Hogyan született meg az Olvasóim ajándéka? | Székely Nagy György

Az ötletet az Erawan karácsonyi novellás kötete adta, amiben a KARÁCSONYI POGÁCSA című Megyeri Norbi írással vagyok jelen. Már előtte is sokat gondolkoztam, hogyan kellene meghálálnom a sok-sok Olvasómnak, hogy szeretik a könyveimet, a hőseimet, amit írok. Ekkor jött gondoltam arra, hogy írok Nektek egy ajándék novellát. A honlapon közzétéve, bárki elolvashatja. Ha tetszik Nektek, megoszthatjátok, másolatban közzétehetitek, elküldhetitek bárkinek, akit szerettek ajándékként, akit nem, annak bosszúból. Mert ugye az mindig édes. 

Nem tudtam eleinte miről szóljon. Mert egyszer már megírtam. Aztán jött egy érzés. Láttam egy képet, olvastam egy elemzést a modern családok zéró kohéziós erejéről, vagyis nem tartja össze őket semmi, aztán egy itt Britanniában élő pakisztáni kisgyerek mesélt arról, mennyire szereti a karácsonyt, mert náluk nincs ilyen, csak az iskolában, ezért Ő egész nap bent lenne emiatt. 

Másnap úgy ébredtem, úgy hajnali fél négykor, hogy megvan a cím. Aztán az utolsó mondat is megvolt. Az első mondat meg magától jött, mikor Aszi végre hajlandó volt egy üres Word oldalt adni. Én mindig úgy írok, hogy a film, amit leírok, az megy a fejemben. Vágásokkal, effektekkel, színészekkel. Anger Zsolt megszólalt és írtam, amit mondott, majd Vecsei H. Miklós, aki nekem az örök NEMECSEK marad, csupa nagy betűvel. Aztán jött a főszereplőm és Mácsai Pál utánozhatatlan, egyedi hangját hallottam. Onnan már nagyon könnyű volt megírni. Egy kisfiú is van a történetben, ami Berkes Gábor hangján érkezett meg. Az egykori gyerekszínész, mostanra az egyik legjobb magyar zenész hangján.

 A mű megszületett. Még aznap. Mert ezt nem lehet részekre bontani, mint egy regényt. Meg kell írni, ahogy egy írónak a szívéből jön. Nem csiszolgatni a szavakat, gondosan, művészien, hogy aztán sterilen és tökéletesen ott álljon. Ezt sokan meg tudják tenni, én nem vagyok rá képes. Nálam marad némi piszok, egy kis törölgetni való, illesztési hézag. Sosem tökéletes. Mert a tökéletes az mindig maga a dögunalom. Mindenben. A Varázs legyen benne, amikor majd olvassátok, akkor nevessetek, sírjatok, néha nézzetek fel: 

-Atyavilág, ezt az érzést ismerem!

-Te jó ég, ilyen embert én is ismerek!

-Bakker, ezt csináltam én is.

Mert csak akkor ér valamit, ha ezt el tudom érni.

Persze kicsit simogattam még. Aztán hozzáírtam pár mondatot, elvettem pár mondatot, mert Zsuzsa, az Első Számú olvasóm megmondta, hol nem lehet olvasóként megérteni. Ő tudja és most már Ti is, hogy mindig előrébb vagyok gondolatban. Mivel nagyon lassan gépelek, ezért hajlamos vagyok átugrani dolgokat, mert azt hiszem, már leírtam. Vagy nem értem, mit nem ért Zsuzsa, mikor a fejemben ez tiszta volt. Aztán újraolvasás és az esetek 95%-ban belátom, neki van igaza. A maradék 5%-ban is neki van igaza, csak nem látom be. Ezért vagyok Gyuri.

Egy hét múlva már olvashatjátok. Fogadjátok olyan szeretettel, amilyen szeretettel írtam Nektek. Mindenképpen írjátok meg tetszett-e vagy sem? És kérem, hogy osszátok meg, küldjétek szerte szét. Karácsonykor.

A címe az lesz, hogy: A ….

Legyen meglepetés!