FURBLOG 1. rész | Székely Nagy György

Most nem úsztuk meg. Mrs. Covid miatt minket is elért a furlogh. Vagyis a fizetett otthonlét, munka helyett. Egy újabb pofon, amit kaptunk és nekem már veszettül viszket a tenyerem, hogy legalább egyszer egy jó magyar tockost odanyomjak az orcájára. Ahogy Aliz szokta mondani: most nem ez következik.2020 november 5. Boris a komisz újra nagy hibát vétett, ezt már meg lehet szokni egy igazi populistától. Bezáratott mindent Angliában. Hasonló lockdown , zárlat van, mint tavasszal. Akkor sem ért semmit, most sem fog. Pár százezer munkanélkülivel több, pár száz cég csődbe megy, gondolom, belefér. Mindezt brit tudósok javaslatára. Ilyen erővel a stand up komikusokat is megkérdezhette volna. Ugyanolyan eredményes lenne.

A héten, kicsit késve, csütörtökön brit tudósok bejelentették, egy lépésre vannak a vakcinától. Május óta egy lépésre vannak. És közben tök komolyan elmondta egy oxfordi professzor, miért nem valódi megoldás a vakcina. Igazi brit dolog. Tény Sunak pajtás pénzügyminiszter újra visszahozta a furlogh-ot vagyis a dolgozók állam által fizetett szabadságra küldését. A bér 80%-át fizetik havi max 2500 fontig. Ez amúgy jó dolog. Egyszerre jó és rossz. Jó azoknak, akiknek, mint nekünk van rendes szerződésük a cégükkel. Ez itt Britanniában nem annyira természetes. Rossz azoknak, akik ügynökségen keresztül dolgoznak. Nekik nem jár.

Azok, akik 0 órás szerződéssel vannak, azoknak meg semmit sem ér. A 0 órás szerződés nagy találmány. Nincs fix munkaidőd. Amikor van munka dolgozol. Esetleg feliratkozol és akkor. Amennyire beírtad magad. Vagy egyszerűen beosztanak napokra és nincs vita. Csak akkor van fizetés, ha dolgoztál. Fizetett szabadság, betegállomány nem jár hozzá. Ha már betegállomány. Azt itt Britanniában a szerződés tartalmazza. És nem kötelező adni. Van egy hivatalos, államilag adható /!/ betegállomány ez úgy 85 font hetente! Viszont pl. önkéntes karanténra, amibe hazajövetelünk után nekünk is menni kellett, nem jár. Mert Te döntöttél úgy, hogy karanténba mész. Igaz brit dolog. Amúgy kössél biztosítást ilyen esetre.

A munkahelyünkön, Arthur David Food with Service , az első hullámot együtt tudtuk le kemény munkával másik negyven emberrel. Nagy harc volt az életben maradásért. Együtt megcsináltuk. Aztán a leépítéseket is túléltük, amikor 520 emberből 318 maradt. Aztán a következőt is, amikor 278-an maradtunk. Most minket is furlogh-ba tettek. Flexibility furlogh. Vagyis bármikor behívhatnak dolgozni bennünket. Jon Evans a Kettes Számú Nagyfőnök hírleveleket ír, majd minden nap. Ma azt közölte, hogy ezt meg kellett lépni, ezt értem, majd köszönetet mondott a menedzsmentnek a fantasztikus munkájukért.

Egy cégnél mindig a menedzserek dolgoznak a legtöbbet. Minél feljebb vannak annál többet. Mint az köztudott. A helyzet sokkal jobb a cég szempontjából, mint tavasszal, amikor csak az idős otthonok, nyugdíjas házak maradtak vevőként. Most ott van 165 iskola is. Catering cégek, akik házhozszállításos étkeztetéssel foglalkoznak. Számos étterem, aki házhozszállítást is végeznek. Mégis most ért utol bennünket a dolog.Persze lehet azt mondani, miért baj, kapod a fizetését 80%-át és nem kell dolgoznod. Mivel nem költesz benzinre, nem kell mosnod a munkaruhádat, azt megspórolod. Ez is igaz. Persze nagyon jó volt, mikor a hírt közlő menedzser azt mondta, legalább marad időm könyvet írni,” a mi írónknak”. Köszönöm. Csak valahogy nem az igazi. Mert nem tudom, meddig tart? Mert nem tudom, miért pont azokat küldik kényszer szabadságra, akik a legeredményesebb szedők? Mert megint nincs logika benne. Mert a hatékonyságnak, ami ilyenkor kulcskérdés, a leghalványabb jelét sem látom. Szóval otthon, édes otthon. Várunk. Azt is, hogy ki lesz a Kína után második legfontosabb ország elnöke. Mert nem mindegy.

Tény még soha ennyien nem szavaztak elnökjelöltre az Államokra, mint Biden-re, ám nagy kérdés a választási rendszer sajátossága miatt, ez mire lesz elég. Pár száz per elindítására Trump részéről biztosan. Szóval várunk.No de az ember itt Britanniában megtanulta, mindig a jó oldalát kell nézni a dolognak. Lesz időm írni. Ez jó. Az új könyv, amit írok, a végénél tart, egy fejezet van hátra. És a nyolcadik, utolsó előtti újraírása. Mert az el lett kaszálva. Nem kicsit, nagyon. Az Egyes számú olvasóm és Nejem, egyöntetű véleménye volt: ha értenénk, biztos vicces is lenne. Na jó! De én értem. Erre ők: szerinted az nem kevés? Hm. Szóval már megvan kettő szép barna zacskón, hogyan fogom átírni. Újraírni. Mindegy. az első pár mondta, meg az utolsó pár mondat marad. A többi új lesz. Aztán eszembe jutott, hogy ha majd jövőre remélem megjelenik, akkor utána a szerzői oldalon közzéteszem a Kaszált Változatot is. Hogy meglegyen Nektek. Aztán adhattok az orcámra. Simán. És ha már ennyi időm van, akkor egy eddig még csak tentéző ötletet is felébresztek és a BGY akták kibontva, egy régi írásomat, amit most újra elolvasva nem is értem miért tartottam jónak, amikor borzalmas, átgyúrom, átírom, átálmodom, hogy még én sem fogok az eredetire ráismerni.

Aztán ma reggel jött egy ötlet, talán a nutellás kenyér hozta ki vagy a kávé, de tény, gyorsan beírtam a tabletbe. Azzal is lehet foglalkozni. Ja és Fruzsinak / a világ legcsinosabb és legjobb Ford Focusa/ megígértem, hogy ma megmosom a hátát, majd a viaszos védőanyaggal bekenem. Mert Közelít a tél. Aztán itt van Éva új könyve e-könyvben, várom Judit-ét is, azt is olvashatom. Az egyik legjobb Netflix sorozat a The End of the Fu..in world-nek is új évada van. Tenni való van. Unatkozni csak ostoba emberek tudnak. Én meg csak szimplán hülye vagyok. Gyárilag.Azért a sok „nem értem miért” ott mocorog. Kíváncsi vagyok mikor múlik el.Ez az első nap volt.