FURBLOG 9. rész | Székely Nagy György

Ez a hetedik nap. Amúgy magyarosan. Mert a hét plusz áfa, az ugye kilenc. Nagyjából. És otthon mindent így kell számolni. Simicska óta, aki állítólag viccesen azt mondta:-Mutass rá bármire és én megadóztatom!És úgy lett. Mondjuk az én matekommal biztosan.

Tegnap itt Britanniában az este a focié volt. Három brit csapat is játszott. Az angol válogatott egy „barátságos” mérkőzésen az íreket fogadta a tök üres Wembley-ben. Borzalmas látvány. 40 éve nem verték meg az íreket a derék „háromoroszlánosok”. A legfőbb oka ennek, hogy nem nagyon játszottak egymással. Csak ha muszáj. Mert az ír-angol barátság egykori „kirobbanó” sikere és az IRA „a halott angol se jó” jelszava nem szavatolta a barátságos meccset. Mondjuk tessenek utánanézni hány magyar-román barátságos foci meccs volt az utóbbi időben. A lényeg, hogy Anglia egy edzőmeccsen, legjobbjait a cserepadon vacogni hagyva egy laza 3:0 val abszolválta a találkozót. Az angol kapusok Pope és Henderson a második félidőben egyedül a megfázástól vagy az elalvástól félhettek. A másik meccsen az észak-írek Szlovákiával játszottak az EB-re jutásért és 2:1-re kikaptak, hosszabbításban. A harmadik mérkőzést ,azt 70% ban végigszenvedtem. Ugye Skócia játszott és a skót mániám tetten érhető a könyveimben, az idén megjelenő A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ is harmadrészben ott játszódik, sőt a most befejezett könyvemnek is van skót szála. Hiába Whisky, haggis, pipe and drums! Utoljára otthon láttam egy Kisvárda nem tudom ki meccset. Az jobb volt. Végül is a skótok 11-esekkel nyertek, kint lesznek az EB-n . Ha így fognak játszani, akkor 0 ponttal végeznek. Esetleg ha bevezetik a borzalmas játékért járó mínusz pontokat, akkor -3 pont.

Ezért kicsit meglepődtem, mikor a mai újságok heroikus küzdelemről, fantasztikus meccsről írtak, mert akkor nem ugyanazt néztük! Az angol csapat győzelmét, mint kötelezőt könyvelték el, persze mindenhol megjegyezve, az írek MOST SEM nem voltak méltó ellenfelek. Ahogy Szun-Ce mondta:-A vereség az ellenség lebecsülésével kezdődik.Rishi Sunak, a pénzügyminiszter nyilatkozott este az egyik hírcsatornának. Ebben az a meglepő, hogy itt Boris, a komisz „Én leszek az új-Churchill!” szerepjátéka óta, a Kormány tagjai csak bizonyos csatornáknak nyilatkoznak. Hogy mik nem vannak! Mostanában ez megtörni látszik, mint maga Boris, a komisz. A riporter arról kérdezte Sunak pajtást, hogy a no-deal brexit az hogyan fog működni január elsejétől? A válasz: -A miniszterelnök úr megmondta, semmi fennakadás nem lesz.-És ezt ön elhiszi? – kérdezett vissza a riporter, mire Sunak pajtás mosolygott és köhécselt.Szerintem EZ kicsit kevés lesz. Pitti Patel belügyminiszter asszony, aki szintén pakisztáni bevándorlók gyermeke, ezen a héten jelentette ki, március végére tökéletesen fog működni a vámrendszer. Én gyenge vagyok matekból, de ha egy rendszernek január elsejétől kellene működnie és a miniszter asszony március végét ígéri, a között van úgy 90 nap. Addig? A JLR a Jaguar Land Rover cég főnöke még október végén kért időpontot a kereskedelmi minisztertől,tájékoztassák hogyan is fog működni a vámrendszer, mert talán fel kellene készülni rá. Március közepére kapott időpontot, mert MOST nem tudtak volna „érdemi információval szolgálni”. November van. Hasonlít a dolog arra, mikor a cigány árulja a lovat, odavág neki, hogy megmutassa, milyen gyors a paripa, amelyik aztán neki rohan a falnak.

-Ez a ló vak!
-Há mán hogyis lenne vák?!

Bátor!A mai reggel nagy híre, amit egyelőre senki sem hisz el, hogy karácsony után Dominic Raszputyin Cummings, a Brexit-et megnyerő főtanácsadó távozik Boris Johnson mellől. Immáron Ő a harmadik kemény brexiter, aki elhúz. Állítólag Ő is Carrie Simmonds-szal, Boris barátnőjével kapott össze és most távozik. Az itt Britanniában eddig is világos volt, hogy Boris, a komisz azt teszi, amit DC mond neki. A The Daily Telegraph már azt írta: a süllyedő hajóról a brexiterek menekülnek először. Ugye a valós mondást tudjátok. A The Guardian arról írt, hogy biztos Boris, a komisz lemondása még karácsony előtt. „A vég kezdete” kommentálta Cummings távozását.Cummings amúgy egy zseni, egy kifejezetten pökhendi, utálnivaló figura. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a The uncivil war / Háborúban mindent szabad c filmet, ami a brexit megszavazásának folyamatát mutatja be. Benedict Cumberbatch fantasztikus benne! Két dolog még hozzá. Az egyik: Moldova mester mondta, Aki szereti a hurkát és a politikát, ne legyen rá kíváncsi, hogyan készül. A másik Dominic Cummings nagy mondása:

-A hazugság nem etikai vagy erkölcsi kérdés. Pénz kérdés.Ami a könyveket illeti. Ne múljon el olvasás nélkül a Te napod! Az elkészült könyv most már letisztázva, Aliz által nyelvtani hibáktól mentesen, pihen a saját fájljában, A másik, amit elkezdtem ma kicsit hátrább került. Mert közben a hajnali felébredéssel bekúszott valami a fejembe. Igen, tudom, van helye bőven, ha nem talál térerőt a GPS-hez tuti eltéved, ám most nem ez a lényeg. Reggel hatkor már ott tartottam, hogy fejezetekre osztottam. Aztán a nutellás kenyér /pénteki menü, mint a Szent Szerdai Rántotta/ hozott egy új ötletet és emiatt a YouTube-ot kergettem végig Aszin. Most van az az állapot, amit egy országúti kerékpáros versenyen, „vízhordó” szakasznak neveznek. Amikor is kilenc tagú csapat, a meghatározott helyen teker és vízhordónak tartott srác feltankol a csapatkocsinál és körbeviszi a kulacsokat. Aztán mikor ez megvan, mindenki iszik és utána egyszer csak, mondjuk 136 és fél kilométer után ott vannak egymás mögött, és viszik azt az EGY embert a célba, akiért az egész csapat van. Fantasztikus! Szóval most így vagyok én is. A víz már kint van. A csapat neve megvan, ahonnan indulnak, ahová érkeznek, az is. És lassan elindulnak, hogy aztán az az EGY a könyv célba érjen. Ugye milyen egyszerű? Ma délben három hölgy, Fodor Zsana, Szénási Kriszti és Szlavicsek Judit, az Erawan csapat tagjai,az EBÉDSZÜNET című élő műsorukban a karakterekről és azok születéséről beszélgettek. Érdekes volt, sok minden meglepett és aztán beláttam, én teljesen másként írom meg a szereplőket. Ez jó! Mert a sokszínűség, hogy minden olvasó találjon egy olyan stílust, tematikát az Erawan választékában, amit szeret, az mindig jó. November 27-én én leszek soron, egy laza húsz percben a történetek befejezéséről fogunk beszélgetni Krisztivel és Zsanával. Közbe vetve: Fejős Éva azt kérte a karácsonyi novellával kapcsolatban, hogy senki se haljon meg benne. Ezt nekem címezte, meg is értettem, és be is tartottam. Ez ugye egy határozott vég. A többiről meg két hét múlva. Nemrég olvastam egy könyvet, amit vártam. Aztán a végén a Charlie Wilson háborúja című remek film jutott eszembe. Tom Hanks, Julia Roberts és Philip Seymour Hoffman kitűnő játéka. Itt mondja a végén a Tom Hanks által játszott Charlie Wilson, a szovjetek ellen vívott afgán háborúról :

-Odamentünk, megcsináltuk és a végén elcsesztük az egészet!Szóval erre vigyázzatok. Mindenhol.

A kilencedik nap volt!