! után rögtön jön a Use the sanitizer! Használd a fertőtlenítőt! Mert úgy nézek ki, mint egy korona vírus, picim? Rémálmod volt és engem láttál egy sausage roll-al támadni? Nem is enged tovább, amíg össze nem trutymózod a kezed! Abroncsot! Aztán amikor kimész, ugyanez. Mert ezek szerint kaptam grátisz egy adag vírust. Egyszer ezeknek a folyamatosanbeszarokmindentől típusú vegetációknak el kellene magyarázni, hogy az ember bőre, az egy védőeszköz! És minél inkább cseszteted , fertőtleníted, sikálod, nyüstölöd, annál kevésbé fog megvédeni. Mint amikor kinyitod a betörőnek az ajtót:-Jaj meg ne fogja már azt a kilincset, most políroztam, inkább jöjjön be! A cipőt vegye le!!

Persze voltak mindenféle kísérletek, az ember bőrét mire lehet használni , mostanában ugye a környezetvédelem miatt festővászon helyett van. Mert ha nincs tetkód, az ciki. Hatvan évesen meg, mikor a daliás tetoválás kókadt , négynapos, napon felejtett szafaládéra hasonlít, az még inkább az. Tőlünk sokszor kérdezték, hogy miért nincs tetkónk:-Allergiások vagyunk a tűre. Az oltást is kúpban kapjuk – feleltem. És szerencsére lövésük nem volt, mi is az a kúp.Azért azt látnotok kellett volna, mikor mozsárban tört angolsággal el kezdtem magyarázni a dolgot, némi szemléltető mutogatással a derék briteknek. Senki se várta meg a végét! Ilyenek ezek!Közben ugye mindenhol CCTV re figyelmeztető feliratok voltak. Az összes bolt errefelé be van kamerázva. Ami nagyon hasznos, mivel mindenki maszkot visel. Néhol, a kamera is. Ebből rögtön fel lehet ismerni bárkit! Főleg, mivel most olvastam, hogy spórolás miatt a kamera képe élőben remek, de rögzítve le van butítva, hogy több férjen a memória kártyára:

-Az a pasi ott négy lábú?
-Nem az egy nő és előrehajol térdelés közben.

Körülbelül erre jó a rögzítés. Régen ugye a maszk az egyértelművé tette: pénzt akarsz kivenni a bankból. Mindegy, hogy nem a tiéd. Most meg szerencsétlen pénztáros találgatja, hogy rabló vagy ügyfél vagy? Nehéz, nagyon nehéz!Az úton láttam egy érdekességet is. Most nem arra a fátyolos hölgyre gondolok, aki amíg elért egy babakocsival az egyik saroktól a másikig négy gyerekkel gyarapodott, mert egyrészt az Aldiból jött, ott meg sok az akció, másrészt EZEN itt senki nem lepődik meg. Természetes dolog. Viszont . Láttam a Royal Automobil Club segély kocsiját, aminek az oldalán egy hirdetés volt:E-AUTÓJÁT FELTÖLTJÜK

Ennek én kifejezetten örültem, mert ez egy remek dolog. Bárkivel előfordulhat, hogy előbb esik le a feszültség az e-autóban mint a vércukor szint, és azt nem lehet két zsemlével vagy kockacukorral pótolni. Ilyenkor, ha tagja vagy a három autó klub egyikének, RAC, AA /itt vagyok én tag / vagy a Greenflag, akkor van egy app a telefonodon, amin keresztül kérhetsz segítséget. Az AA nál ehhez elég csak működésbe hozni az app-ot, aztán a felvillanó YES gombot megnyomni és 20-30 percen belül ott vannak. Remek dolog! Nekünk például, HA dolgozunk /még nem/ akkor elég lenne egy e-autó. És mi még tudnánk is hol tölteni, mert udvari lakás földszint. Viszont mondjuk Londonba már nem érnék el, csak ha egy órát töltésre szánok. És ki tud egy órán keresztül inni? Mindig az jut eszembe, hogyha még a Latabár Kálmán utca hatodik emeletén laknék, akkor éjjel hogyan tölteném a jószágot? Elon Musk-nak biztos lenne jó ötlete. Csak még nem tudja. De már eladta!

A mai nap nem a könyvemé volt. Vagyis az ominózus 8. fejezet ügyében nem jutottam előrébb. Mert az, hogy reggel a vajas pirítós, a vajas felével ráesett a barna zacskóra, azt nem nevezném haladásnak. Változás, igen. Ami viszont biztos Évának megírtam, elküldtem a „házi feladatot” képekkel együtt. Mindenkinek szólok előre: az AJÁNDÉK című Erawan novellás kötet a karácsony legnagyobb dobása lesz! Ez tuti. Nem azért mert én mondom. Hanem mert így van! Tehát mindenki dobja be a kosarába, táskájába, e-könyv olvasójába, tabletjébe, mobiljába. Már most számítsatok rá. A legjobb AJÁNDÉK lesz!Ez volt az ötödik nap!