FURBLOG 8. rész | Székely Nagy György

Egy héttel ezelőtt ilyenkor már tudtuk, hogy másnaptól kényszerszabadságon leszünk. Azért dolgoztunk derekasan, mert sok volt a megrendelés. Kerülgettük az eseményeket aktívan tárgyaló Twilight műszak embereit, akik viszont a munkát kerülték, nem volt ebben semmi szokatlan, angolok. Talán akkor még bíztunk abban, hogy esetleg a következő héten már visszamehetünk dolgozni. Nem így lett. És elnézve a teljes ostobaság erősödését az angol kormányban, nem is valószínű, hogy e december 2-i nyitást előbbre hoznák. Azért mi várjuk azt a telefont vagy e-mailt. Most ez a dolgunk.

Ha már kormány és a reggeli BBC lapszemle. Minden lapban megjelent a tegnapi Remembrance Day koszorúzása. Ünnepségek. Aztán az egyik lapban volt egy kép, amin Boris a komisz, majdnem alszik a székén. Úgy nézett ki rajta, mint egy többszörös másnaposság állapotában leledző használt óvszer. Állítólag mióta megvolt neki Mrs. Covid /ki nem?/ azóta nem a régi. Aktuális barátnője, aki legújabb gyermekének az anyja is /ez újdonság!/ nem nyilatkozott arról, hogyan is állnak ez ügyben. Meg lehet érteni Borist.

Egyrészt Lee Cain tegnap lemondott, ma hivatalosan is távozott a Downing Street 10-ből. Ő volt a Brexit legfőbb támogatója, szervezője, az igazán kemény tárgyaló és nagy stratéga, aki még saját magával sem egyezne meg, nem hogy az általa csak „ostoba zsibvásárnak” tartott EU-val. A pletykák /The Sun, a nyomtatvány hozta le/ szerint Boris barátnőjével, Carrie Simmonds-szal volt összekoccanása. És Boris a komisz kidobta. Első csapás.

A másik csapás Biden, megválasztott amerikai elnöktől származott. Egyrészt Európában a német és francia elnök után, az ÍR elnököt hívta fel ÉS csak ezután jött Boris. Ezt otthon nehéz megérteni, mert ahhoz itt kell élni, hogy tudja valaki, mennyire lenézik, semmibe veszik a „paddyket” az íreket. EZ hatalmas megaláztatás volt. Annak idején már mondták Boris-nak, az amerikai ír lobbi nagyon befolyásos és nem fogják szó nélkül hagyni, hogy egy no-deal brexit esetén az észak-íreknek útlevél kell, hogy Írországba mehessenek. Nem hitte el. Ezt se. Most Joe Biden megválasztott elnök világossá tette, hogy semmilyen olyan megállapodást nem pártol, mai felrúgná a „nagypénteki egyezményt”, ami biztosítja sziget és az írek békéjét. Amennyiben az angol kormány és ezt így mondta ANGOL, amitől Boris-nak valószínűleg bizsergése támad itt-ott, mégis megegyezés nélkül lép ki az EU-ból, az ír kérdés rendezése nélkül, akkor az USA nem folytatja a szabadkereskedelmi tárgyalásokat. Ezek után Boris, a komisz, nem is nézett annyira rosszul ki, azon a széken.A másik fontos hír Britanniában, hogy ki mikor kezdi díszíteni a karácsonyfát és a lakást. Mert ugye a Bonfire Night már eldurrant, akkor ez jön. Itt az a szokás, hogy novemberben már el lehet kezdeni dísziteni. December elejétől már kötelező. Aztán december 25-ig, ami itt A KARÁCSONY, mindig igazítanak valamit. Mi általában úgy december 10-e körül szoktuk összerakni az eredeti kínai műfenyőt, az ajándékokat alárakjuk, mert az ugye július óta megvan. Jó. Idén már májusban megvolt. Illetve a közös ajándékunk egy kávékétcukorralkevéshabbalkevertmustár színű szőnyeg a héten esett be. Szó szerint. Bekopogott a futár, majd elszaladt. A szőnyeget nekitámasztotta a bejárati ajtónak, ami bezuhant, mikor kinyitottuk. Nagyon klassz , amúgy. A karácsonyfánk jelenleg Zsuzsiéknál van bértároláson és majd egy hónap múlva hozzuk el. Ott ugyanis több a hely,az egy ház, ahol két szint van, tárolóhely ,meg ilyenek. A mi lakásunk kétszer beleférne. Velem együtt és ezzel mindent elmondtam!Újdonság volt ma reggel Aliz sütőtökízesítésű lattéja, ami kinézettre teljesen kávé. Ezt a megállapítást, a kóstolás után olyan 61,4%-ra redukálnám. Az utóíze és az üres pohár látványa, viszont felejthetetlen. Biztosan meg lehet szokni, annak idején a seregben a cikória „kávét”, amit csak bivalytejnek hívtunk ,is meg lehetett szokni. Még akkor is, ha pohárról nehezen olvadt le az előző napi pásztortarhonya zsírrétege. A mosogatással sem vertük volna meg a NATO-t.

A The Times, ami azért ÚJSÁG!, egy mellékletet szentelt a könyveknek. Hogy mit javasolnak a lockdown alatt olvasni. Ilyesmit egyébként, mármint könyv mellékletet , negyedévente készítenek. November végén egy több oldalasat, akkor a többi újság is beszáll. Ez egy nagy segítség a brit könyvpiacon, ahol évente a forgalom eléri az 5 milliárdot. Ugyanúgy, mint otthon, csak itt angol fontban. Kis különbség. A mostani melléklet mellett magában az újságban is voltak cikkek, amik nem éppen rózsás helyzetet festettek a mostani helyzetről. A leginkább az írók mondták, hogy el vannak vágva a közönségüktől. Az olvasóktól. Ezért aztán néhány kiadó, a neten szervezett iró-olvasó találkozókat. Ami nem egy rossz ötlet. Itt Britanniában igen sok kiadó van, viszont jó néhány tőkeerős van köztük. És remek könyvesboltok is találhatók. A WH SMITH, ami csak másodsorban foglalkozik könyvekkel és a WATERSTONE, ami igazán könyvesbolt. Kávézóval, olvasó sarokkal. Hozzáértő dolgozókkal, aki egy kalandregényt pl. A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ, nem fognak a romantikus könyvekhez tenni. Mert persze mikor beszabadulok ilyen helyre, mindig megnézem, hogyan is áll a tematikus besorolás. Eddig stimmelt. Pedig több városban is voltam Waterstone-ban. Kár, hogy ez otthon nem így van.Ami így van, az a könyvek megjelenésének körülményei. Ahogy azt Szlavicsek Judit is írta utoljára, a most megjelent nagyon klassz borítójú LÉGY/OTT című könyvével kapcsolatban. Mennyire más most megjelenni első könyves szerzőként. Mikor ennyire korlátozottak a lehetőségek. Mennyire más sorsot szán egy író a könyvének. Amikor mi márciusban hárman, az Erawan új szerzőiként e-könyvben debütáltunk a legnagyobb covid hiszti idején, talán még rosszabb volt. Szénási Kriszta: Születésnap, Fodor Zsana: Elhúztam anyátok! és az én A Jóember című könyvem történelmet írt akkor. Még soha e-könyvként nem kezdett három új író egy kiadónál. Mert a legjobb döntés született. Aztán már a második könyvvel kicsit szerencsésebbek voltunk, főleg Krisztával, mert még a második mindmeghalunk elején voltunk. És persze mindannyiunk tudja, hogy normál körülmények között mennyivel másabb lett volna minden. Több más ok is abba az irányba kell, hogy terelje a nem a legnagyobb céghez tartozó kiadókat, hogy a saját internetes terjesztésüket erősítsék. Ez a jövő, nincs mese. Illetve lehet mese is, ha valamelyik gyerekes szerzőtársam /négy is van!/ ír egy mesekönyvet mondjuk MASZKKAL MONDOTT MESÉK címmel. Hajrá Hölgyeim!

És majd el felejtettem! Elkezdtem az új könyvet, ami egy nagyon rossz régi alapján készül majd. Igen. Megvan a cím, az első mondta és az utolsó is. Ilyenkor mondom azt, hogy csak közé kell tölteni a könyvet, ennyi. És sikerült két újfajta mince pies-ra is szert tennem, kóstolás ma este a meccs alatt. Anglia-Írország. Barátságos. Mint egy magyar-román. És akkor eszembe jutott Kókadt Boris, ahogy ott löttyedt a széken. Közben szólt a Holdviola: Ha te tudnád… című száma ment.

A szöveg pont ide illik, mintha Boris énekelné:

„Ha te tudnád, amit én;
Te is sírnál, nem csak én;
Te is sírnál, nem csak én;
Keservesebben, mint én!”

Mert Boris a komisz tudja. És van miért zokognia.Ez volt a nyolcadik nap!